Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Bazénová pohoda

26. srpna 2011 v 9:24 | Evas |  Jen tak
Co dělat v tomto horkém počasí na vsi v podhůří Jeseníků? Nic. Válet se. Nakonec, jsme přece na návštěvě, ne?




Vínem zásobeným návštěvníkům z minulého článku jsme návštěvu obratem vrátili a trefili jsme se do nejteplejších dnů tohoto roku. Co v takovém hicu (kromě slopání vína, o kterém se samozřejmě zmíním) vlastně dělat? Objevování tajů zdejší gastronomie jsme radši brzo vzdali. Tak například v jinak poměrně dobré restauraci Trámky kuchaři horko asi už taky lezlo na mozek a nebo nám chtěl dopřát patřičného zchlazení, jinak si totiž neumím vysvětlit, proč nám místo teplé přílohové zeleniny nasypal na talíř zmrzlé kusy květáku a brokolice a ledem obalené fazolové lusky, s přídavkem jedné zmrzlé krevetky (která zřejmě přepadla z vedlejšího pytlíku v mrazáku). Osladit život nám asi chtěli v restauraci Pod Hůrkou - pro sladkou šlehačku ze spreje s vanilkovým aroma bohatě zdobící brokolicovou polévku nenacházím jiné vysvětlení.











Trochu kultůry by to chtělo. Tak co vyrazit do parku na echtovní vesnickou zábavu? Tři rockoví dědové na pódiu, podle kterých je Olda Říha čupr štramák, hrábli do strun, spustili klávesové rytmy a rozbalili na nás hity, které ovšem nikdo neznal a jejichž textům nebylo rozumět ("zpěvák" byl současně zvukařem, moderátorem i fotografem). Což je pro člověka, který si přišel pořádně zabékat a zaskákat, jak se to normálně na zábavách dělá, tak trochu na prd. Ale mělo to svou absurdní atmosféru, takže jsme vydrželi chlemtat pivo, dokud nevypadl proud a park se neponořil do tmy a ticha. Na skákání nakonec přece jen došlo - trampolína na zahradě se při návratu ze zábavy vždycky hodí.






Tak to bychom měli potravu pro tělo i duši. Hlavně jsme ale přijeli za odpočinkem.









Takže se třeba grilovalo,












cpalo se zmrzlinou,














válelo se v bazénu,












pilo se v bazénu.







A co se pilo? V takovém hicu přijdou řádně vychlazené bublinky vždycky vhod. Třeba Crémant od Vinselektu Selection de la Vendange Extra Brut, kvašený klasickou metodou v lahvi. Na etiketě se píše o "jemném dlouhotrvajícím perlení", já bych to spíš viděla na velmi silné, ale krátkodobé zapěnění :) Sekt měl nevtíravou, elegantní, pěkně hroznovou vůni s jen velice lehkým nádechem zelených jablíček, později i lehce květinovou. Velmi suché, ale nikoli hubu-stahující, příjemně povznášející, horko zahánějící, zkrátka fajn.








Do boje proti vedru se podobně hodí i Sauvignon 2010 (23°ČNM) z Krásné hory, nad kterým jsem se rozplývala už třeba tady. Aromatická pecka, teď už i s jasnou vůní broskví, má šťavnatou, slinosbíhavou chuť citrusů, je suchá až praští (není divu s 1,4 gramu zbytkového cukru a drsňáckými 9,3 gramu kyselin). Je to velmi osvěžující, velmi pitné.







Na pozdější dobu, spíš už podvečer, kdy už slunko tolik nepeklo, jsme si nechali láhev Ryzlinku rýnského bez etikety i popisku dovezenou z návštěvy ve sklepě Bogdana Trojaka v Bořeticích, o které jsem psala tu. Myslím si, že šlo právě o ten ryzlink 2009, o kterém jsem se v článku rozepsala. Krásná jemná vůně se stopou zeleného jablíčka vyloženě láká k napití. V chuti je víno jemné, lehce navinulé, s minerálním závěrem. Krásný ryzlink.
Doprčic, tahle autentická vína se tak blbě popisují - jejich krása a zajímavost vycházejí z jejich přirozené podstaty a čistoty, seznamy vůní a chutí jako z reklamních příloh Vinařského obzoru tu nenajdete. Je to úžasné pití, ale jako objekt k popisování je to docela oříšek :)



Nesnadno se píše i o vínech od Husáků. André 2009 (moravské zemské víno, 12 % alkoholu) přesně odpovídá Husákovic hlavnímu mottu "selská vína" - je to víno zemité, nekomplikované, ve vůni i chuti se dají identifikovat višně, v ústech zanechává příjemnou nahořklost. Jde o dobré červené na grilovačku, k masu (my jsme měli konkrétně grilované hovězí burgery), pohodové, žádná přetvářka, žádná křeč.



Pohodové červené, které si poradilo i s pepřovou omáčkou podávanou k burgerům, je Cabernet Moravia 2009 od Tomáše Čačíka. Od května, kdy jsem ho ochutnala poprvé při otevřených sklepech v Kobylí a zapsala na Winebook tuhle poznámku, jsem už stihla pootvírat při různých příležitostech několik lahví tohoto vína a pořád mě baví. Výrazná kořeněná vůně, švestkový kompot, výrazná, ale celkem elegantní chuť, na jazyku hutné, plné, ovocné, přitom sametově hladké.




Občas takhle vypnout a pár dní se vylepit k bazénu, nic nedělat, jen popíjet a cpát se a ještě k tomu o sebe nechat pečovat své hostitele není vůbec špatné. Doporučuji vyzkoušet :)



Co děláte vy proti horku? Naordinujete si vychlazený ryzlink, osvěžující bublinky nebo lahodné rosé? Nebo radši pivo? Jako já na hodové zábavě? Bývají vůbec v Čechách na vesnicích zábavy? Nebo je to naše moravská specialita, že každá dědina má svou rockovou kapelu a tyhle kapely víkend co víkend objíždějí okolní vísky a v parcích, na koupalištích, na hřištích a co já vím, kde všude, za vydatné podpory piva a rumu hrají Kabáty, Katapulty a Tři sestry?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lukáš Lukáš | E-mail | Web | 26. srpna 2011 v 10:14 | Reagovat

Kruci...to je pohodička!!! :-) Tady se občas nějaký ten koncert taky naskytne, jinak snad jen otevřený zámek a nějaká ta kulturní akce v parku...

2 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 26. srpna 2011 v 10:22 | Reagovat

"takže jsme vydrželi chlemtat pivo, dokud nevypadl proud" :-D

3 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 26. srpna 2011 v 10:29 | Reagovat

Jo a ta morávka od Čačíka je už vyprodaná, minulý týden jsem přebíral poslední kousky. Teď začíná lahvovat desítku, koupil jsem na vyzkoušení dvě lahve, asi otevřu v úterý, jestli dorazíte :-)

4 Evas Evas | E-mail | Web | 26. srpna 2011 v 10:40 | Reagovat

[1]: No právě, koncert :) Myslela jsem, že pojem "jít na zábavu" znají všichni. Ale zřejmě je to (severo)moravská specialita, nebo co. Protože "zábava" není koncert a už vůbec ne kulturní akce :) Primárně se tam tančí (zmítá, skáče a hlavně máničkovsky mlátí hlavou) a pije pivo a tvrdej chlast - kvalita hudebního doprovodu není tak důležitá, hudbu ovšem musí zajišťovat kapela a ta musí hrát něco, co VŠICHNI ZNAJÍ a můžou si to SPOLEČNĚ ZAŘVAT :)

5 Evas Evas | E-mail | Web | 26. srpna 2011 v 10:43 | Reagovat

[3]: Tak to se těším. Třeba bude desítka zdatný náhradník :)

6 tč | 26. srpna 2011 v 12:00 | Reagovat

Nevkládejte do desítky příliš očekávání, osobně jsem mile překvapen, ale je to pořád jenom desítka. ;-)

7 Lukáš Lukáš | E-mail | Web | 2. září 2011 v 11:37 | Reagovat

[4]: Tak zrovna já jsem severomoravák, jak jistě víš a tak jsem i tu zábavu pochopil po svém. :-) Ale v "dědině" svou rockovou kapelu nemáme...spíše kapelu hrající odrhovačky na různých společenských akcích.

8 Lukáš Lukáš | E-mail | Web | 2. září 2011 v 11:37 | Reagovat

[6]:Tož já bych do ní trochu nadějí vložil...:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama