Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Modrý portugal na tři způsoby

7. prosince 2012 v 10:11 | Evas
Ročník 2011 byl dle mého bezvýznamného názoru dobrý pro modrý portugal. Vybavuju si hned několik vinařů, jejichž jedenáctkový portugal mě hodně bavil. Já mám ale obecně tuhle tak trochu opomíjenou a popelkovskou odrůdu ráda, a ačkoliv portugal leckdo odsuzuje jako podřadné víno a neopřel by si o něj ani kolo, jsem přesvědčená, že umí být vínem plnohodnotným, dobře pitným a příjemným. A celkem často po něm při nákupu sáhnu. Zrovna nedávno jsme ve společnosti modráků strávili příjemné večery.





Jakostní Modrý portugal 2011 od Pavla Veselského z Nového Poddvorova jsme nedávno koupili přímo ve vinařství. Veselského (především) červená vína na mě při každoročních poddvorovských otevřených sklepech udělala velmi dobrý dojem, a protože jsme se letos zpronevěřili tradici a akce se nezúčastnili, zajeli jsme si aspoň na podzim přímo do tohoto vinařství a nějaké vzorky nakoupili. Víno voní výrazně ovocně, nejprve hlavně po višních, a zpočátku má mírně animální nádech, kůže nebo možná až koňské sedlo, ale ne v nepříjemné podobě, navíc tento tón po rozdýchání vína úplně vymizí. Chuť je ovocná s podtónem připomínajícím kávu a hořkou čokoládu. Víno je plnější, hladké, tříslo jen malounko drhne, jinak víno působí v ústech kulatě a měkce. Zdá se klidné a umírněné, naslepo bych možná tipovala starší ročník. Nevím, jestli ho čeká ještě nějaký významný vývoj, ale teď je výborně pitné, působí jaksi neokázale až prostě, je zemité, nekomplikované, ale přitom rozhodně ne fádní nebo nezajímavé. Příjemný společník klidně na celý večer.





A protože byl večer s portugalem fajn, hned následující večer jsme sáhli pro další. Zemský Modrý portugal 2011 od Tomáše Čačíka z Kobylí má krásnou výraznou vůni všeho možného tmavého ovoce, napsala jsem si višně, ostružiny, borůvky, malinovo-ostružinovou marmeládu. K tomu trocha dřeva, hrstka koření, kousek čokolády. Dohromady moc pěkná a lákavá, sladce působící vůně. Příjemně nasládlý, mléčnou čokoládu evokující závěr je i v chuti. Ta je lahodná, ovocná a dlouhá. Víno působí hutněji a plně, sametově hladce. I přes větší mohutnost, hutnost a bohatost je Čačíkův portugal živější a mladistvější než první víno a troufám si říct, že má před sebou mnohem delší budoucnost. Opravdu povedené víno, ke kterému se kdykoliv ráda vrátím.






A úplnou náhodou jsem měla o dva dny později na návštěvě u sestry příležitost znovu ochutnat i Čačíkův Modrý portugal 2009. Voní taky krásně, ale spíš než lesní bobule tentokrát vedle višní čuchám švestky až povidla. Čokoládový štych je i tu, navíc se postupně mění až do karamelu. Víno je chuťově výborné, krásně hladké a kulaté, nepostrádá ale šťavnatost a živost. Má tentýž nasládlý závěr jako jedenáctka a stejnou bohatost chutí i vůní. Neprojevuje se tu žádný sestup nebo stárnutí, což mě utvrzuje v názoru, že i portugal ročníku 2011 má toho před sebou ještě hodně. Abych mohla kobylské portugaly nějak víc porovnat, musela bych je mít vedle sebe. Moje senzorická paměť má úřední potvrzení, že stojí za prd, takže dva dny je příliš dlouhá doba na nějaké regulérní soudy. Zkrátka jsou oba výborné.


Máte rádi modrý portugal? Nebo se mu spíš vyhýbáte?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 7. prosince 2012 v 12:06 | Reagovat

Přidávám i svůj skromný názor, že v roce 2011 vzniklo až překvapivě hodně výtečných portugalů :-)

2 Lachtan Lachtan | 7. prosince 2012 v 21:19 | Reagovat

S tím souhlasím, ale stejně se tato odrůda moc u nás bohužel necení, asi stejně jako milerka... Mám to denně na očích:-)

3 MT MT | 7. prosince 2012 v 23:09 | Reagovat

dobrý portugal bych pil furt, škoda, že se jim nevěnuje více pozornosti a je to brané spíše jako kvantitní odrůda na levné červené :-/ ale když se umí udělat ... hm

4 p.j. p.j. | 15. ledna 2013 v 14:40 | Reagovat

I já hlasuju pro Modrý portugal. čistý nevylepšený portugal je pro mne synonymem přátelského osobitého selského vína v tom nejlepším slova smyslu. ale čistý ho dělá málokdo, často je tam snaha ho udělat plnější, barevnější, alkoholičtější, a to je (většinou) škoda.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama