Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Degustace vín Richarda Tichého z Hrušek

18. května 2012 v 12:28 | Evas |  Degustace
Pár poznámek k nedávné degustaci fajn vín.





ZÁPIS Z JEDNÁNÍ DEGUSTACE

MÍSTO KONÁNÍ

Viniční altán, Havlíčkovy sady, Praha



PŘÍTOMNI

Asi půl Prahy.
Vážně. Tolik lidí jsem tu fakt ještě nezažila. Naplněnosti (podle mého vkusu spíš dvojnásobnému překročení kapacity) prostoru odpovídala samozřejmě i úroveň hluku. A vinař navíc netušil, že účastníků bude tolik, takže měl vychlazené standardní dvě láhve od každého vzorku. Ty pochopitelně nestačily, takže několik lidí vždycky vyfasovalo vzorek vína nevychlazeného. Naštěstí to u vín Richarda Tichého tolik nevadí, netrpí žádnými chuťovými deformacemi při vyšší teplotě a nepotřebují maskovat nedostatky podchlazením.


HLAVNÍ ŘEČNÍK

Ing. Richard Tichý, člen představenstva sdružení Bonus Eventus



PROGRAM

Sympaticky pestrá přehlídka: 14 vzorků vín ročníků 2007 - 2011 s převahou ročníku 2009.



PROJEDNÁVANÉ BODY



1. Rulandské šedé 2010, pozdní sběr
Suché víno z trati Hastrmany je v lahvi od září a podle pan Tichého mu k ideálu chybí ještě tak dva roky ležení v lahvi. Je ovocné, šťavnaté, ale nechybí mu tělo, kyselina je pěkná, minerální závěr je příjemný. Pohodové, příjemné pití.


2. Chardonnay 2010, výběr z hroznů
Opět suché víno je ze starých vinohradů, které budou příští rok slavit padesátiny, z trati Podsedky. Má květinovou, lehce bezovou vůni, s kořeněných nádechem. Kyselina je vyšší (přes 8 g/l), ale je zakomponovaná, není ostrá. Chuť je lehce kořeněná, příjemná. Jen málo Chardonnay z Moravy mě osloví, tohle rozhodně patří k těm lepším.


3. Sauvignon 2008, pozdní sběr
Suché víno z trati Hastrmany leželo 12 měsíců na jemných kvasničních kalech. Má krásnou zlatožlutou barvu a moc pěknou nazrálou vůni s nádechem do medu a jablíček s lehkým štychem kvasnic. Díky kyselině je víno pořád pěkně živé, chuť je šťavnatě ovocná, přitom s výrazně minerálním podtextem, dochuť pěkně dlouhou. Moc pěkné víno.


4. Ryzlink rýnský 2008, pozdní sběr
Tohle víno jsem měla možnost ochutnat už víckrát, např. tady, a vyloženě jsem se na něj těšila. Je pořád skvělé. Na kvasnicích si poleželo ještě déle než předchozí vzorek, hrozny jsou opět z trati Hastrmany. Má jemnou ovocně-medovou vůni s lehkým petrolejovým nádechem, na jazyku je vyrovnané, lahodné, klidné a elegantní, kdesi vzadu a vespod se skrývá lehce nahořklá linka, velmi příjemná. Ročník 2008 je oblíbený ročník Richarda Tichého. Nedivím se. Může na něj být pyšný.


5. Ryzlink rýnský 2009, pozdní sběr
Polosladké víno, které mělo při zatřiďování kolem 20 gramů zbytkového cukru, má spíše citrusovou vůni, chuť je ovocná, připomíná velmi zralý grep. Je hodně expresivní, výrazné a určitě líbivé. Moc bych ho ale vypít nedokázala, zbytkového cukru je dost a u ryzlinků dávám přednost jemnějšímu projevu.


6. Aurelius 2008, výběr z hroznů
Suché víno z hroznů trati Hastrmany má pěknou hroznovou vůni s výrazným minerálním nádechem, který se chvílemi blíží až onomu ryzlinkovému petrolejovému štychu. Má krásně jemnou ovocně-kořenitou chuť, pěkně minerální, velmi příjemnou. Další favorit, hned po osmičkovém ryzlinku.


7. Děvín 2011
Mladé víno bylo v den degustace stočeno ze sudu, není zatím hotové. Velmi intenzivní vůně mi připomíná spíš produkt z drogerie, chuť je sladká, ovocná, téměř bonbónová. Chybí mi výraznější kyselina a víno mi velmi silně připomíná Tramín červený v podobě, kterou opravdu nesnáším. Tohle zkrátka není můj typ.


8. Pálava 2010, výběr z hroznů + 9. Pálava 2009, výběr z bobulí
Hodím obě vína do jednoho polosladkého pytle, ačkoliv rozdíl tu je: první je bombastická květinovo-ovocná voňavka sladko-kyselé chuti, druhé není taková aromatická bomba a je elegantnější, působí sladším dojmem. Nemusím ani jedno z nich.

10. Frankovka 2009, pozdní sběr
Víno dosud leží v sudu, bude se lahvovat tento měsíc. Díky tomu, že bylo čerstvě stočeno pro tuto degustaci, působilo dost divoce a nesrovnaně. Pěkná švestková vůně, lehčí, ovocná, ne moc výrazná, ale příjemná chuť. Vliv sudu se mi zdá na toto jemné víno příliš silný, ale je možné, že je to opravdu onou manipulací. Věřím, že v lahvi se srovná a bude fajn.


11. Rulandské modré 2009, výběr z hroznů
S vínem se manipulovalo stejně jako s předchozím, pořád ještě čeká v různých sudech na scelení a nalahvování. Má typickou barvu, třešňově-kořeněnou vůni, proměnlivou, tu více do ovoce, tu do koření až kávy. Chuť je ovocná, alkohol trochu pálí a kyselina působí lehce ostřeji. Richard Tichý nedělá vína na rychlé vypití, leží dlouho v sudu, měla by si poležet i v lahvi. Tohle určitě. Alkohol i kyselina se ležením určitě srovnají a víno získá na eleganci. Snad budu mít příležitost ho za pár let ochutnat, může být zajímavé.


12. Nitra 2009, nezatříděné
Víno s cukernatostí 25°NM nebylo zatříděno, protože je ho jen jeden sud. V něm si poleželo 12 měsíců (jednalo se o třetí plnění sudu barrique). Má velmi temnou barvu, černorybízovou, silně kořeněnou vůni, v ovocné chuti jsou výrazné stopy hořké čokolády. Je to zajímavé víno cabernetového typu, podmanivé, bohaté. Povedené pití.


13. Cuvée Filip 2009, moravské zemské víno
Směs několika odrůd (zachytila jsem Nitru, Dunaj, Neronet, Svatovavřinecké, snad i Dornfelder a možná ještě něco dalšího, hluk byl tou dobou už dávno za hranicí únosnosti) dostala jméno po synovi Richarda Tichého. Cuvée vyrábí od ročníku 2006, ale jen v dobrých ročnících. Tohle má pěknou ovocnou vůni, hlavně švestkovou až povidlovou, se špetkou koření. Na jazyku je teplé, měkké, sametové. Ovocná chuť má v závěru čokoládově-kávovou stopu. Je lahodné, plné, ale přitom živé a veselé, výrazné. Klučina se nemusí stydět, že tohle víno nese jeho jméno. Je hodně povedené. A má ještě hodně před sebou.


14. Cuvée Filip 2007
Víno je v lahvi třetím rokem, tehdy nemělo ještě etiketu a podle pana Tichého ani pořádný styl. Ten správný se pro tohle cuvée tehdy teprve hledal. Má světlejší, téměř pinotovou barvu. Ovocná vůně má lehce animální nádech, objevují se třešně, švestky, lehce mléčná čokoláda. V ústech je uhlazenější než devítka, ne tak živé, ale zase elegantnější, jemnější, urovnanější. Chuť je příjemná, plná, vrstevnatá. Výborné víno, pěkný závěr.


SHRNUTÍ PROBLÉMU

Co se týká vín i projevu vinaře, byla to hodně povedená degustace. Kromě sladkých vzorků, kterým obecně neholduji, jsem neměla s žádným vínem problém. A některé kousky jsou opravdu výborné: Ryzlink 2008, Aurelius, Sauvignon, oba Filipové, Nitra. A některé na svůj okamžik teprve čekají. To je velmi dobré skóre, ne?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Martin Martin | E-mail | 20. května 2012 v 13:31 | Reagovat

Jojo,byli jsme v Hruškách na Festivalu oteřených sklepů a musím souhlasit.Moc nám chutnalo.Má opravdu velmi slušná vína a myslím si,že si u něj vybere opravdu každý milovník vína...

2 PepaK PepaK | E-mail | 21. května 2012 v 8:57 | Reagovat

RR a AUR z Hrušek - pánové Beneš a Tichý = má srdeční záležitost.
Zajímavé u p.Tichého je pro mě i to, že i když dělá vína na delší ležení, tak už několik let po sobě se mu daří skvělá Martinská vína.
Pokud mých pár slov vypadá jako reklama, tak máte pravdu. :-)

3 Petǩa Petǩa | Web | 7. srpna 2012 v 14:17 | Reagovat

To vypadá, jako kdyby jste si degustace užila :) To je dobře. Všeobecně Pálava mi moc chutná :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama