Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Dovolená na hausbotu podruhé

27. července 2012 v 17:28 | Evas |  Jen tak
Tentokrát zcela nevinařské téma - pár zápisků z týdne stráveného na Moravě a Baťově kanále.




Loňská dovolená na hausbotu Blatouch byla prostě super! Už když jsme loď vraceli, věděla jsem, že si to musíme zopakovat. Tak jsme letos vypluli znovu. A protože tak krásné, vybavené a velké lodě žádná jiná půjčovna nemá, znovu jsme si půjčili loď u firmy Pronájem hausbotů. Tuhle půjčovnu můžu jenom doporučit. Nejen proto, že má nejhezčí lodě (ačkoliv jich Moravu a Baťák brázdí už sedm, pořád budí pozornost, všichni si ji fotí a několik lidí se přišlo podívat i zblízka a dovnitř - v majitelích některých půjčoven ale budí dost nevoli, protože když s touhle kráskou někde kotvíte, zákazníci půjčoven obvykle všechny ty vratké kocábky jen přeletí pohledem a nejdřív se hrnou k té vaší :), ale i protože všichni v půjčovně jsou strašně fajn, dostane se vám pořádného zaučení včetně tréninku proplouvání komorami (měli jsme možnost vidět, jak probíhá zaučení v některých jiných půjčovnách - ukážou vám, kde se to startuje a nechají vás prostě plout, maximálně na vás ještě z břehu zařvou, co děláte blbě a to tak, aby to slyšel celý přístav a vy se mohli zbytek výletu cítit jako kretén) a ještě získáte přístup do soukromého přístavu půjčovny, který má vlastní sociálky s teplou vodou.







Jako věrní zákazníci jsme vyfasovali novou Třezalku, která měla oproti loňsku některá vylepšení, např. lepší lůžka, otec přesto to své i nadále nazýval Ložem vyvrhelovým. No, letiště s nebesy to pravda není, ale mně se spalo dobře, mnohem lépe než loni, spíš než lůžkům za to ale nejspíš vděčím vědomí, že tentokrát se na nás nevalí velká voda z Beskyd a nemusím se obávat, že se v noci vzbudím cestou z jezu.











Vypluli jsme směrem, kterým jsme se loni právě kvůli velké vodě vydat nemohli - na sever od Veselí. A to je teprve jízda! Od Veselí "dolů" se totiž pluje po Baťově kanále, což je fajn a místy opravdu krásné. Ale plavba je to poklidná až uspávací. Na trase Veselí - Otrokovice se v úseku Staré Město - Spytihněv sice taky pluje po kanále, ale ve zbytku cesty po Moravě, což je podle Baťáku hotovej veletok. A můžete to tam pořádně rozjet, až vám vítr bere klobouk!








Loňský zápisek se nesl v duchu nevěřícného kroucení hlavou nad úrovní zdejší gastronomie. Severní část splavného úseku Moravy ale pověst zdejších restaurací tentokrát přece jen rehabilitovala. Už první večeře v Uherském Ostrohu v restauraci Morava nebyla vůbec špatná, a to i navzdory štamgastovskému prostředí a podezřele rozsáhlému jídelníčku obsahujícímu kuře a čuně na 159 způsobů. V impozantní srubu U Raka v Kostelanech nad Moravou měli v jídelníčku jen pár jídel typu hamburger, kuřecí wrap, kolena či žebra, všechno, co jsme jedli ale bylo dobře připravené a dobré, navíc je tato spíš hospoda, navíc stojící u fotbalového hřiště, čistě nekuřácká.




Dvě noci jsme kotvili u Uherského Hradiště, v polích za Starým Městem, protože přístaviště v Hradišti je uprostřed města nedaleko hlavní silniční tepny, což na nocování není zrovna ideální prostředí, a přístav Staré Město byl beznadějně obsazený většími obytnými hausboty, které se za celou dobu nehnuly z místa a já je podezřívám, že si tu někdo tímto způsobem zajistil nocleh na nadcházející Letní filmovou školu. V Hradišti jsme během procházky mezi mařatickými vinnými sklepy dali šanci restauraci a sklepu U Dvořáků - ze sympaticky střídmého jídelníčku jsme vyzkoušeli dobrou kyselicu a výborný tatarák a zcela nevinařsky to zalili nefiltrovaným pivem ze Svijan. V Uherském Hradišti je jistě víc možností, jak se slušně najíst, sklep U Dvořáků mezi ně určitě patří. Navíc tu byl i příjemný personál. Asi nejlepší jídlo v této severní části naší plavby jsem jedla v Napajedlech v restauraci Baltaci. Zvenčí to vypadalo spíš na malou pivnici, nečekaně veliký vnitřní prostor zase jako zemědělský skanzen. Měli tu opravdu výborný, silný hovězí vývar a můj filet z candáta se šťouchanými brambory a cuketovými proužky julienne byl prostě vynikající.



Ale abychom se náhodou necítili příliš komfortně, byl čas na návrat do Veselí. A tam, dodnes mi hlava nebere, proč jsme to udělali, ale prostě jsme spěchali, abychom stihli využít oné soukromé koupelny, někde se najíst a ještě doplout třemi komorami na smluvené místo, kde nás měl vyzvednout Marek Vybíral, vydali jsme se najíst do pizzerie Verona, která byla na zabití už loni a dnes bych si nejradši jednu flákla za to, že jsem tam znovu vlezla. Odpolední pečivo z přilehlého Lidlu by stoprocentně zajistilo větší gurmánský zážitek a ještě bych se u něj nemusela dožrat tak, až mi vařila krev. Polívku z vegety bych ještě možná přežila, ale když jsme po hodinovém čekání u jednoho piva, protože servírka zřejmě neměla odvahu přijít nám na oči, dostali žrádlo tak nechutného vzhledu a odporné chuti, že školní jídelna je podle toho hotový Ritz, udělalo se mi mdlo. Když jsme navíc pochopili, že ten člověk jen v kalhotách a bez trička, co se furt poflakuje za barem, je kuchař !!!, neměla jsem k blití daleko. Místo nápisu PIZZÉRIE by na baráku měli mít napsáno MIZÉRIE.



Ani Strážnice svou jídelní reputaci moc nezlepšila. Prohlídka strážnického skanzenu je pěkná a výklad o lidových zvycích z úst mladých průvodců v dobových oděvech se moc pěkně poslouchá, ale trochu při tom člověk vyhladoví. Vyzkoušeli jsme tedy hotelovou restauraci Strážnice, jednoznačně nejdražší restauraci za celý týden, kde jsme dostali studenou zelňačku jak z menzy v Opletalce, vývar, podle lístku hovězí, ve kterém ovšem plavaly kousky kuřecího a vepřového masa, a masox a polévkové koření byl jeho základem. P. dostal jídlo asi o 15 minut dřív než my ostatní, takže když nám donesli jídlo, jemu odnášeli prázdný talíř. Později přišla servírka vysvětlit (vysvětli, nikoli se omluvit!), že jeho jídlo vlastně patřilo na vedlejší stůl, kde si někdo objednal totéž o něco dříve. Svůj proslov ukončila vyjádřením: "To je v pořádku, nic se neděje." No, zůstali jsme s hubou otevřenou a vytaženým obočím.




A tento výraz nám neslezl z ksichtů ani ve Skalici, tentokrát ne kvůli jídlu, protože skalická Ledovňa je pořád výborná a jídlo tu bylo moc dobré (viz recenze na Scuku), ale kvůli změně poměrů v přístavu, o kterém jsme loni prohlašovali, že je nejhezčí a nejpříjemnější. Stavba je to pořád hezká, pobyt tam ale rozhodně příjemný nebyl. Byznys se asi rozjel, půjčovna lodí tam frčí na plné obrátky. Má sice svou vyhrazenou část přístavu, lodě půjčovny ale zabírají i spoustu míst v přístavu veřejném. Když jsme do přístavu připlouvali otáčela se tam zrovna jedna větší loď plující kus cesty před námi, zřejmě proto, že tam nebylo místo. Po chvíli ale odplula i jedna z lodí půjčovny, takže jsme se přivázat mohli a mohli strávit odpoledne procházkou po Skalici a cpát se trdelníkem (mimochodem pravý Skalický trdelník vypadá i chutná dost jinak, než to, co se tu jako trdelník prodává - ten ze Skalice je mnohem lepší :). Myslela jsem, že k večeru půjčovna aspoň část přístavu vyklidí, kdyby přijeli zakotvit nějací zájemci o přenocování, nikdo se k tomu ale neměl. Následná noc strávená ve Skalici byla celkem nepříjemná, protože jak jsme zjistili, klíče od sociálek se tu sice půjčují, jsou ale jen jedny a momentálně je měli půjčené lidi přebývající v karavanu u budovy s bufetem, nejspíš přátelé lidí z půjčovny. Že si tu spolu hodlají v noci uspořádat diskotéku včetně světelných efektů jsme zjistili bohužel pozdě, protože za tmy s lodí jet nesmíte a navíc bychom ve tmě těžko hledali místo v přírodě k zakotvení a ještě hůř s jedenáctimetrovou lodí na dvanáct metrů širokém kanále za tmy manipulovali.




Kdyby měl někdo zájem, můžu poskytnout informace o ostatních přístavech a službách, které nabízejí. Některá místa, třeba Petrov nebo sudoměřický Výklopník, jsou moc fajn. Máme ale rádi v noci klid, ticho a tmu, takže jsme většinou nocovali přivázaní k dvěma zemním vrutům, které jsou součástí výbavy lodě, někde uprostřed přírody mimo všechny přístavy a rozveselené vodáky.




Ačkoliv to vypadá, že je článek plný stížností, je tento způsob dovolené skvělý a každé trochu dobrodružné duši, netrvající na luxusu hotelu, míchaných drincích, modrém bazénu a večerech v baru, jej může jen doporučit. Plavba je zábavná a krásná sama o sobě. Okolní krajina je kouzelná a jednotlivé úseky Baťáku svým charakterem dost rozdílné, takže je pořád na co koukat. Baťák samotný je pro mě, technického analfabeta, úžasné vodní dílo. Rychlost, se kterou lodě v komorách stoupají nebo klesají někdy o několik metrů a neskutečné množství vody, které tento pohyb zajišťuje, mohutná vrata, která ji zadržují, na to všechno pořád hledím z úžasem. A nejen já. Podél celé trasy vede cyklosteska, a komorování je celkem žádané divadlo i pro cyklisty. Při každém napouštění a vypouštění komory se jich shromáždí celý dav a když komoru opouštíte, všichni svorně volají "Ahooój!" :)


Příště o jednom zajímavém objevu a jednom docela fajn víně (obojí nalezeno v Petrově) a teď ještě několik fotek.





Pohled na Baťův kanál z Výklopníku, technické památky, na kterou se můžete za dvacku vyšplhat.




















Takhle vypadá z lodi Baťák...














... a tahkle Morava.
















Kromě mnoha lodí jsme potkali i různé podivné dopravní prostředky vodní, jako třeba tohle prkno, kde se vesluje na stojáka,...















... i dopravní prostředky suchozemské, třeba tohle čtyřkolo.
















Jedna z komor, konkrétně ve Starém Městě, hladina za komorou je až na úrovni horního okraje vrat, do takové výšky ještě musíme vystoupat...















V Mařaticích mají pěkné sklépky, ale umí mezi nimi pršet i svítit slunko současně.














Skalický trdelník má těsto aspoň pět cenťáků tlusté a trdelník "malý" je dlouhý jako moje předloktí :)



















V Napajedlech mají melůny od Talošů.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jirka Jirka | 30. července 2012 v 7:49 | Reagovat

Ahoj,
  ve Veselí jsem se taky dlouho při přestupu na vláček  na Horňácko s jídlem nechytal, ale pak jsem objevil pizzerii nedaleko Lidlu  u křižovatky  hlavní ul.  a ul. Karlova.a už tak 2 roky zatím dobrý.... J.

2 Zbyněk Zbyněk | E-mail | 31. července 2012 v 9:05 | Reagovat

Dobrý den,
moc krásný článek ;) Děkujeme za pěkné hodnocení.

3 Evas Evas | E-mail | Web | 31. července 2012 v 13:49 | Reagovat

[1]: Jo, té jsme si všimli až při odjezdu z auta. Tak snad příště :)

4 Evas Evas | E-mail | Web | 31. července 2012 v 13:50 | Reagovat

[2]: Ó, děkuji. A všichni děkujeme za super dovolenou. Šířím vaši slávu, kde můžu :)

5 Neználek Neználek | 7. srpna 2012 v 6:27 | Reagovat

Ale!? Tož ty si v Hradišti a neozvaš sa! Ne že bych chtěl překážet u rodinné dovolené, ale aspoň si mi mohla pohaňat moje vzorky.

6 Evas Evas | E-mail | Web | 7. srpna 2012 v 15:09 | Reagovat

[5]: No, neozvala jsem se :( Škoda, vzorky bych ochutnala a víš přece, že já nikdy moc nehaním :) Ale máme v Hradišti rodinu a připravili nám příjemnej program na dva večery a pak už byl čas zvednout kotvy, takže stejně nebyl prostor... Snad příště. Hlavně tvůj cidr bych okoštovala :)

7 Olden Olden | E-mail | 17. ledna 2013 v 17:40 | Reagovat

Moc pěkné!Poslední týden v srpnu jedeme s kamarády BK poprvé a chtěli jsme poradit s přístavišti-píšete,že můžete poradit tak toho využívám.Přes den máme v plánu kola ale co večer,kde zakotvit tak aby tam bylo příjemné posezení blízko lodi,s dobrou kuchyni,pivem i lidmi :-)(je nás 8 co už jezdíme společně od poloviny devadesátých let na týdenní "expedice" na kolech kdy máme opušťák od manželek).Dá se to projet s lodi za ten týden aniž bychom se museli plavit celý den a užili si dostatečně tj pět šest hodin výletu na kolech?

8 Marcela Wilková Marcela Wilková | E-mail | 24. srpna 2013 v 22:32 | Reagovat

Zítra odjíždíme na Baťák váš blog je bezva. Jen doufám že nám bude přát počasí.  Marcela

9 Jan .Maršalek Jan .Maršalek | E-mail | 3. ledna 2014 v 10:30 | Reagovat

Dobry den....chystame se vyplout na kanal s pujčovnou "Pronajem hausbotu"....radi bychom poprosily o rady a informace tykajicí se kotvení,plavby ,vyletu.....za každou odpověd budeme vděčni....Maršalkovi Bílina.....jan.marši@seznam.cz

10 jan maršalek jan maršalek | E-mail | 3. ledna 2014 v 10:31 | Reagovat

tedy e-maile je jan.marsi@seznam.cz

11 skindez skindez | E-mail | 11. srpna 2014 v 19:51 | Reagovat

Přístav Spytihněv je nejlepší,jinak je realita mimo inzerované služby. V mnoha přístavištích , (speciálně U Veličky), je cena za jídlo  a pití cca o 40% vyšší,než u jiných na této trase.Za ukotvení lodě platíte 70 Kč, za sprchu 30 Kč/hlavu,  za 1/2 l piva pak 30 a více Kč.Přes noc jsou WC ,při sprchování během 4 minut box přetéká, protože je odpad mimo provoz. Majitel je celkem happy. Věřím, že mu to dlouho vydrží. Normálně se tomu říká slušně šizení. Spoléhá na skutečnost,že oproti jiným místům tam je relativní klid. Podnikatelský duch je v tomto regionu na nulové úrovni (až na pár výjimek, jinak je tam banda lenochů,kterým Bůh nadělil možnosti,ale ti čekají pečené holuby do huby bez jakjékoliv práce .Nechápeme,jak může hospoda nabízet jen pití,ale bez jídla. I tenretardovaný bynabídlminimálně tlačenku, utopence, naložený hermelín apod.

12 Libor Šmída Libor Šmída | E-mail | 15. května 2015 v 12:49 | Reagovat

Dobrý den.
Letos se chystáme na hauabot na kanál. Lodě budeme mít pučené od stejné půjčovny. Můžete nám doporučit některé místa jak na jídlo, výlet, tak kotvení.
Děkuji s pozdravem Libor Šmída

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama