Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Jaroslav Osička ve vinotéce Pravdivá vína

23. dubna 2012 v 9:35 | Evas |  Degustace
Do vinotéky Pravdivá vína v Dlouhé Loučce zavítal další vinař ze skupiny Autentisté. Setkání s Jaroslavem Osičkou mi v mnohém připomnělo nedávnou návštěvu u Dvou dubů. Pan Osička je stejně upřímný a otevřený, má radikální názory, které si ovšem dokáže s přehledem obhájit, ve vinařství je nekompromisní. A stejně jako pana Šebely jsem se ho nejdřív tak trochu bála, ale pak se výborně bavila. A navíc bohatil můj slovník o velmi výstižný výraz "brojlerová vína", který dokáže ušetřit spoustu slov při popisu většiny současné tuzemské produkce :)




O vinařství se nebudu rozepisovat. Jaké používají Osičkovi postupy ve vinohradu i ve sklepě se můžete dočíst na webu vinařství a o názorech pana Osičky na různá vinařská témata se prý brzo dočteme Pod korkem. Takže rovnou k vínům:


Začali jsme trojicí mladých vín. Pokud si dobře vzpomínám, tak jedině Müller Thurgau 2011 je v lahvi už oficiálně, ostatní jedenáctky byly nalahvovány jen v malém množství u příležitosti tradiční velkobílovické sklepní megaakce Ze sklepa do sklepa. Müller Thurgau je přesně takový, jak ho Osičkovi chtějí mít: pěkně voňavý, spíš květinový, s lehkým nádechem do citrusů, s pěknou kyselinou, šťavnatý, lehký a svěží. Víno udělané na vypití za mlada, na pití bez keců, fajn na naladění smyslů.

Růžový Modrý portugal 2011 je veselé, velmi suché, ovocné a lahodné víno, které se moc dobře pije. Zdá se mi jednodušší, méně komplikované než nedávný růžový zweiglt, ale s tím jsem se taky bavila kus večera, zatímco na tenhle portugal jsem měla jen pár minut. Takže vlastně těžko říct. Je to fajn suché rosé, které si na nic nehraje a volá po vypití. A myšlenky na letní podvečery přivolává spolehlivě.


Sauvignon 2011 má krásnou hroznovou vůni s lehkým nádechem kopřiv. Je šťavnatý a plný, s říznou kyselinou a velmi dlouhou dochutí. Je krásný a bude ještě lepší, je totiž strašně mladý a potřebuje čas. Ale líbí se mi moc už teď. Učuchala bych se ho k smrti.


Láhev Pinot Gris 2008 se otvírala až na začátku degustace, ostatní lahve starších ročníků dovezli Osičkovi už otevřené. A bylo to poznat. Pinot Gris (trať Zadní hora, 13 %, zbytkový cukr 2,7 g/l, kyseliny 6 g/l, 24°ČNM) ležel nejméně tři dny na slupkách a pak zrál 24 měsíců v sudu na jemných kvasničných kalech a po stočení byl nalahvován bez filtrace (tak se vlastně u Osičků postupuje ve většině případů, liší se jen doba ležení na slupkách a v sudech). Po otevření lahve je víno ve vůni nevýrazné, jasně oxidativní, na jazyku působí plně a silně, to je ale vše, co se k němu dá říct. Teprve po dvou hodinách, po skončení degustace, se ukazuje jeho skutečná krása. Otvírají se jemné a elegantní vůně zralého ovoce, medové tóny a kouřový nádech, tělnaté víno naplňuje ústa vrstvami chutí.


Tajně jsem doufala, že Osičkovi do Dlouhé Loučky dovezou i Pinot Chardonnay 2008, se kterým jsem se setkala už víckrát a vždycky to skončilo totálním okouzlením a blaženě debilním výrazem. Přání se mi splnilo. Směs 50 % Pinot Gris, 40 % Chardonnay a 10 % Pinot Noir (Přední hora, Zadní hora, Nová hora, 13 %, zbytkový cukr 2,3 g/l, kyseliny 6,3 g/l, 23 - 24,6°ČNM) zrála 10 měsíců v dubových sudech na kvasnicích. Má krásnou jemnou vůni hroznů (slupek i peciček), se stopami dřeva, kvasnic, medu, vypečeného chleba. Přes svou eleganci a vážnost je víno živé a hravé. Má krásnou kyselinu, pevné tělo a při polknutí je smetanově hladké a vláčné, až máslové. Je úžasné.


Tramín červený 2009 jsem si pochvalovala už v září na Jiných vínech. Jeho chuťovou vyladěnost a harmonii zdůvodňuje vinař polohou: vinohrad sice leží v jedné trati (Zadní hora), ale část je obrácená na jihozápad (hrozny tady obsahují více cukru) a část na východ (odtud si víno drží více kyselin). Krásná a výrazná vůně není tramínově otravná, ale připomíná čaj s pomerančovou šťávou a lehkým mentolovým podtónem. Na jazyku je víno harmonické, lahodné, s příjemnou hořko-nakyslou dochutí na patře. V poznámkách mám napsáno "v chuti barevné". Bůhví, co to mělo znamenat, každopádně je to moc pěkné.


Skvělé je i Chardonnay 2008 (Zadní hora, 13 %, zbytkový cukr 0,8 g/l, kyseliny 6,5 g/l, 24°ČNM), které si taktéž poleželo na kvasnicích celé dva roky. Jablíčkovo-oříškovou vůni se štychem vanilky a koření následuje plná chuť s výraznější kyselinou. Je to krásné víno, na které bych potřebovala mnohem víc času. Po skončení degustace jsem se k němu vrátila a přestože jsem si po prvním ochutnání zapsala, že Pinot Chardonnay vede, na to druhé už jsem to nemohla tak jednoznačně říct :) Prostě je jedno hezčí než druhé, ale které je jedno a které druhé, to už se mi nechce rozhodovat.


A na závěr dvě červená. Nejdřív mladík, Modrý portugal 2011. Jaroslav Osička říkal, že ho sice srdce bolelo, ale kvůli akci Ze sklepa do sklepa ho museli část nalahvovat. A dobře, že nám lační sklepní putující trochu nechali. Přes svou mladost je totiž tenhle portugal moc dobré víno. Má krásnou výraznou vůni švestek a povidel, která se později proměňuje až do zralých malin. Na jazyku trochu drhne a lehce štípe, kyselina je dost výrazná a celé je to prostě moc mlaďoučké, ale stejně je to parádní. Husté a hutné, bohaté. Osičkům se tyhle portugaly opravdu daří!


Závěrečné Zweigeltrebe 2009 mě ohromilo. Ač se vinařství Jaroslava Osičky zaměřuje hlavně na bílá vína a červená považují jen za okrajovou záležitost, toto červené je prostě úžasné a nakonec je právě tohle tím vínem, kterého bych chtěla mít opravdu velkou zásobu. Víno je husté, plné a bohaté v chuti i vůni, která je ovocná, višňovo-třešňová, kořeněná, po vanilce voňavá, úžasná. Na jazyku je mohutné, ale přitom jemné, pěkně strukturované, vyvážené, se sladkým podtónem. Je až hedvábně hladké a nesmírně lahodné. Jedno z nejlepších moravských červených vín za hodně dlouhou dobu.


Do posledního okamžiku jsem nevěděla, zda se na tuto ochutnávku vůbec dostanu. Nakonec se povedlo a já jsem strašně ráda. Pro většinu účastníků degustace to bylo vůbec první setkání s oxidativně vyrobenými víny a u některých byly rozpaky trochu znát :), ale taky se našlo pár lidí, kterým očividně zachutnalo hned na poprvé. Mně chutnalo opravdu hodně a povídání pana Osičky bylo moc fajn. Taky mi trvalo 14 dní dokopat se k zápisku, protože mi jakékoliv popisy nebo hodnocení připadly strašně banální. O blbých vínech a nepovedených akcích se totiž píše daleko líp a čtení je mnohem zábavnější. U popisu krásných věcí a zážitků vždycky hrozí, že to bude působit trapně nebo uměle.



Děkuju panu Osičkovi, že přijel provést vinnou osvětu i do téhle garážové vinotéky. Úvahy o smyslu brojlerových vín tak možná začaly hlodat v hlavě zase někomu dalšímu :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 24. dubna 2012 v 8:05 | Reagovat

Jejich vína jsou skvělá, ale ten Zw 09 je naprosto fantastický. Neuvěřitelně dobrý :-)

2 Evas Evas | E-mail | Web | 24. dubna 2012 v 11:23 | Reagovat

[1]: Že jo? Byla jsem z něj úplně unešená :)

3 Mikuláš Mikuláš | Web | 24. dubna 2012 v 11:25 | Reagovat

Rozhovor s panem Osičkou je již online a nechybí v něm ani zmínka o autorce tohoto blogu:)

4 Evas Evas | E-mail | Web | 24. dubna 2012 v 11:40 | Reagovat

[3]: Hergot, fakt! Teď abych se hleděla dovzdělat :)

5 MT MT | 25. dubna 2012 v 18:45 | Reagovat

jiná vína se už chystají a já doufám, že jestli chutnala vína zde, tak v září to bude ještě lepší .)

6 Evas Evas | E-mail | Web | 25. dubna 2012 v 19:07 | Reagovat

[5]: Jsem se koukala, že na www.jinavina.cz už to zase ožilo a už je zveřejněný termín. Mám to v kalendáři :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama