Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Nepleťte hrušky s jabkama!

11. srpna 2011 v 8:16 | Evas |  Jen tak
Dnes si dovolím pár poznámek k cidrové akci, kterou pro nás beznadějné ochutnávače připravili na Jižním svahu.




A budu to mít hodně snadné, protože Honzův článek už jste beztak všichni četli, takže já se nemusím vůbec namáhat a rozepisovat se o producentech a postupech výroby a prostě jen napíšu, co mi chutnalo a proč :)


Moje první setkání s tímto nápojem proběhlo už před lety, kamarádka tehdy dovezla ze Španělska sidra a nastudovala a předvedla i nábytku, podlahám i kolemjdoucím nebezpečný a rozmáchlý obřadní způsob nalévání. Nápoj se mi tehdy zdál výborný, ale tak nějak jsem se smířila s tím, že je to další z věcí, která sem nikdy nedorazí. Pak mi Tom dovezl ze své vinotéky bedýnku Poblázněných jablek, vzápětí nás pozval kamarád z pražských Košíř na ochutnávku jeho domácího piva a cidru, no a pak se s jabčákem roztrhl pytel a narazila jsem na něj všude možně. Možnost ochutnat nejméně dvanáct vzorků naráz jsem si ale nemohla nechat ujít. Navíc, když mělo jít o cidry, které jsou na trhu poměrně snadno dosažitelné (i když pro Pražáky samozřejmě tradičně nejsnadněji) a tedy nehrozila možnost, že se zblázním do něčeho, co už nikdy jindy neochutnám.


O zavínění skleniček nemohla být tentokrát řeč, proto jsme si sklo nejdřív zajabkovali běžným moštem z koncentrátu a poté vynikajícím Vitaminátorem, který znám z farmářských trhů a který chutná úplně stejně jako mošt, co dělával můj děda. Pak jsme přešli k jablečnému burčáku, který byl moc fajn a nevím nevím, jestli bych, kdyby mi jej někdo podstrčil jako hroznový, vůbec poznala, že není z bobulí, ale z malvic :) Stejně tak jako veselý burčák, i následující vzorek, čerstvě stočený cider, vyrobila libeňská firma F. H. Prager. Nad tímto divočejším vzorkem se někteří účastníci ošívali, ale mě se líbil, přišel mi díky své nesladkosti a upřímné jabkové chuti i vůni strašně pitný. Pragerův cider budu sledovat!


A pak už to jelo!




1. Val de Rance, Cidre Bouché Brut Cru Breton s 5 % alkoholu mě bohužel moc nebavil. Měl pěknou "pivní" barvu a dost pěnil, ale (ne)voněl mi tak nějak divně sladce a v chuti mi chyběla kyselost, hořkost v závěru mi byla až nepříjemná.




2. O procento (pardon, o jeden procentní bod) silnější Mad Apple ze Znojma měl světlejší barvu a jemnější ovocně-medovou vůni, vůni adekvátní chuti, tedy taktéž sladší a příjemnou, tentokrát nechybí ani výraznější kyselina. Nic, co by mě nějak výrazně okouzlilo, ale pití je to příjemné a hodnocení, které jsem si zapsala, je nejspíš jasné: prostě OK.


3. Španělský zástupce od firmy Trabanco s názvem Sidra Lagar de Camin s 5.5 % procenty alkoholu měl velmi světlou barvu a výrazně perlil. Vůně je jemná, neobvyklá. Navzdory označení brut se mi zdál sladší, ale nikoli přeslazený, lehká hořkost v závěru mi u tohoto vzorku nevadí, naopak mě láká k dalšímu doušku. Byla jsem jedním z těch tří, kterým se tento vzorek líbil.


4. Zlatooranžový Green Goblin - Oak Aged Cider (6 %) mi nejdřív zavoněl po propolisu, ale na druhý a všechny další nádechy jsem začala cítit něco, co nechci na veřejnosti radši ani jmenovat. Chuť by asi šla, ale mně tenhle skřet prostě smrděl tak, že jsem se nemohla přemoct. Ano, ten jediný záporný hlas byl můj :)


5. Somerset Vintage Cider 2009 (6,6 %) vyrobený firmou Thatchers pro Marks & Spencer měl pěknou tmavě zlatou barvu a dost perlil. Vůně byla příjemně jablečná, jemnější. Chuť byla dosti podobná té předchozí skřetí, ale díky pěkné vůni jsem si ji tentokrát mohla opravdu vychutnat. Příjemná suchá chuť působila živě, ovocně, elegantně. Tenhle vzorek se mi moc líbil, asi proto, že jsem líná shánět něco jiného a M&S je pro mě velmi dostupný, takže jsem na marksovic produkty zvyklá.


6. Zrale a lehce dřevitě vonící bretaňský La Bolée des Korriganss 4,5 % alkoholu byl chuťově velmi vstřícný, v porovnání s předchozím vzorkem je nižší obsah alkoholu znát. Pití je to lehké, nic z toho netrčí, nic nevadí, take fajne prostě.



7. Myslím, že další vzorek, perry (protože z je z hrušek) Pear Cider Vintage 2009 (chlapáckých 7,3 % alkoholu) opět z Marks & Spencer, byl vadný, jelikož jsem tenhle nápoj nedávno pila a dost jsem si ho užívala. V této podobě moc k užívání (ani požívání) nebyl, protože smrděl jako šampon pro psy v kombinaci s mokrou psí srstí a kdo tvrdí, že ne, tak nikdy nemyl psa Orthosanem! Divnovůně byla následovaná i pofiderní chutí rozpustného šumivého multivitamínu. Škoda. Já si ho pamatuji jinak.

8. Světle zlatý, opět hruškový Westons Premium Organic Pear Cider měl pěknou, čistou moštovou vůni a nekonfliktně příjemnou až lahodnou chuť. Není přitom nudný, působí elegantně a velmi pitně. Bio hruška s 6 % alkoholu frčí!








9. A zpět do jablek! Westons Vintage Special Reserve 2009 s nebezpečnými 8.2 % alkoholu mi nějak nevoněl - vybryndané zvětralé víno a cákance piva do toho, trochu jako zahradní lákadlo na vosy. Chuť mi přišla unylá, mdlá, utahaná, chyběla tomu šťáva, život. Ano, ten jeden negativec jsem byla zase já.







10. Bretaňský Coat-Albret Cidre Bouché Artisanal (4,5 %) měl barvu až do oranžova a bohatě pěnil. Velmi aromatický vzorek svou bohatou vůní velmi připomínal taková ta obrovská zelená jablka, co se prodávají na kusy - některým účastníkům připadal příliš navoněný, ale mě tahle vůně evokovala konkrétní nevím-jak-se-jmenuje odrůdu, takže mi voněl krásně a neuměle. Konečně vzorek, který mi přišel opravdu suchý! Bylo to velmi osvěžující a lahodné pití. Pro mě nejlepší vzorek večera.






11. Suchý Aspall Premier Cru se 7 % alkoholu měl světlou barvu a perlení jemné, ale husté. Měl jemně jablečnou elegantní vůni, jako mívají některé sekty, a lahodnou jemnou chuť s velmi lehkou a příjemnou jadřincovou hořčinou v závěru. Fakt pěkný vzorec na konec.




Byla to zajímavá a zábavná degustace. Na Honzovu otázku "Francie či Anglie? Nebo snad můžeme zůstat doma?" jsem odpověď nenašla, líbilo se mi jabko i hruška, něco domácího, něco britského něco od frantíků a i ten Španěl mě bavil!



Co vy, už máte svého cidrového favorita?






P.S: Omluvte prosím kvalitu fotografií, mé technické zázemí je v tomto případě trochu...ehm...nebudeme to rozebírat :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 11. srpna 2011 v 8:37 | Reagovat

Dík za další pohled na jednotlivé vzorky :-)
Hele zkoušela jsi toho skřeta ještě na závěr, z rozdýchané lahve? Hodně se posunul :-) Bych měl u piva či cidru tendenci brát to jako pití "odšpuntovat a do sklenky", ale někdy se vyplatí přistupovat k tomu stejně jako k vínu.

2 Evas Evas | E-mail | Web | 11. srpna 2011 v 8:42 | Reagovat

[1]: Bohužel nezkoušela, myslím, že vymizel mezi prvními - přece jen to byl pro mnohé favorit :)

3 MT MT | 12. srpna 2011 v 11:40 | Reagovat

[1]: goblin byl prostě nej, nebo jsem fakt úchyl .))

4 Evas Evas | E-mail | Web | 16. srpna 2011 v 11:40 | Reagovat

[3]: Nebo obojí :)

5 F.H.Prager F.H.Prager | 23. srpna 2011 v 17:18 | Reagovat

Náš nový cider se dovyvinul a je z něj opravdový gentleman. Máme taky nový web (www.pragercider.cz), kde brzy budou přibývat místa, kde se dá pít tento Libeňák.

6 milasko milasko | Web | 23. srpna 2011 v 19:23 | Reagovat

Tak mi to nedalo a jakýsi cidre jsem zkusil koupit a ochutnat. No, ne že by to bylo špatné, zvlášť v těchto vedrech, ale když budu hledat studený pěnivý osvěžující nápoj, přece jen raději sáhnu po pivu.

7 Evas Evas | E-mail | Web | 23. srpna 2011 v 19:43 | Reagovat

[5]: Díky za info. Asi si budu muset udělat výlet "do lesa" :) Invazi do některého karlínského podniku nechystáte? Co třeba Můj šálek kávy? To by bylo fajn :)

[6]: Záleží na chuti, někdy je na pivo, někdy na cider :)

8 Francis Francis | E-mail | Web | 25. října 2011 v 1:10 | Reagovat

Třídní původ? Moji předkové byli neandrtálci, takže díky za info:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama