Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Degustace vinařství Koráb

10. února 2012 v 17:03 | Evas |  Degustace
První letošní degustace ve vinotéce Pravdivá vína, která se zaměřuje především na vína některých Autentistů a několika dalších menších vinařů, se odehrála v režii mého oblíbeného vinařství Koráb.




Myslím, že boleradické vinařství prezentující svá vína s podtitulem "Vína starých vinic" není třeba na tomto blogu nějak představovat, ostatně vinař Petr Koráb nějaké detailní představování taky přeskočil, protože zdejší degustátorská grupa je velmi stabilní a věrná, takže většina znala vinařství už z minula. Vlastně původně ani nechtěl přijet, protože prý nemá dost vín pro degustaci. Nakonec se ale nechal majitelkou vinotéky přesvědčit, že když zařadí i několik mladých vín, ochutnávka to jistě bude plnohodnotná a zajímavá. A taky že byla. A moc.




Protože víc než polovinu prezentovaných vín tvořila vína ročníku 2011, tj. vína ještě nehotová, nalahvovaná pouze v malém množství pro tuto ochutnávku, tudíž bez etiket a úplných analytik, zvolil vinař do degustačního lístku pro některá z nich historicky používané názvy. Prý pro zajímavost a poučení. Zda tedy budou mít vína jednou na etiketě tyto názvy, to vám nepovím, protože to nevím. Musíte si počkat.



Červený Cinyfál, jinak Veltlínské červené rané z 48 let staré vinice z trati Dukejský (22°NM, cukr 2 g/l, kyselina 4,9 g/l, 12,5 %), ležel dlouho na slupkách a zraje v dubovém sudu z Moravy. Korábovi se řídili radou svého dědy, který prý říkával, že večerka musí projít horečkou, takže při kvašení se její teplota vyšplhala až na 33°C. Vůně se mi zpočátku zdála zadušená až zaprděná, což zní hnusněji, než to ve skutečnosti bylo :) Taky nějaké zelené tóny, zatím výrazný sud, trochu mentolu. Po chvilce se ale tahle nesourodá divočina vyvětrala a zůstalo pěkně aromatické víno příjemné chuti, ve které mi ovšem chyběla výraznější kyselina. Jednou to bude víno kulaté a jemné, já radši říznější a šťavnatější.


Pod názvem Starosvětské 2010 se skrývá pozdněsběrový Ryzlink rýnský z trati Psinky (stáří vinice 45 let, 22,1°NM, cukr 5 g/l, kyselina 7 g/l, 12 %). Měl jemnou vůni ovoce, snad meruněk, a lipového květu, a v příjemné ovocné chuti šťavnatou citrusovou kyselinu, která ale nijak nevyčuhuje a ani neruší. Ryzlink má velmi dlouhou dochuť kombinující říznou kyselinu i cukrové pohlazení. Příjemné víno, které nenudí.


Stejně jako jsem loni slintala nad Sauvignonem 2010 tady a potom nad jeho nasudovanou šarží tu, můžu i tentokrát opěvovat Sauvignon alias Fíkový hrozen 2011 v pozdním sběru z trati Psinky (stáří vinice 45 let, 22°NM, cukr 3 g/l, kyselina 5,9 g/l, 13 %), z něhož část opět půjde do dubového sudu, ovšem s akátovými čely. Krásná kopřivovo-angreštová vůně je následovaná lahodnou ovocnou chutí. Víno je lehčí, povzbudivé, šťavnaté a vyvážené, s příjemnou lehkou hořkostí v závěru. Samozřejmě ještě není hotové, Korábovi dopřávají svým vínům čas, ale už teď je výborné. Krásně voní, přitom přirozeně a nepřehnaně, dobře se pije, člověka neunaví ani nepřesytí. Ráda tento Fíkový hrozen potkám někdy v budoucnosti.


Sur-lie RR & SG 2010 (45 let starý vinohrad v trati Psinky, SG 21,9°NM, RR 21,1°NM) zrálo po 7 měsíců v sudu na sedimentu z jemných vinných kvasnic, se kterými bylo pravidelně mícháno. Pak bylo bez filtrace a přidání síry stočeno ze sudu přímo do lahví. Vůně jablíček a oříšků s jemnou stopou kvasnic a výrazným jogurtovým aroma je moc pěkná, bohatá a zábavná, chuť je zase poctivá a přirozená, výborná. Tahle sur-lie směs mě baví mnohem víc než loni v květnu, kdy jsme ji ochutnávali přímo ve sklepě. Je komplexnější, zralejší, i když jemná perlička dodává vínu živost a mladost. Myslím, že se ještě můžeme těšit, jak se tohle zajímavé víno vyvine.



Po čtveřici bílých přišlo na řadu Zweigeltrebe 2011 rosé - samotok z hroznů z 32 let staré vinice z trati Víckov (22°NM, cukr 6 g/l, kyselina 5,5 g/l, 12,5 %). Ještě jemně kalné, zamlžené víno mělo pěknou vůni jahod se smetanou a poměrně plnou ovocnou chuť, ve které jsem ale stejně jako u večerky postrádala výraznější kyselinu. Víno ale stejně jako ostatní vzorky ročníku 2011 není zdaleka hotové, takže tyhle plky berte, prosím, s rezervou.


Prvním čistokrevným červeným bylo opět Zweigeltrebe 2010, pozdní sběr z téže vinice v trati Víckov (22°NM, cukr 3 g/l, kyselina 5,4 g/l, 12 %), které mělo pěknou višňovou vůni s dřevitě-kouřovým nádechem a ovocně-pecičkovou, překvapivě dlouhou chuť. Ačkoliv jde o víno lehčí, je výrazné, kořenité, s jemně drhnoucím tříslem. Moc dobré a nebezpečně pitné víno.


Mladá Frankovka se ukrývala pod názvem Karmazín 2011. Víno ze 77 let staré vinice z trati Dukejský (23,4°NM, cukr 3 g/l, kyselina 4,2 g/l, 13 %), které dosud leží v dubovém sudu na kvasnicích, má kromě krásné jemné ovocně-vanilkové vůně (višně, maliny) strašně lahodnou bohatou chuť, je harmonické, jemné, smetanově vláčné, teplé, husté. Prostě boží. Tak mladé víno a tak krásné! V minulém článku jsem psala, že těm potenciálům moc nerozumím a nechám je odborníkům, tady si ale troufám vidět potenciál jako hrom. Další Korábovic skvělá frankovka na obzoru!


Neronet 2011 z vinice staré/mladé pouhých 10 let z trati Dukejský (21,8°NM, cukr 3,5 g/l, kyselina 3,2 g/l, 12,8 %) má teplou rybízovo-ostružinovou vůni, která se postupně otvírá a odhaluje další vrstvy, kávové a kouřově-tabákové aroma. Na jazyku víno ještě jemně perlí, je ovocné, plné, živé, podle frankovky působí drsněji, je trochu svíravé. Je to ještě velmi nevycválaný mladík, divoký a zábavný.


A ještě jednou Fíkový hrozen 2011, tentokrát ale s cukernatostí při sběru 25,8°NM (zbytkový cukr bude 18 - 19 g/l, kyselina 5,4 g/l a alkoholu 13,5 %), jehož kvašení se samo zastavilo na těchto hodnotách, takže ho Korábovi prostě nechali tak. Je to jedním slovem voňavka. Až omamná vůně velmi zralých angreštů a hluchavkových květů, na jazyku zatím drobná perlička, velmi sladká chuť, hustá konzistence. Kdo rád vína sladká, užije si ho. Já, když už to má být sladké, tak pořádně! A ještě vytuněné přidaným alkoholem jako je následující likérovka!


Černé Starosvětské 2009, likérové víno z hroznů frankovky ze 75 let staré vinice z trati Dukejský (23,5°NM, cukr 79 g/l, kyselina 6 g/l, 18 %) mám prostě ráda. Má kouzelně bohatou vůni všeho možného bobulového ovoce, čokolády, karamelu, kouře, dřeva. Má jemnou, sametovou, absolutně lahodnou chuť, která kupodivu nepůsobí přeslazeně, ale pěkně pikantně. Obávám se, že kdybych neznala obsah alkoholu, asi bych se pěkně cinkla. Sladká vína obvykle nevyhledávám a nebo jich i při pozitivním hodnocení dokážu vypít jen ten degustační vzorek, tohle se ale pije samo!


Vinařovu upozornění, že většina vín se ještě neprodává a je nalahvovaná jen pro tuto příležitost, a tudíž určená pro brzkou spotřebu, se všichni upřímně zasmáli s tím, že pro žádnou jinou se vína přece ani nekupují. Po vínech se jen zaprášilo, dokonce i po těch, které jsem si nasyslila do krabičky já, protože místní mají před dočasně přebývajícími Pražáky prostě přednost :) Degustace byla moc povedená, s výbornými víny, fajn povídáním a velmi ukázněným obecenstvem. Doufám, že se mi podaří dojet i na tu příští, dubnovou ochutnávku vín Jaroslava Osičky, dalšího člena spolku Autentisté.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jarek Ptáček Jarek Ptáček | E-mail | 13. února 2012 v 7:53 | Reagovat

Přesně tenhle set se chutnal i v Brně 23.1. 2012. Já jsem si vzal Ryzlink, tchán suchý Sauvignon.

2 Evas Evas | E-mail | Web | 13. února 2012 v 14:21 | Reagovat

[1]: Já chtěla taky suchý Sauvignon a Frankovku, více lahví, zůstal na mě ale jen jeden Sauvignon. Minulý týden jsme ho doma vypili a byl výborný :)

3 js js | Web | 14. února 2012 v 12:15 | Reagovat

Skoda ze to ctu az ted.
Jel jsem minuly tyden 2x kolem tehle vinoteky. Cestou tam jsem si vsiml cedulky a pak celou dobu premyslel, zda je to, v danych mistech, nejaka recese nebo opravdu realita :)

Po ceste zpet mne uz ale cedulka do oka nepadla, tak jsem nenakouknul :(

Priste.

js (dva-duby.cz)

4 Evas Evas | E-mail | Web | 14. února 2012 v 12:20 | Reagovat

[3]: No jo, je dost neuvěřitelné :)Myslím, že díky této pidi-garážové-vinotéce je v této vísce fanouškovská základna Autentistů nejsilnější hned po Praze :)

5 MT MT | 16. února 2012 v 0:05 | Reagovat

Korábovic Frankovku jsem pil teď v pondělí, ze sudu, a je magnificentní ... prozatím si troufám tipovat na jedno z nejzajímavějších vín od nich vůbec, dávám ještě nějakou dobu na sudu, pak na lahvi nechat ležet nějaký pátek a máme supr frankovku .)

6 Šárka Šárka | 7. března 2012 v 15:44 | Reagovat

Tiše závidím a o to víc se těším na dubnovou degustaci v Mostě, na které Petr Koráb přislíbil účast. Včera jsem otevřela svou poslední Frankovku 2009 PS. Prostě jsem ten pohled na ni nevydržela.. Už loni jsem byla nadšená a teď skoro lituju, že jsem si ještě neschovala, dozrála nádherně.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama