Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Příliš sladký Mělník

12. března 2013 v 9:52 | Evas |  Degustace
Když jsem se ptala kamarádů, kdo chce s námi jít na degustaci vín mělnického vinaře Luďka Vondráka do Viničního altánu, jeden z nich mě decentně upozornil, že podle zveřejněného degustačního listu to vypadá na zbytkový cukr ve více než polovině vzorků. "Ále co," mávla jsem nad tím rukou, "víno z Čech mě prostě zajímá a českej zbytkáč je něco jinýho než zbytkáč moravskej, kyselina to určitě vyváží a přeslazený víno z Čech jsem ještě neviděla. Jdeme." Hm, spletla jsem se. Zbytkový cukr je furt zbytkový cukr, a když je ho moc, leze mi to na nervy. A tím víc, když je každé druhé víno okomentované výrokem o kyselině, která už je pro dámy moc vysoká, nebo o dvojciferných hodnotách zbytkového cukru jako o něčem, co si konečně užijí i dámy. Grrrr! A nervovat se polovinu času degustace je na prd, zvlášť když ostatní vína, tj. zbytek bez zbytku, byla moc fajn.



Luděk Vondrák v současnosti hospodaří na 12 - 13 hektarech vinic v tratích Liběchovská, Na Liběchovské cestě, Ješovická, Na Pelunce a Turbovická. Ne všechny jsou ovšem vlastní, vyprávění pana Vondráka o trablech s různými formami pronájmu vinic a majetkových vztazích bylo velmi podobné lamentům vinařů moravských :) Ochutnali jsme převážně mladá vína ročníku 2012 plus několik starších kousků. Úvodní jakostní růžové Cuvée Turbovická 2012 je směs Svatovavřineckého (větší podíl) a Modrého Portugalu pojmenovaná po viniční trati, ze které pocházejí hrozny. Suché víno má světlou barvu lehce naoranžovělé cibulové slupky a lehkou vůni sušených švestek. Chuť je svěží, šťavnatá, příjemně čistá, kyselina pěkná, víno působí živě a vesele. Příjemné pití.




Sympatický byl i suchý Tramín červený, pozdní sběr 2012, z téže trati. V květinové vůni nejvíce vystupovala typická růže plus pěkně kořeněná linka. V pozadí byla jakási mentolová vůně, celek mi silně evokoval Alpu :) Aroma ale nebylo nijak silné či vtíravé, působilo spíše svěže a mladě. Mladost vína byla znát, na jazyku víno ještě maličko perlilo a chuť byla divočejší, ne zcela srovnaná. Chuť je ovocná, celkem plná, pěkně svěží, dochuť dlouhá a příjemně nakyslá. Na odpůrce tramínu celkem pozitivní hodnocení, ne?


Rulandské bílé, pozdní sběr 2012 (trať Liběchovská, zbytkový cukr 5,6 g/l, kyseliny 7,1 g/l), mělo výraznou ovocnou vůni, připomínalo zralou nektarinku, možná až nějaké to tropické ovoce. Ovocná šťavnatá chuť byla vyvážená, nechyběla jí kyselina, víno bylo celkem tělnaté, příjemně dlouhé. Nebylo špatné, ale na můj vkus jaksi moc vyladěné, vyšperkované, líbivé. Do poznámek jsem si napsala "ideální pro tety a kamarádky".


Líbil se mi Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2012, i když bych naslepo zřejmě nepoznala, že se jedná o rýňák a tipla bych si spíš Sauvignon. Víno je ale velmi mladé, ani nevím, jestli už je nalahvované, případně kdy se lahvovalo, takže sauvignonový projev berte, prosím, s rezervou. Analytické hodnoty neznám, ale tipla bych si, že šlo o polosuché víno. Vůně byla pěkná, ovocně-travnatá, plná ovocná chuť zanechávala na patře nasládlý dojem, v dlouhé chuti nechyběla řízná kyselina. Už teď pěkné víno má podle mě šanci vydržet i nějaké to delší ležení a možná tak i ještě něco navíc získat.


Nejlepším vínem z celé degustace byl polosuchý Ryzlink rýnský, výběr z hroznů 2006. Má pěknou vrstevnatou vůni citrusů a lipového květu s nasládlou medovou stopou. Po tradičním petrolejovém projevu tu není ani stopy, ostatně Luděk Vondrák vůni petroleje považuje za vadu. Já ji naopak vítám. Chuť je harmonická, vyrovnaná, citrusová, se stopou hořkosti pomerančové kůry. Víno působí elegantně, kulatě, zrale, ale nikoli unaveně. Je to pěkné zralé víno, odrůdové, čisté, sebevědomé. Líbí se mi.


A rýňák do třetice. Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2012, z hroznů sbíraných oproti předchozímu dvanáctkovému ryzlinku o více než měsíc později. Už ovocně-lipová vůně působí sladce. Chuť vína s více než 28 gramy zbytkového cukru je prostě … sladká. Nijak jinak to zkrátka neumím popsat. Stejně jako Rulandské šedé, pozdní sběr 2012 (trať Liběchovská), s 36,7 gramy zbytkového cukru. Tady ten cukr ze skleničky přímo lezl. Vůně jinak byla pěkná, ovocně pestrá, bohatá. Chuť svou sladkostí ale hrozně únavná. Proč to pan Vondrák dělá, todleto?!



Z cukrátkového zajetí mě na chvíli vysvobodila dvě červená vína. Zemské Svatovavřinecké 2012 z trati Turbovická bylo vyrobeno podle vinařových slov z lehce podtržených hroznů. Bohužel za to nemohlo počasí ani špatný odhad, ale česká zlodějina - na neoploceném pozemku by totiž při čekání na dozrání taky nemuselo zůstat vůbec nic. Achjo. Mošt byl proto z nějakých 20°NM docukřen asi na 22°NM. Vůně višňové šťávy je doplněná příjemně animálním nádechem, chuť je lehká, ovocná, nijak komplikovaná. Přes své mládí je víno dobře pitné. Zemský Modrý portugal 2012 ze stejné trati měl světlejší barvu, klidně by to mohlo být i takové tmavší rosé, a příjemnou kořeněnou vůni, lehce ovocnou, třešňově-pecičkovou. Chuť je lehká, trochu řidší, ale příjemná, dobře pitná. Obě červená vína by asi potřebovala ještě pár měsíců k uklidnění a srovnání, ale upřímně - kvůli takovým vínům jsem na degustaci šla a taková (plus suché ryzlinky) jsem očekávala a těšila se na ně.


S mým očekáváním se proto následující vzorek úplně míjel. Kerner 2012 ve výběru z hroznů měl více než 40 gramů zbytkového cukru. Vůně se mi zdála zase trochu alpová, ale na rozdíl od tramínu ji nenásledovala příjemná svěží chuť, nýbrž těžká únavná sladká tekutina s lehce botrytickým projevem.


Pokud by dvěma závěrečným specialitám předcházela suchá vína, neměla bych s nimi problém. Sladká tečka za degustací mi nevadí. Ryzlink rýnský 2007, botrytický výběr měl 27,6 gramů zbytkového cukru a chlapských 14,8 % alkoholu. Vůně trochu do sherry a medu, příjemná nazrálost, citrusový nádech. Chuť slaďoučká, ale v dochuti je příjemná hořkost, která zůstává na patře. Slámové Svatovavřinecké 2007 má lehce přes 40 gramů zbytkového cukru a světlou nahnědlou barvu. Voní po švestkových povidlech, pořádné dávce koření, rozinkách a dalším sušeném ovoci. Nezdá se tak sladké, v závěru pořád zůstává pěkně šťavnatá kyselina. Proč ne? Poslední dvě vína byla fajn i pro suchomila, občas si tak zamlsat není špatné a existenci podobných vín chápu. Pozdní sběry se 40 gramy cukru ale asi nepochopím nikdy.


Co říkáte na sladké Čechy? Patří takové hodnoty zbytkového cukru do českých vín? Mě popravdě úplně šokovaly :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 MT MT | E-mail | 12. března 2013 v 14:35 | Reagovat

rád se je snažím propagovat, kde můžu, ale poslední soukromá degustace aktuálního sortimentu i starších ročníků průřezu různých vinařů mě docela vyděsila ...

2 Andreas Andreas | Web | 15. března 2013 v 16:52 | Reagovat

dělal jsem ochutnávku jeho vín
http://andreas-votice.bloger.cz/Vinoteka-83/Ochutnavka-vin-z-Vinarstvi-Vondrak
tam jsme třeba Rr09 velmi ocenili ale zujalo nás i podceňované Cuvée Liběchov 2010, ale to byla jiná vína
tvoje poznámky se mi šiknou až pojedu doplňovat zásoby ;)

3 Ondra Ondra | E-mail | Web | 20. března 2013 v 11:23 | Reagovat

Je půlka března 2013 a pan Vondrák má 9 hotových vín z roku 2012? Cukr necukr, tady je něco divného, ne?

4 Evas Evas | E-mail | Web | 20. března 2013 v 11:29 | Reagovat

[3]: No, co ti mám na to říct :) Je.

5 Petr Petr | Web | 10. října 2014 v 9:18 | Reagovat

Pěkný článek, do Mělníka se musím vydat ochutnat nějaká vína :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama