Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Hans Czerny v novém vinném baru Veltlin

22. května 2012 v 17:10 | Evas |  Degustace
Vinný bar Veltlin se ze Žižkova přestěhoval do Karlína, do většího a hezčího prostoru, a v pondělí večer zahájil provoz degustací vín vinařství Wimmer-Czerny z rakouského Wagramu.




Veltlin v novém je krásný. Gastro-vinnou tématikou vytapetovaná vzdušná místnost s posezením u stolečků a barem je vyzdobená obrovskou malovanou mapou Rakouska-Uherska s vypracovanými detaily regionálních gastronomických a vinařských specialit. Příjemná je i možnost posedět venku, vinný bar se nachází v klidné, ale nikoli mrtvé části Karlína. Na rozdíl od žižkovské minulosti je tu i sklepní prostor pro pořádání degustací, které jsou v plánu tak dvakrát do měsíce (6. 6. tu bude svá vína představovat vinařství Koráb). Klenutá sklepní místnost zároveň slouží i jako výstavní prostor, protože Veltlin spolupracuje s holešovickou galerií Laboratorio. Veltlin je tak i nadále místem pro setkávání s přírodními, autentickými a nijak nemanipulovanými víny, nově ale navíc i s uměním, a také bude oficiálním místem pro prezentaci vín moravského vinařského spolku Autentisté. K zakousnutí k vínu se tu budou podávat kanapky, žitný kváskový chléb, různé paštiky či pomazánky, a nově prý i dvě teplá jídla denně. Přeju Veltlinu a Bogdanovi Trojanovi, který za podnikem stojí, ať se jim daří a vinní nadšenci a milovníci autentických vín ať si na tohle místo rychle zvyknou a zůstanou mu věrní. Budu se taky snažit. Mám to z práce opravdu jen kousíček, tak věřím, že se sem dostanu častěji, než na Žižkov. O svých návštěvách Veltlinu vás budu vás průběžně informovat :)


A "otvírací" degustace? Moc příjemná! Hans Czerny, certifikovaný biodynamický vinař (a vlastně i farmář, protože pro výrobu vlastních biodynamických preparátů potřebuje celé hospodářství) přijel představit svá vína (a vyhlášený špek z "ošklivých" prasátek plemene Mangalica, což je prý takový ryzlink mezi prasaty - malé výnosy, ale zato kvalitní :) do Prahy už potřetí, pro mě to ale byla premiéra, protože předchozí degustace jsem vždycky nějak prošvihla. Pan Czerny je opravdový sympaťák! Mluví o snaze zachytit ročník se všemi jeho projevy v lahvi nebo "zkapalnět" charakter vinné tratě a jejího podloží tak, že je vám jasné, že nejde o nějaké marketingové řečičky. A když k tomu ta vína ochutnáte, je jasné, o čem mluví. O biodynamice říká, že se může zdát divná, ale prostě funguje. Bez vytáček přizná, že dřív nedělali všechno správně a dělali chyby, že se všechno naučili postupně. Je poznat, jak má rád odrůdy, které pěstuje, že jeho radost z povedeného vína je pořád klukovsky upřímná. Je skromný a k přírodě velmi pokorný. A jeho rakouské angličtině je dobře rozumět :)



Úvodní sekt Blanc de Noirs 2010 Winzersekt Brut byl výborný. Krásně suchý, minerální, ovocný (jablíčka) s jemnou květinově- ovocnou vůní s mandlovým nádechem, s příjemnou pecičkovou až grepovou hořkostí v pozadí, živý a osvěživý.


Grüner Veltliner 2011 Wagramterrassen Hefeabstich je víno stočené po pěti až šesti měsících ležení z kvasnic přímo do lahve, takže si zachovává jemné perlení, živost a mladost. Má lehkou květinovou vůni, jemnou ovocnou chuť s příjemně pikantním závěrem, citrusovým až grepovým nádechem. Je pěkně minerální, suché, přitom se mi zdá, jako by mělo sladší podtón, lehké (11,5 % alkoholu), přitom mu nechybí tělo a dlouhá dochuť. Parádní víno.



Roter Veltliner 2011 Fels am Wagram má jemnou hroznovou vůni, která působí spíš sladce, stejně tak v chuti jsou kyseliny méně výrazné, víno má spíš olejovitou strukturu, působí tělnatěji a kulatě, dochuť je dlouhá a pěkná, ale přivítala bych přece jen výraznější kyselinu.



Z veltlínů se mi nejvíc líbil Grüner Veltliner 2011 Fumberg. Hrozny byly sbírány postupně ve čtyřech krocích. Víno je jen lehce ovocné, převládá koření, pepř, tymián, lehce kouřový nádech. Zdá se nejdřív šťavnaté, ale pak spíš vysuší ústa, je minerální, zatím velmi mladé, ale prudce pitné. Vynikající!


Grüner Veltliner 2011 Weelfel Alte Reben je z hroznů z jiné polohy a jiného podloží - na rozdíl od předchozích "sprašových vzorků", tento veltlín roste na pískovcových sedimentech někdejších koryt Dunaje. Má výraznou a bohatou vůni ovoce a květů, plnou chuť, šťavnatou, ačkoliv je suché, působí nasládle, možná by to chtělo trochu výraznější kyselinu, chuť je celkově výrazná a bohatá. Víno působí mohutněji a elegantně, potřebuje asi ještě čas. Je fajn, ale předchozí lehčí typy mi vyhovují víc.



Riesling 2011 Weelfel mi chutnal hodně. Je to víno samozřejmě mladé, ale moc fajn. Má pěknou ovocnou vůni, svěží a živou chuť s pěknou kyselinou, s minerálním až "kamenitým" podtónem a příjemnou hořkostí citrusové kůry. Ryzlink je opravdu pitný, chuťově vyvážený, fakt dobrý.



Sauvignon Blanc 2011 Mitterweg je vedle veltlínu Fumberg a ryzlinku můj další favorit téhle ochutnávky. Krásná černorybízová až bezová vůně s travnatými tóny působí docela těžce až sladce, víno je ale lehčí, spíš minerální s dlouhou ovocnou, hlavně citrusovou dochutí s pěknou kyselinou. Sauvignonu mají ve vinařství málo, spíš pro doplnění sortimentu a zajímavost. A je to pěkná zajímavost, lahodná, harmonická, dobře se pije.



Weissburgunder 2011 Scheiben Alte Reben má umírněnou máslovou vůni, silné tělo a sladkou chuť. Preferuji vína živější, s ostřejší kyselinou, tohle by mě asi dost unavilo a nejspíš i nudilo.


Traminer 2011 Trio je směs roter, gelber a gewürz tramínu. Má těžší, květinově-kořeněnou vůni s lehce mentolovým nádechem, na jazyku je hutné a olejovité, těžké, dost alkoholické. Chybí mi živost, vadí mi vůně, která je moc… no prostě moc tramínová. A to já nerada.


Poslední dva vzorky neodpovídají zrovna mému vkusu, ale jinak byla vína výborná a degustace moc příjemná. Ještě jednou přeji Veltlinu jen samé vydařené akce, dobrá vína a podobně sympatické vinaře a hlavně hodně zákazníků.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 22. května 2012 v 19:10 | Reagovat

Vypada to, ze na Czernem se docela shodneme :) Moc prijemna vina a cela ta akce byla bezva. Snad to bude veltlinu slapat...

2 Bogdan Bogdan | 24. května 2012 v 18:35 | Reagovat

Evo, díky za článek! Vždycky tě u nás rádi uvidíme a budeme se snažit být lepší a lepší. Děkuji, že některé nedotaženosti spojené s novým provozem byly v článku pominuty:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama