Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Téměř podzimní směs

20. září 2012 v 9:41 | Evas |  Jen tak
Jen tak o pár vínech, která nás potkala koncem minulého týdne.





Minulý čtvrtek jsem si na facebooku přečetla, že Krásná hora za své "v sudu zapomenuté" víno Zweigeltrebe reserva 2010 (trať Nácestky, Ratíškovice, kyselina 5,1 g/l, cukr 0,6 g/l) získala zlatou medaili v Prague Wine Trophy. Medaile mě obvykle nezajímají, ale vím, že v Krásné hoře mají určitě radost, takže jim to přeju a mám radost s nimi. Nikdy by mě ovšem nenapadlo, že když následující den přijedeme k mým rodičům na víkend, dostaneme na zapití oběda právě tohle víno. I když v rodině, kde babičky rozdávají k narozeninám vína od Kočaříka a Osičky, mě to zas tak nepřekvapuje :)




Je to dobré víno. Tak dobré, že jsme mu asi nedopřáli dostatek času a hned po otevření ho vypili. Ale byli jsme na něj čtyři a každej chtěl ochutnat. A pak ještě jednou. A pak bylo pryč. Mělo pěknou bohatou vůni zralých višní a zahradních ostružin s kouřovým nádechem a lehkou stopou kávy a na jazyku působilo teple a měkce, pěkně šťavnatě, ale přitom elegantně. Pěkné moravské červené, které se dobře pije a u kterého není třeba vytahovat zaklínadlo "na ročník 2010 dobře zvládnuté" - je prostě povedené a žádné ročníkové stigma si s sebou nenese.






A večer jsme ochutnávali u sestry a švagra suvenýry, co si dovezli z výletu do Mikulova. Stejně jako my tuhle oblast vlastně vůbec neznají, ale zatímco se my se i nadále mrcasíme furt jen mezi Bílovicemi, Kobylím a Poddvorovem, rozhodli se s tímto handicapem něco udělat a vyrazili na obhlídku. Přijeli dobře naladění díky gastrononomii v hotelu Galant a Café Fara a s několika lahvemi z mikulovského vinařství Kosek a z Víno Holec z Dolních Dunajovic.



Víno ve vinařství Kosek prý přišlo náramně vhod po dlouhé túře v snad nejteplejším srpnovém dni. Muškát moravský 2011 (moravské zemské, suché, 12 %) si je získal lehkostí a svěžestí. Doma, za už řádně studeného zářijového večera, nebyla osvěžující funkce už tolik potřeba, takže došlo na šťourání :) Víno bylo rozhodně aromatické, ale spíš než květinově-muškátově vonělo jaksi zeleně, dost výrazně i po kopřivách. U muškátu, jak jej znám já, nezvyklé. Bylo opravdu příjemně lehké a svěží, jednodušší, na pití fajn, ale asi spíš do letního dne jako alternativa lehkého rosé. A hlavně nic moc neřešit, především ne odrůdu. Víc mi sedl Koskův Cabernet Moravia 2009 (pozdní sběr, trať Brněnská, Mikulov, kyseliny 4,9 g/l, cukr 2,3 g/l, extrakt 23,5 g/l, 12,5 %) s tlumenou elegantní vůní bobulového ovoce bez jakýchkoliv stop nevyzrálosti a s kulatou, teplejší chutí, ovocnou a celkem bohatou, příjemnou.





Víc se mi líbila vína z menšího vinařství Holec (asi 3,5 hektaru, z toho asi 2,5 hektaru v trati Zimní vrch, část hroznů prodávají). Stejně jako Kosek používá Petr Holec selektované kvasinky, jeho vína ale nejsou tolik nabušená vůněmi a zdají se přirozenější a upřímnější (alespoň pokud se dá posoudit podle dvou lahví, takže to berte s rezervou :) Sauvignon 2011 (moravské zemské, kyseliny 6,2 g/l, cukr 6,3 g/l, 13,5 %) měl pěknou jemnou vůni broskví a listí černého rybízu a vyrovnanou chuť, možná s trochu vyčuhujícím alkoholem. Příjemně pikantní závěr a celkem dlouhá dochuť vyvolávaly chuť na další doušek. Fajn a pěkně elegantní byl i Ryzlink rýnský 2011 (moravské zemské, kyseliny 6,3 g/l, cukr 7,7 g/l, 12,5 %), který voněl po zralých hroznech a lipovém medu a měl vyváženou chuť, podle které bych tipovala spíš polosuché víno. Ostatně, aby si prý suchomilci v tomto vinařství vybrali, bylo třeba dobře hledat - ve většině vín je podstatně vyšší zbytkový cukr.




Takže tentokrát žádní autentisti, naturalisti ani extremisti :) Ale co, nejen autentisty živ je člověk a každé (dobré) víno má svůj smysl, ne?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama