Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Třikrát bílá Morava

27. dubna 2012 v 14:01 | Evas |  Jen tak
Nedávno jsem se s pomocí Osičkova rosé pokoušela navodit letní atmosféru, posledních pár dní naopak ve mně letní počasí vyvolává silnou chuť na suchá bílá vína. Večery tohoto týdne jsme proto strávili v hodně příjemné společností tří podařených bílých vín.



Cuvée Národní park 2009 z Dobré vinice (Müller Thurgau 55%, Ryzlink vlašský 30% a Ryzlink rýnský 15%) je pořád krásně pitné víno, jemně perlivé, svěží, stále ještě živé a proměnlivé. Je oxidativní a výrazně minerální s proměnlivou a vyvíjející se květinově-travnatou vůní s patrnou stopou ležení na kvasnicích. Působí už lehce usedleji a seriózněji než třeba před rokem, perlení i hravost a živost jsou umírněnější, ale pořád je to víno zábavné, které se moc dobře pije.


Víno s názvem Cuvée Letohrádek 2010 z vinařství Koráb je ve skutečnosti totéž víno, o kterém jsem tady psala jako o Sur-lie RR & SG 2010 (45 let starý vinohrad, trať Psinky, Boleradice, 21,1°NM, cukr 2 g/l, kyseliny 5,5 g/l, 12%). Pod tímhle poetickým názvem se totiž prodávalo loni během Prague Food Festivalu a protože jsem se zrovna v době této akce vyskytla u Korábů v Boleradicích, koupila jsem si láhev této netradiční směsky právě s festivalovou etiketou. Víno má žlutozelenou, lehce kalnou barvu a krásnou jablíčkovo-oříškovou vůni s kvasničním podtónem. Je krásně suché, živé, drobně perlí, kyselina je výrazná a jemná hořkost v závěru moc příjemná. Perlením, náznakem hořkosti a celkovým projevem trochu připomíná pivo a nebo ještě lépe cider. S takovým vínem se člověk nenudí.

No a Modrého Janka 2010 z kobylského vinařství Čačík (trať U Skalky, Kobylí, 21°NM, cukr 1 g/l, kyseliny 9,3 g/l, extrakt 23,2 g/l, 13%) jsme otevřeli, abychom se naladili na zítřejší akci Po kobylských uličkách za vínem, která se nám loni líbila, a proto se rádi zúčastníme i jejího druhého ročníku. Modrý Janek je málo rozšířená mutace Veltlínského zeleného, hrozny jsou z vinohradu vysazeného v roce 1956. I tohle víno je úžasně pitné. Je lehké a jemné, přitom ale výrazné, s delší dochutí. Je pěkně kořeněné, až pepřnaté, minerální, s pěknou kyselinou, která zůstává dlouho na patře. Kořenitá vůně se postupně proměňuje až do medovosti, chuť připomíná zralý bílý grep. Víno je suché až praští a sliny se sbíhají, pije se doslova samo.


Taky ve vás sluneční paprsky vyvolávají chuť spíš na bílé víno? Já jsem se zrovna vrátila z rozpálených ulic a dala bych si nejraději pivo :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama