Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Tanzberg ve vinotéce Cellarius

8. října 2013 v 10:08 | Evas |  Degustace
Na degustaci vín vinařství Tanzberg jsem se vydala do vinohradské vinotéky Cellarius (tohle vypadá jako cvičení, jak narvat co nejvíc slov odvozených od slova víno do jedné věty :), ve které jsem už kdysi dávno na ochutnávce byla, takže jsem věděla, že v jejím prostoru nepůjde o nějakou velikou masovku. Lidí bylo opravdu celkem snesitelné množství, ale s jejich poměrně brzkým veselím měl mladý obchodní zástupce Tanzbergu Filip Kosek i tak co dělat. Ale obstál, hlučnou společnost se mu nakonec vždycky podařilo ztišit a jeho povídání bylo fajn, mělo hlavu a patu a bylo nabité informacemi.




Vinařství založil v roce 1999 Vladimír Železný a pojmenoval ho podle historického názvu mikulovského Svatého kopečku Tanzberg, pod kterým tehdy vinařství sídlilo. Od roku 2001 najdete Tanzberg v historických sklepech v Bavorech. Zpočátku se zaměřovalo na bílá vína, která tvořila snad 90 procent produkce, ale podíl červených postupně narůstal až na současných asi 60 procent. Od roku 2007 pochází veškerá produkce z vlastních hroznů, které pěstují na ploše 52 hektarů (obce Bavory, Mikulov a Perná). Hodně se mi líbí důraz na původ vína, viniční trať je na etiketách uvedená stejně velkým písmem jako název vinařství, větším než samotná odrůda, přívlastek pak jen velmi nevýrazně, detaily o viničních tratích uvádějí i na webu. Sympatické mi taky je, že podstatu produkce tvoří vína suchá.


Tanzberg se zabývá i výrobou sektů, takže ochutnávku zahájily hned dvoje bubliny. Sekt Chardonnay + Ryzlink vlašský + Ryzlink rýnský Brut 2005 byl pěkně suchý, jemně perlivý, minerální, ve vůni lehce kvasnice, plná, ale svěží chuť s pěknou kyselinou, dlouhou dochutí. Elegantní, příjemný sekt. Cabernet Sauvignon Brut 2010 měl vůni velmi zralého ovoce, medu a sušených meruněk. Byl šťavnatý, dlouhý, řízný, až trochu štiplavý. Starší elegantnější sekt mě bavil víc, ale i divočejší a mladistvý sekt z cabernetu byl fajn.


Ryzlink vlašský 2012 z trati Železná (Perná) mě zklamal. Asi jsem měla příliš velká očekávání. Víno byla opravdová voňavka, tropico tóny, banány. V chuti se mi zdálo neuspořádané, neharmonické, měla jsem pocit, že v chuti cítím samostatně cukr a samostatně kyselinu, zbytkového cukru jsou přitom v litru tohoto vína jen 0,3 gramy. V krku mi udělalo knedlík a jaksi mi nebylo příjemné ho pít. Podle pana Koska se v Tanzbergu snaží dělat vlašák jako víno lehké, spíš letní, na rychlé vypití. Ryzlink vlašský z Železné jsem si zkrátka představovala jinak, elegantnější, šarmantnější. Je asi chyba vytvářet si takové představy :)


Chardonnay 2011 z trati Turold (Mikulov) mělo zralou, medově nasládlou vůni a plnou, minerální chuť s pěknou kyselinou. Vyrovnané, celkem tělnaté, přitom ale svěží víno, které se dobře pije. Nejsem fanoušek párování jídla s vínem, víno si nejradši vychutnám samotné, ale tohle Chardonnay bych si třeba k těstovinám dokázala lehce představit. Na samotné rozjímání by se naopak víc hodilo Chardonnay 2011 z Anenského vrchu (Bavory), které si poleželo 5 měsíců v tříletém sudu barrique. Příjemná stopa dřeva je v elegantní oříškové vůni znát tak akorát, vůně má navíc trochu rýňákovsky petrolejový štych. Chuť je plnější, jemná, hladká, kulatá. Ryzlink rýnský 2010 z trati Slunečná (Bavory) má svěží vůni květin, lipového květu a citrusů a příjemně svěží, přitom ale zralou chuť, s příjemně kyselou dochutí. Dobře pitné víno, tohle mě baví.


Veltlínské zelené 2012 (výběr z hroznů ze Slunečné, Bavory) má přes 30 gramů zbytkového cukru a je prý určeno hlavně pro návštěvníky vinařství, kteří suchá vína opravdu neradi a chtějí jen sladká. No, s radostí jim ho přenechám. Víno je velmi sladké, ve vůni přitom cítím jakési zelené tóny, což spolu nějak neladí. Cukr naštěstí nedokázal kyselinu úplně přerazit, takže šťavnatost vlastně nechybí, ale zkrátka mě tento styl zcela míjí. Ještě vyšší zbytkový cukr (přes 40 gramů na litr) je v Merlotu rosé 2012 (výběr z hroznů z trati Pod Pálavou, Bavory). Líbivá jahodovo-třešňová vůně, chuť celkem plná, sladká, ovocná. I přes vyšší cukr je tohle přijatelnější než předchozí veltlín. Ideálně pitné by pro mě ale tahle růžovka byla jen pořádně vychlazená, naředěná minerálkou a ještě k tomu s ledem. A s nohama v bazénu :)


Frankovka 2007 z trati Věstonsko (Perná) měla zpočátku zadušenou vůni, ale po provzdušnění se otevřela do pěkné ovocné vůně, hlavně višňové, lehce kořeněné. Chuť je příjemná, spíš lehčí, středně dlouhá. Dobře pitné víno, spíš takového zemitějšího typu, nekomplikované, pohodové. Pinot noir 2007 z Anenského vrchu ležel 15 měsíců v pět let starých sudech barrique. Měl spíš netypickou tmavou barvu, teplou vůni, lehce marmeládovou, třešňovou, ze skleničky ale dost trčel alkohol a těkavky. Podle chuti bych tipovala něco mladšího, zdála se mi výrazná, dost trpká, s vyčnívající kyselinou. Čekala bych, že víno bude kulatější, jemnější a elegantnější. Tenhle pinot se s mým vkusem dost míjí.


O dost víc mi sedl Merlot 2008 (Pod Pálavou, 12 měsíců ve starším sudu barrique), který měl elegantní vůni zralého ovoce a koření s trochou dřeva. Působil teple, kulatě a sametově, chuť byla vyvážená, lahodná. Ač mi merloty obvykle přijdou takové měkké a bez výrazu, tenhle se mi líbil dost. A na závěr Cabernet Sauvignon 2008 (Turold, 15 měsíců v sudu barrique) s výraznou nasládlou a teple působící ostružinovou vůní se stopou kávy a čokolády. Chuť byla příjemná, nijak bombastická, spíš jemnější s pěknou kyselinou, vyrovnaná, ovocná, opět s čokoládovým nádechem. V kombinaci s příjemnou zralou vůní to bylo velmi pěkné pití.







Vína z Tanzbergu jsou naprosto korektní a bez vad. Baví mě ale zcela jiný styl a vína pro svou skromnou zásobičku lovím v úplně jiných vodách. Setkat se ale s vínem z Tanzbergu v restauraci, nebudu se zlobit. Pro gastronomii se mi totiž zdají celkem ideální.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama