Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Osm pinotů Sv. Tomáše

3. prosince 2013 v 10:16 | Evas |  Degustace
Možnost ochutnat víno z Čech není zas tak častá, takže naskytne-li se příležitost zúčastnit se degustace vín českého vinaře, neváhám. Proto jsem se zaradovala, když sympatický labužnický krámek Fajnšmekr uspořádal degustaci vín Vinařství Sv. Tomáše z Malých Žernosek. Ochutnávka to byla nakonec velmi komorní, několik přihlášených lidí odpadlo na poslední chvíli, takže spíš než na řízené degustaci jsme se cítila jako na příjemné rodinné či kamarádské sešlosti.




Vinař Zdeněk Vybíral je sympaťák a jeho povídání se poslouchá hezky. Vinice v trati Na Dobraji vysadil kolem roku 2003, takže teď jsou staré zhruba 10 let. Pěstuje tam sice i Svatovavřinecké a Müller Thurgau, my jsme na této degustaci ale ochutnali výhradně pinoty. Bílá vína většinou leží v nerezu (i když občas experimentují i se sudy - pamatuju si výtečný Pinot gris 2008 barrique), červená se školí ve dřevě.


Při prvním nakouknutí do degustačního listu jsme mysleli, že utečeme, protože z osmi vzorků byly čtyři polosladké. Ale to už by na degustaci nezbyl skoro nikdo :) No a z detailnější prohlídky toho, co nás čeká, se mi rovnou podlomila kolena. Nejnižší obsah alkoholu 13,5 %! Aby nebylo zbytkového cukru tolik, nechává pan Vybíral vína prokvasit opravdu fest a tohle je výsledek. Když jsem se drze zeptala, proč to prostě neposbírá dřív, dozvěděla jsem se, že vlastně kvůli logistice - sklep prostě nebývá na další ročník připravený včas. Jestli je tohle opravdový důvod, chtělo by to asi nějaké řešení. Protože zbytkový cukr v kombinaci se 14 a více procenty alkoholu občas balancuje na hraně snesitelnosti (a občas přes tu hranu mírně přepadává). Je to škoda, protože jinak jsou ta vína velmi slušná, odrůdová, elegantní a chuťově plnotučná.


Suchý Pinot gris 2011, pozdní sběr, měl zralou, elegantní vůni, na jazyku působil plně, kulatě, víno bylo delší s pikantním závěrem, příjemnou limetkovou kyselinou.


Porovnali jsme dva klarety: suchý Pinot noir klaret 2011, pozdní sběr, který měl pěknou světle cibulovou barvu a moc pěknou vůni pomerančové kůry, medu, propolisu. Lahodná chuť byla šťavnatá, plná, dlouhá, s příjemně nakyslou dochutí a lehoučkou hořčinou v závěru. A polosuchý Pinot noir klaret 2012, výběr z hroznů. Měl teplejší, lehce připečenou ovocnou vůni s karamelovým nádechem, karamelový tón byl i v dochuti. Víno bylo tělnaté a plné, v chuti příjemné. Sedm gramů zbytkového cukru je ještě dobře snesitelná míra, předchozí suchý vzorek byl ale živější, šťavnatější, ve všech směrech "lépe stravitelný".


Suchý Pinot noir 2011, výběr z hroznů, zrál v použitých třistalitrových dubových sudech. Má typickou světlejší barvu, ovocnou vůni s výrazným vlivem dřeva, kouřovou, trochu kávovou. Vůně se mi líbí a baví mě. Chuť je poznamenaná vyšším alkoholem, který pinotu podle mě tolik nesluší. Přitom by byla velmi fajn, má zvláštně minerálně-nahořklý závěr a jinak je vyrovnaná a příjemná. U červeného vína ale věřím, že třeba ještě pomůže čas, tohle víno je po všech stránkách silné, takže bych se nebála nechat jej nějaký čas ležet.



No a teď ty čtyři polosladké vzorky. Pinot gris 2012, výběr z hroznů, měl nějakých 14 gramů zbytkového cukru. Měl medovou, nasládlou vůni a dost sladkou, plnou chuť. Kyselina je tu ale slušná, víno není unylé či mdlé, je však hodně alkoholické, alkoholem až ostré. Pinot gris 2010, výběr z hroznů, má zralou, šťavnatě působící vůni, a chuť výraznou jak cukrem, tak kyselinou. Víno má 20 gramů zbytkového cukru, ale taky 9 gramů kyselin, takže výsledkem je zralé, ale šťavnaté víno, silné a výrazné. Ovšem zase dosti alkoholické, pro mě i příliš sladké, ve srovnání s předchozím vzorkem ale zajímavější a lépe pitné.


Pinot blanc 2012, výběr z hroznů, měl spíš nevýraznou vůni, sladkou, taky chuť už mi přišla jen sladká, sirupová. Takové víno se bohužel zcela míjí s mým vkusem. Stejně jako tento, i poslední vzorek, Pinot gris 2010, botrytický sběr, měl 31 gramů zbytkového cukru. Byl ale mnohem zajímavější, chuťově srovnatelný s už zmíněným šeďákem 2010, ale extraktivnější, ve vůni mnohem elegantnější, ten botrytický štych je velmi pěkný. Chuť je pro mě příliš sladká, přesto musím uznat, že podle předchozího vzorku jde o jinou ligu. Být sladkomilem, byla bych jistě z posledního vzorku nadšená.



Celkový dojem je tedy rozporuplný. Vína z Čech jsem si vždy představovala jako spíš suchá, lehčí, možná tvrdší, ale dobře pitná, ale tady jsem našla přehnaný alkohol a hromadu zbytkáče. Základ je ale přitom velmi slušný, první čtyři vzorky se mi líbily hodně a i při vyšším alkoholu se dobře pily. Každopádně budu zvědavá i na další ročníky tohoto vinařství.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ondra Ondra | E-mail | Web | 3. prosince 2013 v 21:57 | Reagovat

Kávová vůně, tu si pamatuju z dřívějších ročníků. Taková mocca. Hrozně se mi to tenkrát líbilo a jestli to tam je i v dalších ročnících, tak to je buď rukopis vinaře nebo terroir. Co myslíš?

2 Evas Evas | E-mail | Web | 4. prosince 2013 v 9:05 | Reagovat

[1]: Na té ochutnávce jsem si říkala, že to musí být vliv půdy, protože i chuť měla takovou specifickou mineralitu, kamenitost, což u PN neznám. Bylo to ale fajn, dohromady s typickou "pinotovinou" to ladilo. Takže bych hádala terroir :)

3 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 4. prosince 2013 v 9:38 | Reagovat

[1]: Spíš rukopis, technologie, než terroir :-)

4 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 4. prosince 2013 v 10:04 | Reagovat

[2]: Já reagoval na tu mocca kávu, ne na mineralitu :)

5 Ondra Ondra | E-mail | Web | 5. prosince 2013 v 11:54 | Reagovat

Myslíš, že je to typem sudů? Nebo tím přezráváním? Dobou nakvášení?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama