Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Velká dobrá degustace

2. listopadu 2012 v 8:35 | Evas |  Degustace
Petr Nejedlík přijel představit do karlínského vinného baru Veltlin devět vín svého vinařství Dobrá vinice. A taky podepsat Chartu Autentistů, protože Dobrá vinice se stala členem uskupení Autentisté už před nějakým časem, formální podpis ale dosud chyběl. Takže jsme se stali svědky historického okamžiku :)




Ve sklepním prostoru, kde se degustace odehrávají, se nenašel nikdo, kdo by Dobrou vinici nebo aspoň několik jejích vín neznal. Petr Nejedlík tak nejdřív váhal, co vlastně říkat, když jsme už všechno slyšeli, ale nakonec se rozpovídal a byl tradičně vtipný a dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací a názorů. Je dobře, že ve Veltlinu omezili počet možných účastníků degustací, protože hladina šumu, i když se samozřejmě s přibývajícím počtem vzorků zvyšovala, zůstala na přijatelné úrovni a degustace tak byla celkově moc příjemná. A ještě k tomu se ochutnávaly tak povedené kousky!

Začali jsme dvěma VOC víny, obě ležela 4 měsíce na kvasnicích. Kambrium Cuvée VOC 2011 (50 % Ryzlink rýnský, 50 % Veltlínské zelené) má ovocně-květinovou vůni, na jazyku se zdá husté, nasládlé, má výrazně minerální závěr. Víno je suché (zbytkový cukr asi 3 g/l, kyselina něco k šesti gramům), nasládlost je daná odbouráním jablečné kyseliny.




U Ryzlinku rýnského VOC 2011 nebyla jablečná kyselina odbouraná, ale Petr Nejedlík říkal, že dává přednost ryzlinkům odbouraným, je zvyklý takové dělat, takže tohle je spíš výjimka. Škoda, protože tento ryzlink mi opravdu moc chutnal, kyselina (6,5 g/l) krásně vyvažovala lehký zbytkový cukr (asi 7 g/l) a víno s pěknou meruňkovou vůní s nádechem medu z lipových květů tak bylo krásně šťavnaté, plné chutí, příjemně minerální, harmonické, ani kyselé, ani přeslazené, výborně pitné. Upřímně, myslím si, že odbourávání jablečné kyseliny není vhodné úplně vždy a všude a u tohoto ryzlinku by to byla, z mého pohledu, chyba. Ostatně i prvnímu vzorku chyběla na můj vkus živost a cuvée Kambrium se mi jevilo jako poněkud mdlé.


Blanc de Blancs 2009 (70 % Pinot Blanc, 30 % Chardonnay) je okouzlující víno. Nejprve mi zavonělo jako zralý ananas, další vrstvy vůně připomínaly máslo, něco čerstvě upečeného, teplé ovoce. Nakonec jsem si to v poznámkách shrnula jako čerstvě upečený meruňkový koláč s máslovou drobenkou. Krásná vůně. A ještě k tomu i moc příjemná chuť, která za vůní v žádném případě nezaostává. Víno je pěkně šťavnaté, výrazné, s opravdu dlouhou dochutí, harmonické. Je elegantní, ale nikoli upjaté či příliš vážné. Ó, jak dobře se pije, člověku se nechce nikam spěchat, tohle víno se dá dlouho očichávat, pomalu srkat, užívat si ho. Ale úplně klidně i jen tak vypít :) Paráda.


Blanc de Pinot Noir 2009 je zbarvený lehce do oranžova a má nejednoznačnou a nepříliš výraznou vůni, navíc podle mě zatím dost ovlivněnou dřevem. Vůně ani chuť nejsou tak bombastické jako u Blanc de Blancs a víno po této aromatické a chuťové parádě působí trochu popelkovsky. Myslím, že pořadí mělo být opačné, kdyby mě dojem z předchozího vzorku nenutil obě vína pořád srovnávat, mnohem víc bych si Blanc de Pinot Noir užila. Padla slova, že je ideální do gastronomie, což je nejspíš pravda. Nejsem ale zrovna fanoušek párování a snoubení, po pravdě řečeno si víno nejlíp vychutnám samostatně, takže dávám přednost vínům, která dokáží zaujmout sama o sobě. Tím nechci říct, že toto víno nezaujalo. Je to pěkné a příjemné víno. Řazení vzorků bylo ovšem dle mého skromného názoru poněkud nešťastné.



Bavil mě Sauvignon Blanc 2009. Měl pěknou ovocnou vůni, spíš než obligátní broskve a angrešty mi připomínala pomerančovou šťávu. Chuťově bylo moc dobré, velmi pitné, krásně živé, působilo mladě, trochu štípalo na okrajích jazyka. Plné šťávy, ovoce a slunce, přitom krásně suché, s příjemnou grepovou hořčinou v závěru, takové veselejší, lákalo k dalším douškům.


Velké dobré bílé 2009 (35 % Chardonnay, 30 % Pinot Blanc, 20 % Ryzlink rýnský, 15 % Sauvignon) leželo 14 měsíců na kvasnicích v nových francouzských sudech a pak ještě 10 měsíců na jemných kalech v nerezu. Má velmi elegantní jemnou vůni, lehce ovocnou se špetkou koření, s příjemným štychem dřeva. V chuti je krásná šťavnatá kyselina, víno je tělnaté, dobře strukturované, zanechává na horním patře dlouhou, jemně grepovou dochuť. Je elegantní, velmi lahodné. Mňam.


Velké dobré bílé 2006 Reserva (40 % Chardonnay, 25 % Pinot Blanc, 20 % Ryzlink rýnský, 15 % Sauvignon) si poleželo ještě déle - 23 měsíců na kvasnicích v nových sudech a dalších 18 měsíců na jemných kvasnicích v nerezu. Je to aromatická krása. Má intenzivní vůni zralého žlutého ovoce, medu, příjemný nádech dřeva, vůně působí až sladce. Víno je ale samozřejmě suché. Suché, ale nádherně šťavnaté se stále pěknou kyselinou, strukturovaným tělem a mnoha vrstvami chutí. Víno je silné a plné, není to ale nějaká přehnaně mohutná obluda. Je krásné. Název nekecá, je opravdu velké a opravdu dobré.


Sauvignon Blanc 2007 - Oxana zrála 20 měsíců v sudu pod flórem a já mám pocit, že jsem o ní psala už tolikrát, že už je to celkem zbytečné :) Ano, zase mi chutnala, bavila mě o dost víc než třeba na Jiných vínech, kde v tom hicu tehdy přece jen působila tak nějak unaveněji a opotřebovaně. Ve Veltlinu jsme ochutnali Oxanu v čerstvé, velmi životaschopné podobě, s lehce oříškovou vůní, pěknou kyselinou a mineralitou. Působila jako decentní, jen mírně koketně pomrkávající dáma. Je prostě dobrá.


Před Velkým dobrým červeným 2006 se Petr Nejedlík celkem rychle rozloučil a pokud se nepletu, nic moc k vínu vlastně neřekl. Nemám zapsané, z jakých odrůd tohle VDČ vlastně je, ani jak vznikalo. Podle webu Dobré vinice byly v o rok starším VDČ 4 odrůdy - Zweigeltrebe, Pinot Noir, André a Frankovka, takže předpokládám, že aspoň některé z těchto odrůd skončily i v červeném cuvée ročníku 2006. Vonělo po ostružinách a dřevěném šuplíčku s kořením. Ovocná chuť se mi zdála ještě pořád trochu drsná a trpčí, kyselina je dosud velmi pěkná. Chuť je bohatá, k bobulovému ovoci se přidává káva, pecičky a slupky vinných bobulí. Víno mi moc chutnalo, je plné života a podle mě může úplně klidně vydržet ještě mnoho let. Povedená tečka za opravdu příjemným večerem.


Dobrá vinice patří jednoznačně ke špičkám tuzemského vinařství. Jsem ráda, že jsem se mohla degustace zúčastnit.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama