Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Cesta z města

20. srpna 2013 v 14:32 | Evas |  Jen tak
Tento zápisek bude o víně jen velmi letmo. Je to vlastně jen takový malý severomoravský horský fotoblog plus pár řádků k jednomu červenému vínu.



Po dvou letech, kdy jsme letní týden volna strávili v nížinách na vodě s Blatouchem a Třezalkou, vedla letos naše cesta z města pro změnu do hor. A rovnou do mých rodných krásných Jeseníků. Týden na lovecké Eustachově chatě byl opravdový relax, který už jsem nutně potřebovala. Několik dní bez elektřiny (a tudíž všech spotřebičů, počítačů, přijímačů a vysílačů, a protože mám telefon ještě na parní pohon, tak i bez internetu), splachovacího záchodu a s vodou z pramene, která je tak ledová, že vlastně ani nestudí, ale rovnou umrtvuje, vyčistí člověku hlavu úplně dokonale. V noci je tam taková tma, že si to městský člověk neumí představit. A když jdete s čelovkou mezi stromy v noci čurat, nedá vám to nevzpomenout si na všechny ty zombie filmy posledních let. A taky je tam pořád chládek, v nejteplejší den se rtuť teploměru vyšplhala k závratným 16°C.





Eustaška se nachází na okraji Národní přírodní rezervace Praděd, nevede k ní žádná značená turistická cesta a nedá se k ní dojet autem. Z toho vyplývá její obrovská výhoda - totální klid a soukromí. Pokud už k chatě přece jen někdo zavítá, většinou to znamená, že spíš bloudí, než že by tudy někam cíleně šel. Z úžasné, v lesích utajené polohy ale vyplývá i zásadní nevýhoda - veškeré vybavení a proviant je nutné vytahat pěšky několik set metrů na vlastním hřbetě do pořádného strmilováku, přes kameny, kořeny a prolákliny… První cesta s nejtěžším nákladem byl masakr, několik desítek metrů pod chatou jsem vážně myslela, že vypustím duši. Z toho vyplývá, že lahve vína byly pro tento týden tabu. Zvítězilo pivo v plechu a sudovka v petkách. Jen nad jednou lahví se sestra smilovala a náročný výstup jí dopřála, protože dárce lahve si vyžádal posudek a víc jazyků a nosů víc pozná.

Pinot Noir 2011, výběr z hroznů, z vinařství rodiny Cíchovy. Víno bylo vyrobeno z hroznů z trati Plachty (Blatnice pod Sv. Antonínkem), podle webu jde o klasické "technologické" vinařství, s pneumatickým lisem, vinifikátory a řízeným kvašením, které se velkou měrou zaměřuje na vína sladká, speciálně pak ledová a slámová. Podle etikety zrál pinot v sudu barrique. Měl pěknou světlejší barvu, klasicky pinotově nahnědlou, i vůně dobře splňovala naše představy o odrůdě - třešňovo-jahodová, až do marmeládových tónů, kouřový nádech, celkem výrazný, ale příjemný vliv dřeva. V chuti bylo trochu prázdnější, respektive celkem bohatá teplá vůně navodila představu plného vrstevnatého vína, která pak tak úplně nenásledovala, víno ale bylo velmi dobře pitné, středně dlouhé, vyvážené, čisté. Jo, proč ne. K večernímu posezení u ohně a čekání na grilované maso, žampiony a rajčata plněná sýrem se hodilo velmi dobře.




Několik jesenických fotek:
















































































































 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 David Opletal David Opletal | 20. srpna 2013 v 15:03 | Reagovat

Jooo, lovecke boudy jsou paradni. Silvestra jsem s prateli travil na Jeleni boude. Bez elektriky, bez vody, ale nejlepsi Silvestr co jsem zazil.

http://lovecke-chaty-v-jesenikach.webnode.cz/fotogalerie/jeleni-bouda/#!

2 Evas Evas | E-mail | Web | 20. srpna 2013 v 16:00 | Reagovat

[1]: Jo jo, byla jsem opakovaně na Goeringovce, Josefínce a Eustašce. Ale vždycky jen v létě :)

3 PepaK PepaK | E-mail | 21. srpna 2013 v 14:33 | Reagovat

Omlouvám se předem za příkřejší slova.
Jako Jižan se nebudu přít s "bývalou" Seveřankou o Jeseníkách, i když mi pro  "pustotu" více vyhovuje Kraličák a Rychleby. :-)
Ale brát na tak krásná místa toto víno? Tento PN je smutným příkladem uvažování většiny vinařů v Blatnici - po zkušenostech z Putování Blatnice 2013. Toto vinařství má spoustu pěkných vín RR,RB které moc neberou ... , ale bohužel třeba tento plochý marmeládově upatlaný PN považují za velmi podařený.

4 Evas Evas | E-mail | Web | 21. srpna 2013 v 14:44 | Reagovat

[3]: Důvod, proč jsme tam víno donesli, jsem vysvětlila. V Blatnici jsme nikdy nebyla a vinařů i vín odtud znám naprosté minimum. Od Cíchy jsem pila fajn rýňák a vlašák. Pinot mi marmeládově upatlaný v žádném případě nepřišel, chuťově byl jednodušší, ale na normální pití, proč ne? Ale my dva, myslím, máme obecně jiný vkus, ne? :)

5 PepaK PepaK | E-mail | 21. srpna 2013 v 14:58 | Reagovat

Proto se také většinou udržím a nereaguji. :-) Asi vlivem krátkého odstupu od návratu z Jeseníků jsem tu kombinaci neunesl. :-)
Ale mohla si v Blatnici vybrat určitě hůře. Mně se odsud líbí vína pouze pánů ze sdružení Viniblat, které vlastní ochrannou známku na víno Blatnický Roháč: Vinařství Cícha, Antonín Straka a hlavně Michal Robek. A něco od Hrušky. Takže vzhledem k našim naprosto rozdílným chutím k nim nikdy nechoď a nic od nich nekoštuj. ;-)

6 Evas Evas | E-mail | Web | 21. srpna 2013 v 15:03 | Reagovat

[5]: Budu to mít na paměti ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama