Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Vaříme z vlastních konzerv 2

7. března 2012 v 16:50 | Evas |  Degustace
Další kolo neformální ochutnávky vín přinesených jednotlivými účastníky.





"Vaření z vlastních konzerv" ve vinotéce U Lachtana byla docela zábavná předsilvestrovská akce, takže se organizátor rozhodl ji celkem brzo zopakovat. Tentokrát to bylo velmi komorní, zúčastnilo se jen osm lidí včetně majitele vinotéky, který si k nalévání zajistil sličnou pomoc a mohl si tak konečně sám zkusit, nakolik bude úspěšný v druhém, poznávacím kole. Nejprve totiž opět proběhla klasická degustace z lahví, které si účastníci sami donesli (a většinou k nim měli i nějaký příběh, důvod, proč se rozhodli podělit zrovna o tuhle láhev, či nějaké informace k vinařství), v druhém kole se nalévalo v náhodném pořadí a ze zakrytých lahví. A mohl být spokojený, poznal totiž všechny lahve a proto se mu dostalo stejné pocty a výhry jako mně minule - mohl nám ostatním nevítězům koupit a otevřít láhev :) Nutno podotknout, že i já jsem byla celkem úspěšná - prohodila jsem jen dva vzorky mezi sebou, z nichž jeden byl rozpadlý a druhý korkový. Ve vadách se holt ještě musím vzdělávat.




První na řadu přišel Sauvignon 2010 z Krásné hory (moravské zemské, Díle, Ratíškovice, cukr 1,4 g/l, kyselina 9,3 g/l, extrakt 25,2 g/l, 23°NM, 13 %). Je výrazný a bohatý ve vůni, která je proměnlivá od kopřivy a hluchavky až k broskvím a angreštu. Pěkná, šťavnatá kyselina je ale dobře zakomponovaná a na těch více než 9 gramů ani nevypadá. Víno je lahodné, voňavé, příjemné a osvěžující, na delší pití, k normálnímu posezení a pokecu s přáteli. Baví mě a opravdu chutná.

Vinařství Tomáše Tetura se transformovalo v "hudební" vinařství Sing Wine a zaměřuje se prý na lehká vína s ovocným charakterem. Jejich Veltlínské zelené 2010 pozdní sběr (polosuché, 11 %) je charakteru spíše bonbónového, má výraznou "listnatě" ovocnou vůni a v chuti jak výrazný cukr, tak údernou kyselinu. V dochuti rozpoznávám grep. Poněkud levně vypadající etiketa s ostře růžovými detaily působí mezi účastníky víc rozruchu než samotné víno.


Další Veltlínské zelené je ročníku 2009, výběr z hroznů ze slovenského vinařství Vins Winery, které sídlí v obci s příznačným názvem Vinosady. Na etiketě je uvedeno, že se jedná o Nitranskou vinohradnickou oblast s Šintavský vinohradnický rajon. Je suché a má 13,5 % alkoholu, což je cítit, víno je řádně výhřevné a alkohol trochu vystupuje. Má ale příjemnou a elegantní vůni, spíše květinovou a jemnou, a dlouhou chuť s příjemnou citrusovou kyselinou a pěkným minerálním závěrem. Alespoň náznak minerality a jisté veltlínovské elegance naopak postrádám u Sing Wine, takže Slováci se svým pěkným vzorkem tentokrát ve veltlínové soutěži jasně vítězí.



A opět Sauvignon. Pozdní sběr ročníku 2011 z čejkovického vinařství Bíza (Odměry, Čejkovice, polosuché, 12,5 %). Ukázková "tropico" vůně - banány, mango, mandarinkový kompot - velmi silně evokuje produkt zakoupený v drogerii. Navoněné nasládlé víno na mě bohužel působí přehnaně ve všech směrech a absolutně se míjí s mou představou o sauvignonu (a dá se říct, že i o víně). Jinak ale slaví výrazný úspěch.


Poslední bílým vzorkem je polosladký Ryzlink vlašský 2011, výběr z hroznů od Martina Šebesty z Březí (Ořechová hora, Březí, cukr 30 g/l, kyselina 8 g/l, 13 %). Nad výrazně sladkou chutí smutně vzpomínám na vlašák ročníku 2010 téhož vinaře, lehké, osvěžující, harmonické víno na dlouhé pití. Tohle víno je ale určitě taky dobré, má přirozenou vůni zralých hroznů, rozinek v medu a zralého jablíčka a šťavnatou chuť, která zaplní ústa a zanechá velmi dlouhou dochuť. Jenže to není typ, který vyhledávám.









První červené stojí dost za houby. Jakostnímu Neronetu 2005 z šardického Neoklasu (řada Augustiniánský sklep, trať Dubový - Červenice, Šardice) to ale nejspíš ani nelze vyčítat - doporučená doba spotřeby 1 - 3 roky byla poněkud přestřelena (a zcela záměrně - fixem vyvedený nápis "nechat do 2012" svědčí o víře v zázrak). Víno je tak nějak zatuchlé, padlo přirovnání "myší kožíšek", což je dost trefné. Chuť je velmi krátká a hned mizí, což v tomto případě vůbec není na škodu.









Pak přišla na řadu opravdová zajímavost - Coteaux de Mascara 2000 z Alžíru, barrique. De Mascara je tak trochu de Masacra - podle vůně jasně fortifikované víno, podle barvy mladé nefiltrované. Výrazná rozinková vůně, trochu dřeva, kouře, medu. Chuť je nečekaně suchá s dosud pěknou a výraznou kyselinou. Navzdory ročníku je to překvapivě živé, šťavnaté a zábavné. Víno je přijato celkem s rozpaky, mně se ale moc líbí.







Gryllus 2007 z Vinařství rodiny Špalkovy (jakostní směs odrůd Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon, trať Kraví hora, Nový Šaldorf, 13,5 %) byl korkový. Ve vůni vadilo cosi, co připomínalo vlhké zdivo, nemá moc cenu se v tom ale nějak babrat, v prázdné chuti už vůbec ne. Škoda, jistě bych si ho jinak užila.


Začali jsme i skončili s Krásnou horou. Alibernet 2008 má velmi kořenitou vůni, višňovou, se stopou kávy a v chuti je mnohem jemnější a uhlazenější, než jak ho znám (vzpomínám si, že kdysi při návštěvě vinařství ho jeho výrobce použil jako náhražku balsamica do zálivky na salát :). Tenhle alík býval drsnější chlapák, teď je víno umírněné, téměř lahodné, možná trochu plošší, ale velmi dobře pitné a díky krásné kořenité vůni zajímavé. Fajn závěr.



A fajn byla celá tahle degustace. Kdykoliv si to ráda zopakuji s dalším zajímavým výběrem z domácích zásob. Díky za pozvání.


PS: Opět se omlouvám za kvalitu fotek, kombinace přítmí, pravěkého původu přístroje, mého parkinsonovského třesu a sedmidioptrického zraku není pro tyto účely zrovna ideální :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lachtan Lachtan | E-mail | Web | 8. března 2012 v 22:18 | Reagovat

Mě se to moc líbilo, přijdu zase!

2 DV DV | 9. března 2012 v 8:14 | Reagovat

Vypadá to trochu, že některé vzorky by měly nosit jenom osoby z průkazem způsobilosti... :) Pobavil jsem se... Víno z Alžíru - to by mne zajímalo, i ten popis zní africky...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama