Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Vinorum ve Vinografu

1. července 2013 v 11:26 | Evas |  Degustace
Relikty minulosti jsem bohužel nestíhala, ale protože do nového/velkého Vinografu na Senovážném náměstí to mám z práce, jen co by vinným kamenem dohodil, vynahradila jsem si to aspoň degustací maďarských vín dovážených společností Vinorum. Mimochodem, nový Vinograf je báječný podnik na báječném místě a jeho otevření mi udělalo vyloženě radost. První Vinograf je fajn, ale jeho poloha je pro nás severovýchodňáry dost zapeklitá. Otázku, kam jít posedět s kamarádkou nebo kde si dát před divadlem lehkou večeři a skleničku dobrého vína, mám tak od otevření jeho většího bratříčka vyřešenou. Konečně jsem se tedy byla i podívat, jak tu probíhají degustace. Přilákala mě sem maďarská vína. Mám je ráda. Nemyslím samozřejmě ty z cisteren, která se plní do lahví s etiketami "Moravské víno", "Víno z Moravy" a podobnými nápisy, na kterých s vynaložením nemalého úsilí možná najdete (a možná taky ne) rozmazané nečitelné razítko "Země původu: Maďarsko". Myslím třeba taková, která sem dováží zrovna Vinorum. Ostatně perfektní Frankovkou 2009 od Ráspiho jsme při poslední návštěvě Vinografu zapili výborný hovězí guláš se špeclemi. Doporučuju!




Kristian Uljaki a Peter Baltazar z Vinorum představili kromě devíti vín z různých vinařství i nové logo, nový web a e-shop. Obsahuje dost informací o maďarských vinařských oblastech i jednotlivých vinařstvích, takže i když jsem si nějaké poznámky udělala, je celkem zbytečné je sem přepisovat, protože všechno se dá najít na zmíněném webu. Takže jen poznámky k vínům (některé fotky jsem si musela půjčit z webu Vinorum, protože po skončení degustace nastal prodejní chaos a lahve jsem si nestihla vyfotit):


Figula Bordoma 2011 (severní Balaton) je kupáž bílých odrůd, kde hlavní podíl tvoří Ryzlink vlašský doplněný o Semillon a Sauvignon Blanc, pojmenovaná podle trati Bordoma. Má svěží, mladě působící vůni, ovocně-travnatou s oříškovým nádechem, a plnou, výraznou chuť s pěknou kyselinou a příjemně nahořklým závěrem. Navzdory lehce působící vůni jde o silné (alkohol 13,5%) a poměrně extraktivní víno.




Gizella Pince Battonage Furmint 2009 (Tokaj) má pěknou svěží ovocnou vůni měnící se od broskví k citrusům. Poměr cukru (5,5 g/l) a kyselin (6,3 g/l) je vyvážený, takže víno působí jemně nasládle, ale příjemná kyselina v závěru dává chuti potřebnou šťávu a živost. Chuť je dlouhá a velmi lahodná, víno působí plně, ale nikoliv těžce. Moc pěkné a krásně pitné víno.


A pro srovnání zcela jiný Furmint z oblasti Somló: Somlói Apátsági Pince Furmint 2011. Má elegantní vůni lipového medu, mandlí a sušeného ovoce plus nádech vůně čerstvě oloupané kůry ze stromu. Chuť je na můj vkus už dost sladká (zbytkový cukr 11,5 g/l), velmi dlouhá, s pěkně minerálním závěrem a jemnou hořčinou. Medová vůně evokuje nazrálost, sladší chuť v kombinaci s vyšším alkoholem (14 %) působí dost těžce. Suma sumárum: je to dobré a zajímavé víno, především svým zvláštním minerálním projevem, ale předchozí Furmint, ačkoliv o dva roky starší, mě víc bavil díky své svěžesti a šťavnatosti.


Přechod k červeným vínům zajistilo Sauska Villányi Rosé 2012 (oblast Villány), směs Frankovky, Cabernetu Sauvignon, Cabernetu Franc a Syrahu. Světle růžové víno má pěknou svěží malinovou vůni a v chuti je krásně suché, osvěžující a řízné. Fajn růžovka, příjemné pití.



Ráspi Kékfrankos 2011 (Sopron) má krásnou teplou vůni třešní a višní i s peckami. V chuti je suché, přitom krásně šťavnaté, pěkně ovocné, dlouhé. Zatím trochu drhne na jazyku, působí mladě, svěže, pije se doslova samo. Ročník 2009 se mi zdá hutnější, zemitější, samozřejmě více zakulacený a sametovější. Třeba i tato mladá Frankovka dozraje do takové podoby, i když netuším, jak se bude chovat pod šroubovacím uzávěrem, kterého jsem si ke svému překvapení všimla až doma. Pokud ne, nevadí. Je to i tak moc pěkná Frankovka a pro mě nejlepší víno degustace.


A opět pro srovnání ještě jedna Frankovka: Konyári János-hegyi Kékfrankos 2009 (jižní Balaton). Má temnější barvu než Ráspiho víno a pěkná višňová vůně má zpočátku zvláštní podtón, který mi připomíná gumu či spáleninu. Ovocná chuť je výrazně kořeněná, působí celkem řízně, víno je celkem tělnaté a hutné. Po lehčím a přívětivém vzorku od Ráspiho je to celkem šok, ale zvyknout si není problém a nakonec se mi i tato těžší verze Frankovky zalíbila.


Ochutnávka maďarských vín by bez býčí krve nebyla kompletní. Takže další vzorek: St. Andrea Áldás Egri Bikavér 2009 (Eger) je směs Frankovky, Merlotu, Cabernetu Franc, Syrahu, Pinotu Noir a Menoiru. Má jemnější vůni ostružin a dalších lesních plodů s příjemným štychem dřeva. Přestože největší podíl tvoří Frankovka, chuť se mi zdá spíš cabernetová. Je ovocná a živá s pěknou kyselinou, výrazná, lehce kořeněná, působí vesele. Víno není příliš tělnaté, ale je dlouhé, uhlazené a příjemně se pije.



Posledním červeným vzorkem bylo Sauska Cuvée 11 2009 (Villány). Cuvée odrůd Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon a Syrah má temnou barvu s nachovými okraji a krásnou a bohatou kořeněnou cabernetovou vůni bobulového ovoce, které jde až do marmeládových tónů. Víno je na jazyku kulaté a sametové, plné ovocných šťáv a koření, nepůsobí ale těžce či přezrále. Je elegantní, lahodné. Vzhledem k obsahu alkoholu (14,5 %) ale poněkud zrádné.

No a ještě sladký tokajský závěr - Sauska Tokaj 6 Puttonyos Aszú 2003 (90 % Furmint, 10 % Lipovina, zbytkový cukr 222 g/l). Tekuté zlato má omamnou vůni sušeného ovoce, medu, propolisu a samozřejmě patrné stopy botrytidy. Sladká meruňková šťávička má lehce karamelový závěr. Je to lahůdka, ale vzorek mi tak akorát stačí :)

Byl to moc pěkný výběr z maďarských vín a příjemná degustace, o žádném vzorku nemůžu říct, že by mi vyloženě nesedl. Opět se potvrdilo, že je lepší mě živit než šatit, protože mě nejvíc bavila Ráspiho Frankovka, nepočítám-li rosé, nejlevnější víno celé degustace. Jsem prostě skromná žena :) Degustační prostor Vinografu je fajn, člověk si pohodlně sedí a má dost prostoru. Obecenstvo bylo na můj vkus docela hlučné na to, že tu bylo jen nějakých 30 lidí, pan Uljaki si s tím ale poradil výborně. Takže celkově to bylo moc fajn a že jsem přišla o zázračné zmrtvýchvstání Buška z Velhartic, mě nakonec mrzí jen trochu.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 moll moll | 1. července 2013 v 12:30 | Reagovat

ty se máš ;o))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama