Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


V karlínském Veltlinu s Bogdanem Trojakem

22. října 2013 v 9:28 | Evas |  Degustace
Když jsem uviděla na internetu pozvánku do Veltlinu na degustaci vín autentisty Bogdana Trojaka, vzpomněla jsem si nejen na nedávná Jiná vína, kde se mi hodně líbil jeho Kaich 2012, ale hlavně na návštěvu v jeho bořetickém sklepě, ze které jsme odcházeli úplně nadšeni jeho víny. A taky na to, že je to už pár let a že je nejspíš načase si vzpomínky zrevidovat a posoudit, jestli se něco nezměnilo. A zjistila jsem, že ve vínech naštěstí nic (pořád se mi moc líbí svou čistotou, upřímností, úžasnou pitelností, selskostí nebo naopak jemnou elegancí), zato Bogdan oznámil hned na úvod degustace změnu zcela zásadní: ochutnali jsme zřejmě jeho poslední ročník z Bořetic, své vinaření totiž přesouvá do Žernosek. Držím mu tedy palce, ať se mu v Čechách daří. A zvědavost, jaká vína tu vyprodukuje, ve mně samozřejmě hlodá.




Rosé 2012 je směs Svatovavřineckého, Frankovky, Zweigeltrebe, Modrého portugalu a André z trati Veselá. Fermentovalo na kvasnicích v akátu, jako ostatně i všechna bílá vína. Sudy Bogdan Trojak používá především kvůli mikrooxidaci, nikoli kvůli ovlivnění vůně a chuti samotným dřevem, proto na bílá i některá červená vína používá spíše jemnější akátové sudy, na některá červená starší dubové sudy. Víno světle jahodově červené barvy má jemnější vůni do třešní a nasládlou, celkem plnou chuť, na rosé slušně dlouhou. Dobře pitné, nijak složité, příjemné.

Kaich 2012 (Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Neuburské a po troše Chardonnay a Ryzlinku rýnského) byl v době degustace v lahvi teprve 14 dní, takže víno ještě zřejmě nemá ustálenou podobu a je možná lahvováním trochu rozhozené. Má zlatavou až slámově žlutou barvu a nemůžu si pomoci, ale ve vůni jsem kromě pomerančové kůry cítila slaninu :) Nebo něco slaného a mastného :) Výraznější ovocná chuť je trochu ostřejší, živá, vrstevnatá, s výrazně minerálním, až slaným závěrem. Až se tohle víno uklidní a uleží, bude hrozně fajn. Kaich 2011 je o rok starší směs stejných odrůd ovšem bez rýňáku. Má světlejší barvu se spíše nazelenalými odlesky a jemnější ovocnou vůni. Chuť je samozřejmě srovnanější než u mladšího vzorku, příjemná, ovocná, s lahodnou limetkově-grepovou dochutí a pěknou minerální linkou. Elegantní, příjemné víno.

Bavil mě Řezlík 2011 (Ryzlink rýnský), který ležel na kvasnicích v sudu déle než rok. Měl zlatou barvu, zralou vůni oxidativního stylu, jablíčka, bylinky. Svěží živá chuť má pěknou výraznou kyselinu, víno přitom působí kulatě a hladce. Je plné, výrazné, přesně takové, jak si ryzlink představuju. Bělošpičák 2011 Ovál (Veltlínské zelené) má opět zlatavou barvu a těžko zařaditelnou vůni, dost silnou, trochu smrádek typu "dvorek", jinak snad květinovou, trochu mi připomíná olej, který jsem si vyrobila z měsíčku lékařského. Chuť je výrazná a šťavnatá, víno působí silně a tělnatě, dochuť je dlouhá a příjemně nahořklá. Je to pěkné víno, zaslouží si trochu času ke zkoumání. A hodně mě bavil Schwertler 2011 (Sauvignon), který voněl jako citronáda zkombinovaná s B-komplexem :) Měl krásně svěží chuť s velmi příjemnou kyselinou. Bogdan Trojak mu říkal sauvignon-nesauvignon, ale mně se moc líbil a typické sauvignonové broskve jsem v závěru moc příjemné chuti stejně identifikovala.

Twardowski 2011 je červené víno ze stejných odrůd jako Rosé 2012. Víno kvasilo v otevřené kádi, pak leželo v akátovém sudu o objemu 500 litrů a nalahvováno bylo přímo z kvasnic bez přidání síry. Má celkem temnou barvu a medovo-ostružinovou vůni, trochu kořeněnou, zemitou, přitom divočejší. Má výraznou kyselinu i vyšší tříslovinu, je takové kyselkavé, dobře pitné, jaksi selsky upřímné. Líbí se mi. Kocínka 2011 (Pinot noir z trati Čtvrtě) má na pinot tmavší barvu, teple působící ovocnou vůni, hlavně višňovou, a ovocnou kulatou chuť s dlouhou dochutí a pěknou kyselinou, která víno určitě podrží dost dlouho. Zatím se mi nezdá moc odrůdové, což je nejspíš způsobeno rozhozením při nedávném lahvování. Je to už teď fajn víno, ale věřím, že svou skutečnou pinotovskou tvář teprve ukáže. Bogdan Trojak doporučoval nechat ho ještě nejmíň rok ležet v lahvi.

Spolem 2011 je směs 50 % Bogdanova Merlotu a 50 % Cabernetu Sauvignonu od Oty Ševčíka. Ležela v třikrát použitém sudu barrique. Má tmavou nafialovělou barvu, cabernetově kořeněnou višňovo-ostružinovou vůni s lehkým štychem dřeva a výraznou ovocnou chuť, lahodnou, plnou, škádlivě veselou, velmi dobrou. Tohle se taky povedlo.


Ostatně povedla se všechna vína. I celá degustace. Nezbývá než popřát Bogdanovi, ať se mu i jeho vínu stejně dobře daří i v Čechách.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama