Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Návštěva u Kočaříkových aneb moře skvělých vín

18. června 2013 v 8:57 | Evas |  Ve vinařství
Před nějakým časem jsme podnikli čistě rodinný výlet do Čejkovic k Petrovi Kočaříkovi. Není to sice tak dávno, co jsme u něj na ochutnávce byli (zápisek z návštěvy tady), ale protože tentokrát všechno zorganizoval a zajistil švagr a měli jsme tak všechno bez práce, rádi jsme se přidali. A navíc jsem si na konci zmiňovaného článku slíbila, že příště přijedeme v sobotu a tohle byla ideální možnost slib splnit :) Škoda jen, že nevyšel původní záměr - měli jsme totiž začít procházkou po vinohradech, ale tehdejší období dešťů nám tento plán bohužel zatrhlo. Ale zato jsme ale ochutnali spoustu skvělých vín, porovnali čtyři ročníky pinotů a dostali se i ke starším ročníkům červených vín! Byl to úžasný večer.




Cesta do vinohradu tedy odpadla, takže jsme rovnou vlezli do klimatizovaného prostoru vedle degustační místnosti plného nových francouzských sudů barrique, kde to krásně voní dřevem a spouští se podmíněné slinící reflexy. Ostatně chuť jsme si opravdu potřebovali spravit, protože večeře v čejkovickém hotelu Albor byl opravdový blivajz. Než jsme se dali do ochutnávání ze sudů, dostali jsme dva vzorky vín z ročníku 2012, která tehdy byla zhruba 14 nalahvovaná pro čejkovické vinné trhy. Nejprve Veltlínské zelené 2012, na slupkách jen pár hodin, odbouraná jablečná kyselina - výsledkem je živé a čerstvé víno s vůní zelených jablíček s pěkným pepřovým podtónem a jemně minerálním závěrem. Do dnešního teplého počasí by se hodilo výborně. A potom Tramín 2012, který ležel 5 měsíců na kalech v akátovém sudu. Na podzim mě tramín na startu svého života, nehotový a moštový, ještě bavil. Teď už se projevuje typická vůně růží s lehce lékárenským štychem, olejovitá struktura a nahořklý závěr, jejichž kombinace se mi mírně řečeno protiví. Jediné víno Petra Kočaříka, které nemusím :)


Pak jsme ochutnali mladý Pinot Gris, Chardonnay a Hibernal ve dvou podobách z různě starých sudů. Všechno nadějná mladá vína, vrstevnatá a plnotučná, samozřejmě zatím s hodně patrným vlivem sudu. Moc se mi líbilo právě Chardonnay, krásně vonělo a působilo mohutně a tělnatě. Všechna tato vína ale budou určitě velmi zajímavá a moc se na ně těším. Parádní byl růžový Cabernet Sauvignon 2012, který je jen v demižonu, jde vlastně o část cabernetu, která se po pomletí nevešla do kádě, takže ji vinař lupl bez slupek do demižonu, kde ležela 5 až 6 měsíců na kvasnicích. Víno jemné decentní ovocné vůně je hladké a kulaté, vzhledem k barvě i nečekaně plné a hutné. Krásně se pije, působí nasládle, i když jde o suché víno. Moc příjemné.


Na podzim mě tu hrozně bavil "zastavený" Ryzlink rýnský 2011, který kvůli ochlazení přestal kvasit a zůstal v něm zbytkový cukr. Byl tehdy tedy ponechán v bečce, aby si prý sám řekl, co vlastně chce. A on si fakt řekl a nakonec prokvasil do sucha. Má pěknou limetkovou vůni s oxidativním štychem, osvěžující a příjemnou chuť. Díky svěží chuti a citrusové vůni působí lehce, což může být dost zrádné, protože má nějakých 13,5 % alkoholu. Dobré víno.


V karafě měl pro nás Petr Kočařík připravený Hibernal 2011. První dojem z vůně byl ovocně-bonbonový, po nějaké době ale tento trochu vlezlý bonbonový nádech zmizel a zůstala krásná ovocná vůně. V chuti je víno šťavnaté, lahodné, s pěknou kyselinou, krásně dlouhým, lehce grepovým závěrem. Víno je živé, dosti tělnaté, bohaté, zábavné. Platí všechno, co jsem o něm psala v říjnovém článku, jen se mi tentokrát zdálo víno ještě klidnější a elegantnější, což vůbec není na škodu.





V karafě byl připravený i Pinot gris 2011. Měl krásnou vůni ovoce, snad meruněk a rynglí, se stopou dřeva patrnou z mého pohledu tak akorát, což by, uznávám, pro někoho mohlo být až moc :) Tělnaté silné víno je krásně suché, dlouhý závěr je příjemně pikantní, výrazný. Je to silné a elegantní víno s pěknou kyselinou. Na podzim jsem psala, že bych ho mohla mít klidně kamion. To pořád platí. Klidně i dva. A taky pořád platí, že kdyby bylo rulandské šedé obvykle aspoň náznakem podobné tomuto, určitě bych si tuto odrůdu oblíbila.


Na podzim mě nadchlo tehdy aktuálně stočené Svatovavřinecké 2011. I tentokrát bylo výborné. Má pěknou višňově-kořeněnou vůni a výraznou říznou chuť plnou pikantních ovocných šťáv. Chuť je vrstevnatá a dlouhá, víno je poměrně tělnaté. Moc pěkný vavřinec.


Pinot noir 2011 se od podzimu nijak zásadně nezměnil, má typickou barvu a krásnou třešňovou vůni s příjemným nádechem po dřevě. Je mladý, stále hodně živý a potřebuje ještě čas. Ale i tak se mi moc líbí. A pro srovnání jsme ochutnali ještě další tři ročníky Pinotu noir! Srovnávačka snů :) V desítce se jasně projevuje ročník: víno je lehčí a kratší, jinak ale typické, příjemné, pěkně pitné, líbí se mi. Devítka má výraznou teplou vůní třešní a koření s kouřovým štychem a v chuti je plné, hřejivé, tělnaté, dlouhé. Působí elegantně až vážně a je to z mého pohledu naprosto ukázkový pinot podle mých představ, opravdu výborný. A pak ještě dvanáctka: samozřejmě je to pinot teprve na začátku cesty, velmi živý a čerstvý, ale opět s typickým projevem a na to, jak je mladý, se mi zdá být na své cestě docela daleko. Po pravdě jsem čekala větší divočinu a jeho srovnanost mě překvapila. Těším se na setkání po letech :)


Ochutnali jsme i dvě vína ročníku 2008 a to vám byla parádička! Svatovavřinecké 2008 mělo krásnou kořeněnou ovocnou teplou vůni a vyváženou lahodnou chuť s jemnou kyselinou. Kulaté, harmonické, v perfektní kondici, pěkně strukturované, krásně pitné, elegantní, prostě vynikající. Cabernet Sauvignon 2008 voněl po švestkách a ostružinách, teplá silná kořeněná vůně šla až do marmeládových tónů. Víno naplnilo ústa výraznou šťavnatou chutí, velmi lahodnou, vrstevnatou, dlouhou. Opravdová paráda a perfektní cabernet. Mňam.



A na závěr jsme ještě vyškemrali víno, kterého je jen nepatrná šarže a zřejmě se nebude prodávat. Neuburské 2012 z vinohradu starého asi 67 let je víno s nenápadnou, lehkou a příjemnou "vinnou" vůně, ale má naprosto úžasnou chuť, kořenitou, bohatou, s pěknou kyselinou a krásně minerálním podtónem. Je mladé, ale je zdá se mi perfektní. Mám ostatně pro tuto odrůdu slabost a každý povedený kousek mě potěší. Tohle mi udělalo vyloženě radost.


Byl to moc pěkný večer plný zajímavého povídání s fajn lidmi, osobitým vinařem a perfektními víny. Díky za něj!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama