Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Vinařství Krásná hora ve vinotéce na Karlově náměstí

26. ledna 2012 v 16:37 | Evas |  Degustace
Jedno z mých oblíbených vinařství, kam se ráda vracím a s jehož víny se ráda bavím, představilo tohle úterý jedenáct svých vín při degustaci ve vinotéce na Karlově náměstí v Praze.





Degustaci vedl jako vždy Marek Vybíral a jako vždy by byl velmi vtipný a zábavný a jeho povídání by mělo jistě švih a vtip …, kdybychom něco z toho slyšeli. Vinotéka na Karláku je prostorově dosti členitá, plná výklenků a zákoutí, návštěvnost byla navíc tentokrát prý extrémně vysoká. Vyfasovali jsme bohužel místa v jednom z takových výklenků, odkud několik z nás na vinaře vůbec nevidělo a jeho hlas bychom slyšeli jen tehdy, kdyby lidé u vedlejšího stolu přišli na degustaci a nikoliv do hospody probrat uplynulý den, a pánové sedící vedle u baru polohlasně neprožvanili celou degustaci. Je to škoda, protože jsme ve vzácných okamžicích, kdy sousedi svorně zavřeli klapačky, zaslechli, že se mluví o terroir, biodynamice a dalších tématech, kde by mi mě Markův názor zajímal a ráda bych se třeba o tyhle informace s vámi podělila.



Takže žádné drby tentokrát nebudou. Jen dobrá vína.


Muškát moravský 2011 (Krásná hora, Starý Poddvorov, 19°NM, kyseliny 6,4 g/l, cukr 0,8 g/l, asi 11,5 %) je pěkně aromatický, jak se na muškát sluší, přitom ale ne otravně převoněný. Je lehoučký a jemný. Navzdory vysoké kyselině působí na jazyku hladce, až olejovitě, nic něj netrčí, kyselina působí jemně a příjemně. Víno, u kterého mě ještě intenzivněji napadá: "Ať už ta zima doprčic skončí!"


Ryzlink rýnský 2010 (Hrubé pole, Ratíškovice, 21°NM, kyseliny 9,8 g/l, cukr 7,7 g/l, 11,5 %) je jasný představitel svého ročníku. Aby kyselina člověku nezakroutila krkem, nechal vinař ve víně zbytek cukru, ačkoliv normálně u Krásné hory cukry nenajdete. Víno má pěknou vůni, kterou neumím popsat :) Nic typicky ryzlinkového jsem ovšem nevyčuchala. Chuťově je víno výrazné, jak v cukru, tak kyselině, šťavnaté, s výraznou citronovou dochutí na patře a jemnou hořkostí v závěru. Celkem fajn, ale mí favorité vypadají jinak.


Zweigeltrebe rosé 2011 (Nové vinohrady, Starý Poddvorov, 21°NM, kyseliny 7,5 g/l, cukr 0,3 g/l, 12 %) bylo nalahvováno teprve před týdnem. Vůně poctivého smetanového jahodového jogurtu a lehoučká chuť s překvapivě dlouhou dochutí jsou ingredience pro další vyloženě letní víno. Mám růžová ráda a tohle je přesně typ, který mi sedí. Suché až řízné, voňavé, ale ne bonbonové, dobře pitné. Moc fajn rosé.


Sauvignon blanc 2011 (Krásná hora, Starý Poddvorov, 22,8°NM, kyseliny 8,1 g/l, cukr 0,3 g/l, 13 %) mě dostal krásnou hluchavkovou vůní. Při prvním zanoření frňáku do skleničky se mi vybavila školní léta a soutěžení ve sběru květů hluchavky, ze kterých jsme vycucávali kapičky sladkého nektaru. Vůně je na první ovonění tlumená, ale po zatočení skleničkou se tahle léčivá bylina rozvoní na celé kolo. Chuť je vyvážená a příjemná, vůně je ale mnohem zajímavější. Čuchací víno prostě. Líbí se mi hodně.


Cuvée Viktoria 2009 (Krásná hora, Starý Poddvorov, 23,5°NM, kyseliny 7,4 g/l, cukr 3,0 g/l, 13 %) je směs 50% Chardonnay, 25 % Pinot gris a 25 % Pinot blanc. Měla jsem možnost ochutnat tohle víno už několikrát a můžu s radostí konstatovat, že se vyvíjí moc pěkně. Tentokrát se mi líbilo maximálně. A to má prý ještě tak dva až tři roky zrání před sebou, než bude skutečně na vrcholu. Má moc pěknou, nevtíravou vůni ovoce s lehoučkým polibkem dřeva, která se otvírá pomalu a postupně. Víno bylo dost podchlazené, takže bylo třeba mu dát čas a lehce si ho v dlaních ohřát. Trpělivost pak byla odměněna zážitkem s velmi elegantním a lahodným mokem. Vůně evokuje sladší a těžší víno, to je pak v ústech překvapivě velmi suché a pěkně živé, hutné, ale nikoliv těžké. Jsem zvědavá, jak bude Viktoria vypadat za ty tři roky. Teď je skvělá.


Chardonnay 2010 (Krásná hora, Starý Poddvorov, 21°NM, kyseliny 8,6 g/l, cukr 1,3 g/l, 13,5 %) je další víno určené spíš na delší zrání. Bylo nalahvováno teprve na Vánoce, takže na "Karláku" to vlastně byla jeho premiéra. Stejně jako předchozí vzorek leželo tohle víno rok na kvasničných kalech ve francouzském dubovém sudu. Vůně je nazrálá, jablíčkovo-ořechová, s jemnou stopou kvasnic a příjemným nádechem barrique, i v ústech víno působí překvapivě zrale , krásně šťavnatě, bohatě. Líbí se mi, jak Krásná hora pracuje s dubovými sudy. Jejich vliv není přehnaný, ale patrný, přirozeně zakomponovaný. Už teď pěkné víno bude určitě ještě zajímavě zrát. Těším se.


Cuvée Viktoria 2010 (Krásná hora, Starý Poddvorov, 21°NM, kyseliny 8,0 g/l, cukr 1,1 g/l, 13 %) je na rozdíl od své starší sestry směsí jen dvou odrůd - Chardonnay a Pinot gris fifty fifty. Víno, které bylo nalahvované sotva před měsícem je ve vůni i chuti sevřenější než ročník 2009, sud je cítit o poznání výrazněji a trochu vyčuhuje. Působí kyseleji a zatím neuspořádaně. Zaslechla jsem, jak Marek Vybíral říkal, že tahle "viktorka" má větší potenciál než ta starší a jednou bude o dost lepší. Já jsem ovšem konzument okamžikový a okamžitý, takže ty potenciály nechám odborníkům. Ostatně, potenciálu se nenapiješ, a méně potenciální Viktoria 2009 je aktuálně perfektní. Takže nechme potenciál zrát, pijme vína hotová :)


Zweigeltrebe 2010 (Nácestky, Ratíškovice, 22°NM, kyseliny 6,8 g/l, cukr 1,4 g/l, 12,5 %) krásně ovocně voní, hlavně po zralých višních. Víno je mladé, ovocné, hravé, živé. První dojem je, že půjde o slaďoučké víno, ale v ústech zůstává příjemná dochuť jemné kyseliny a lehoučkého zadrhnutí tříslovin. Pěkné víno lehčího typu, zase tak trochu přivolávání léta.


Zweigeltrebe reserva 2010 (Nácestky, Ratíškovice, 22°NM, kyseliny 5,1 g/l, cukr 0,6 g/l, 12 %) je víno vyrobené ze stejného materiálu jako předchozí, jen "zapomenuté" v sudu o půl roku déle. Vliv delšího ležení v dubu je znát už ve vůni, která je bohatší o kávové a kouřové tóny, ty ovocné jsou taky pestřejší, možná více do ostružin. Chuť je vrstevnatější, víno se zdá hladší, mohutnější a teplejší, dochuť delší. To se mi hodně líbí. A dokazuje, že reserva nemusí být vždycky jen páté kolo u vozu :)


Cuvée Bernety (Krásná hora, Starý Poddvorov, 21°NM, kyseliny 5,4 g/l, cukr 1,2 g/l) je směs Cabernetu Moravia a Cabernetu Sauvignon ve stejném poměru. Má nádhernou vůni kombinující lesní ovoce, pepř a sladkou papriku, rozeznávám i vůni jehličí a smůly. Bohatá kořeněná "lesní" vůně působí sladce a těžce, chuť je ale lehčí, spíš veselá a povzbudivá, pěkně ovocná a lahodná, šmrcnutá hořkou čokoládou. Bernety mě jako vždy baví a moc mi chutnají.


Pinot noir 2010 (Krásná hora, Starý Poddvorov, 21°NM, kyseliny 5,3 g/l, cukr 0,5 g/l, 12 %) má typickou třešňovou vůni, trocha jahod, dřeva. Je příjemný, odrůdový, ale samozřejmě hodně mladý, divoký, na pinot zatím moc bujný a veselý. Ale možná tenhle ročník prostě má být takový. Nejsem si totiž jistá, zda má potenciál, někam se posunout.





Co se vín týká, byla jsem na této degustaci absolutně spokojená. Informací se mi ale moc nedostalo. Řeklo by se, že jsem to už mohla slyšet jindy a několikrát, ale jsem hlava děravá a s pamětí je to čím dál horší, navíc několik vín tu mělo premiéru, tak mi bylo docela líto, že jsme o vinařova slova přišli. Budu muset zajet na pokec přímo do Starého Poddvorova.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lukáš Lukáš | E-mail | Web | 26. ledna 2012 v 18:34 | Reagovat

Taková společnost opravdu dost zamrzí, řekl bych, že je to problém zejména provozovatele, protože lidé, kteří se o víno zajímají více a chtějí také něco zaslechnout a přiučit se, už zde prostě nepříjdou...Zaplať pánbůh za to, že si může zajet přímo k vinaři a pěkně jej vyzpovídat o samotě při řízené degustaci, navíc se zážitkovou gastronomií, kterou umí Vybíralovi bezvadně...Nakonec jsem velice rád, že se vína ubírají dobrým směrem a investice do lahví k archivaci nepřišly v niveč :-)

2 Evas Evas | E-mail | Web | 26. ledna 2012 v 23:22 | Reagovat

[1]: No větší problém než ukecaní lidi, kteří jsou vždycky a všude, byl ten prostor, příliš členitej. Kdybychom slyšeli a viděli my, zase by neslyšel někdo jinej. Já to přežiju, ale i v tom našem koutku byli lidi, kteří Krásnou horu zas tak neznají, a evidentně je výklad hodně zajímal.

Ale jinak jsem ráda, že jsem ti mohla potvrdit pozitivní vývoj tvých investic :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama