Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Vinařství Krásná hora, ročník 2011

25. července 2012 v 12:40 | Evas |  Ve vinařství
Už před nějakou dobou jsem se domluvila s Markem Vybíralem, že během dovolené na Jižní Moravě zavítáme i do jeho vinařství Krásná hora, kde pořádně prochutnáme ročník 2011, který jsem v krásnohorském podání poznala zatím jen velmi letmo a v opravdu nehotové podzimní podobě.




Těšila jsem se hodně a po Lukášově článku na serveru ovine.cz jsem se začala těšit ještě víc. Tak nějak jsem totiž začala tušit, že přesně ty projevy vína, které Lukáše zklamaly, a přesně ten styl, který ho rozčaroval, mě možná budou bavit. A tušení to bylo správné. Ačkoliv jsem si v minulosti oblíbila i některá bílá vína, Krásnou horu jsem si vždycky podvědomě spojovala především s červenými víny (hlavně s pinotem a "bernety", tj. různými cuvée cabernetových odrůd) a téměř všechna vína, která jsem kdy v Krásné hoře koupila, byla z modrých odrůd. Letos poprvé jsem si odvezla plnou krabici výhradně bílých vín!


Tam, kde Lukáš a PepaK (viz diskuze pod článkem) postrádají odrůdový charakter, vidím chvályhodné upuštění od sázky na primární aromatiku. Tam, kde mají podezření na vybočení ze zajetých kolejí a odklon od nastoupené cesty, vnímám spíš dosažení směru, kterým se Krásná hora vždy ubírat chtěla, ale okolnosti to zatím nedovolovaly. Tam, kde píšou o chybějícím štychu originality, vidím respekt k odrůdě a podřízení se jejímu specifickému projevu. Lukáš ve svém článku píše: "Marek je v současné době hodně spokojen s vývojem ročníku 2011 a poprvé se prý dostává ke standardu vín, která by chtěl produkovat." Musím s Markem Vybíralem souhlasit. Vinařství se konečně dostalo na cestu, na které bych ho ráda viděla i já. Nemám vůbec pocit, že by ztratilo svou tvář nebo charakter, naopak jsem si odnesla velmi příjemný dojem, že vína ročníku 2011 jsou výrazně charakterní, tělnatá, ale nikoli unylá nebo únavná, a přirozeně sebevědomá i bez prvoplánově nabušených vůní a podbízivé šťavnatosti. Mívala jsem v minulých ročnících z krásnohorských bílých vín spíš pocit jisté krátkosti a minimálního potenciálu ke zrání. Z ročníku 2011 má dojem úplně jiný - tahle vína potřebují čas, a to jak při jejich otvírání a pití, tak zřejmě i při zrání v lahvi.


V Krásné hoře se používají selektované kvasinky, pneumatický lis i nerez. Podle mých měřítek je to velké vinařství. Nikdy nebude patřit do skupiny Autentisté, i když o postupy a výsledky autentistů se Marek Vybíral opravdu zajímá. Je to ale současně vinařství, u kterého mám pocit, že řeči o volném průběhu, dlouhém ležení na kvasnicích a co nejmenších zásazích ve sklepě nejsou plané. Marek Vybíral říká, že ve sklepě je to hlavně potřeba nezkazit, ale nikdy nemluví o vylepšování nebo napravování. Myslím, že vinařství podobné velikosti a s podobným přístupem aby člověk na Moravě pohledal. A druhé vinařství, které má v ročníku 2011 "nejsladší" víno s obsahem zbytkového cukru 0,8 g/l nemá ani smysl hledat :)



Než jsem tenhle článek spíchla, vyrukoval se svým Sklenička, který byl v Poddvorově podle všeho o dva dny později. No, ani s ním se většinou neshodnu :) Sauvignon mě totiž bavil hodně a ještě o kousek víc ten, co leží dosud v sudu. Ten nalahvovaný (22,8°NM, kyseliny 8,1 g/l, cukr 0,3 g/l, 12,5 %) je lehčí, výrazněji se v něm projevují ovocné tóny (broskve), i když travnatý podtón či nádech po hluchavce je taky patrný. Je to pitné, příjemné víno, na jazyku plné, pikantní, krásně suché. Sauvignon ležící dosud v sudu na kvasničných kalech má pěknou aromatiku, ale vyznavači nabušených černorybízových kreací by jí zřejmě opovrhli. Vůně je spíš travnatá, chvílemi do oříšků, samozřejmě jemně kvasničná. Víno je plné, pevné, krásně živé, minerální, působí zdravě a čistě. Takový styl Sauvignonu se mi opravdu líbí.



Potěšil mě Ryzlink rýnský (21°NM, kyseliny 7,2 g/l, cukr 0,8 g/l, 12,5 %), řízné víno s pěknou vůní louky po dešti, s lehkým nádechem po citrusech a náběhem na (použiju termín z Jižního svahu :) barvy-laky. Marek sice říkal, že tam zřejmě žádná vůně petroleje nebude, já ale hádám, že právě tenhle barvy-laky štych se postupně v petrolejový nádech promění. A chutná taky pěkně.


Hodně se mi líbil Pinot Blanc (22°NM, kyseliny 6,5 g/l, cukr 0,3 g/l, 12,5 %), víno bohaté a vrstevnaté vůně s mohutnějším tělem, které působí komplexně a nadějně na delší zrání. Ráda vývoj zrání tohoto vína kdykoliv zkontroluju :)



Zweigeltrebe rosé (21°NM, kyseliny 7,5 g/l, cukr 0,3 g/l, 12 %) mi přišlo jako fajn lehčí živé víno na osvěžení s jahodovo-smetanovou vůní, nic komplikovaného, krásně suché, pitné. Podezření na dospělost, plnost a růžovou netypičnost jako Sklenička jsem tedy nepojala.


Zweigeltrebe (20°NM, kyseliny 4,9 g/l, cukr 0,1 g/l, 11,5 %) vonělo po ostružinách, působilo mladě a živě, až divoce, spíš lehčím dojmem, chuť byla ovocná, barevná, opravdu lahodná.



Strašně moc se mi líbilo dle Markových slov nejlehčí červené ročníku 2011, prý "svačinové" víno, směs zatím nazývaná MPCA (Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Alibernet) a dosud ležící v dubu. Víno s krásnou švestkovo-višňovou, pecičkovou vůní je lahodné, měkké, výborně pitné. Není to nic komplikovaného ani ohromujícího, je to "jen" pěkné a dobře pitné moravské červené víno, kterých není nikdy dost. A pila bych ho nejen na svačinu :)


Budoucí Bernety (Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, Alibernet) mají zatím ve vůni nazelenalé tóny z moravie, které se podle vinařových zkušeností postupně upozadí, jinak voní krásně kořeněně, nasládle, v chuti jsou zatím divoké, výrazně kořenité, drsnější, ale s nasládlým podtónem. Líbí se mi, cuvée Bernety budou i v ročníku 2011 zřejmě mým oblíbeným vínem.


Poprvé mají v Krásné hoře samostatný Alibernet, který zatím vždycky skončil v cuvée. A je skvělý. Má pěknou a bohatou ovocnou vůni všech možných lesních i zahradních bobulí, na jazyku je nečekaně jemný a hladký, přitom ale silný a kořeněný. Žádná ali-divočina, ale už teď pěkné a výrazné víno cabernetového typu.


Pinot Noir má krásnou světlou barvu, vůni zralých jahod, ohořelého dřeva a lahodnou plnou chuť, která působí nečekaně sladce. Těším se, jak bude vypadat za pár let.


Nejméně mě z červených vín oslovil Merlot, který je hladký, jemný, ale hutný, na můj vkus ovšem poněkud nevýrazný a příliš tlumený. Marek říkal, že vzbuzuje dost nadšené reakce a je už vlastně prodaný, já asi radši výraznější drsoně.


Bylo toho víc, mám poznámky k dvaadvaceti vzorkům! Ze sudů všechny tři "základy" (Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay) pro budoucí cuvée Viktoria ležící zatím na kvasnicích v různě starých a nových sudech, už nalahvovaný fajn muškát, nějaká starší vína… Jako pár tipů na vína ročníku 2011 ale tohle stačí. Ať jsem dělala, co jsem mohla, žádné vyjetí z kolejí, odbočení z cesty ani popření odrůdového charakteru jsem nenašla :)


A jak už jsem říkala, odnesla jsem si plnou bednu bílého vína a dobrý pocit.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jirka Jirka | 25. července 2012 v 15:39 | Reagovat

Pěkný článek, už se těším až se do Poddvorova opět dostanu.
Alibernet 2011 není první samostatný Alibernet z KH. Pokuď si dobře pamatuji první byl skvělý Alibernet 2008. ( psala si o něm tady http://evas.blog.cz/1203/varime-z-vlastnich-konzerv-2 ).
Mám ho ještě celý kartón.

2 Evas Evas | E-mail | Web | 25. července 2012 v 15:52 | Reagovat

[1]: Aha, díky za upozornění. Říkal to ale sám Marek, pokud se nepletu, že je to první samostatný alík. Takže je možné, že v té osmičce je třeba nějaká menší příměs něčeho, ne? Nevím. Tak až tam pojedeš, můžeš hádanku vyřešit :o)

3 Lukáš Lukáš | E-mail | Web | 25. července 2012 v 17:59 | Reagovat

Vidím, že se tady opravdu po našich vzájemných zkušenostech neshodneme. Nejedná se tady o primární aromatiku, kterou bychom někde hledali, nebo dokonce vyhledávali. To už si klidně můžu zajít o krok dál, třeba ke Kašíkům - Bože chraň je jakkoli pomlouvat, každý máme svůj styl a oblíbená vína. Co mě hlavně zajímá, je dobré víno s "koulemi", které představuje typického zástupce své odrůdy. Pokud je navíc opulentní a tělnatý, s dobrým potenciálem na zrání, je to jen dobře. Pokud Marek tvrdí, jako že tvrdí, ale to už minimálně od roku 2009, že tohle je ten styl, kterým by se chtěl ubírat, proč ne...Ale vína ročníku 11 jsou prostě jiná a vybočují ze směru předešlých ročníků a troufám si tvrdit, že diamterálně...Jestli je to cesta správným směrem, to ukáže až čas, protože tato vína jsou opravdu na ležení. Srovnávat Marka s Autentisty, je myslím míchání jablek s hruškama. Pokud se pletu, ať mě někdo opraví, ale z Autentistů snad nikdo nepoužívá selektované, nebo jakékoli, byť neutrální kvasinky...Domnívám se, že dokud Marek nebude mít stabilní a každoroční úrodu ze svého vinohradu Krásná hora, nemůžeme zde moc o směru, typičnosti, autentičnosti i terroiru moc mluvit. Když tak mě kamenujte! Toliko doplnění mého názoru...Nějak tuším i vyjadření od PepyK...:-)

4 PepaK PepaK | E-mail | 25. července 2012 v 19:48 | Reagovat

Ano, pár slov si článek zaslouží:
1. opravdu nevím, kde jsem se ve svém komentáři Lukášova článku zmínil o jediném víně, jeho vlastnostech nebo dokonce by mi snad chyběla primární aromatika nebo co. Pokud bych měl ale být konkrétní, tak mě zaujal pouze Pinot Blanc. Rozporuplný Savignon jsem dostal od M.Vybírala darem, tak ho nebudu pomlouvat, ale nejhůře pro mě dopadl RR. Ten byl mimo mou škálu poznatelných RR. Ostatní bílé odrůdy mě jen neoslovily, což se může samozřejmě stát. Samostatnou degustaci jsem ukončil u Pinotu Noir 2010 a šel se podívat znovu na vývěsku, jestli jsem v Krásné hoře. Pak jsme prošli vína ještě jednou i s Lukášem a Markem, ale bohužel ani s Markovým odborným výkladem žádná změna.

2. jen jsem v komentáři napsal: "...Při diskuzi s M. Vybíralem jsem byl ujištěn, že je to chtěný směr. Což musím respektovat. Naproti tomu můj
požadavek na vinařství je: mít vlastní poznatelný styl i v tak nestejných ročnících jako byly 2009-10-11....".
Do Krásné hory jezdím už 6 let, sleduju jejich boj o vlastní tvář. Pokud Marek a teď i ty máte jasno, že je to tato, tzn r.2011, tak je vše ok. Jen se to musí potvrdit v dalších letech a to je přesně, co chci zase já. Protože jinak to bude vypadat jak píšeš ty: "... vnímám spíš dosažení směru, kterým se Krásná hora vždy ubírat chtěla, ale okolnosti to zatím nedovolovaly.". Jaké okolnosti se ptám? Ročník 2011 je pro Krásnou horu specifický tím, že měli vynikající hrozny. Co bude další roky, až hrozny budou jiné? Bude se to omlouvat ročníkem nebo v tom ročníku některá vína vůbec nebudou nedělat a prodají je třeba jako sudovku, aby neztratili tvář? Je to spousta otázek a cesta na dlouho trať.

5 evas evas | E-mail | Web | 25. července 2012 v 21:37 | Reagovat

[3]: Nevšimla jsem si, že bych někde KH SROVNÁVALA s Autentisty. Troufám si tvrdit, že na to znám obě strany příliš dobře. Jen jsem se chtěla vyjádřit v tom smyslu, že ačkoliv většina mých zápisků, vypitých vín a opravdových "srdcovek" se k Autentistům vztahuje, dokážu akceptovat i jiný styl, není-li k vínu příliš násilný a manipulativní - a ten právě pro mě představuje Krásná hora.

6 evas evas | E-mail | Web | 25. července 2012 v 21:53 | Reagovat

[4]: Jaké okolnosti? Okolnost hlavní - výhradně vlastní hrozny. Což KH dosud nemá. Zvětšujícím se podíl vlastních hroznů dovolí vinařství jít cestou, kterou si přejí, ne cestou, kterou jim dovolí situace na trhu s materiálem.

A třeba fungující tým - už nepytlikují všechno jen podle toho, kdo má zrovna čas, jak to probíhalo v Ratíškovicích, děda, Marek, děcka... Je to teď prostě profesionálnější, ať se vám to líbí nebo ne a ať to podrývá romantické představy o Markovi s koštýřem ve sklépku, jak chce. Ale chtěli to tak a jistě se jim bude "udržovat nastolený směr" jednodušeji.

A taky novej provoz - nepochybuju, že Marek měl o víně jistou představu, která se blíží podobě ročníku 2011, ale těžko se asi realizovala v absolutně nevyhovojícím sklepě v Ratíškovicích, během roku nebo době, kdy se vinařství stěhovalo a "zabydlovalo".

Zkrátka si myslím, že v ročníku 2011 se všechny požadované okolnosti konečně sešly a KH mohla začít pracovat tak, jak vždycky chtěla. Jistě, kvalita hroznů tomu taky pomohla, ale nemá přece smysl teď řešit, čím se budou omlouvat případné budoucí změny.

7 evas evas | E-mail | Web | 25. července 2012 v 21:55 | Reagovat

[3]:

[4]: Volání po primární aromatice jsem si možná vyvodila z článku a diskuze nesprávně, ale vaše nostalgie po předchozích ročnících a zavržení toho současného mě k tomu přiměla - podle mě se mnohá bílá vína Krásné hory dřív právě primární aromatikou vyznačovala.

8 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 1. srpna 2012 v 13:31 | Reagovat

[7]: namísto komentáře jsem přidal rovnou celou bedýnku. Žízniví, zvědaví či zážitkuchtiví čtenáři si tak můžou porovnat svoje chutě s Evas, Lukášem i panem Skleničkou a jejich souhlas či nesouhlas bude podložený vlastní zkušeností. Je to tady: http://vins.blog.cz/1208/nekazanka-aneb-komunitni-bedynka-c-11

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama