Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Dva pinoty z Krásné hory

21. prosince 2012 v 10:39 | Evas |  Jen tak
Jen tak o dvou různých pinotech z Krásné hory.




Nedávno jsme si doma uspořádali filmový večer. Pár dní předtím jsme se bavili s kamarádem o filmech, co jsme viděli a na co plánujeme jít, a on že se chystá kouknout na dva filmy, které v kině prošvihl. My je sice oba viděli, ale protože se stejně na většinu filmů koukáme celkem brzo znovu, protože napoprvé člověk všechno nepochytí, podívali jsme se rádi znovu. Přinesl k tomu navíc dvě zajímavá vína, takže o fajn večer bylo postaráno. A to natolik fajn, že po čtyřech a půl hodině ve společnosti filmu The Dark Knight Rises a The Expendables 2 jsme ještě neměli dost a rozhodli se pustit nějakou echt blbost v rámci zachování stylu "od desíti k pěti". Volba padla na Evil Dead II. Zadání to splnilo stoprocentně. Docela slušně jsme se zasmáli, občas nechápali a ani další dvě lahve, které jsme přihodili z našich zásob, nás nedostaly ani vzdáleně do stavu, ve kterém musel Sam Raimi a spol. být při natáčení tohohle díla. Ti rozhodně nekonzumovali pinot. Tipuju to přinejmenším na LSD.


Jedním z těch vín, co kamarád obětoval ze svých zásob, byl Pinot Noir 2006 z Krásné hory. S velkým očekáváním, ale taky trochu s obavami jsme ho přelili do karafy a nechali ho tam po dobu jednoho Batmana (1 B = 3 hodiny). S očekáváním proto, že před pár lety to bylo naše velmi oblíbené víno a ještě před rokem a několika měsíci byla tahle krásnohorská hvězda v parádní kondici. A s obavami, že tomu tak už prostě nebude. Strachování bylo zbytečné. Samozřejmě, že už to není bůhvíjak šťavnaté, bohaté a vesele rozverné víno. Má vůni spíš tlumenou, zralé ovocné až marmeládové tóny ustupují do pozadí a vůně je spíš kořeněná, zemitá, sice vrstevnatá, ale nuance jsou velmi jemné. V ústech je víno hladké, měkké a teplé, a ačkoliv první dojem je sametovost takřka bez kyselin, na jazyku poté zanechá příjemně kyselkavou dochuť, navíc poměrně dlouhou. Někdejší lahodnost je stále přítomná, víno se zjemnilo a možná trochu ztratilo ze své výraznosti, ovocné tóny lehce ustoupily, v popředí jsou chutě kořeněné, čokoládové či kávové. Je rozhodně pořád moc pěkné, působí elegantně a důstojně. Krásnohorský pinote 2006, udělal jsi mi radost :)



Jen pár dní před tímhle filmově-vinným večerem jsem měla možnost znovu ochutnat i Pinot Noir 2009 z Krásné hory. Při poslední takové příležitosti jsem ho popsala jako neuspořádaného divokého mladíka, v jehož lepší budoucnost pevně doufám, ale teď nějak nevím. Myslím, že se víno ubírá trochu jiným směrem, než bych si přála. Už ta nafialovělá barva nevyhlíží právě odrůdově, vůni jsem zapsala jako "kořeněnou+bylinkovou, ovocnou (lesní bobule), překvapivě téměř cabernetovou". Chuť je příjemná, výrazně ovocná, lehce bylinná, s výraznější kyselinou i tříslem. Přiznávám, že jsem tomuto ochutnávání nevěnovala stoprocentní pozornost a nemohla jsem si dělat detailní zápisky, dojem byl ale spíš rozpačitý. Víno dobré, popíjí se dobře, ale od pinotu čekám jiný projev. Nejspíš ten nulašestkový :) Ne každý rok ale může být posvícení, že?


Než se pinot vyležel v karafě, stihli jsme ochutnat i dvě velmi příjemná bílá vína. Ale o těch až někdy jindy. Po Vánocích. Přeji vám krásné svátky a hodně příjemných a milých chvil s přáteli a rodinou. Samozřejmě ve společnosti dobrých vín. Šťastné a veselé!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Tom Tom | E-mail | 21. prosince 2012 v 14:16 | Reagovat

Ty 09 mám dvě, nechám je tedy "zapomenuté" v chlaďáku delší dobu a pak uvidíme. Třeba se na ně podíváme někdy společně...
Tobě i P. pohodové Vánoce a šťastný rok 2013!

2 mirka mirka | 23. prosince 2012 v 4:38 | Reagovat

Dobrý den ráda bych tu vyjádřila svůj vlastní zážitek z restaurace Expedice ve Šternberku pokud by to bylo možné? Můj zážitek byl naprosto odlišný než Váš a ráda bych se podělila o něj s ostatními. Nepatřím k lidem co dělají jiným problémy nebo k těm co vyvolávají neustále scény, ale pokud někdo zajde daleko v mé trpělivosti tak se ozvu.Jsem velmi z klamaná, prostředí v této restauraci je celkem pěkné ale to je asi vše.Jídlo ujde ale člověk na něj čeká pomalu dvě hodiny.Co se týče obsluhy děs a hrůza.Já a moje kamarádka jsme si objednali svařák s mandlemi něco tak odporného sem ještě nikdy nepila!Smrděl po krabicovém víně a byl tak kyselí že člověk myslel že vypil kyselinu sírovou.Poté co jsme si zkusili chuť zlepšit dalším cukrem což bylo neúspěšné,jsem odnesla tento patok a slušně jsem oznámila servírce že se to nedá pít a že to nechceme ať nám donese jakoukoliv minerálku.Personál ani paní šéfová se mi neomluvily, bylo mi zděleno že si nikdo do té doby nestěžoval a to vše v tóně co se vůbec ozývám jako bych nato neměla ani právo.Poté nám byla místo minerálky donesena Kofola na kterou jsme čekali 10 minut.Servírka ještě s úšklebkem dodala že to víno bylo v pořádku a že má tak to chutnat.Nakonec drze nám zaúčtovali i to víno a to proto  že nápoj nebyl již teplí když jsem ho vracela což je ta největší blbost co sem kdy slyšela.Navíc mi bylo odepřeno si vzít sebou i účtenku.Což je vrchol!Po mém upozornění proč je tam i započítané  i to víno mi bylo paní šéfovou řečeno zato jsme dostali tu Kofolu jako by to byl dárek ale i tu si za účtovali a účtenka skončila v kapse paní šéfové takovou rychlostí že i ten kapsář by se mohl přiučit.Děs a hrůza tam mně už nikdo neuvidí!!!Jednání neprofesionální,  personál nekonpetentní a chování paní šéfové ostudné.
I když místo je to pěkné a v létě posezení před restaurací je jistě příjemné způsob jakým zacházejí se zákazníky je ostudný.

3 Evas Evas | E-mail | Web | 27. prosince 2012 v 17:13 | Reagovat

[2]: Tak to byl jistě nepříjemný zážitek. Recenze na Scuku je ale dva roky stará a není zkrátka v mých silách všechny recenzované podniky pravidelně objíždět a revidovat. Pokud budu mít možnost se tam znovu podívat a zkušenost bude opravdu takhle příšerná, nechám podnik ze Scuku stáhnout. Děkuji za názor a upozornění.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama