Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Velkobílovická vína - degustace v Dlouhé Loučce

21. listopadu 2013 v 9:16 | Evas |  Degustace
Velkobílovická vína (VBV) je podnik, který svou velikostí a používanými metodami (řízené kvašení, selektované kvasinky, nerez, filtrace) úplně nezapadá mezi drobné vinaře, kteří pravidelně představují svá vína v minigarážové vinotéce v Dlouhé Loučce. Jenže nejen autentisty a rodinnými vinaři živ je člověk a občas je třeba vyzkoušet i jiný styl. Lukáš Najbrt sem přijel představit vína z VBV už počtvrté.




Předchozích dvou jeho degustací jsem se nezúčastnila, ale většina ostatních hostů jsou zřejmě pravidelní účastníci Lukášových degustací, protože se všichni přivítali jako staří známí, Lukáš jim připomněl úkoly, které jim minule zadal :), zavzpomínali na vtipy a historky z minulých degustací, prostě takové setkání přátel po roce. Celý večer jsem se opravdu bavila a někdy se i trochu lekla, že by si někdo útlocitný mohl Lukášovy drsnější hlášky a odpovědi vzít osobně, ale pak jsem si vždycky uvědomila, že za prvé ho už všichni znají, a za druhé, tady na prahu kraje zubatých žab, lidi jen tak něco nerozhází. Současně oceňuju, že i při rozjeté zábavě umí Lukáš Najbrt obecenstvo zase nasměrovat zpátky k ochutnávce, uklidnit diskuzi a nenásilně převést pozornost opět k tomu, kvůli čemu jsme se všichni sešli, tedy k vínu. A speciálně bych mu chtěla poděkovat za pěkné popovídání o šroubovacích uzávěrech a vínech, pro která se hodí, protože i mezi účastníky loučských degustací, které považuju za dosti vinně vzdělané a zkušené, k nim panuje docela nedůvěra. Takže osvěty není nikdy dost.

Nejdřív jsme dostali na ukázku tři vzorky letošních mladých vín - Müller Thurgau, růžové Svatovavřinecké a Muškát moravský. Růžovka světle malinové barvy má vůni jahodovo-malinového jogurtu a plnější, šťavnatou ovocnou chuť s vyrovnaným poměrem cukrů a kyselin (pocitově, analytiku neznám). Z dvojice bílých se mi víc líbila lehká svěží millerka s květinově-ovocnou vůní a lehoučkou kyselkavou chutí než muškát, který měl sice pěknou a typickou odrůdovou vůni, ale v chuti se mi zdál mdlejší, svou strukturou až olejovitý, chyběla mi výraznější kyselina.

Polosuchý kabinetní Ryzlink vlašský 2012 měl pěknou zralou vůni - jablíčka, ořechy, rozinky (prostě štrůdl :) a plnější, zrale působící, šťavnatou a nasládlou chuť. Víno je delší, výrazně oříškové, nasládlé, výrazné, přitom velmi dobře pitné. Má trochu takový oxi štych, což je u reduktivně vyrobeného vína zvláštní, a nebylo to lahví, prý má vlašák tohoto ročníku prostě takovou podobu. No, mě se to každopádně líbilo a koupila jsem si dvě lahve na další prozkoumání. Z bílých byl pro mě tento vlašák nejzajímavějším vínem.

Hibernal 2012 (suchý, pozdní sběr) měl nejdřív trochu zadušenou, ovocně-travnatou vůni, a čas pro poznámky k chuti jsem nejspíš prokecala, neb žádné nemám. Ale zřejmě mě nijak neuchvátila, ale určitě taky neurazila, protože výstřelky výrazně pozitivní či negativní obvykle zaznamenám :) Jednalo se ale o víno z panenské sklizně, takže jistá nevyhraněnost či "planost" je pochopitelná.

Polosuché Chardonnay 2012 (pozdní sběr) mělo pěknou medovou vůni a nasládlou plnou chuť, celkem dlouhou, lahodnou. Kyselina nechybí a dodává šťavnatost, vyšší cukr ale přesto nedokáže úplně zkrotit. Na můj vkus je ho ve víně příliš. Vyšší zbytkový cukr zůstal i v růžovém Cabernetu Sauvignonu 2012 (polosuchý, pozdní sběr). Oranžovo-růžová barva, vůně třešňové marmelády s medovým a karamelovým nádechem, sladká chuť, na rosé dost dlouhá. Takové babičkovské pití :) A ještě jeden slaďák, polosladký Muškát moravský 2012 (pozdní sběr, 27 gramů zbytkového cukru). Vůni měl typickou, pěknou, květinovou, trochu do limetek, chuť na můj vkus bohužel příliš sladkou.

Červená vína mi po této sladké náloži přišla vhod. Zweigeltrebe 2009 (pozdní sběr) má pěknou ovocnou, hlavně višňovou vůni, s kouřovým nádechem, lehce do čokolády. Chuť je ovocná, dlouhá, s jemným tříslem, pěknou kyselinou, příjemnou dochutí. Fajn víno. Zajímavý byl Regent 2010 (pozdní sběr). Je to víno voňavé, sladká vůně připomíná ostružinovou marmeládu říznutou nějakým fortifikátem. Chuť je ovocná, natrpklá, jednodušší, tělo vína je slabší, chuť zkrátka za mnohoslibnou vůní trochu pokulhává, přesto ale není vůbec špatná. Myslím, že je to dáno hlavně ročníkem, takže by mě docela zajímal regent ročníků následujících. Doufám, že budu mít příležitost nějaký od VBV ochutnat, protože i tento desítkový je rozhodně zajímavý. Cabernet Moravia 2009 (výběr z hroznů) má teplou ovocnou a kořeněnou vůni s kávovým nádechem a plnou ovocnou chuť, dlouhou, říznou, chlapskou. Je to výrazné tělnatější víno, kořeněné a silné, ke steakům jako dělané.

Vína s vyšším zbytkovým cukrem mě neoslovují, ale polosuchý Ryzlink vlašský se mi líbil a červená vína byla pěkná všechna. Nejsou to vína, která by člověka na první dojem posadila na zadek, ani vína, nad kterými je třeba hodinu filosofovat. Ale pijí se dobře a lehce a působí čistě, zdravě a odrůdově - a to je fajn a ne vždy a všude samozřejmost :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama