Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Vinařství Salabka ve vinotéce Labyrint

18. července 2013 v 10:58 | Evas |  Degustace
Z poklidného popíjení vín nakoupených od svých několika oblíbených vinařů a jisté lenosti (a únavy ze zklamání) zkoušet něco nového, která mě v poslední době nějak ovládla, mě vždycky spolehlivě vytrhne možnost ochutnat vína z Čech. Jsou totiž daleko hůř dostupná než ta moravská a navíc pro mě vždycky byla jistotou, že mě nebude čekat boj s přebujelými cukry a lepivou strukturou. I když ani tohle už není tak úplně jistá jistota… Když mi do mailu přišla pozvánka z vinotéky Labyrint na degustaci vín pražského vinařství Salabka (Troja), neváhala jsem. V Labyrintu jsem už jednou byla (zápisek tady) a velmi mile mě tehdy překvapila ukázněnost tamějších účastníků. Zřejmě to tenkrát nebyla náhoda, protože velmi poklidný průběh ochutnávky se opakoval a hosté vydrželi spořádaně a v tichosti ochutnávat víno a poslouchat vinaře po celou dobu. Zábava se nejspíš rozjela po skončení, ale to už jsem pospíchala pryč.




S víny tohoto vinařství jsem se v minulosti setkala jen velmi zřídka a vůbec nic jsem o vinařství nevěděla. A byla jsem docela překvapená, a to jak velikostí (vinohrady 4,5 hektaru), tak i tím, že všechna vína jsou spontánně kvašena, tedy bez přidávání kvasinek, a celkově se s víny neprovádí příliš mnoho kejklí. Vinařství disponuje novou výrobní halou, takže hrozny se už zpracovávají přímo v Troji. Až začnou rodit i nově vysazené vinohrady (kde byl vysazen nejen další rýňák, ale třeba i Viognier nebo další Neronet), mají majitelé vinařství v plánu vyrábět několik různých vín jedné odrůdy z různých poloh. Podle slov pana Lubomíra Bílíka, sklepmistra vinařství, který nás degustací uvolněně a vtipně provázel, by se tak měly například vyrábět až čtyři různé rýňáky nebo dva neronety. Současně je v plánu vlastní restaurace, pokud jsem správně pochopila, tak se zaměřením na moderní odlehčenou českou kuchyni, v níž by měla tato vína hrát podstatnou roli. Plány zněly zajímavě.

A zajímavě vypadal i degustační list. Na úvod tři ryzlinky rýnské, hned jsem se zasnila nad krásnými petrolejovými (budu ten termín používat, i když petrolej voní jinak :) rýňáky ze Školního statku Mělník! Jenže chyba (moje), ne všechny ryzlinky z Čech jsou jako ty školní a ryzlinky ze Salabky mají poněkud jiný styl. Takže z ryzlinků jsem byla trochu zklamaná, ale to mám za to, že si vytvářím přehnaná a pomýlená očekávání. Naopak velmi příjemně mě překvapila červená vína.


Z trojice rýňáků se mi nejvíc líbil hned prvně ochutnaný Ryzlink rýnský 2011, který měl jemnou a svěží vůni limetek, příjemnou chuť s vyrovnaným poměrem cukru (necelých 6 g/l) a kyselin (7,6 g/l) a celkem dlouhou dochuť. V chuti byl pěkný minerální až kamenitý podtón, dala bych ale přednost říznější kyselině. Jinak to ale bylo fajn víno. Teprve lahvovat se bude Ryzlink rýnský 2012, jehož vůně mi spíš evokovala sauvignon, navíc mi v něm vadil jakýsi nepěkný tón. Kyselina a cukr působily na jazyku odděleně, nesladěně. Víno bylo ve srovnání s prvním vzorkem ve vůni i chuti výraznější, přitom ale kratší a plošší. Láhev ale byla stočena jen pro tuto ochutnávku, takže je nefér hodnotit tohoto mlaďocha jako hotové víno. Věřím, že se ještě srovná. Polosladký Ryzlink rýnský 2011 (cukr asi 30 g/l, kyseliny něco přes 8 g/l) mi kupodivu nepřišel nijak přeslazený, kyselina je tu docela výrazná, větší množství bych ho ale vypít nechtěla. Vůně se mi nezdála moc typická a tělo poněkud slabší. Tohle víno mě moc nenadchlo.




Pinot Blanc 2012 také teprve čeká na nalahvování. Má pěknou jemnou a elegantní vůni a jiskřivě osvěžující chuť s příjemným minerálním závěrem a lehkou hořčinou na konci. Dobře pitné a příjemně svěží víno, kterému současně nechybí tělo ani struktura. Opravdu pěkné. Pinot Blanc 2011 ležel 7 měsíců ve francouzském sudu barrique, který mu dodal opravdu výraznou vanilkovou vůni. Vanilka se v popisech vín barrique vyskytuje často, ale já ji, upřímně řečeno, identifikuju málokdy. Víno takhle výrazně vonící vanilkou jsem tedy pila poprvé. Vůně působila sladce a kromě zmíněné vanilky mi připomínala velmi zralé sladké pomeranče. Nasládlý je i první dojem na jazyku, je to ale opravdu jen dojem, protože víno je suché a má méně než 2 gramy zbytkového cukru. Pije se dobře, je voňavé, chuťově výrazné, taková líbivka. Ale povedená líbivka.


Pinot Noir Rosé 2012 má slabší, ale příjemnou ovocnou aromatiku a celkem lehkou svěží chuť, dávám ale přednost říznějším a sušším růžovým vínům (tady je přes 11 gramů zbytkového cukru a něco přes 6 gramů kyselin). Supremus 2010 (80 % Pinot noir, Frankovka, Neronet) má výraznou vůni bobulového ovoce, která jde až do marmeládových tónů, navíc líznutých dřevem. Chuť je lehčí, ovocná, suchá, příjemná, vyrovnaná. Víno se dobře pije, opravdu se mi líbí.


Pinot noir 2011 má typickou světlejší barvu s nahnědlými okraji a pěknou vůni jahod se stopou dřeva. Lahodná chuť, pěkná kyselina, delší příjemná dochuť. Je to mladé víno, ještě trochu hranaté, ale ležením v lahvi se určitě ještě uhladí a vyladí. Tak tohle mě baví moc.


A na závěr jsme porovnali Neronet 2009 a 2011. Devítka má jemnou, spíše nevýraznou vůni lesních plodů. V těle se mi zdá slabší, málo strukturované, lehce drhne na jazyku. Chuť je příjemně ovocná, nekomplikovaná. Není to víno na žádné dlouhé zkoumání a rozjímání, slušela by mu kombinace s nějakým jednoduše připraveným masem. Neronet 2011 má výraznější ovocnou vůni s animálním nádechem, takže působí o dost zajímavěji. Tříslo je vyšší, ale víno opět není bůhvíjak strukturované, v chuti je ovšem příjemně řízné a šťavnaté. Zase by asi nejlíp sedlo k jídlu, sneslo by ale možná i nějakou výrazně kořeněnou úpravu masa.



Původně jsem na degustaci šla s tím, že se mi dostane přehlídka více či méně povedených rarit, nad kterými člověk bude muset přimhouřit oko, protože se vyrábějí jen pro své turistické využití. A to je opravdová blbost :) Vinařství Salabka je zcela plnohodnotné vinařství, navíc sympatické svými postupy, a jeho vína jsou skutečnými víny, někdy i velmi dobrými. Suché ryzlinky, pinoty blanc a hlavně pinot noir - nevadilo by mi mít i větší zásobu :) Byla to moc fajn degustace v opravdu příjemném prostředí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama