Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Krásná hora ve Vinografu

30. ledna 2013 v 15:16 | Evas |  Degustace
Minulý čtvrtek vystupovali v roli "létajících sommelierů" ve Vinografu Marek Vybíral a Ondra Dubas, aby tu představili několik vzorků vín z vinařství Krásná hora. Institut létajícího sommeliera používají ve Vinografu k méně formálnímu představení vín určitého vinařství. Vinař je přítomen v baru, za vstupné můžete ochutnat jeho vína, zeptat se ho, na co chcete, přitom si ale můžete objednat i jakékoliv jiné víno z nabídky nebo něco k zakousnutí. Takže nejde o klasickou řízenou degustaci s přesně daným začátkem a hromadným výkladem. Byla jsem na této akci ve Vinografu poprvé. A musím říct, že to není vůbec špatné. Příjemně uvolněné, poklidné a navíc umožňující nekonfliktní koexistenci dvou skupin, které se jinak na řízených degustacích po sobě minimálně škaredě koukají: těch, co se chtějí opravdu něco dozvědět a s vinařem si popovídat, a těch, kteří se chtějí bavit s přáteli, ochutnat u toho dobrá vína, ale v detailech se hrabat nehodlají.




Ochutnávat, přesněji popíjet, protože degustační dávka je v tomto případě štědrá, se měly čtyři vzorky. Koukám ale teď do svého debilníčku a vidím zápisky k devíti vínům, a to jsem si některá ani nezapsala :) Na úvod jsme dostali dva mimosoutěžní vzorky. Nejprve růžový sekt Zweigeltrebe, kvašený klasickou metodou v lahvi, normálně neprodejný, bez etikety, vyrobený jen pro domácí potřebu. Je zhmotněním jemnosti. Jemná je ovocná vůně, jemné je perlení, příjemná svěží chuť je lehká a opět jemná. Je to pěkný aperitiv, dobře se pije. Jako první pokus s výrobou sektu je tohle rosé fajn a mně by taky vůbec nevadilo, mít zásobičku pro domácí potřebu.



Old School Cuvée 2011 zraje jako víno :) Netradiční směs z dnes již vyklučených starých keřů (místo nich už jsou nasazeny pinoty, blanc a noir) má v sobě špetku neuburského, trochu veltlínu a sylvánu, portugal bílý a šedý a kdo ví, co ještě dalšího. Když jsem ho ochutnala poprvé, přímo ve vinařství, ještě se mi zdálo čerstvé, až moc divoké, a tak trochu podivné. Na Jiných vínech v září mě bavilo daleko víc. Hlavně ta neuchopitelnost, nemožnost ho jednoznačně popsat. A teď ve Vinografu mi přišlo hrozně fajn, mnohem vyzrálejší, elegantnější, jakoby si konečně ujasnilo, čím chce být. Kombinuje lehce travnaté a květinové vůně s nahořklým aroma citrusové kůry, v chuti je pořád řízná kyselina, ale pěkně zakomponovaná, nijak netrčí. Chutná svěže a minerálně, závěr obstarává příjemná grepová hořčina. Tož fajné to je.


Ryzlink rýnský 2011 má svěží vůni ovoce (meruňky, ryngle) a citrusů, pořádnou ryzlinkovou kyselinu, nijak plnou, ale příjemnou chuť. Citrusová dochuť je kratší. Víno působí lehce, svěže, úplně jsem zatoužila po létě a posezení na terase se skleničkou tohohle vychlazeného pití.


Jako bazénové zahradní pití naproti tomu vůbec nepůsobilo Zweigeltrebe rosé 2011. Má sice velmi svěží, lehkou a jemnou vůni, ovocnou, jahodovou, s náznakem jogurtu, ale chuť je překvapivě dlouhá, příjemně nakyslá, osvěžující, ale celkem plná, moc dobrá. Vůbec mi nevadilo, že za oknem zrovna sněžilo, protože tohle růžové má slušné tělo a parametry "opravdového" vína, ne jen nějaké šťávičky na žízeň ke hraní pétangue. Však taky Marek s Ondrou uvažují, že vrhnou na trh ročník 2012 a tuhle jedenáctku zatím nechají být a začnou ji prodávat později.


A pak jsme ochutnali zajímavé trio Viktorek, tj. směsí odrůd Pinot blanc, Pinot gris a Chardonnay, v různých ročnících v různém poměru, někde Chardonnay myslím úplně chybí, mám v tom trochu bordel, no. Cuvée Viktoria 2009 má slibnou barrique vůni, trochu koňakovou, elegantní. Chuť je sice přísně suchá, ale na patře zanechává zajímavý dojem sladkosti. Kyselina je přitom pěkná, chuť krásně dlouhá. Celkově působí víno elegantně a bohatě, přitom ale decentně. Viktoria 2009 je prostě dáma. Cuvée Viktoria 2010 voní intenzivněji po sudu, čerstvěji, trochu zeleněji, více ovocně. Kyselina se zdá vyšší, i když nijak nečouhá. Chuť je jednodušší, ovocná, více svěží, méně plná. Devítka je elegantnější, desítka živější. A ochutnali jsme i Cuvée Viktoria 2011 stočené ze sudu (teda z tanku, kam bylo v září stočeno ze sudů). Má pěknou výraznou ovocnou vůni, lehce i květinově-bylinkovou, s výraznou stopou sudu. Zdá se jemné, na mladé víno až nečekaně kulaté. Je to zatím takové líbivé pití, mladé, výrazné, těžko ho zatím více hodnotit. Eleganci uleželejší devítky samozřejmě zatím nemá.


Cuvée MPCA (Merlot 70%, Modrý portugal, Cabernet Sauvignon, Alibernet) má být takovým základním červeným vínem na pití. Líbilo se mi už v létě ve vinařství, kdy ještě leželo v dubovém vinifikátoru. Marek Vybíral ho tenkrát nazval svačinovým vínem a já tehdy říkala, že kvůli takovému vínu bych možná začala i svačit. Líbí se mi pořád, má pěknou, celkem bohatou ovocně-kořeněnou vůni, višně, švestky, čokoláda. Chuť je lehčí, šťavnatá, s pěknou kyselinou. Víno je dobře pitné, příjemné, nijak zvlášť tělnaté, žádnou jižanskou bombu nečekejte. Takové pěkné lehčí moravské červené. Kdyby tohle byl mezi moravskými červenými víny standard, byla bych víc než spokojená.



A nakonec jsme ochutnali mladý Pinot noir 2011 ze sudu. Je kalný, nehotový. Vůně se mi moc líbí, typická pinotová, respektive typická pro pinoty z Krásné hory :) Kromě jahodovo-třešňové vůně s lehce kouřovým nádechem je patrná dřevitá a zemitá stopa, evokovala mi ořechové listí a slupky. Zizi z Vinografu říkala, že cítí intenzivně těkavky. Abych pravdu řekla, na tenhle vjem jsou moje receptory asi úplně tupé, protože těkavky většinou nevnímám, nepoznám je, a když ano, tak jsou mi většinou celkem příjemné. Ani v tomhle pinotu jsem je nedokázala identifikovat. Tak nevím :)


Bylo to moc fajn. Venku sněžilo a mrzlo, ve Vinografu se naopak teplota zvyšovala, na člověka padala únava, až se nám nechtělo odejít :) Chtěla jsem jít i v úterý na degustaci Krásné hory v Tančícím domě, ale nakonec jsem v práci nějak nestíhala a nedostavila se. Teď docela lituju, protože podle článku na Jižním svahu byla sestava vín dost odlišná. Ale co, víno z Krásné hory stejně nejvíc chutná přímo ve Starém Poddvorově, aspoň mám důvod si zase naplánovat výlet :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 30. ledna 2013 v 15:31 | Reagovat

Pěkný, dík za pohled :-) To rosé jsem včera viděl chladit, ale nějak se na něj pak zapomnělo :-)

AD sekt... Jako první pokus bych to nebral, z jejich tichého vína to připravil Proqin a ti mají nějaké zkušenosti :-)

2 Evas Evas | E-mail | Web | 30. ledna 2013 v 15:37 | Reagovat

[1]: Aha :) Vidíš, to mě nenapadlo. Když jsme totiž jednou byli ve vinařství, tak tam o něčem Marek říkal, že to je materiál na budoucí sekt. Tak jsem to tak nějak brala automaticky, že to vzniklo tam :)

3 baarel baarel | Web | 3. února 2013 v 21:08 | Reagovat

tak jsem taky koštnul ale jen ryzlink http://baarel.blog.cz/1212/stedrovecerni-ryzlink

4 baarel baarel | Web | 3. února 2013 v 21:10 | Reagovat

omlouvám se správný odkaz je
http://baarel.blog.cz/1302/krasna-hora

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama