Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Ročník 2012 u Oty Ševčíka

9. srpna 2013 v 11:23 | Evas |  Ve vinařství
Jednu z horkých letních sobot jsme strávili poflakováním po okolí Bořetic a čekáním na snesitelnější večer a rande s Otou Ševčíkem. Dopoledne jsme se váleli v bazénu a saunách ve wellnessu Vinařství U Kapličky, pak jsme si dali velmi dobrý oběd v Ovčích terasách (hlavně rybízový koláč byl vynikající), zahráli minigolf v Němčičkách, u kterého, ač je fyzicky zcela nenáročný, jsme se díky sluníčku pěkně zapotili, takže jsme se ještě stihli ochladit na koupališti v Němčičkách. A ochlazení to bylo opravdové, bazén je tam veliký a čistý, ale taky pěkně studený, takže jsme v něm plavali jen my dva, jeden odvážný senior a jeden zimou promodralý chlapeček. A bylo to parádní, mít jen pro sebe padesátimetrový bazén je fakt luxusní. Ale pak už jsme frčeli do Bořetic, protože na nás čekal Ota Ševčík s vyjížďkou do vinohradů.




Poprvé jsem se podívala do jeho vinic v trati Čtvrtě. Ota si pochvaloval, že je to dobrá trať s krásným výhledem a byla to pravda. Pohled z nejvyššího bodu v příjemném čerstvém vánku, který tu prý skoro nikdy neustává, což je prý pro víno dobré, na Bořetice v zapadajícím slunci je prostě kouzelný. A toho pinotu, co tu Ota nasadil! :) Taky zasadil dost hibernalu, což zrovna není tak úplně můj favorit, ale když jsem viděla, jak jsou jeho hlavy ve srovnání s jinými odrůdami bujné a mohutné, chápu, že vedle problematického neuburského (Otovými slovy: "Nikdo to pěstovat nechce, ale někdo to dělat musí."), je potřeba mít i nějakou pojistku v podobě těchto trifidů.




No a pak už jsme si sedli na zápraží starého sklepa a postupně ochutnali mladá vína teprve čekající na nalahvování. Něco málo o tom, jak Ota Ševčík vína dělá, jak jsem z jeho vín opakovaně na větvi a jak málo mi jich nakonec vždycky prodá, jsem psala tady a tady. Nic se nezměnilo. Vína dělá stále stejně, z jeho vín a jeho neskutečného citu pro vinaření jsem pořád paf a opět mi prodal jen 2, slovy dvě lahve. Achjo :)


Ochutnávku jsme začali Neuburským 2012. Víno příjemné medovo-ovocné vůně má pěknou kyselinu a svěží živou chuť. Ve srovnání s najburkem předchozího ročníku, který mě úplně okouzlil, se mi zdá tento lehčí a možná trochu jednodušší. Je ale fakt, že loni jsme byli v Bořeticích o více než měsíc později a vína ročníku 2011 už byla tehdy v lahvích a tudíž byla o něco dál. Dvanáctka je ovšem skvěle pitná.



Loni jsem slintala blahem z Neuburského, letos ze Sauvignonu. Sauvignon 2012 má krásnou typickou vůni žlutého ovoce, černého rybízu a rybízového listí a výraznou šťavnatou chuť. Je hutný, plný, silný. Plnotučné a tělnaté víno má navíc krásně minerální závěr, což není u moravských sauvignonů úplně běžné. Krása.


Ryzlink rýnský 2012 se nevešel do bečky a jako jediný byl v nerezu. Zůstal v něm zbytkový cukr plus minus 10 gramů, což je v nasládlém závěru znát. Kyselina je pěkná, vůně čistá, chuť šťavnatá, kdyby ale víno prokvasilo do sucha, líbilo by se mi víc. Otevřít si tenhle rýňák večer doma, jsem absolutně spokojená. V přímém srovnání s ostatními víny Oty Ševčíka je ale z mého pohledu nejslabší.


Cuvée Grefty 2012 (Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Veltlínské červené rané) leží v novém pětisetlitrovém akátovém sudu. Víno má jemnou elegantní vůni a plnou, vrstevnatou chuť. Bohaté a chuťově velmi barevné víno se krásně pije. Tohle cuvée se Otovi opravdu povedlo, ostatně jako každý rok.


V akátovém sudu zraje i Hibernal 2012. Naslepo bych podle vůně tipovala asi zase Sauvignon. Má podobnou ovocně-listnatou vůni navíc obohacenou o citrusy. Chuť je výrazná, silná, s říznou kyselinou a velmi dlouhou dochutí. Je to pěkně macaté víno, mladé, šťavnaté, panovačné. Až se trochu ohladí a usadí, bude to opravdová paráda.


Prvním červeným vínem byla Frankovka 2012. Pěkně voní po ostružinách a švestkách, chuť je lehčí, jemná, ovocně-čokoládová. Víno je srovnané, hotové. Je to jemnější, lehčí a moc příjemné voňavé pití. Přála bych si mít na takové to domácí popíjení velkou zásobu téhle pěkné Frankovky :)


Po jemné Frankovce přišel nabušený Cabernet Sauvignon 2012. Má krásnou a výraznou bohatou vůni všemožného bobulového ovoce a koření a vrstevnatou šťavnatou chuť s nasládlým podtónem. Víno je v ústech hutné a kulaté, dlouhé. Vliv dva roky používaného sudu je jen mírný. Ostatně, tohle víno by si, myslím, poradilo i se sudem novým. Skvělý cabernet. Ota Ševčík je moravský cabernetový král :)


A moc se mi líbil i Pinot noir 2012 s typickou světlejší barvou a pěknou vůní jahod a třešní. Je ještě velmi mladý, potřebuje samozřejmě čas. Má ale slušné tělo a pěknou kyselinu, která ho jistě podrží velmi dlouhou dobu. Troufám si odhadovat, že jednou z něj bude vynikající pinot. Pro srovnání jsme ještě ochutnali i Pinot noir 2011. Stejný původ hroznů nezapře, má velmi podobný projev, jen má vyšší tříslo a je samozřejmě srovnanější a uhlazenější, hotovější.


A nakonec ještě Cabernet Sauvignon 2011, který jen potvrdil, že Otovy cabernety jsou prostě boží. V chuti i vůni bohaté, ovocné, kořeněné, velmi lahodné víno. V dlouhé dochuti má nasládlý podtón, v ústech je sametově hladké, šťavnaté, pěkně strukturované. Je to fakt parádní!


Bylo to vážně luxusní. Člověk se musí opravdu hnidopšsky pídit po nějaké maličkosti, jako třeba po trošce cukru v rýňáku, aby mohl napsat alespoň jedno jediné maličké negativum. Jinak by totiž jenom chválil :) Děkuju Otovi Ševčíkovi za skvělý večer.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama