Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Ženská ochutnává Beaujolais

11. října 2011 v 14:56 | Evas |  Degustace
Mám já to ale štěstí! Zrovna v době, kdy nemám moc času, naskytne se mi skvělá příležitost, jak napsat článek a moc se u toho nenadřít. Článek takzvaný přicmrndávací spočívá v tomto: nechte se pozvat na dobře připravenou zajímavou akci, užívejte si, bavte se, dělejte si poznámky. Pak nechte organizátora, který se pinožil s hledáním informací a detailů, aby napsal informačně hodnotný článek. No a na závěr se k tomu prostě jen zasvěceně vyjádřete. Ušetříte tak spoustu času s rozepisováním se o motivu, proč akce vůbec proběhla (organizátor obvykle dostatečně vysvětlí a vy samozřejmě souhlasíte, jinak byste nebyli pozváni), s hledáním informací (nač hledat objevené) a s hledáním způsobu, jak informace vhodně formulovat (je zbytečné opakovat již řečené).




Takže dnes názorná přicmrndávací ukázka. Vše podstatné je v článku na Jižním svahu. To méně podstatné, totiž jak se na vína dívám já, v následujícím textu.


Na Beaujolais jsem před touto ochutnávkou vlastně neměla názor. Třetí čtvrtek v listopadu mě nechával chladnou, vlastně bych ten termín z hlavy ani nevěděla. Mladé božolé (ale ani staré, ani levné, ani drahé, ani průmyslové, ani špičkové) jsem si nikdy v životě nekoupila a jediné, co jsem kdy pila, bylo na návštěvě u příbuzných a to, co na něm zaujalo, jsem si vyfotila. Fotka je dost bídná, takže pro vysvětlení: na etiketě se píše "Stáčírna není důležitá, musí být uvedena celá adresa výrobce nebo prodávajícího." To je samozřejmě přesně ta informace, po které na etiketách prahnu. I přes toto ne zrovna naplňující setkání jsem nikdy neměla potřebu dštít na mladá božolé síru, protože mi to téma prostě vůbec nic neříkalo. A tak jsem ani nikdy nebádala nad tím, jak se tato mladá vína dělají a jestli se v té oblasti vyrábí i něco jiného a jak to vlastně může vypadat. Když se řeklo Beaujolais, jediné, co mě napadlo, byl záchodový spor ve Zvonokosech.





Teď už je samozřejmě všechno jinak. Protože jsem se návodem na přicmrndávací článek řídila, vína z Beaujolais jsem si náležitě užila a problém s obecním hajzlíkem už nebude to jediné, s čím si Beajolais spojím. Takže Honzo, díky za osvětu a neboj, konvertité se najdou :)


Takže


1. Domaine du Vissoux Crémant de Bourgogne Brut - šumivka z Chardonnay má velmi jemné bublinky, takže po chvíli působí téměř jako tiché víno. Pěkná slibná vůně jablíček a oříšků, lehce spálené chlebové kůrky. Chuť je svěží, lehčí, ovocná, s výraznou, ale příjemnou kyselinou, s grepovou hořko-kyselostí v pěkně dlouhé dochuti. Sliny se sbíhají a víno se pije samo. Moc fajn začátek.





2. Domaine du Vissoux Beaujolais Cuvée Traditionnelle Vieilles Vignes 2010 je mladé víno, lahvované snad kolem Velikonoc. A tak na mě taky působí. Když si přečtu hodnocení z Jižního svahu "výrazně sladce ovocitá vůně do malin a borůvek, svěží, přístupné, jasně prezentující odrůdu. Suché, šťavnaté, jen decentní tříslo, bezvadná kyselina, slušná délka, dobrá struktura", je mi jasné, že jsem pila úplně jiné víno :) Místo "výrazně sladce ovocité vůně" jsem měla poznámku "málo voní, nezajímavě", místo "šťavnaté" jsem měla "bez šťávy a bez života", místo "dobrá struktura" mám "v chuti vodnaté, jaksi prázdné", místo "slušná délka" mám "krátká dochuť". Asi jsem z Venuše.



3. Domaine Terres Dorées (Jean-Paul Brun) Beaujolais l´Ancien 2009 má zprvu krásnou švestkovou vůni, bohatou a rozvíjející se, později mi připomíná vůni lesa plného zralých borůvek. V chuti je plné, ovocné (jahodový kompot), s příjemnou kyselinou a výraznějším tříslem, za kterými se ale skrývá závěrečná měkkost a sametová hladkost. Krásné víno.





4. Domaine Terres Dorées (Jean-Paul Brun) Fleurie 2009 má vůni méně přístupnou, otvírá se pomalu a působí daleko komplikovaněji než předchozí vzorek. Tlumená vůně postupně odhaluje jednotlivé vrstvy, ovocnou a veselou (ostružiny) i vážnou a elegantní (káva, čokoláda). Na jazyku je plné, bohaté, stejně vrstevnaté, jak slibuje vůně. Je hřejivé, teplé, hladké, ale přitom pevné a silné. No prostě nejlepší vzorek, s tím bych se mohla mazlit hodně dlouho (teda, to zní trochu úchylně, ale co, předpokládám, že i čtenáři jsou převážně lehce vychýlení :).




5. Domaine Loïc et Noël Bulliat Morgon "Cuvée du Colombier" 2009 má ovocnou, višňovou vůni, trochu mi připomíná višně v čokoládě, a ať dělám, co dělám, nemůžu se zbavit dojmu, že cítím vůni propolisu. Chuť ovoce doprovází vjem příjemné hořkosti po stranách jazyka, takže myšlenka na višně v čokoládě je ještě konkrétnější. Dobře se pije, láká k dalším douškům a dalšímu zkoumání. Tohle mě bavilo.




6. Domaine Loïc et Noël Bulliat Morgon Vieilles Vignes 2009 je ve vůni opět višňový se stopou propolisu, přidává se ale i vliv sudu, vanilková nasládlost. V chuti působí mladě, vesele, trošku tvrdě a drsně, nevycválaně. Potřebuje čas, aby mu ohladil hrany, zakulatil a zharmonizoval chuť. I tak je to ale moc pěkné víno, Noël z Mordoru Morgonu vína umí.





7. David-Beaupére Juliénas "Reserve Claire David" 2009 má nenáročnou, spíš prvoplánově líbivou malinovou vůni a maliny, bohužel trochu nezralé, se projevují i v chuti. Víno není špatné, ale ve své líbivosti a nenáročnosti je jaksi nezajímavé. Sice mám pocit, že s prodýcháním a ohřátím se trochu otevřelo a odhalilo i další vrstvy, ale nic to nemění na tom, že po před předchozí čtveřici působilo až trochu otravně.




Bylo to výborné.
Pět opravdu dobrých vín, vítězí Jean-Paul Brun (to se skoro rýmuje, ne?).
Takové Beaujolais si dám kdykoliv znovu. Na nouveau kašlu jako doposud.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 11. října 2011 v 15:22 | Reagovat

Jsem rád, že se líbilo :-) Jelikož u většiny vín se v podstatě shodneme (konkrétní vůně a chutě nejsou důležité, celkový dojem je), tak tomu rozporu u Cuvée Traditionnelle fakt nerozumím :-D Každopádně zrovna tohle víno má nejblíž k nouveau (byť jeho nejlepším variantám), takže pokud ses mu doteď vyhýbala, tak skutečně můžeš i dál :-) Každopádně na konci listopadu / v prosinci schválně na nějaké degu zařadím jako aperitiv Beaujolais primeur Les Griottes či Cuvée Vieilles Vignes od Chermettů a dost mne bude zajímat názor.

2 MT MT | 14. října 2011 v 8:39 | Reagovat

bylo to moc fajn, já před tím pil nějaké nouveau, ale nezaujalo natolik, abych to řešil ... a koneckonců po této degustaci budu asi spíše hledat božolé jako božolé ...

3 Reginhardus Reginhardus | 23. listopadu 2011 v 20:46 | Reagovat

Moc hezky se to četlo. Díky!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama