Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Ve sklepě u Pavla Veselského v Novém Poddvorově

7. listopadu 2011 v 13:08 | Evas |  Ve vinařství
O příjemné návštěvě ve vinařství Pavla Veselského z Nového Poddvorova.




Při naší první návštěvě Otevřených sklepů v Novém Poddvorově v roce 2008, mimochodem jediné akci tohoto typu, které se od té doby pravidelně účastníme každý rok a v čím dál větším počtu, jsme ochutnali i vína Pavla Veselského. Hned napoprvé se mi líbila a v dalších letech jsem se už na veselého vinaře Veselského a jeho fajn vína těšila. Za ta léta ukázal, že jeho převážně suchá nebo polosuchá vína mají velmi vyrovnanou kvalitu a my jsme u žádného jeho vína nikdy neidentifikovali jakoukoliv vadu a obvykle jsme měli chuť se po vyzkoušení všech poddvorovských otevřených sklepů k tomu jeho ještě vrátit. Letos na podzim jsme se konečně rozhoupali a domluvili si s Pavlem Veselským návštěvu přímo v jeho vinařství.




Podnik je to maličký, pan Veselský obdělává sotva půldruhého hektaru vinohradů spadajících pod vinařskou obec Nový Poddvorov (tratě Remíze, Vinohrádky). Veškeré práce musí stihnout až po návratu ze zaměstnání, a to za pomoci členů rodiny. Vinařství bylo zrovna v rekonstrukci a tak byly některé věci provizorní (například lisovna prakticky pod širým nebem) a v budoucnosti budou možná jinak. Zatím jen v jednom dalším vinařství jsem viděla keramické nádoby na víno jako má pan Veselský - připomínají mi obří hrníčky-ducháčky s pokličkami, ve kterých vodníci drží polapené dušičky.




Mě tenhle vinař polapil hned, nejen na tyto maxiducháčky, ale hlavně na mlaďounká vína, teda spíš moky, které snad jednou vínem budou, z nichž se některé sotva přestaly nazývat burčákem a některé už začínaly hotové víno připomínat. Takže zatímco Veltlínské zelené ještě kvasilo a Chardonnay chutnalo jako slaďoučká ananasová šťáva a Modrý Portugal se snad ještě nedal ani nazývat polotovarem, takový Muškát moravský už působil jako hotové, velmi lehké, svěží a doslova nakopávací víno na odpolední popíjení. Zajímavé by mohlo být v budoucnu Neuburské nebo krásně vonící (lehce po čerstvé trávě, mladých šťavnatých kopřivách a rybízovém keříku) Sauvignon z trati Remíze. Pavel Veselský bude mít i Sauvignon z jiné polohy (předpokládám, možná mylně, že z Vinohrádků), ten zatím silně připomínal grepovou šťávu a disponoval podstatně výraznější kyselinou. Těším se na budoucnost obou. Ačkoliv tomu vůbec nerozumím a prd poznám, myslím si, že velký potenciál může mít Rulandské šedé - teď, ve stadiu polotovaru, působí silně, tělnatě, pevně, s bohatou chutí podepřenou výraznou kyselinou. Je samozřejmě předčasné cokoliv hodnotit a odhadovat budoucnost, zvlášť z pozice totálního laika. Nezbývá než si (a panu Veselskému) přát, aby vína neztratila kyselinu, aby se naděje nerozplynuly a aby hotová vína byla taky tak lahodná a pěkná jako v raném mládí.


Za povídání o náročném životě zaměstnaného malovinaře, o aktuálním ročníku, o Otevřených sklepech a reklamních přílohách Vinařského obzoru jsme přešli k několika vzorkům starších ročníků.


Polosladké Chardonnay 2010, pozdní sběr, mělo ovocně-medovou vůni, ale díky 10 gramům kyseliny bych avizovaných 25 až 27 gramů cukru nehádala - víno je sladší, ale neotravné, šťavnaté a harmonické. Sláva kyselinám loňského ročníku! :) Chardonnay 2008, taktéž v pozdním sběru, bylo velmi elegantní, výrazné až přísné, nazrálé a přitom pořád velmi svěží. Jak se v "šardonkách" zrovna nevyžívám, tak tahle se mi líbila moc. Když jsem řekla, že bych tomuto vínu dala ještě čas, že by jistě mohlo vydržet ještě pár let a výraznější zralé tóny by mu moc slušely, pan Veselský se jen usmál a řekl, že souhlasí, ale že tohle je jedna z pěti posledních flašek, které má. A tak to s malovinaři prostě je :)



Fajn byl Muškát moravský 2009 - typická, ale nepřehnaná vůně, jemné, pěkné, prudce pitné víno, podle mě teď v ideální kondici. Největší dojem na mě udělal spontánně kvašený Sauvignon 2009. Zpočátku lehce zadušená vůně se po kratičkém odvětrání změnila v prosté, ale krásné aroma zralého hroznu. Víno bylo elegantní, nevtíravé, po všech stránkách vyvážené, přirozené a upřímné. Takové víno bych mohla ucucávat celý večer a pořád bych na něj měla chuť. Tohle se Pavlovi Veselskému opravdu povedlo!



Ochutnali jsme i Modrý Portugal 2009, tentýž, o kterém jsem nedávno psala tady, a přece velmi rozdílný - tento byl nalahvován později a pouze z demižonu. Velmi výrazné víno s cabernetovými tóny ve vůni dělalo v ústech mohutnější a plnější dojem než náš portugal koupený při posledních "sklepech". Nemůžu říct, která varianta mi seděla víc, je to zřejmě fifty-fifty, ale tenhle silnější cabernetový typ sedl do deštivého večera stráveného u rozžhavených krbových kamen v degustační místnosti u Veselských jako hrnec na prdel.


Byla to opravdu příjemná návštěva - poklidná, přátelská, s dobrým vínem. Pavel Veselský se zajímá o názor svých zákazníků, neustále vás vyzývá k reakcím, k hodnocení, ke srovnávání. Určitě rád slyší pochvalu (a taky od nás hodně pochvalných slov a nadšených výkřiků, mlaskání a spokojeného rochňání slyšel), ale kritiku snáší velmi dobře a rád i o kritičtějších názorech diskutuje. Pokud se zadaří, vydáme se na příští Otevřené sklepy v Novém Poddvorově zase. A určitě to bude zase o něco lepší než jindy, protože tentokrát už to nebudou jen vína z Krásné hory, jež známe "od malička" a k nimž máme ten blízký až majetnický vztah vznikající jen tehdy, když se člověk seznámí s budoucím vínem ve fázi, kterou jinak zná jen vinař sám. Podobně "domácky" se teď už budeme cítit i "v druhém sklepě odspoda", u Pavla Veselského.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama