Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Chrousti a několik moravských vín

10. července 2013 v 9:13 | Evas |  Jen tak
Dnes jen pár poznámek k pár fajn vínům, která jsme vypili během uplynulých několika víkendů s rodinou.



Když počasí dovolí, vysedáváme teď po večerech venku. Další, pro lidstvo zcela nepodstatný, ale pro nás důležitý krůček při dokončování baráčku byl totiž učiněn. Dřevěná terasa. Tam se vám tak krásně sedí a popíjí :) A co teprve, až bude i zastřešená! To bude teprve paráda! A paráda taky bude, až skončí sezóna chroustů. Teda oni jsou asi spíš jen chroustci, ale když pravidelně mezi devátou a půldesátou večerní páchají svoje nálety, vrtulová letadla z nedalekého letňanského sportovního letiště můžou jen tiše závidět. Večerní posezení proto v těchto dnech míváme zpestřeno o půlhodinku, kdy je lepší nasadit kapuci a pevně ji utáhnout pod krkem. Akčnější jedinci se navíc vyzbrojují různými pomůckami k likvidaci chroustů. A já snaze všech chroustobijců upřímně fandím, protože když si představím, na kolik odporných ponrav zase narazím, kdykoliv jen na zahradě hrábnu do hlíny, je mi opravdu blivno. :)

Ale dost o hmyzácích a radši něco k nápojovému tématu.


Oranžová Pálava 2012 Tomáše Čačíka je moc dobré víno. Výsledkem dlouhého ležení na slupkách bez síry je nezvykle intenzivně zlatá barva, kořeněná vůně pomerančové kůry štrejchnutá bromhexinem a kulatá, výživná, zdravá chuť, do které se neskutečně rychle vpijete. Je to prostě "jiné" víno. Ale zajímavé je, že navzdory své jinakosti i lidem, kteří jsou šťouráním ve víně méně postižení, normálně chutná. Alespoň mým rodičům. Ani s Čačíkovým Žlutým Veltlínským zeleným ani s touto Pálavou neměli sebemenší problém. A bez nějakého vysvětlování nebo obhajování. Prostě jim chutnalo. Mně taktéž. Oranžáda o kousek víc než žluťák.


Na ročník 2010 jsme zavzpomínali se Sauvignonem Blanc z Krásné hory (trať Díle, Ratíškovice). Tohle víno má kyselinu už i ve vůni :) Ta má ale pěkné sauvignonové rysy, rozpoznávám angrešt a hluchavku, k tomu kupa citrusů. V chuti je řízné a osvěživé a 9 gramů kyseliny v kombinaci s jedním gramem zbytkového cukru tvoří kompozici, ze které slinné žlázy šílí. Ale v teplých dnech je to fakt dobře pitné, čerstvé, nakopávací.





Hned několik exemplářů zajistilo vinařství Petra Korába. Neuburské 2011, pozdní sběr (77 let starý vinohrad v trati Dukejský, Boleradice, 12,5 %) má kořeněnou ovocně-medovou vůni a v chuti je plné, s pěkně vyváženým poměrem cukru a kyselin a delší dochutí. Je šťavnaté a nechybí mu minerální závěr. Nedávno jsem se tu rozplývala nad najburkem Oty Ševčíka, který mi svou výraznější slanou mineralitou a bohatší strukturou přijde přece jen zajímavější, nicméně i tento Korábův je opravdu fajn. Tak mě napadá, že malá srovnávačka najburků z posledních let (Koráb, Ševčík, Čačík, utajený Kočaříkům demižon) by nebyla marná :) Nedávno kamarád donesl Korábovo Neuburské 2009 (taky pozdní sběr, tatáž trať, 12 %) a zraje teda hezky. Medové tóny ve vůni jdou až do propolisu a zvláštní "zaprášenosti". Chuť je pěkně vyvážená, příjemná, čistá. Devítka je taková elegantnější, jedenáctka veselejší. Starosvětské 2011 sur-lie (45 let starý vinohrad v trati Psinky, Boleradice, 13 %) má podtitul Moravské živé víno a ten tedy opravdu sedí. V poslední době jsem tento Ryzlink rýnský pila několikrát a pokaždé je trochu jiný. Stupeň zakalení závisí na tom, co se s lahví bezprostředně před otevřením dělo: po cestě z Moravy je víno rovnoměrně mléčné, po vytažení z chladničky, kde leží několik měsíců, je jen lehce zakalené a mléčných závojů ve skleničce přibývá, když se pijáci blíží ke dnu. Vůně na okamžik vyvolá vzpomínku na burčák, pak se rozvoní oříšky, chlebová kůrka, zralé ovoce, med, dřevo. Víno je hutné, plnotučné a vrstevnaté. Úžasně lehce se pije a jeho živost a šťavnatost mě moc baví. A pak jsme ještě otestovali Korábovo Rulandské modré 2011, výběr z hroznů (čtyřicetiletý vinohrad v trati Psinky, Boleradice, 13,5 %). Po vydýchnutí a lehkém zteplání se rozvonělo jemnými, ale typickými třešňovo-jahodovými tóny s pěkným štychem dřeva. Na jazyku bylo hladké, příjemně vyvážené, s jemnou kyselinou a zdánlivě nasládlým závěrem. Je spíš středně tělnaté, dochuť je dlouhá a zanechá jemnou hořčinu na patře. Řekla bych, že to není prvoplánově líbivé víno, je uzavřenější a elegantní, chce svůj čas a od konzumenta taky trochu snahy přijít mu na kloub. A hlavně je mladé, vůbec mu neuškodí ještě na něj nesahat a nechat ho v klidu ležet.

Vypadá to na převahu bílých. Asi nějakej letní vliv.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Tom Tom | E-mail | 10. července 2013 v 10:31 | Reagovat

Takhle devastovat ohrožené hmyzáky, to je smutný... Ledaže byste je měli na další využití!

Francouzská chroustová polévka z 19. století
Na rozpuštěném másle usmažte libru (454 g) chroustů (bez křídel a nožiček), poté je zavařte do kuřecího vývaru, přidejte telecí jatýrka a podávejte k topince s pažitkou.

Česká chroustová polévka
1/4 kg chroustů (pro 6 osob) ve studené vodě omytých vhoď do horké vody, přidej všechnu kořínkovou zeleninu, kmínu, trochu soli a nechej v ní zapěniti jemně sekanou zelenou petržel. Vodu z chroustů sceď, zalij jí připravenou zásmažku a nechej chvíli povařiti. Pak zakvedluj do polévky 2 žloutky se 6 lžícemi husté smetany.

2 Evas Evas | E-mail | Web | 10. července 2013 v 10:42 | Reagovat

[1]: Ano ano, chroustovou polévku jsem taky objevila. Ovšem jen tu českou. Děkuji za rozšíření obzorů :)

3 Tom Tom | E-mail | 10. července 2013 v 10:45 | Reagovat

Páteční večerní tenis = sobotní sváteční polévka!

4 Martin Martin | E-mail | 10. července 2013 v 11:02 | Reagovat

Kdyby jste náhodou dělali tu srovnávačku Neuburského v Mýtě,tak bych mohl přispět s troškou do mlýna - 2010 od Glose, Moravská Nová Ves a 2012 Vinařství Bílé Karpaty z Blatnice pod sv.Antonínkem...

5 MT MT | E-mail | 10. července 2013 v 11:45 | Reagovat

na srovnávací degustaci Ng se hlásím .)

6 Evas Evas | E-mail | Web | 10. července 2013 v 12:24 | Reagovat

[4]: Najburková v Mýtě už byla, obávám se, že to se hned tak opakovat nebude :)

[5]: Tak jestli někdy nějaká bude, dám vědět :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama