Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Koráb in Veltlin in Karlin

14. června 2012 v 9:10 | Evas |  Degustace
Dnes to bude bez fotek, protože jsem původně vůbec neměla v úmyslu nic psát. Jenže člověk míní, víno mění, že jo.



Vypravili jsme se na druhou degustaci pořádanou v novém vinném podniku Veltlin in Karlin (při první, zahajovací, se představil Hans Czerny) hlavně proto, abychom tento podnik, mimo jiné oficiální prezentační prostor našich oblíbených Autentistů, podpořili, a taky pozdravili vinaře nám z nejmilejších, Petra Korába. Na degustaci jeho vín jsme totiž byli nedávno v Dlouhé Loučce, takže jsem původně ani neměla v plánu něco sepisovat, neb jsem myslela, že půjde vlastně o tutéž degustaci, a naše účast tak bude čistě ceremoniální. Jenomže některá vína, která jsme pili v únoru, dnes vypadají podstatně jinak, a některé vzorky jsme v Pravdivých vínech vůbec neochutnali. Takže se vlastně jednalo o úplně, ale úplně jinou degustaci a mně to nedá, abych nepodala aspoň krátké hlášení o jejím průběhu :o)


Stejně jako v únoru jsme jako první ochutnali Červený Cinyfál (Veltlínské červené rané, vinice 48 let, trať Dukejský), který nakvášel 72 hodin na slupkách a byl čiřen za pomoci sušených vinných listů, což prý dokáže částečně odstranit taniny vzniklé dlouhý nakvášením rmutu. Cinyfál se mi tentokrát líbil mnohem víc než před čtyřmi měsíci, kdy mi připadl poněkud unylý a bez kyselin. Teď působil mnohem živěji a šťavnatěji, voněl po červených hruškách a medu, s lehkou stopou dubového sudu. Fajn víno.


Za jeden z nejlepších vzorků této degustace považuju Neuburské 2011 (PS, trať Dukejský, vinice 77 let), které jsme v Pravdivých vínech bohužel neochutnali. Má krásnou, jemnou a čistou vůni hroznů s kouřovým nádechem, je svěží a v chuti jemné, ale plné, s pěknou mineralitou, dlouhou dochutí po lehce nahořkých citrusech. Je živé, krásně se pije, povzbuzuje, neotravuje. Jsou to nicneříkající plky, ale tohle víno je prostě jasná ukázka toho, že čím hůř se víno popisuje, tím líp se pije :)


Ani Ryzlink vlašský 2011 (PS, Psinky, keře staré 47 let) jsme v únoru neochutnali. Vlašák podstoupil stejný proces výroby jako úvodní večerka, tedy třídenní ležení na slupkách a čiření sušenými vinnými listy, leží ale v sudu akátovém. Má pěknou jemnou ovocnou vůni s lehce "lékárenským" nádechem, v chuti je ovocně-pikantní, až se sliny sbíhají, minerální, moc dobré.


Poprvé jsem ochutnávala i následující dvě varianty Ryzlinku rýnského. Starosvětské 2011 (PS, trať Psinky, stáří vinohradu 46 let) má zvláštní kořeněnou či bylinkovou vůni, kterou nějak nedokážu rozklíčovat. Je pěkně suché, kyselina se zdá poměrně výrazná, víno je ovocně-kořeněné v chuti, dochuť dlouhá, pěkná.


Sur-lie varianta Starosvětského 2011 je boží! Toto víno je vyrobené ze stejného materiálu jako předchozí vzorek, leží ale dosud prakticky bez síry na jemných kvasnicích a je jím každých 10 až 14 dní mícháno. Bez přidání síry půjde i do lahví. Na první přivonění působí lehce smrádkově a zaprděně, po vymíchání ale zůstane pěkná vůně čerstvě usušeného sena, oříšků a kvasnic, která působí zatím lehce "pivně". Víno perlí, je úžasně živé a proměnlivé, čisté, ale plné, naplní ústa vrstvami chutí a vzadu na mandlích zanechá velmi dlouhou dochuť. Je nesmírně zábavné a slibné. Těším se na jeho budoucnost. Další povedené sur-lie od Korábů!


Sauvignon 2011 (PS, suché, vinice 45 let, Dukejský?) má na první nadechnutí výrazně kopřivovou vůni, která se postupně mění k sladce černorybízové. Vůně je opojná, krásná, výrazná. Naplní ústa hutnou ovocnou chutí, vyváženou, s pěknou kyselinou, která ovšem netrčí. Je to pěkné víno, které jsem zřejmě nepila naposledy, protože P. si jej očividně oblíbil :)


Zweigeltrebe 2011 rosé - samotok (32 let staré keře v trati Víckov) vnímám podobně jako před čtyřmi měsíci - preferovala bych vyšší kyselinu. Barva už je čistá, světlá jako cibulové slupky, vůně se posunula trochu víc do třešní, chuť je příjemná a lahodná a připomíná šťávu z třešňového kompotu. Určitě si najde své zákazníky, ani mě vlastně nijak nevadí, větší říznost by ale neškodila.


V mezidobí jsme ochutnali specialitku, kterou si můžete u Korábů taky koupit - čaj z mladých vinných listů a květů. Mají různé varianty, my jsme ochutnali čaj z listů a květů Tramínu červeného a Svatovavřineckého s rakytníkem, bezovým a lipovým květem. Voní po sušených květech a chutná osvěživě a zdá se, že vlažný opravdu dobře zahání žízeň. Podvědomě ale ve mně vyvolává lehkou paniku z představy alergického záchvatu, který mi černý bez dokáže přivodit :)


Nestihla jsem si vypláchnout sklenku před nalitím Rulandského modrého 2011 (VzH, trať Psinky, 40 let starý vinohrad), takže nevím, jestli má víno opravdu lehce bylinkový nádech ve vůni nebo je to pozůstatek čaje :) Vůně je jinak ovocná, hlavně švestková až povidlová. Ačkoliv je víno velmi mladé a má před sebou jistě ještě dlouhou cestu, je lahodné, kořeněně-ovocné, působí teple a měkce. Je moc fajn, ale jsem zvědavá, jak bude vypadat za pár let.


Karmazín 2011 (Frankovka z trati Dukejský z vinohradu starého 77 let) je velmi proměnlivé víno, mladé, kterému by měl člověk asi dát pokoj. V únoru jsem mu věštila úžasnou budoucnost, nedávno jsem si doma říkala, že jsem to asi přehnala - víno jsem si otevřela a zdálo se mi pěkné, pitné, veselé, ale jaksi jednodušší a spíš na vypití teď a žádné velké skladování. No a teď v Karlíně jsem se zase tak nějak přiklonila k původnímu názoru, že je třeba nechat tohle víno být, dát mu klid a čas. Protože je teď moc fajn, ale jednou by ta višňovo-švestková chuť, zatím lehce drhnoucí a na jazyku trnoucí, a krásná bohatá vůně, teplá a kouzelná, mohly být ještě mnohem zajímavější a harmoničtější. Uvidíme.


Neronet 2011 (asi 10 let stará vinice z trati Dukejský) byl v únoru ještě pěkně drsný divočák, který ale na první přivonění i ochutnání rozhodně zaujal, teď už je usedlejší, působí jemněji a kulatěji, teple a měkce. Má pěknou vůni ostružin a černého rybízu, chuť je nasládlá, ovocná se stopou kávy a čokolády. Je to pěkné červené, které si s chutí dám znovu.


No a nakonec už tradiční Korábovic sladkost, Černé starosvětské 2009, popis by byl stejný jako v únorovém článku. Tentokrát krásně sedlo k tradičním přesňákům na sladko, které jsme dostali k zakousnutí.


No, prý krátké hlášení! Jsem trochu grafoman, pravda, ale na stará kolena už se nezměním. Vína od Korábů mám navíc moc ráda, tak se mi nechce je odbýt :) Byla to fajn degustace, vína mi chutnala všechna a nové sur-lie mě natěšilo na svůj budoucí vývoj. Zajděte někdy do Veltlinu, mnohá z těchto vín tam určitě můžete ochutnat.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama