Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Tibor Melecsky aneb nohy, ruce, gravitace

23. září 2013 v 9:26 | Evas |  Degustace
Kromě trojice ingrediencí zmíněných v názvu potřebuje Tibor Melecsky ze Strekova k výrobě svých vín už jen dobré sudy a kvalitní hrozny. Nic víc ve svém vinařství nechce, žádné stroje a nic, co by poháněla elektřina. Aby mohl pracovat tímto způsobem, musel se osamostatnit, takže prodal svůj podíl ve vinařství Strekov 1075, protože správně tušil, že na cestě, kterou se chce vydat, se těžko s někým shodne: jen ruční práce, šlapání nohama, přetáčení a lahvování díky gravitaci. Víno má moc rád a chápe ho jako médium, které má člověku přinášet klid a pokoj. V klidu a tichu bez hluku strojů má tedy i vznikat. Ano, vznikat. Tibor Melecsky se totiž brání i výrazu "výroba". Víno prý nevyrábí, jen prostě je při jeho vzniku.




Tibor Melecsky přijel představit svá první vína do karlínského Veltlinu. Nikoli proto, aby zjistil, jak jeho vína vnímá Praha, ale protože byl zvědavý, jak jeho vína vnímají Prahu :) A byla to moc příjemná degustace. Vinařovo povídání se moc dobře poslouchalo, je jasné, že víno má opravdu rád a konečně našel způsob, jak dělat víno, které bude vyjadřovat jeho vlastní osobnost. Říkal ostatně, že jeho víno, to je on v tekuté podobě. Slovenština je navíc opravdu kouzelná a není špatné si její znalost občas oprášit. A rozšířit - tentokrát o vtipné slůvko "prchavky" :)

Nejprve jsme ochutnali tři vzorky Veltlínského zeleného 2012. První z hroznů z trati Údolí Márie, z nichž byly dvě třetiny odstopkovány a třetina použitá jako celé hrozny s třapinami. Macerace bez přidání síry trvala 2 měsíce. Víno mělo květinově-bylinkově-kořeněnou vůni, možná trochu likérovou či medovinovou, a velmi příjemnou, suchou chuť do pomerančů s pěknou kyselinou. Perfektně pitné víno a opravdu bezvadný začátek degustace. Další dva veltlíny byly ze stejného materiálu, z hroznů z trati Starý vrch. Oba ležely na slupkách asi dva a půl měsíce, první zcela bez síry a teď leží v dvousetlitrovém akátovém sudu, do druhého byla přidána špetka síry a leží v třísetlitrovém akátovém sudu. První je dosti kalné a v této podobě se nejspíš bude i lahvovat. Má nasládlou, zralou vůni, spíše než ovoce mi připomíná vanilku a hlavně marcipán. V chuti je výrazné, bohaté a silné, ne tak lehce přístupné jako první vzorek. Chuť je plná a dlouhá, s výrazným tříslem. Tohle víno se mi taky líbilo hodně, asi jako jedné z mála, ne-li jediné, dokonce o něco víc než vzorek následující. Ten měl tmavě zlatou barvu, ale tentokrát průzračnou, bez zakalení. Vůně se mi zdála ovocnější, s trochou oříšků a silnějším vlivem dřeva. Chuť byla šťavnatá, kořeněná, dlouhá, kyselina výraznější. Víno se mi zdálo veselejší, ovocnější, ale taky jaksi hranatější, ostřejší než předcházející vzorek.

Dalším vínem byl Rizling vlašský 2012 z trati Kálvária (macerace dva měsíce s minimem síry). Víno tmavě žluté lehce kalné barvy má ovocnou vůni zralých rynglí a jablíček s hrstkou koření. Kořeněná je i chuť, která je výrazná, pikantní, řízná a trochu svíravá. Ve srovnání s elegantními veltlíny je to méně harmonické a jaksi hranaté, divoké a neuspořádané.

Krásně pitné bylo první červené víno, směs Pinotu noir (50 %), Frankovky a Svatovavřineckého (kvašení dohromady, celkem 45 %) a Veltlínského zeleného (5 %) 2012. Veltlín tam skončil náhodou, protože se nevešel do sudu s ostatním veltlínským. Tibor Melecsky si ale jeho vliv pochvaloval, takže i v budoucnu se prý této kombinaci nebude bránit. Má teple ovocnou vůni do višní a švestek, lehce čajovou. Chuť je ovocná, šťavnatá, s pěknou kyselinou i nasládlým podtónem, hladká a kulatá. Příjemné pití.

Svatovavřinecké, vlastně Svätovavrinecké 2012 z trati Góré (macerace s minimem síry dva týdny) mělo veselou ovocnou vůni a v živé šťavnaté chuti byla dosud lehká perlička. Krásně osvěžující víno mělo pěknou, a dá-li se to tak říct, strukturovanou kyselinu (nevím, jak jinak to říct, kyselina zkrátka nebyla jednotvárná, ale víno jako by obsahovalo několik vrstev kyselin). Fajn lehčí, osvěžující a dobře pitné červené. Z trati Góré je i Frankovka modrá 2012, která ležela na slupkách bez síry dva měsíce, školena je v třísetlitrových dubových sudech. Měla krásnou a bohatou, teple působící vůni všemožného ovoce a velmi lahodnou, bohatou, krásně strukturovanou chuť, sametově hladkou a nasládlou, přitom ale svěží a šťavnatou. Parádní frankovka.

Posledním vínem byl Pinot noir 2012 (Kálvária, macerace bez síry dva měsíce). Měl přezrále griotkovou vůni s trochu čpícím alkoholem. Chuť byla těžká, příliš silná, s málo znatelnou kyselinou, víno mě pálilo v krku. U tohoto vína mi chyběla elegance a šarm, pro které pinoty vyhledávám.

Dobré veltlíny a vesměs příjemná červená, navrch s vynikající frankovkou, to vypadá na povedený začátek jednoho fajn vinařství. Byla to moc příjemná akce. Přeju vinaři, ať se mu v jeho práci daří, a doufám, že zase budu mít možnost se s jeho víny potkat.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama