Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Tomáš Čačík ve vinotéce U Lachtana

7. září 2012 v 9:22 | Evas |  Degustace
Dubnová návštěva u Tomáše Čačíka v rámci akce Po kobylských uličkách za vínem byla výbornou tečkou za povedeným dnem, byla ale poněkud veselejší a rozjívenější na to, aby se dala považovat za regulérní ochutnávku. Moje zápisky stály za prd a paměť tehdy jela v úsporném režimu. S radostí jsem tedy uvítala možnost zúčastnit se opravdové a oficiální degustace vín ročníku 2011 Tomáše Čačíka, kterou minulý týden uspořádala košířská vinotéka u Lachtana. Nelituju, bylo to výborné. Čačíkova vína mám ráda a degustace v jeho podání je zábavná. Jen škoda, že někteří účastníci chtějí dokazovat, že jsou ještě zábavnější.





Tomáš Čačík obhospodařuje asi 2 a půl hektaru vinic v Kobylí a něco málo k jeho postupům jsem psala v podzimním zápisku z degustace v mém rodném (o)kraji, tak to nemá cenu nijak rozpitvávat. Kvasinky kupovat nezačal, enzymy a taniny pořád nepřidává, pokud víno čiří, pak pořád vaječným bílkem, červená má furt v dubových ne-barrique sudech. Nic nového prostě. Ale vyšpehovala jsem, že se chystá nový web, stránky jsou zatím ve výstavbě, ale vypadá to, že velkou pozornost vinař věnuje popisu vinic, poloh a tratí a taky vlastnímu pohledu na jednotlivé odrůdy a zkušenosti s nimi. Až to bude hotové, bude to pecka. Takovým webům opravdu fandím.


No a teď už bez zbytečného okounění: začali jsme Neuburským 2011 z hroznů z vinice založené roku 1956. Lehčí víno s pěknou kyselinou a jemnou vůní hroznů s citrusovým nádechem je svěží, pitné a prostě fajn. Veltlínské zelené 2011 leželo na kalech do půlky května a teď voní lehce ovocně, trochu čerstvým senem a bylinkami, v chuti se díky částečně odbourané jablečné kyselině zdá lehce nasládlé, přestože se samozřejmě (jsme u Čačíka, ne?) jedná o suché víno. Zdá se mohutnější, je pěkně minerální, líbí se mi.


Modrý Janek 2011 byl čerstvě stažen z kalů, takže se jedná o jinou šarži než máme/máte doma. Těžko řešit polotovar, nehotové víno, tak snad jen, že mi to chutnalo :) Lehká kvasničná vůně, jablečná slupka, vlašské ořechy, živost a nejednoznačnost - baví mě to. Ryzlink vlašský 2011 znám a je skvělý. Má velmi jemnou a příjemnou vůni s lehce oxidativním projevem, trochu kvasnic, trochu louky, trochu mandlí, trochu ovoce, na jazyku je šťavnaté a plné, harmonické, ani trochu nudné, živé a prudce pitné. Zanechá dlouhou dochuť, lehounce grepově nahořklou, parádní. Je to opravdu dobré víno, budu si muset pořídit dalších pár lahví.


Tradičně výbornou má Tomáš Čačík Pálavu. No, výbornou - jak pro koho, že jo. Vyznavač tramínově navoněné sladké Pálavy by se z ní asi osypal. Ale podle mého jazyka a viditelně dost výzamného nosu umí Tomáš Čačík Pálavu nejlíp ze všech vinařů (které znám, samozřejmě, ať mi někdo nevmete do ksichtu nějaká jména :). Pálava 2011 má jemné květinové aroma, ale žádnou těžkou růži nebo olejovitou tramínovou vlezlost tu nenajdete. Víno je až prachově suché, chuť je ale vyvážená, velmi příjemná, opět nebezpečně láká k dalším douškům. Závěr je pikantní, poměrně dlouhý. Je prostě skvělá. A je prý taková, protože ji vinař pěkně trápí - v těžké jílovité půdě réva dost bojuje, takže tyhle aromatické odrůdy tu sice dobře dozrávají, neztrácejí ale kyselinu.


Frankovka rosé 2011 má pěknou světlou barvu (lososovou možná, čert ví, osvětlení moc zkoumání barev nenahrávalo, ale mně jsou vlastně barvy celkem fuk), lehkou malinovou vůni a lehkou a osvěžující chuť. Nekomplikované, příjemné, suché rosé na zahradní popíjení.


Hodně se mi líbilo Svatovavřinecké 2011. Je ještě velmi mladé a nebyla v něm odbouraná kyselina jablečná, takže volá po uležení, zdá se ale, že bude opravdu povedené. Má pěknou teplou ovocnou vůni a je plné ovocných šťáv, chutí a života, je veselé, ale ne jednoduché, už teď se dobře pije, i když je to trochu divoch. Překvapil mě Modrý Portugal 2011, protože tahle odrůda bývá často taková Popelka. Mám ji ráda, ale je fakt, že výrazně povedená vína člověk často nepotkává. Tenhle portugal má výraznou vůni višní a borůvek s kávovým podtónem, trochou čokolády, postupně se vůně mění až k marmeládě a šuplíčku s kořením. Chuť svou výrazností odpovídá vůni, je bohatá a lahodná, víno je tělnaté a kulaté. Předevčírem jsem si ho otevřela doma a dojem je stejný. To víno je parádní.


Cabernet Moravia je na tom v tomhle vinařství podobně jako Pálava - je tradičně dobrý. Cabernet Moravia 2011 má krásnou vůni ovoce, ostružin, švestek, možná až povidel, doplněnou hromadou koření. Že tam cítím i sladkou papriku vám jen tak pošeptám, protože Tomáš Čačík to nerad slyší :) Víno je na jazyku hutné, nasládlé, kořeněné, velmi intenzivní. Působí zrale, je lahodné, plné a hřejivé, pije se doslova samo.


Devět vzorků by na jednu degustaci skoro i stačilo. Ale ochutnali jsme ještě dalších pět mimosoutěžních. Nejdřív dvě vína nehotová, ležící dosud na kvasnicích. Rulanda bílá a rýňák - nemá cenu je popisovat, všechny ty smrádky a zaprděnosti, jedno sevřené, druhé zase zjančené, uvidíme, co z nich bude. Opravdová lahůdka je Frankovka 2006. Má krásnou ostružinovo-jahodovou vůni až do marmelády, opojnou a lákavou, až jsem se bála napít, aby kouzlo nezmizelo. Nezmizelo - chuť je stejně krásná, lahodná, dlouhá. Vynikající víno bez známky únavy nebo stárnutí, pouze krásně zralé. Žádné stopy stárnutí nenese ani Cuvée Linda 2007 (100 % Neuburské). Medovou vůni následuje plné tělo, hutná struktura a nečekaně svěží vyrovnaná chuť s jemnou hořkostí pomerančové kůry v dlouhé dochuti. A důkaz, že Čačíkova vína umí zrát, nikoli stárnout, je Ryzlink rýnský 1999, který voní především vínem :) s petrolejovým nádechem, bez jakéhokoliv náznaku stařiny, chuť je řízná, dlouhá, pěkně srovnaná, žádná stopa unylosti. Víno je zcela v kondici a chutná moc dobře.



Pěkný ročník 2011, několik povedených bonusů, fajn povídání - co víc by si člověk mohl přát? Byl to příjemný večer. Děkuji za něj.




P.S.: Kdo vyrazí v neděli do Dobřichovic na Jiná vína, bude mít nejen to štěstí potkat mě, ale hlavně bude mít možnost ochutnat dvě z těchto vín - Čačíkův skvělý oxidativní Ryzlink vlašský 2011 a výborný Cabernet Moravia 2011. A samozřejmě hromadu dalších zajímavých vín a lidí. Tak přijďte.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 7. září 2012 v 9:28 | Reagovat

Už se jimi aktivně prochutnávám doma, poměrem cena/kvalita báječné kousky :-)
Na viděnou v Dobřichovicích... :-)

2 Lachtan Lachtan | E-mail | Web | 7. září 2012 v 9:49 | Reagovat

Já se tedy na to štěstí těším!:-)

3 Sajmik Sajmik | 7. září 2012 v 11:23 | Reagovat

Snad se mi podaří taky dorazit. Doufám, že tě poznám podle klobouku :-)

4 Evas Evas | E-mail | Web | 7. září 2012 v 11:35 | Reagovat

[3]: Říkala jsem si, že si nějakej vezmu, ale ono se v nich docela blbě pije, nedá se v tom zaklonit :)

5 oa oa | E-mail | 7. září 2012 v 11:43 | Reagovat

Na druhou stranu, vinařův smysl pro humor je  hodně specifický a příliš napodobit se nedá;) Jinak bych to mohl podepsat, nejvíce mě baví vlašák, morávka a sváťa, škoda, že už není ten první mladý portugal a veltlín od Vlastíka, ale zase nás čeká ještě cvajgl a frankovka:)
Tož v neděli, děcka;))

6 MT MT | 7. září 2012 v 19:31 | Reagovat

tož v nedělu ahoj a vy co chodíte do kostela to zařiďte u tech nahoře, aby bylo slunko venku

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama