Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Machr z Bořetic aneb Rychlá návštěva u Oty Ševčíka

16. května 2012 v 13:50 | Evas |  Ve vinařství
Krátká zpráva o stavu ročníku 2011 ve sklepě jednoho z mých nejoblíbenějších vinařů.






Ota Ševčík je neskutečně dobrej. Nevím, jak to dělá, tváří se totiž většinou, že vlastně nic moc s vínem neprovádí, na počasí obvykle nenadává, nestěžuje si na špatné ročníky, málo slunka, hodně slunka, sucho, mokro, nic extra neřeší (nebo to aspoň nevykládá na potkání), a přitom jsou jeho vína tak strašně dobrá! Možná nejlepší :) Nebo jsem aspoň s takovým pocitem od něj naposledy odjížděla. S absolutním okouzlením a současně nechápavým údivem - bez nějakých velkých řečí a důležitých keců, bez snahy poučovat nebo ohromovat vám nabídne vzorky, ze kterých si sednete na prdel. Postěžuje si jen na nedostatek místa, potřeboval by prý sklep zdvojnásobit. Ale zase se prý bojí, jestli by dvojnásobnou produkci prodal! Já bych se nebála. Bála bych se spíš, že dvojnásobná i vícenásobná produkce by zase veškerá skončila v jednom nejmenovaném obchodě s c. k. autentickými víny. A my bychom stejně zase museli prstíčkem hrabat, abychom si mohli aspoň nepatrné množství lahví odvézt přímo ze sklepa. Jako tentokrát: moje radost z vydyndání dvou lahví není hraná.





Na rychlou inspekci ve sklepě Oty Ševčíka jsme se zastavili poslední dubnové nedělní dopoledne, cestou z akce Po kobylských uličkách za vínem. Ota pracoval, opálený jak od móře, ve skutečnosti z vysazování vinohradu, venku byl hic a mladá vína tak krásně osvěživá… Tedy tak do čtvrtého, pátého vzorku, po jedenácti štědrých dávkách jsme se zpět do poledního horka spíš vymotali a mně bylo jasné, že cestu do Prahy si P. jako řidič opět odbude o samotě, protože zbytek osazenstva auta bude "warpovat" (warpovat = zavřít oči u Brna a otevřít až v Praze :).



Ochutnali jsme naprosto skvělý Ryzlink rýnský, podle vinaře "tak trochu oxidativní", který ležel dva dny na slupkách, a Cuveé Grefty (třetina VZ, dvě třetiny RV) ležící v akátovém sudu (od Fryzelky, jako u Dvou dubů), obojí suché, živé, lehce perlivé, neskutečně dobře pitné, parádní. Rýňák jsem si dovezla domů, prozkoumám ho někdy detailněji. Asi brzy, Ota řekl "neskladovat", tak ho poslechnu. Nejdál ve zrání bylo Neuburské, téměř hotové, minerální až skoro slané. Taky moc dobré. Hibernal měl při sběru cukernatost 24°NM, zdá se trochu nasládlý, ale bude to spíš nižšími kyselinami než zbytkovým cukrem. Svěžím dojmem a jemnými vůněmi potěšily dvě bílé směsi. Aurelius (80 %) + Rulandské šedé (20 %) je víno vyrobené z částečně zoxidovaného moštu, bude elegantní a příjemně minerální. Pěkná, jen jemně voňavá, je směska Muškátu moravského a Muškátu Ottonelu, která působila ze všech vín nejuzavřeněji, protože zraje na rozdíl od ostatních ve skle. Svou krásu teprve ukáže.



Červená vína jsou nehotová, kalná, leží na kvasnicích. Bavila mě všechna. Směs Svatovavřinecké + Modrý Portugal je opravdu mladičké víno, přesto lahodné, lehkonohé, veselé. Frankovka (prý z vinohradu z roku 1936) má velmi intenzivní barvu s fialovými odlesky a ovocnou, plnou a prostě výbornou chuť. Cabernet Sauvignon se Otovi Ševčíkovi tradičně daří, ani ročník 2011 nebude výjimkou. Dlouho prý kvasil, od dokvašení uběhly sotva dva měsíce, ale navzdory své nehotovosti a mladosti je krásný, voňavý po ovoci a čokoládě, v chuti plný a vrstevnatý, teplý. Na budoucnost všech červených se moc těším, vypadají totiž strašně nadějně. Za pár měsíců bych si ráda tuhle návštěvu zopakovala a odebrala pár kontrolních vzorků. Vývoj je třeba sledovat a pravidelně vyhodnocovat, no ne? A úplně nejvíc se těším na vyhodnocování Pinotu Noir, ochutnali jsme ze dvou sudů, z "barikového" a většího dubového od Fryzelky. Mošt měl cukernatost 24°NM, hrozny jsou ze Čtvrtí, z jihojihozápadního svahu. Víno je zatím úplně kalné, ale barva je krásná, prostě pinotová, a v nose cítíte celý komplex typických vůní, podle kterých jednoznačně poznáte pinot. Ve vzorku ze sudu barrique bylo dřevo znatelnější, ačkoliv je sud už starší. Oba vzorky byly prostě skvělé.



Děcka, to bylo všecko tak dobré! Musím se k Otovi Ševčíkovi někdy vnutit na nějakou delší návštěvu. Když už mi nechce nic prodat domů, budu to muset vypít na místě!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 MT MT | 19. května 2012 v 9:02 | Reagovat

machr to je, a co teprve, když se s Vykoukalem rozehrají na kytary .)

2 Šárka Šárka | E-mail | 21. května 2012 v 10:19 | Reagovat

Vína od Oty Ševčíka jsem si loni nechala dovézt do Mostu a byla jsem nadšená (Grefty, Svatovavřinecké, Cabernet Moravia). Od té doby plánuji cestu do Bořetic a letos to snad vyjde. Díky za report!

3 Evas Evas | E-mail | Web | 21. května 2012 v 10:26 | Reagovat

[2]: Taky doufám, že mi letos vyjde nějaká delší návštěva, než taková rychlovka, navíc s výčitkami, že pár lidí si užívá a řidiči jen smutně koukají :) Snad se mně i vám plán vydaří, opravdu to stojí za to.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama