Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Cabernety v Mejtě srovnané

18. dubna 2013 v 15:41 | Evas |  Slepice aneb slepé degustace
Jak jsme se v září při srovnávací degustaci rýňáků dohodli, tak jsme taky udělali - další slepá srovnávačka ve Vysokém Mýtě měla hlavní dvojtéma: Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon. Spojení dvou odrůd vzniklo zřejmě proto, že Tom už měl na skladě několik CF, které si říkaly o přechutnání, na samostatnou degustaci to ale nebylo, takže jsme přihodili nějaké CS z vlastních zásob, něco zajímavého přikoupili a náplň další mejtské vínosešn byla na světě.






Průběh těchto akcí je už ustálený. V pátek se sejdeme (tentokrát ve složení Tom, Pavouk s H., já a P.), dáme pootvíraným lahvím trochu času na vydechnutí a nám na zavínění se něčím lehčím, a pak ochutnáváme ze zakrytých lahví. Po posledním vzorku vína odhalíme, zasmějeme se svým tipům a popisům a pak se k vínům znovu důkladně vrátíme druhý den večer. Seznam vín s údaji z etiket máme k dispozici, takže při některých degustacích jsem si troufla i tipovat a vína rozpoznávat (např. u neuburského, kde byla většina vín tuzemských a mnohé z nich jsem už dřív ochutnala nebo aspoň znala styl některých vínařství). Tentokrát jsem znala jen minimum vzorků, protože z patnácti vín bylo jen šest tuzemských, takže jakékoliv tipování by bylo … prostě jen tipováním. Za úkol jsem si tedy dala alespoň rozpoznat Moravu, což se mi až na výjimku podařilo, a odlišit obě odrůdy, což nebylo tak těžké, protože jejich projev byl celkem výrazně jiný.


A bylo to hrozně fajn. Nenarazili jsme na žádný úplný průser, což je dobrá zpráva. Horší pocit mám ze svého tušení, že míra průserovosti těchto našich srovnávacích akcí bohužel klesá díky zvyšujícímu se podílu zahraničních vín (i když tentokrát Morava dopadla dobře). Většina výtek nebo negativních hodnocení tentokrát vyplývá především z očekávání, se kterými jsem k akci přistupovala. Vesměs se totiž jednalo o povedená vína, někdy ale ne zcela odpovídající mým představám o správném cabernetu (a to navíc jen CS, protože s CF se setkám jen velmi vzácně). Nakolik jsou tyto představy správné, je ovšem jiná otázka :) Takže to tak prostě berte.




A teď ta vína. V pořadí, jak je Tom náhodně tahal z lednice a jak jsme je tedy ochutnávali.


1. Cabernet Franc "Le Fretval" 2007, Joseph Mellot, Sancerre, Vallée de la Loire, Touraine, Bourgueil
První dojem byl takový neutrální, barva spíš pinotová, vůně teplá, slabší tělo, řidší, hladké, nevýrazné. Nemůžu říct, že by mi ve víně něco vadilo, ale nijak zvlášť mě ani nebavilo. Ne příliš zajímavé mi přišlo i druhý den.



2. Cabernet Sauvignon, jakostní 2009, Agrodružstvo Nový Šaldorf, Modrý sklep, Kraví hora, Znojmo
Fialová barva, divná octová vůně, dá-li se to ještě vůní nazvat, chuť nepřirozeně sladká, bez těla. Hodně divné víno. Do druhého dne se protivné aroma trochu odvětralo, stejně pro mě ale zůstal tento vzorek nejslabším z celé akce.


3. Cabernet Sauvignon "Riserva" 2007 Premium, DOC Alto Adige, Wilhelm Walch, Termeno, Caldaro, Itálie
Vůně krásná a bohatá, plná zralého a od slunce teplého černého rybízu a sladkých ostružin, nasládlá chuť, které ale nechyběla příjemně pikantní kyselina. Tohle víno bylo plné, silné, šťavnaté a lahodné a zůstalo takové i do druhého dne, barevné a vrstevnaté. Do své TOP3 ho jmenovali snad všichni, pro mě nejlepší víno večera.






4. Cabernet Sauvignon, zemské 2007, Krásná hora, Starý Poddvorov (vinice z Čejkovic)
Tohle víno jsem poznala jednoznačně, po nedávné revizní degustaci mám tyhle starší krásnohorské ročníky načuchané. Barva pinotová, vůně taktéž, tedy spíš krásnohorsky-pinotová, dnes už vím, poučena z oné březnové degustace, že výrazný podíl na tomto projevu mají těkavky :) Chuť byla teplá, kulatá, nasládlá, středně dlouhá. Normálně pitné víno, dobré, ale jen málo odpovídající mé představě o cabernetu. Druhý den působilo poněkud prázdně.




5. Cabernet Franc "Le Boisclair" 2005, Joseph Mellot, Sancerre, Vallée de la Loire, Touraine, Saumur Champigny
Tohle víno se mi první den líbilo mnohem víc než druhý. Pecičkovo-višňová vůně byla moc pěkná, uhlazenost chuti ukazovala na starší ročník, bylo to pěkně elegantní, i když žádná bomba. Druhý den mi víno přišlo drsnější, tříslovité, navíc nahořklé. Ne nějak nepitelně, to vůbec ne, ale páteční podoba mi zkrátka sedla víc.


6. Cabernet Franc "Denis d'Or" 2009, Znovín Znojmo, známkové víno z Moldávie
I Znovínský dovoz z Moldávie se mi první den líbil podstatně víc. Víno lehce nahnědlé barvy působilo nazrále, kulatě a zjemněle, v chuti lehce nasládle. Tipovala jsem ho na nějaký starší ročník, bylo elegantní, vážné. A docela se mi líbilo. Zato druhý den bylo prázdnější a jaksi unavené, už mě nebavilo. A ještě jsem ho, chudáka Denise, zapomněla vyfotit.


7. Cabernet Sauvignon, zemské 2008, Krásná hora, Starý Poddvorov (Zadní hora, Dolní Bojanovice)
Už podle vůně opět zcela jasně Krásná hora. Pokud jsem u vzorku číslo čtyři maličko zaváhala nad ročníkem, tady už bylo jasné, že tentokrát máme ve skleničce mladší ročník. Kromě pinotového (nebo těkavkového? :) štychu tu voněly višně v čokoládě, více koření. Chuť byla svěžejší a plnější, příjemně šťavnatá. Druhý den se mi na rozdíl od ročníku 2007 zdálo ještě lepší, příjemně uhlazené, přitom ne unavené, dobře pitné.


8. Cabernet Franc, zemské 2006, Josef Valihrach, Sklenářova hora, Krumvíř
Tohle víno lehce nahnědlé barvy hned zaujalo zvláštně teplou a bohatou vůní, marmeládovou, až lehce připečenou, opět mírně těkavkovou. Na jazyku působilo teple, kulatě, plně až tělnatě, chuť byla ovocně-kořeněně-marmeládová. Napsala jsem si do poznámek: určitě cizina :) Vydrželo v pohodě i do druhého dne, elegantní, příjemně pitné, pěkné. Zařadila bych ho určitě mezi tři, čtyři nejlepší vína večera.


9. Cabernet Sauvignon, zemské 2010, Ota Ševčík, Kraví hora, Bořetice
Teprve u tohoto vzorku jsem si napsala "konečně CS podle mých představ". Víno výrazné vůně lesního ovoce, hromady koření, kávy a hořké čokolády mělo příjemnou, plnou chuť a dlouhou pikantní dochuť. Líbilo se mi moc. Druhý den se možná trochu víc projevil ročník, zdálo se mi trochu řidší a tříslo drsnější, pořád to ale bylo fajn víno.


10. Cabernet Sauvignon, zemské 2011, Petr Kočařík, Odměry, Čejkovice
"Další opravdový CS", napsala jsem si. No jo, mně prostě ty moravské typy fakt jedou, mám ten frňák na ně zkrátka nastavený. Výrazná vůně působila svěže a mladistvě, možná s trochu zelenějším podtónem. Víno je řízné, kořeněné, tělnaté a silné, čerstvé. Opanuje chuťové buňky a naplní ústa ovocnými šťávami. Dlouhá dochuť je výrazná a příjemná. Druhý den zůstalo krásné a úžasně pitné, vůně získala trochu bylinkový nádech. Pro mě to bylo druhé nejlepší víno večera.


11. Cabernet Sauvignon "Cuma Organic" 2010, Bodega EL ESTECO, Michel Torino, Cafayate Valley, Argentina
První večer mě tohle voňavé víno docela bavilo. Silná vůně ostružin s paprikovým podtónem, k tomu příjemná, živá a šťavnatá chuť. Víno bylo silné, alkohol trochu vyčníval. Ale jinak fajn víno. Druhý den mi moc nesedlo, vadil mi jakýsi nesoulad mezi výraznou, nasládlou, až lehce nepřirozenou navoněností a neharmonickou chutí s vystupující kyselinou.


12. Cabernet Franc "Les Morinières" 2006, Joseph Mellot, Sancerre, Vallée de la Loire, Touraine, Chinon
Zpočátku působilo nevýrazně, ale zpětně si uvědomuju, že na tom má zásluhu nejspíš předchozí aromatická Argentina. Mělo jemnější, elegantní vůni a uhlazenou, vyváženou chuť s překvapivým minerálním podtónem. Pavouk ho vystihl velmi pěkně výrazem "kamenné". Svou elegancí a jemností se mi moc líbilo, a to i druhý den. Patří určitě do mé soukromé TOP4 a ze čtyř vzorků Josepha Mellota jednoznačný vítěz.


13. Cabernet Franc "Les Quatre Pierres" 2007, AOC Touraine, Guy Allion, Thésée-la-Romaine, Vallée de la Loire, Touraine
Tady jsem odrůdu netrefila. Podle výrazně kořeněné vůně, drsnější struktury s výrazným tříslem a řízné mladistvé chuti jsem tohle víno tipovala nějaký mladší CS. Bylo možná trochu hrubé a drsné, ale pilo se dobře a vlastně se mi hodně líbilo. Stejné zůstalo i do druhého dne. Fajn pití.


14. Cabernet Sauvignon 2010, Gallo Family Vineyards, Modesto, Central Valley, Kalifornie
Mělo nasládlou líbivou ovocnou, trochu kompotovou vůni a sladkou chuť třešňové šťávy. Pavouk hlásil vysokou síru, což nemůžu potvrdit ani vyvrátit, neboť ji nepoznám :) Víno mě nijak zvlášť nezaujalo, ale ani ničím nevadilo a pilo se v pohodě. Stejné mi přišlo i druhý den. Nekomplikované, takové normální.


15. Cabernet Franc "Le Moulingenet" 2006, Joseph Mellot, Sancerre, Vallée de la Loire, Touraine, St. Nicolas de Bourgueil
Vůně mi přišla nevýrazná, nijaká. Chuť trochu do třešní, lehce kořeněná, ale jaksi bez výrazu, příliš hladká, až mdlá. Chyběla mi nějaká jiskra, pikantnost. Nejelo mi ani druhý den, kdy působilo na cabernet příliš měkce, navíc se přidala v závěru až nepříjemná hořkost. Tohle víno mě moc neoslovilo, dávám přednost říznějším exemplářům :)

No a to je, chválabohu, všechno. Je to trochu grafomanské, a to jsme se s počtem vzorků tentokrát drželi v rozumných mezích. Byla to ale moc zajímavá přehlídka, tak jsem to nechtěla ošidit :)



Co vy a cabernety? Radši CS nebo CF? A co cabernety z Moravy? Pijete nebo je to nesmysl?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Tom Tom | E-mail | 18. dubna 2013 v 22:10 | Reagovat

Děkuju za souhrn! Já si svůj udělal pro sebe už začerstva v pondělí, tak se vracím k porovnávání našich dojmů. Nejdřív jsem si říkal, že se ti někde vytrousil jeden vzorek, když jsme jich měli šestnáct, a až pak jsem si uvědomil, žes nenapsala o tom portugalu na zmatení, kterému se to u mne pěkně povedlo a jako u třetího vzorku v pořadí jsem si napsal "konečně kabernetový projev" :)
I pro mne byl Ital nejlepším vínem obou večerů, škoda že zrovna on byl jedinou lahví dovezenou z ciziny.
A za Denise nesmutni, máš ho hezky vidět v té společné fotce nahoře :)
Ještě jednou díky za víkend, těším se na další, zamyslet se určitě musíme!

2 Sajmik Sajmik | 19. dubna 2013 v 21:35 | Reagovat

Pěkný přehled, díky. Osobně mám moc rád CF z údolí Loiry. Takže z mého pohledu je škoda, že se vám nepodařilo sehnat nějaká lepší vína z této oblasti. Joseph Mellot je velká negociantská firma, která skupuje a lahvuje vína z celého údolí Loiry. Asi jako když někdo nakoupí hrozny či víno ve Velkých Pavlovicích a lahvuje je třeba v Litoměřicích. Podobné firmy se snažím moc nepodporovat.

3 Martin Kozák Martin Kozák | E-mail | Web | 27. března 2014 v 15:02 | Reagovat

Ohledně Joseph Mellot je to pravda jen částečně, Cabernet franc opravdu nepochází z jejich vinic a je to aktivita "negoce." Na druhou stranu Sancerry, Pouilly Fumé, Quincy a další jsou čistě vlastní produkce.

4 Evas Evas | E-mail | Web | 27. března 2014 v 15:37 | Reagovat

[3]:Díky za upřesnění, moje znalosti v této věci jsou nulové :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama