Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Vinařství Dva duby a košt v Dolních Kounicích

23. března 2012 v 15:05 | Evas |  Ve vinařství
Svoje narozeniny obvykle slavím sobecky tak, aby to bavilo především mě. Letos mi vymýšlení způsobu oslavy (od určitého věku už jde spíš o zapíjení žalu) nedalo moc práce, výborný způsob oslavy se totiž nabídl sám. Na blogu vinařství Dva duby se objevila pozvánka na košt v Dolních Kounicích s nabídkou předkoštového zahřívacího kola ve vinařství. Taková nabídka se téměř nedala odmítnout!





V inkriminovaný den dopoledne jsme nabrali cestou téměř místního Vinného pavouka s H. a jeli si hodit věci do penzionu, kde jsme měli zamluvené ubytování. Penzion Martálka ve Stříbském mlýně (Ivančice) už asi hodně pamatuje, má ale nesporné kouzlo. Spolu s přilehlým lokálem prosáklým hektolitry přepáleného tuku a kouřem z tisíců cigaret a netěsnící udírny je zasazený v romantické krajině s šumícím splavem a projíždějícím vláčkem. Okolí je mi tak trochu bruntálsky povědomé - cesty plné výmolů, zpola plné kolečko stojí u cesty, jakoby se ten, kdo jej tlačil, vypařil uprostřed práce. Stejně tak pajzr bezprizorně zanechaný mezi kulatinou čekající na zpracování. Kam se obsluha nářadí a nástrojů vypařila, je jasné. Hospoda sotva otevřela a už se plní štamgasty, kteří pokřikují na ty, kdo ještě otálejí venku a ztrácejí čas prací, a řeší, co bude večer (přijede kapela a budou se udit žebra) a k čemu slouží čudlíky na dveřích našeho auta (jeho pražská espézetka mi najednou připadá zbytečně křiklavá).


Obavy o osud našeho příliš lufťáckého auta jsem vypustila z hlavy hned, jak si nás vinař Jiří Šebela vyzvedl a vyrazili jsme se kouknout do vinohradu. Neměli jsme, pravda, na okukování keřů moc času, protože bylo třeba stihnout ono slíbené zahřívání ve vinařství a ještě přijít včas na košt. Zastavili jsme se u trati Karlov, kde roste Sauvignon. Je tu krásně vidět, kde končí pečlivě ostříhané a přirozeně zatravněné řádky pana Šebely a začínají buď keře zanedbané a divoce se rozrůstající nebo naopak řádky klasicky herbicidové, smutně "hliněné". Ale jinak toho touhle dobou moc ke koukání ve vinohradech není. A ačkoliv byl krásný den, letos určitě nejkrásnější a nejteplejší (pochopitelně, když jsem měla narozeniny JÁ), výhled do krajiny nebyl ideální - že je z Karlova vidět na Pálavu tak nezbývalo než věřit. Takže na panoramata a pořádnou procházku po vinohradech budeme muset přijet znovu :)






Na Dolní Kounice jsme ale dohlídli. Je to krásné město, pro mě nečekaně starobylé, členité, malebné. Dominanty nad městem tvoří hrad a zámek na jedné straně a kaple sv. Antonína na druhé. Ve městě najdete synagogu, židovský hřbitov nebo zříceninu premonstrátského kláštera Rosa coeli, což je fakt impozantní gotická stavba, jejíž monumentálnost zblízka člověka doslova ohromí. Velká škoda, že je objekt přístupný až od dubna. K panoramatům a vinohradům se přidává další důvod, proč se vrátit :) Stejně tak, jako mě překvapil historický ráz města, mě trochu zaskočil i ráz okolní krajiny - nečekala jsem tak kopcovitý terén. Mezi dálničním exitem a Dolními Kounicemi jsme absolvovali několik pořádných stoupáků a klesání (i čtrnáctistupňových) a na několika svazích bych si uměla představit fajn sjezdovku :)




A překvapením nebyl konec. Vinařství Dva duby se loni přestěhovalo do "nových" prostor, do bývalé škrobárny. Je to prostě stará fabrika a z mého pohledu, nechť se nikdo neurazí, zatím dost ruina, která spolyká nekonečné množství práce a financí (a to už se tu strašně moc práce udělalo, hlavně vyklizení a odvoz všeho možného, zkrátka debordelizace). Dřina, která tu vinaře a jeho blízké ještě čeká, je děsivá a můj obdiv k jejich odhodlání neskonalý. Doufám, že všechno dopadne tak, jak si představují, a rekonstrukci dotáhnou do konce. A budu se na to těšit - být jednou ubytovaná přímo v tomhle podniku a nemuset řešit odvoz do Martálky by nemuselo být vůbec špatné :) Zatím jen nové, ještě zabalené sudy z bednářství Fryzelka na rozlehlém dvoře naznačují, že by tu mohlo sídlit vinařství.


Ale místnost, kde leží víno v sudech je pěkná, s vysokým klenutým stropem, cihlová, pěkně studená. S víny se tu neprovádí žádné kejkle. Ke všem odrůdám se přistupuje prakticky stejně, všechno leží dlouho na kvasnicích, v dubu nebo akátu, bez přidávání jakékoliv chemie, kvasinek, s minimem síry. Vinařova úcta k unikátnímu dolnokounickému terroir je zřetelná nejen z jeho slov, ale právě i z jeho přístupu k vínům (a samozřejmě i keřům). Ochutnali jsme tu mladá vína, nehotová. Tohle mě vždycky baví. Už několikrát jsem tu psala, že k vínům, která jsem mohla ochutnat v jejich burčákové, kalné, kvasící, odbourávající či jiné "předhotové" fázi, mám později vždycky tak nějak blíž a baví mě se k nim vracet. A taky se takové víno pořád mění, takže si o něm vlastně můžu plkat co chci - za pár dní už může být všechno jinak a nikdo nemůže říct, že nemám pravdu :)



Ochutnali jsme kalnou, narůžovělou večerku, přes svou živost plnou a tělnatou, lahodnou, a pěkně černorybízový Sauvignon, svěží, zatím s výraznou vůní po dřevě. Taky dvě vína z nakoupených hroznů, ze kterých mají snad být vína do tzv. gastro řady, ale to se prý ještě uvidí - Ryzlink vlašský, zatím ještě dost sladký moštík s lehce zadušenou vůní, taková divočinka to je, a Ryzlink rýnský (z hroznů od Ladislava Musila) s pěknou vůní lehce po jablíčkách, živý, šťavnatý, s příjemnou pecičkovou hořkostí v závěru, celkem plný, prostě fajn. A potom jsme si prošli pěknou svatovavřineckou sérii, ještě dosti nehotový, perlivý vavřineček z kounické trati Horní nová města, další jemnější, lehčí a ovocnější (a nejspíš jednodušší) z nakoupených hroznů z téže polohy, potom moc pěkné tělnatější, silnější a vrstevnaté Svatovavřinecké samotok a na konec vesele voňavý ovocný vavřinec z úplně jiné polohy, ba i jiné obce, z vinařových rodných Ivančic. A na závěr dvě mladé krásky Frankovky, první plnou, tělnatou, s tlumenější vůní a pěknou strukturou, druhou lehčí, ovocnou, krásně voňavou - že by materiál pro ideální cuveé?




A pak jsme se z chladu sklepa přesunuli do degustační místnosti. Je prý improvizovaná, jednou se bude degustovat jinde, nám ale bohatě stačila. Z kamen sálalo teplo, až se mi lýtka zapalovala, a hlavně tu na nás čekala pěkná řádka pěkných lahví. Což mi připomíná, že jsem Jiřímu Šebelovi zapomněla pochválit etikety. Svou jednoduchostí evokují čistotu, jsou elegantní a hodí se ke štíhlým lahvím. A když je teď okukuju doma v obýváku, líbí se mi čím dál víc :)





Začali jsme růžovým Rose & Cross 2009, směsí většího podílu Svatovavřineckého a menšího Frankovky. Je to víno tělnaté, pevné, ani předchozí dávkou mladých červených nijak neutrpělo, je výrazné a lahodné, žádná bazénová letní růžovka, ale zajímavé vrstevnaté víno, které neunaví.


Mille e Tre 2009 je oxidativně vyrobený Sauvignon, který ležel dva roky v dubovém sudu. Je úžasný. Má krásnou, jasně oxidativní a na bílé víno nezvykle teple působící vůni se stopou medu a dřeva a velmi plnou až hutnou strukturu. V chuti je absolutně vyvážené, mnohovrstevnaté, proměnlivé a hřejivé. Je lahodné a láká k dalším douškům, přitom se ale pomaleji otvírá a proto se vyplatí si po otevření lahve počkat. V ničem se nepodobá běžným moravským navoněným Sauvignonům, buď osvěžujícím a lehkým nebo bonbonově sladkým. Působí na jazyku sametově hladce, chvílemi připomíná až smetanu či dokonce čerstvé máslo. Je to kouzelné víno! Nelze si nevzpomenout na Oxanu z Dobré vinice: vedle noblesní, elegantní, jen lehce koketující krásky Mille e Tre působí divočejší Oxana trochu jako rajda. Luxusní, ale trochu do větru. Ale možná mě jen klame moje chabá smyslová paměť.



Rosa Inferni 2009 je směs Svatovavřineckého a Frankovky. Má kouzelnou švestkovou vůni, v chuti lehké tříslo a šťavnatou ovocnou chuť připomínající hodně zralé višně, je lahodné, hladivé. Není to žádná jižní pecka, ale poctivé víno s přirozenou chutí a krásnou vůní.

Rosa Inferni 2008 má opět krásnou vůni švestek až povidel, tentokrát výrazně kořeněnější. Zdá se plnější a hutnější, zanechává dojem sladkosti, přestože kyselinka samozřejmě nechybí. Je uhlazené, harmonické a elegantní, i když nepostrádá živost a šťavnatost. Je to krásné víno, jak pro okamžiky, kdy prostě máte chuť si jen tak vypít skleničku, tak pro melancholičtější večery, kdy máte potřebu víno více zkoumat a bavit se jím.





Vox In Excelso 2009 je čistá Frankovka. Vůně je méně ovocná, cítím hořkou čokoládu (věřte, že tuhle vůni znám zatraceně důvěrně :), takže trochu něco jako višně v čokoládě. Je to příjemné červené, trochu jednodušší, ne tak vrstevnaté jako předchozí dvě cuveé, ale velmi dobře pitné.


Vox In Excelso 2008 krásně voní po ovoci a lehce po dřevě, naslepo bych tipovala jednoznačně pinot. Víno je tělnaté, silné, plné a lahodné, v chuti i vůni bohatší než předchozí vzorek. Líbí se mi. I z téhle dvojice vychází jako vítěz ročník 2008.


A nakonec ještě ročník 2007. Čisté Svatovavřinecké je možná trochu studenější než by zasloužilo, takže se otvírá a odhaluje pomaleji. Ale vyplatí se počkat. Pěknou švestkovou vůni s výrazně animální stopou (tady spíš typ "zabijačka" než "dvoreček") následuje poměrně živá až ostrá ovocně-kořeněná chuť, šťavnatá a výrazná. Asi už rozumím tomu, proč Jiří Šebela říkal, že ročník 2007 je nesmrtelný. Vína dvou následujících ročníků jsou už daleko uhlazenější, tříslo zjemnělé, kyseliny umírněné. Vavřinec 2007 je pořád ještě pěkný divočák, živý a důrazný. Je to pěkné víno, jeho živost je překvapivá a osvěžující a opravdu dává tušit dlouhou budoucnost - teoretickou ovšem, počet lahví povážlivě klesá :)



No a pak jsme vyrazili na košt. Nebudu to natahovat, na vlastní článek ty zážitky nevydají, takže jen tak v rychlost (nijak dlouho jsme tam ostatně nezůstali, dopíjená ve vinařství Dva duby byla silnějším lákadlem):
  • organizace - koštová klasika, dvě stovky vstup, sklenička s logem, katalog vín s počty získaných bodů, dlouhý stůl s dostatkem odlivek, za ním sličné slečny a za slečnami zhruba čtyři stovky očíslovaných lahví
  • další koštová klasika - šampioni už nebyli
  • echt koštová klasika - body jsou leckdy na prd, podle nich byla dvoudubová Frankovka 2009 se 70 body prakticky nejslabší, ve skutečnosti nám chutnala zřejmě nejvíc (částečně jistě pod vlivem událostí minulých několika hodin, to uznávám)
  • bílým šampionem byl Sauvignon Romana Komarova z Ivančic, který jsme tedy neochutnali, ale celkově nás vína tohoto vinaře zaujala, měl tu povedený mladý muškát i Rulandské modré, nakonec i jeho Frankovka 2009 patřila k těm povedenějším
  • šli jsme po Frankovkách, že jo, když je dolnokounická Frankovka takovej pojem, ale bůhvíjaké nadšení se nekonalo
  • překvapivě vysoké procento dobrých vzorků jsme ochutnali v odrůdě, u které jsme to zrovna tady vůbec nečekali - Rulandské modré měl kromě Komarova fajn i Ladislav Musil (výběr z hroznů 2008 měl typickou barvu i vůni, v chuti trochu zvláštní karamelový závěr), Zdeněk Dvořák (velmi mladé, ještě lehce perlivé, ale velmi příjemné) nebo Trpělka a Oulehla (pozdní sběr 2007 měl pěknou vůni a celkem příjemnou lehce nasládlou chuť)


Byl to krásný den, super počasí, výborná společnost, pěkné povídání, spousta nových informací, luxusní vína. Zkrátka narozeniny přesně podle mých představ. Takže jsem si nakonec ani nevzpomněla, že jsem chtěla zapíjet žal. Dva duby, ještě jednou děkuju.

P.S.: Pokud se mi dopolední scenérie v Martálce zdála zábavná, večer už byl hotový bizaar. Překročila jsem všechny své vnitřně nastavené mantinely: seděla jsem v zakouřené knajpě, křepčila na písničky od Nedvědů a objednala si smažák, hranolky a tatarku! Úplně nejhorší na tom je, že jsem se u toho výborně bavila :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 jo jo | 23. března 2012 v 19:52 | Reagovat

Jen komentář k Rosa Coeli: Před mnoha lety se mi zadařilo spát pár nocí ve spacáku přímo v klášteře (pod širákem, za deště v ambitu) a byl to opravdu silný zážitek. V té době, pokud vím, ještě nebyl klášter běžně přístupný veřejnosti. Kopec Karlov znám z mládí hodně důvěrně z kola ;), už se těším až poznám i ty vinice.

2 Lachtan Lachtan | E-mail | Web | 23. března 2012 v 20:55 | Reagovat

Předně dodatečně vše nej k narozkám a nedá mi to dodat - ty stařešino:-)!
Ke Dvou dubům, když se s tím vínem nic nedělá a jen tak leží (to Jar.Osička ho alespoň občas zamíchá hokejkou), tak proč pak stojí celkem dle mého názoru tolik peněz? Nebo není 350 za Vavřince dost? Přijde mi, že se z bio-víno-hnutí klube dobrý obchod, obzvlášť když se pak  nalahvuje do originální láhve s pěknou etiketou... Nic proti tomu nemám, ale říkám si někdy, kdyby to tak dělali všichni....

3 Sajmik Sajmik | 25. března 2012 v 17:19 | Reagovat

[2]: To, že víno "jen tak leží" (v sudech - ty ale nejsou zadarmo), je jen "špička ledovce": víno vzniká ve vinici a tam se práce sama neudělá.
"Není 350 za Vavřince dost?" - a když 350 Kč stojí dobrý Cabernet Sauvignon nebo Pinot noir, tak to je v pořádku? Každopádně cena odráží nabídku a poptávku, nic víc a nic míň.
Jestli jsou bio vína dobrý obchod, do toho tak až moc nevidím, ale pokud si nějaký vinař myslí že ano, tak mu nikdo nebrání je vyrábět.

4 Lachtan Lachtan | E-mail | Web | 25. března 2012 v 21:32 | Reagovat

Trochu asi vím co kolik stojí a znám i fráze typu: práce se sama neudělá, víno se dělá na vinici, a že cena odráží poptávku:-) Také vím přibližně co stojí nerez tanky na řízené kvašení a řekl bych že víc než jeden barrique. Proč tedy všichni vinaři co používají tuto technologii neprodávají svá vína za 350 a víc? A proč také jiní bio vinaři prodávají svá vína za podstatně nižší ceny, méně makaj na vinohradě, nebo  nepoužívají sudy? Určitě je to ale jejich věc co si za to řeknou, já jen vím, že si prostě 2d nekoupím. A bohužel mi přijde, zase jeden co se snaží svézt na bio vlně popularity.

5 Evas Evas | E-mail | Web | 26. března 2012 v 10:03 | Reagovat

Nechce se mi dělat Dvěma dubům advokáta. Můj hodně kladný vztah k tomuto vinařství je z článku asi patrný, takže je jasné, na které straně stojím. Ale přesto: předně u Dvou dubů nechtějí být s bio-trendem vůbec spojováni. Ani s biodynamikou. Víno dělají podle svého nejlepšího svědomí tak, jak si sami myslí, že je to správně. Jejich přístup je hodně nekompromisní. Pokud si spočítali, že jsou schopni tento nekompromisní způsob zachovat při této ceně, tak to tak asi bude. Pokud by snížení ceny mělo znamenat jakýkoliv ústupek z postupů, které používají, bylo by to špatně. Vín, která jsou výsledkem kompromisu, jsou na trhu s prominutím tři prdele.

Ano, cena je vysoká. Po degustaci nebo návštěvě vinařství ale člověk pochopí, za co tyhle peníze chtějí. Jistě nečekají, že si za tuhle cenu koupí víno každý. Kdo ale jejich přístup k vinaření ocenit chce, cenu akceptuje.

A údiv nad vavřincem za 350 - Merlot barrique nejlépe ověšený medailemi za tuhle cenu nikoho nepohoršuje. Vavřinec nebo Frankovka ano. Zajímavé.

6 Evas Evas | E-mail | Web | 26. března 2012 v 10:27 | Reagovat

[1]: Jo, tak to musela být romantika :)

A když znáte Karlov: je teda na tu Pálavu fakt vidět? :)

7 Ondra Ondra | E-mail | Web | 26. března 2012 v 13:48 | Reagovat

Ten druhý odstavec, to je literární perla! Byl jsem tam den po tobě. To mi řekni, že když vám tam tak chutnalo, nechali jste v tý degu cimře tolik nedopitejch láhví? Kdo to má pak dojíždět?

8 Evas Evas | E-mail | Web | 26. března 2012 v 14:09 | Reagovat

[7]: Nepřeháněj, na literární perly máme tebe :)

To není možný, já se poctivě snažila dopít všechno :)

9 js js | Web | 27. března 2012 v 11:30 | Reagovat

Diky moc za pochvalu, prijedte zas ... na smazak z Martalky :)

ad nedopite lahve - tady se musim Evy zastat, vse bylo poctive dopite ... jen jsem je nestihl uklidit :D

ad cena/lachtan - bezne se k tomuhle nevyjadruju, ale dnes udelam vyjimku. Bavite se o vinech z vinohradu, kde se jede bez medi (neznam jine vinarstvi na Morave, ktere by se bez medi obeslo), diky tomu jsou zasadni zelene prace, kveten az rijen jsme ve vinohradu vicemene porad (a naprostou vetsinu casu z toho i sami. Ticho prerusi jen obcasny prijezd traktoru s postrikovacem), velmi nizky vynos na hektar (castecne kvuli kvalite, castecne kvuli medi). Vina kvasi spontane (tzn. vzdy je nejake riziko, ze se cely proces proste nepovede). Vina lezi 10 a vice mesicu na jemnych kvasnicich kvasnicich (=hrozny musi byt v kvalite 1A++, jakykoliv mini naznak problemu by pri tomto dlouhem lezeni presel do vina). Vina nejsou filtrovana, cirena a nikdy neprosla cerpadlem (jen a pouze gravitace, opet z duvodu kvality).
A k cene sud x nerez. O sud se musite starat a se sudy je vyrazne vice prace, na 2000 litru vina potrebujete bud 1 mensi nerezovy tank nebo 10 barikovych sudu.

Male srovnani:
Nejmenovane vinarstvi ma hektarovy vynos 6t (a verte, ze se najdou i kouzelnici v upne jinych cislech, toto je prumer v CR z 2007 a 2008). Udela z nej ~4000 litru vina a v breznu z nej lahvuje 5500 lahvi vina. Ve vinarstvi jim to zabere plochu 2x2m (nerez tank), vsechny prace bezi pres cerpadlo (=neni treba u toho vicemene ani byt).

U nas byl historicky nejvetsi hektarovy vynos cca 3t na hektar. Z cehoz je cca 1600 litru vina. Coz je asi 2200 lahvi vina. To u nas v SUDECH neni 4 mesice, ale vetsinou 12 klidne i 24 mesicu a zabere prostor 12 x 1,5m. Vsechny operace bez chemie, bez cerpadel (=neudalaji se sami, boli z nich zada :)).

Pri 2200 lahvich vina po 350 Kc ma nejmenovane vinarstvi z hektaru identicke penize pri cene lahve cca 130 Kc. (bez prihlednuti k tomu, ze to ma nejmenovane vinarstvi bez rizika, bez prace, 4x rychleji a s mensim mnozstvim prace).

Za 130 si tedy radeji muzete koupit nejaky dovoz z Templarskych sklepu Cejkovice a ja Vam k nemu jen popreju "Na zdravi" :)

js (dva-duby.cz)

10 js js | Web | 27. března 2012 v 11:40 | Reagovat

Nebo receno jednoduse, kdybych to delal jako vsichni tak si vydelam slusnejsi penize a navic bez blbych kecu ;)
js (dva-duby.cz)

11 p.j. p.j. | E-mail | 29. března 2012 v 10:37 | Reagovat

Cena u vína je vždycky ošidná, ale když chceme použít pro její stanovení srovnání, tak já když si postavím vedle sebe běžný vavřinec z Moravy za 130,- , Vox In Excelso od Dvou dubů a třeba Pommard Rugiens za 1800,-, tak dojdu k tomu, že Vox In Excelso je podstřelený, měl by stát, za to, co předvádí a jaký má archivační potenciál, aspoň kolem tisícovky.

Taky jsem brblal, když jeden rok stálo víno u Richarda Stávka něco přes stovku a druhý rok spíš stovky tři. Říkal jsem si, jestli mu sláva nestoupá příliš do hlavy, vždyť Abrlovic jsou taky bio a ceny mají přátelské. A on mi na to říká: No, podívej, kolik ty bereš na hodinu? Já když jsem si spočetl, kolik hodin trávím ve vinicích, protože skoro všechno dělám ručně, vynásobil jsem to mou hodinovou mzdou a vydělil počtem lahví, tak mi ta cena prostě vyšla takováhle. A má pravdu. Máme svobodnou volbu: buď kupovat nejlevnější věci, nebo průměr nebo nekompromisní kvalitu za cenu, kterou si tvůrce řekne. Je to na nás a vždycky je to něco za něco.

12 Martin S. Martin S. | E-mail | Web | 30. března 2012 v 6:43 | Reagovat

Hezké, moc pěkně sepsané. Můžu jen přikyvovat, moc fajn to bylo - slovy klasika, bylo to příjemně poetické sobotní odpoledne :-) hehe, tušil jsem že dojezdná v Martálce nějak podobně dopadne ;=)

[7]: Není možná, zdálo se, že zvlášť z některých lahví mizí rychle :o)))

13 Evas Evas | E-mail | Web | 30. března 2012 v 8:37 | Reagovat

[12]: Děkuji. No jasně, tam ty večerní konce byly zřejmé už v těch 11 dopoledne :) Bylo to dost ujeté, chvílemi jsem si připadala jak v True Blood a čekala jsem, kdy se ti štamgasti promění v upíry nebo tak něco a sežerou nás. Nebo možná něco jako Texaský masakr motorovou pilou, nářadí tam bylo okolo dost :)

14 Lachtan Lachtan | E-mail | Web | 3. dubna 2012 v 10:21 | Reagovat

[5]:Já nevím Evo, jestli někoho Merlot za 350 s medailemi pohoršuje či ne, ale pro mě jako konzumenta je prostě 350 za Vavřince víc než dost.  Je mi jasné, že sis tedy asi pár kartónků odvezla, že? Jasně, slyším tady jak je to pracné a náročné a věř mi, že takováto vinařství co se vymykají a dělají věci jinak mám rád a fandím jim. Jsem rád, že se tady také trochu víc debatuje a poznámky na můj menšinový názor o blbých kecech nevnímám. Opravdu to beru tak, že je jejich věc co si pěstují, za kolik to prodají a zda to vůbec prodají. Děkuji všem za vysvětlení, proč tomu tak je, ale také si uvědomuji, že se tady vyjadřují lidé, kteří si zrovna, jak říká js Templáře nekoupí.  Pro js, já tedy také ne, ale ani Vašeho Vavřince za 350, tedy žádného Vavřince za 350. Myslím si, že dobrého vína je dost, za našimi hranicemi dokonce víc než dost a bio vína také a za podstatně přijatelnější ceny (i u nás).  Prostě když to přeženu, tak za nového a hybridního Trabanta bych také půl milionu nedal. To je zase můj názor.

15 jo jo | 4. dubna 2012 v 12:11 | Reagovat

[6]: Jasně :) Ostatně na Pálavu spousta Brňáků denně kouká z okna - a to je ještě o kus dál.

16 js js | Web | 5. dubna 2012 v 9:13 | Reagovat

[14]: ja to rikam porad, ze vavrinec, jako odruda, ma proste smulu a ze mu soudruzi dali na prdel.

OK, kvuli vam vysazim cabernety ... pit se to sice neda, ale je to ta spravna Maserati odruda, zadnej Trabant ;)

(Vavrinec je ve zdejsich podminkach ...a z meho pohledu ... ta nejlepsi mozna odruda. Naprosta elita moravskych vinohradu. Lze z ni delat prijemne pitelna vina, vina na dlouhy archiv i krasna rosecka.)

js (dva-duby.cz)

17 Lachtan Lachtan | E-mail | Web | 5. dubna 2012 v 10:41 | Reagovat

To jste mě pobavil:-), Já si myslím že Vavřinec, Frankovka, Portugal, Rulanda aj. sem patří spíše než CS, Merlot a za pár let Carmenére. Odpovím asi takto k těm vašim výpočtům hore. Také si neřeknu za litr vína co prodávám tis.Kč, protože to zrovna tak vychází někomu jinému. Na něčem prostě nemůžu tolik vydělat jak bych chtěl. To mám proto prodávat já nevím, třeba Krista, abych byl za vodou?  Vavřince, dobrého Vavřince, mám moc rád, ale 350 za něj nedám. Možná nějakej vatař v Blue  Orange. Pro koho ale ta vína pak děláte? Každopádně Vám držím palce ve Vaši práci, vím že to je těžké

18 js js | Web | 5. dubna 2012 v 11:06 | Reagovat

[17]: uprimne a bez urazky, pokud pochopite proc to delame tak, jak to delame, tak si toho vavrince za 350 koupite.

Podle webu, ktery mate v podpisu, Vam ale spis doporucim po tom nepatrat. Zbytecne byste pak byl zklaman z vetsiny aktualnich dodavatelu. Ono je potreba podivat se dal, za vsechna ta hesla o rodinnem vinarstvi, souladu s prirodou, vinareni s minimem chemie, tradicich atd. a to mnohde a mnohdy neni hezke prozreni.

Nase (muj a Vas) vinarske svety jsou uplne odlisne a podotykam, ze nerikam, ze muj musi byt zakonite lepsi nez ten Vas. Je proste jiny a jinde.
A stejne tak je to s lidma, jsou lide, kteri nad textem nahore budou souhlasne kyvat hlavou ... a stejne tak jsou jini, kteri si u toho pomysli, ze jsem jen zlodej co tady okecava svoje silne predrazena vina :)

js (dva-duby.cz)

19 Lachtan Lachtan | E-mail | Web | 5. dubna 2012 v 11:47 | Reagovat

Tak jednak chápu proč to tak děláte, a je to hlavně Vaše věc. Vaše rozhodnutí víno dělat jinak akceptuji. Ale také já mám své názory a hlavně mantinely. Ale nevím o jakých aktuálních dodavatelích píšete, ale podobně dělaná vína se prostě dají koupit levněji. A když mluvíte o mém webu, tak mi věřte, že i já bych mohl být za vodou, kdybych věci dělal jinak, asi stejně jako vy. Pro mě je to otázka kompromisu, v obchodě existence. K vinařům jako jste vy, si rád dojedu a ochutnám, ale co dál? Dá se z toho žít? Kolik lidí si koupí třeba Dobrou vinici, které začíná VC na 155? a lidé ji znají podstatněji více než Vás? A troufám si říci, že jsem nikdy neřekl, ani mě nenapadlo že jste zloděj. Vše je to Vaše věc. Když Vás to baví a pak i uživí, co by si člověk mohl více přát?

20 js js | Web | 5. dubna 2012 v 12:01 | Reagovat

Aniz bych se chtel poustet do delsich diskusi, tak by me zajimalo, kdo ze skupiny:
hradil
rajsky
kosik
zapletal
spevak
moravino
madl
dela vina alespon naznakem podobne?

ad byznys - samozrejme ze porad nejlepsi byznys je vozit madarsko a prebalit ho jako prave moravske. Ale tak jak tohle postupne, s rostouci urovni znalosti a pozadavku zakazniku, zmizelo ve svete, tak to zmizi casem i u nas.
Ad DV - Petra se zeptam, az se nekde zase potkame, a dam vedet :)

diky
js (dva-duby.cz)

21 Evas Evas | E-mail | Web | 5. dubna 2012 v 12:14 | Reagovat

Bavím se, přátelé :) Víc kontroverzních vinařství! Můj pidi-blog díky nim, zdá se, opravdu ožívá :)

22 Lachtan Lachtan | E-mail | 5. dubna 2012 v 15:33 | Reagovat

Tak Mádl má své bio Naturvin, za 140 a věřím mu že je bio. Rajský a p.Miklica jsou lidé, kteří v malém dělají něco jako vy, ale nikde to nedeklarují. A ty ostatní? Nechci být nezdvořilý, ale prostě je lidé koupí spíše že některé znají (také neprodávám Templáře, Krista..), nebo pro poměr výkon cena, a tam prostě Vavř. za 350 + má marže nemá šanci. Já se ať chci nebo ne, musím zaměřit na jinou cílovou skupinu, než jsou štamgasti z Blue o. S tím nemá nic společného že se mi Vaše víno může líbit, nebo ne. A to je také důvod, proč zatím neprodávám Vás a podobné vinaře. Jak už jsem psal, je to věc kompromisu, co a za kolik. Taky bych byl radši, kdyby lidé co mi sem chodí do vinotéky byli vinně vzdělanější a neříkali mi "jo Tramín od Hejhuly z Kotěhůlek, ten sladkej Mařko pamatuješ, ten je nejlepší z celý Moravy". To je mám ale vyhnat bičem? Možná že nakonec toho Dufka, Krista atd. nakonec já vůl zařadím a budu mít klid a vystaráno. Něco jiného jsou milej pane vína co prodávám a něco jiného co si piju já. A ceník má DV na webu.

23 MT MT | E-mail | 5. dubna 2012 v 16:58 | Reagovat

tak já nevím, zrovna Nejedlík má průměrnou MO cenu nějakých 350 - 370 Kč, nicméně upřímně si myslím, že se to tu trochu zvrhlo ohledně nějaké ceny točící se diskuze, která vůbec nereflektuje víno samotné.
Neřešil bych nějaké bio apod postupů, když to vinař znásilní ve sklepě, což se normálně děje. Neřešil bych, že si někdo deklaruje jedno či více vín v rámci produkce jakože to je to jeho čistým postupem udělané víno, protože se vymezuje a pak stojí víc (jako to spousta tzv vinařů dělá) - vymezuje se vůči čemu, vůči těm ostatním vínům, co vinař dělá řemeslně ? Kde má jednotnou filozofii ? Ok ano, svým způsobem i "čistým" nenásilným přístupem se dají dělat možná i levnější vína, méně sofistikovanější s menším podílem ruční práce, ale proč, když máte takový materiál a můžete tomu dát vše, co víno potřebuje ... Když máte své dítě, které má potenciál to dotáhnout dál a vrací Vám vše investované (čas/prostředky), proč by jste mu nepodpořil ještě další podporou jeho predispozice ?
Říkám, z mého pohledu se tato diskuze odchází od vína .)

Jinak jsem teď byl na ZSDS a popisky v katalozích vinařů jsou opravdu úsměvné, včetně klasických popisů - tradiční vinařství z tradicí od 1885 .)))
Když se odvolávají k takové tradici, proč používají nerez apod ? To je jako ta marketingová legrace - Marek a jeho Edelspitz. Buď mám jednotnou jasně danou filozofii a nebo jsem prodejný a měním názory dle zafoukání větru.

24 js js | Web | 5. dubna 2012 v 17:12 | Reagovat

bio naturvin od madla ... dobre :)

K tem kompromisum, ktere zminujete. Ano, o tom to ve finale je ... a u nas zadne, slovy zadne, kompromisy, ve vinohradu ani ve sklepe nedelame.
Zadna ulehceni prace, zadne urychleni, zadna chemie.

U nas jsme ten bic pouzili. A proto muzu rict, ze nase vina piju rad a ze mne chutnaji :)

js (dva-duby.cz)

25 Ondra Ondra | E-mail | Web | 5. dubna 2012 v 22:36 | Reagovat

Myslím, že pro obchodníka je důležité vědět, komu víno prodává. Stejně tak vinař musí vědět, pro koho svá vína dělá.
Lachtan teda truchlí nad tím, že mu do obchodu nechodí takoví lidé, jaké by si tam přál. Něco je špatně, ne? Lidi jsou špatně?

26 Lachtan Lachtan | E-mail | 6. dubna 2012 v 11:14 | Reagovat

[23]:Já vím jakou má DV průměrnou cenu, ale i přes to, že už má vydobytou pozici, se dá u něj nakoupit i levněji než za 350. Můj názor je, že na všem se prostě vydělávat tak já bych sám chtěl nedá a prodávat všechny odrůdy za jednu cenu mi navíc přijde přinejmenším nešťastné. To přirovnání s dítětem je dobré, ale v tomto případě trochu zavádějící, bavíme se o Svatovařineckém. Pro mne Trabant zůstane Trabantem a můžu ho sebevíc milovat. K Edelspitzu a jiným, nakonec se všichni snaží být úspěšní a svá vína prodávat, to je konstatování, ne omluva. A je hezké že js chutnají jeho vína, jinak by asi něco bylo špatně, ale zajímalo by mne, když nedělá kompromisy, tak to musí pít jen ta svá, že? ;-)

27 js js | Web | 6. dubna 2012 v 11:53 | Reagovat

[26]: piju i vina jinych ... ale z Moravy se ti jini daji spocitat skoro na prstech 1 ruky, bohuzel.

Jeste sem se ale nedozvedel, ktera ze to je ta netrabantova odruda.
Ja treba miluju vecerku, coz je pro Vas jasny trabant ... bude za minimalne 350 :)
Nicmene ja si ten vinohrad koupil, protoze mam vcerku proste rad a proto, ze ten vinohrad je pro ni idealni. Sbirame ji az po sauvignonu, pracujeme
s ni jako se sauvignonem. Tak nevidim duvod, proc bych ji mel nazyvat trabantem a prodavat ji za 1/3 ceny.
(a videl jsem i drazsi vecerky ;))

js (dva-duby.cz)

28 MT MT | 6. dubna 2012 v 16:17 | Reagovat

hm, to je jako vysvětlovat proč by mohl třeba portugal stát 200 Kč z vinařství ? Že se chce vinař nabalit ? Že tuto odrůdu lidi vnímají jako levnou ? Jako müllerku, kterou zprofanovali v minulosti ? No a co, ať to tak lidi vnímají ... vinař to dělá pro ty, co to chápou, ne pro ty, co to nechápou, ti koupí asi jinde.
Asi tak, ale je dobré když lidi mají na výběr, ať si pijí co chtějí, do ničeho se nikdo nutit nemůže. Mně třeba zajímají ty věci okolo, říkejme tomu pohádka, ale zároveň mě zajímá, jestli si dám víc skleniček nebo jednu, protože je mi po tom zle, že je tam jablečná, síra či další nesmysly. Řešit takovéto víno je pro mně ztráta času

29 Lachtan Lachtan | E-mail | 7. dubna 2012 v 9:14 | Reagovat

[27]:Večerku tak nehodnotím, pro mne je to exot našich vinic, tak mi nepodsouvejte co jsem neřekl. Ale pro MT, ukažte mi MP za 200, já vidím ceník 2D a tam je u všeho 350, ať se mi ta vína líbí nebo ne, vnímám cenovou politiku tohoto vinařství jako špatnou. A že by vinař chtěl prodávat víno jen těm pravým co to chápou, mi přijde úsměvné a že je tam síra? Tak té poznámce nějak nerozumím. Určitě je ale fajn, že se obecně kvalita našich vín zlepšuje (tedy příjde mi to), že někdo dělá věci jinak, že všichni máme na výběr, a že si o tom můžeme diskutovat. Přeji všem hezké svátky, mír a lásku.

30 js js | Web | 7. dubna 2012 v 17:11 | Reagovat

presne tak, hlavne pekne velikonoce.
(MT to myslel obecne, portugal ani mullerku nedelame)
js (dva-duby.cz)

31 MT MT | 8. dubna 2012 v 13:45 | Reagovat

[27]::

no myšleno tak, že když si nastavím filozofii jasně danou, která je nějakým způsobem vyhraněná, tak se logicky nemůžu líbit všem, proto s tím musí být vinař od začátku srozuměn.
Co se poznámky o síře týče - asi tak, když nesolíte, tak osolené jídlo hned poznáte, když jste zvyklý na vína bez berliček, vína s minimem síry, na vína pravdivá, tak logicky nebude moc chutnat nějaká umělotina a opačně, což je problém výstav a soutěží, neb je tam jeden styl.
Ale jak to zde již jednou padlo, toto není dobrá platforma na výměnu názorů, chce se to sejít ve sklepě u pohárku, takže "domluvil jsem" a taktéž hezké svátky .)

32 igelit igelit | E-mail | 23. dubna 2012 v 23:17 | Reagovat

Uf tak jsem to celé přečetl a....
1. Chci ochutnat Simonova vína.
2.Prosím o Váš názor na vína Richarda Tichého Hrušky (VZ staré keře 07, cuveé Filip 08, RR v zásadě cokoli etc.), protože je to u nás doma nejčastěji pité víno. Je to vinař v kterého věříme, vína nám chutnají a s cenou nemáme problém. Tyto tři postuláty jsou pro nás zásadní!
3. Dialog je krásný, pravdu mají všichni. Jen několik hesel:
a.připomeňme si křivku výtěžnosti! Kolik musí vinař vidělat aby přežil, kolik na to musí prodat láhví s jakou marží?
b. Piji doma vína, která hodnotím nejlépe nebo dám přednost vínu nejlépe hodnocenému s ohledem k ceně? (Mě to vrací k otázce č.2)
c.Měl bych jako majitel vinotéky sílu a personál schopný prodávat vína s marží 30% za cenu téměř výdělku jednoho pracovního dne, v objemu takovém, aby mi to stálo za to, držet místo v regále?

33 Evas Evas | E-mail | Web | 24. dubna 2012 v 15:04 | Reagovat

[32]: Vína R. Tichého neznám tak dobře, setkávám se s nimi spíš sporadicky, ale vždycky je to setkání příjemné. Naposledy třeba v září tady: http://evas.blog.cz/1109/vinobrani-v-edenu Třeba RR 2008 je skvělé víno. Ale svou chabou znalost hodlám napravit, za dva týdny bude pan Tichý prezentovat svoje vína ve Viničním altánu, už mám rezevovaná místa. Pokud jsou to u vás nejčastěji pitá vína, tak u vás doma musí být docela fajn :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama