Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Klání Frankovek ve vinném sklepě Lustermannský

24. listopadu 2011 v 14:18 | Evas |  Degustace
O příjemném večeru s pětadvaceti Frankovkami.





Degustace a košty ve vinném sklepě Lustermannský mám ráda. Vzhledem k prostředí mívají příjemně sklepní atmosféru a většinou tu potkám hromadu fajn lidí. Taky mám ráda Frankovku. Některé kousky této odrůdy, například od Oty Ševčíka nebo třeba Korábovu legendární nulaosmičku, doma lakomě syslím a chodím je oprašovat, ale obávám se, že jednou stejně padnou v záchvatu alkoholem zesílené rozhazovačnosti a velkodušnosti s nějakou návštěvou ve stavu, kdy už jejich krásu nebudeme schopni ocenit, stejně tak, jako se to stalo se všemi víny, se kterými jsem měla plány "nechat ležet několik let". Když Tom, neúnavný organizátor jednoodrůdových srovnávacích akcí, navrhl Frankovku jako objekt příštího dvoudenního zkoumání, s radostí jsem ho podpořila. A protože trénink se může hodit, ráda jsem se minulé pondělí nechala zlákat na Klání Frankovek do Lustermannského. Součástí degustace byl i odpolední frankovkový seminář s Klárou Kollárovou a Ivo Dvořákem, kterého jsem se zúčastnit nemohla, jelikož můj plán stát se rentiérem se pořád nějak nehodlá uskutečnit a tak musím peníze na chleba a víno pořád ještě získávat velmi přízemním způsobem, tj. prací. Takže jsem dorazila až na večerní volnou detustaci.



Začali jsem u "Malého vinaře" Františka Mádla a poté Vinselektu Michlovský a zřejmě jsme dobře udělali, protože ve srovnání se vzorky, které přišly potom, by se tato vína zřejmě projevila tak trochu Popelkovsky. Takhle jsme Mádlova vína vyhodnotili jako velmi pěkný začátek a příjemné naladění jazyka na tuto výbornou odrůdu. Nejvíc mi seděla elegantní Frankovka 2007 barrique (pozdní sběr, šarže 2207, extrakt 22 g/l, kyseliny 5,1 g/l, 12,5 %, Přední hora, Velké Bílovice) s ovocně-vanilkovou vůní a sametovou lahodnou chutí se sladším závěrem a potom bezetiketová "mimosoutěžní" Frankovka 2008 barrique s téměř pinotovou vůní a hladkou, teplou, kávově-ovocnou bohatou chutí.




Z Michlovského Frankovek mě hodně bavila (a obzvlášť s přihlédnutím k poměru cena/výkon) jakostní nulaosmička (cukr 2,6 g/l, kyseliny 5,2 g/l, 12,5 %, Hovorany). Frankovka lehčího typu, zpočátku s výrazně ovocnou, pěknou vůni, ke které se později přidala jistá zemitost, s lahodnou, velmi pitnou chutí. Ale ani s dalšími dvěma víny ročníku 2008 nemám sebemenší problém. Frankovka 2008 (PS, cukr 2,7 g/l, kyseliny 5 g/l, 13 %, Purmice, Perná), která zrála rok v sudech barrique značky Nadalie, byla pěkně ovocná, sud jen v náznaku, svěží, s příjemným tříslem lehce drhnoucí, prostě fajn. Krásná byla Frankovka 2008 (VzH, cukr 4,5 g/l, kyseliny 5,5 g/l, 13,5 %, Purmice, Perná) zrající pro změnu rok v sudech Francois Fréres, která měla jemnou třešňovou vůni a na jazyku působila sladce, hustě a tělnatě. Víno bylo elegantní, vyrovnané, absolutně harmonické, hladké a opravdu lahodné.



U stolečku s rakouskými víny dvou dovozců Riesling & Co. a AustriaWein jsem si o kousek víc užila vína prvně jmenovaného dovozce. Lehce animální vůni a višňovou chuť s lehkou hořčinou v závěru měla Blaufränkisch Novum 2009 z Weingut Gmeiner (Neusidlersee-Hugelland), jinak přímočaré a jednodušší víno. Blaufränkisch Antiquum 2008 ze stejného vinařství bylo víno mnohem plnější a hřejivější, krásně ovocné, jemné a přitom silné, s moc dobrou chutí a dlouhou příjemnou dochutí. Hodně dobré víno. Blaufränkisch 2009, Leithaberg DAC mi nevadilo, nicméně mě nijak zvlášť nezaujalo. Od AustriaWein se mi asi nejvíc líbila jednodušší, nenáročná Blaufränkisch DAC Classic 2009 z vinařství K+K Kirnbauer (Mittelburgenland - Deutschkreutz), ovocná, s jemným dřevitým nádechem, lehkým tříslem, příjemně pitná.




Skvělá byla maďarská vína u dovozce VINORUM. Z trojice Frankovek jsem si nejvíc užila Ráspi Kékfrankos 2007 (cukr 1,1 g/l, kyseliny 5,6 g/l, extrakt 28,7 g/l, 13,6 %, Fertőrákos, Sopron). Parádně živé, svěží víno s krásnou ovocnou vůní, proměnlivé, zábavné, s moc dobrou chutí, která vyloženě láká k dalšímu napití. Je to prostě bomba, která patřila ten večer k mým třem favoritům. Konyári János-hegy Kékfrankos 2009 z oblasti Balatonboglár a Sauska Kékfrankos 2009 z Villány působily jižnějším, mohutnějším, prosluněným dojmem, chutě byly bohaté, vína hustší a zralejší. Moc dobrá, přímo skvělá vína, Ráspiho styl mi ale sedí víc.




Zbývající dva favority jsem našla u stolku Veltlinu. Mladičká Frankovka 2010 od Oty Ševčíka z Bořetic (MZV, 12,5 %, nefiltrováno, nečiřeno) byla vynikající. V kouzelné vůni jsem kromě klasických ovocných vůní identifikovala propolisový štych, vůni, kterou zvrhle miluju. Víno je šťavnaté, divočejší, kořeněné, prudce pitné. Baví mě hodně a už chápu Otu Ševčíka, když loni říkal, že kromě malého množství si vlastně na ročník 2010 až tak nestěžuje. Úplně nejvíc ze všech vzorků mě bavila Frankovka 2009 Bogdana Trojaka (MZV, 12,5 %, nefitrováno, nečiřeno, nesířeno). Vrstevnatá vůně i chuť ovoce se štychem třapin láká k dalšímu očichávání, srkání a upíjení. Víno je proměnlivé, nepoddajné, na dlouhé zkoumání. V ústech je plné, výživné, husté, výhřevné. Je bohaté a přitom bez zbytečných kudrlinek, krásné a přitom prosté. Doufám, že budu mít šanci ochutnat tuto Frankovku i někdy v budoucnosti, uleželou a zklidněnou. Ale i další vzorky u veltlíňáckého stolku byly hodny pozornosti. Zajímavá a příjemná byla Frankovka 2009 Corpus ze slovenského Strekova, divočejší, zemitá, připomínala svou vůní postrádající ovocné tóny lesní půdu. Strekovská Frankovka 2008 Terroir byla vyzrálá a bohatá, s až medovými stopami v krásné ovocné vůni, na jazyku působila sladce, velmi plně, vrstevnatě a nesmírně lahodně. Krásné, komplexní a elegantní víno. Podobně krásné víno bylo i Kékfrankos Spern Steiner 2005 od Franze Weningera (Sopron), čokoládově-višňové, sametové, plné a mazlivé, úžasné.




Byla to moc pěkná akce, která potvrdila to, co už dávno vím :) Že totiž Frankovka je výborná odrůda, která dokáže dát krásná vína. A taky že po večeru s vínem člověk dostane chuť na pivo :)


Máte tip na nějakou výjimečnou Frankovku? A kdo podle vás dělá u nás nejlepší Frankovky?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 24. listopadu 2011 v 14:33 | Reagovat

Moc fajn akce a pěkný report, docela se shodneme :-) Škoda jen, že mé poznámky se při úklidu najít nepodařilo :-)

2 Evas Evas | E-mail | Web | 24. listopadu 2011 v 14:42 | Reagovat

Díky. Já poznámky naštěstí dovezla až domů, ale od dietní chyby mě zachránilo jen to, že McD. na Proseku zavírá dřív :)

3 milasko milasko | Web | 24. listopadu 2011 v 21:46 | Reagovat

Hezké, jen jsem z toho úplně jednoznačně nepochopil, jakou formou to bylo organizované. Předpokládám, že to bylo neřízené.

4 Evas Evas | E-mail | Web | 24. listopadu 2011 v 22:25 | Reagovat

[3]: Aha, to jsem asi moc dobře nepopsala. Ano, byla to volná degustace, co vinař/dovozce/prodejce, to stoleček s několika vzorky, za stolkem zástupce daného vinařství či prodejce, takže lidé informovaní a erudovaní. Jednotné vstupné bez dalšího placení za vzorky. A k tomu katalog plný informací s dostatkem prostoru pro poznámky. Takže organizace takřka ideální. Možná jsem si na tento standard v Lustermannském natolik zvykla, že jsem se zapomněla zmínit a pochválit :)

5 Tom Tom | E-mail | Web | 25. listopadu 2011 v 7:41 | Reagovat

Evas: Hmmm, nádherný trénink! :) Taková akce je přesně jeden z mála (ne-li jediný) důvodů, proč lituji dalekosti Prahy. A budu s napětím očekávat, zda se něco ze zmíněného neobjeví na naší jarní sešn :)

6 Honza Honza | E-mail | 28. listopadu 2011 v 8:49 | Reagovat

:Evas: S tím McD to beru jako vtip, snad bys tam nic nikdy nejedla:)

7 Evas Evas | E-mail | Web | 28. listopadu 2011 v 9:15 | Reagovat

[6]: No tak nehrajme si na svatoušky. Kdybych řekla, že mě nikdy nepřepadne chuť na pořádnou prasárnu s fastfoodu, tak bych lhala. Ostatně, proto se tomu říká dietní chyba, ne? Jsem dokonce tak zvrhlá, že můžu některé řetězce nazvat "oblíbenějšími" a v jejich nabídce mám své favority :) A není větší slast než pozdě v noci po alkoholové jízdě zakousnout pořádnej hambáč.

8 Tom Tom | E-mail | Web | 28. listopadu 2011 v 13:22 | Reagovat

Evas: "není větší slast než pozdě v noci po alkoholové jízdě zakousnout pořádnej hambáč" - takže tohle Ti v noci v Mejtě vždycky chybí, když jdeš spát, jo??? :)) Chtěl jsem napsat, že Ti teda něco příště připravím, ale pak jsem si představil, jak kolem té tradiční čtvrté noční/ranní místo něčeho dobrého k polknutí jdu bastlit hambáč pro Tebe... To asi nevyjde :)

9 Evas Evas | E-mail | Web | 28. listopadu 2011 v 13:27 | Reagovat

[8]: Tak v Mejtě to neplatí, protože tam se žere kontinuálně :) Uznej, že u tebe se začneme cpát, sotva zasedneme ke stolu :)

10 MT MT | 28. listopadu 2011 v 17:59 | Reagovat

kurnik, nepiště furt o tym, mně pak přijde moc lúto, že sem tam nebyl :-/

11 p.j. p.j. | 29. listopadu 2011 v 7:03 | Reagovat

Tak možná, že by vedle nabarikovaných Vinselektů vypadala nemódně a málo prvoplánově atraktivně, ale pět let archivovaná korábovic frankovka...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama