Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Ota Ševčík a jeho vína v Dlouhé Loučce

10. prosince 2013 v 9:44 | Evas |  Degustace
Ota Ševčík přišel, nalil a zvítězil. Alespoň v garážové vinotéce v Dlouhé Loučce, snad jediné obci pod dva tisíce obyvatel, kde se pravidelně pořádají degustace vína. Asi dvacítku zdejších vinných nadšenců si získal už v minulých letech jak svými víny, tak bezprostředním povídáním. A z podegustačního volného pokecu jsem získala dojem, že Ota je pro mnohé tím nejoblíbenějším z vinařů, kteří sem pravidelně jezdívají. Nejen já mám vždycky při setkání s ním pocit, že vinaření je strašně jednoduché. I další účastníci se přiznávali, že když Ota Ševčík o víně mluví, zdá se jim, že vlastně není třeba nic moc dělat, vždyť víno vzniká samo a samo si řekne, co potřebuje, a nejdůležitější je do toho moc nezasahovat, neovlivňovat a hlavně to svou snahou nepo…kazit. A že mají chuť odhodit klávesnice, vypnout soustruhy či pustit volanty a začít vinařit :) Jenže tak jednoduché to není. Vinaření v Otově podání zní tak přirozeně, jednoduše a intuitivně, protože se s vzácným talentem pro tuto práci zřejmě narodil (a to rozhodně není dáno každému). A taky protože, i když ho víno někdy jistě potrápí a dělá mu starosti, nestěžuje si a mluví spíš o tom, co se daří a co mu dělá radost. Ovšem hlavní podíl na jeho oblíbenosti u loučských vinných štamgastů mají samozřejmě jeho vína. Tentokrát strhl prodejní rekord. A nedivím se, až na jedno nepatrné zaváhání, které ještě určitě vyřeší čas, to byla přehlídka opravdu parádních vín.



Neuburské 2012 leželo 3 dny na slupkách a zrálo v akátu. Ještě v červenci se mi zdálo maličko jednodušší, ale teď se mi líbilo hodně. Pěkná vůně ovoce, hlavně zralých jablek, ořechů, dlouhá výrazná chuť, na patře zůstává dlouhá, příjemně natrpklá dochuť. Víno působí zdravě, čistě, živě, lehce se pije. Parádní začátek. Sauvignon 2012 z trati Čtvrtě má vyšší zlatou barvu a pěknou vůni ovoce a rybízového listí. Má plnou, dlouhou a šťavnatou chuť, která připomíná svěží, čerstvé meruňky. Je tělnatější, působí plnotučně, výživně. Kyselina je pěkná, závěr je elegantně minerální. Pinot Blanc 2012 ze Čtvrtí prošel dvojím kvašením, protože první kvašení se na podzim zastavilo a ve víně zůstal zbytkový cukr, v létě se pak kvašení rozjelo znovu a víno prokvasilo do sucha. Má zlatavou barvu a zralou kořeněnou vůni. Vůně působí medově, sladce, v chuti je kulaté, plné. Ačkoliv suché, působí nasládle, což je dáno odbouranou jablečnou kyselinou a zřejmě taky vyšším alkoholem. Je to fajn víno, ale můj favorit to není, najburk i sauvignon jsem si užila více. Hibernal 2012 byl teprve před týdnem nalahvován, přímo ze sudu z kvasnic. Podobně jako ostatní bílá vína ležel dva či tři dny na slupkách a zrál v akátovém sudu. Má ovocnou vůni s lehkým travnatým štychem, zpočátku trochu zadušenou, ale postupně se otvírající do pěkných a elegantních ovocných tónů. Má ovocnou, šťavnatou chuť s pěknou citrusovou kyselinou a lehoučkou grepovou hořkostí v závěru. Příjemné, pěkné víno, které se ještě potřebuje zklidnit po lahvování.



Cuvée Zweigeltrebe a Pinot Noir 2012 (zweigl z Kraví hory, pinot ze Čtvrtí) má pěknou teplou ovocně-kořeněnou vůni, ostružinovou, s lehkou stopou po karamelkách. Na jazyku je hladké, chuť má příjemně ovocnou, lehčí, s jemně nahořklým podtónem. Není to žádná těžká pecka, ale příjemně pitné, lahodné, středně dlouhé a krásně přístupné víno. Frankovka 2012 je částečně z hroznů z vinohradu vysazeného v roce 1936, částečně ze čtyřicetiletého a desetiletého vinohradu. Má okouzlující ovocnou vůni zralých třešní a višní s jemným vanilkovým nádechem, a lahodnou ovocnou chuť, výraznou a ještě trochu tvrdou. Je to krásné zdravé víno, zatím mladé, určitě se ještě usadí a zakulatí. Ale už teď je výborné.



Když jsem psala v úvodu o malém zaváhání, týkalo se to Pinotu Noir 2012. Ten zrál v novém dubovém sudu a je teprve jeden a půl měsíce v lahvi. Má temnější barvu a typickou vůni v její velmi zralé, až marmeládové či pečené podobě. Chuť je plná a výrazná, těžší, vliv sudu je patrný ve vůni i chuti. Pinot (spolu s kabernetem) se vyprodaly hned, takže se obecně hodně líbil. Neshodla jsem se ani s P., byl z tohoto vína nadšený, ale já přece jen preferuju pinoty trochu lehčího typu, ležérně elegantní, lehce pitné, přitom mazlivé. Tenhle potřebuje víc času na zjemnění a uhlazení, zakomponování vlivu nového sudu, zklidnění. Ale věřím, že to zvládne, jinak je to samozřejmě pěkné víno.


A nakonec Cabernet Sauvignon 2012 (s troškou Svatovavřineckého a Merlotu) z dubového sudu z Moravy. Stejně jako pinot ležel 15 dnů na slupkách. Má výraznou ovocně-kořeněnou vůni, bohatou, zralou, ostružinovo-černorybízovou. V chuti je silné, pevné, kořeněné, vrstevnaté, plné ovocných šťáv a koření, dlouhé, výrazné a tělnaté, prostě parádní. Kabernety se Otovi vážně daří.


Byla to výborná degustace a příjemný večer s fajn lidmi a skvělým vínem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 PepaK PepaK | E-mail | 10. prosince 2013 v 22:12 | Reagovat

Zdravím po delší době. Moc hezké čtení.
Tak se konečně na něčem shodneme.:-) Ota Ševčík je vinař od Pána Boha a taky mu moc přeju, aby mu vyšlo vše, co si plánuje. Dál se už samozřejmě rozcházíme v hodnocení bílých vín. :-) Především u NG a PB. U červených si nejsem jistý popisem vzorků. Já zkoušel čistý Cabernet Savignon 2012. Ten mě moc neoslovil. Ale cuvee CS+Merlot+SV, které popisuješ ty, je i pro mě už i teď naprosto parádní pití. S Pinotem mě Ota trochu strašil marmeládovostí, ale ten vyzkouším až o svátcích. Snad to nebude taková hrůza.

2 Evas Evas | E-mail | Web | 12. prosince 2013 v 10:55 | Reagovat

[1]:Zdravím též. Hrůza to rozhodně nebude, nebála bych se toho :)

V čem se neshodujeme? Najburk se nelíbí? A PB ano? Nebo jak? Samé otázky :)

3 PepaK PepaK | E-mail | 12. prosince 2013 v 11:33 | Reagovat

Raději jsem se podíval znovu do poznámek :
Savignon - po otevření děsně zaprděné, ale druhý a další dny - ukradnu tvůj popis - elegantně minerální. Příjemné překvapení.
Hybernal - tam to bylo obráceně. Druhý den se objevují protivně vlezlé chutě.
Neuburské - vloni až neskutečně slané, plné překvapujících chuťových vrstev, letos mi hodně vadilo perlení, které ještě zvýranilo hořčinku a tato chuť zabila vše, dám mu ale ještě jednu šanci
Pinot Blanc - na téhle odrůdě se dle mě nejlíp projeví Otova technologie výroby. Pro mě krásný plný Pinot. V ročníku 2013 prý budou ještě výraznější kyselinky, tak to bude víno pro mě.
Bohužel jsem neměl RR, ten byl jen pro Pražáky. :-)
Tak ti nevím, shodujeme se nebo ne? :-)

4 Evas Evas | E-mail | Web | 12. prosince 2013 v 11:39 | Reagovat

[3]:Ale tak skoro jo :) Akorát jsi měl možnost dvoudenního zkoumání, což je vždycky zajímavější a prozradí leccos navíc. A PB mě obecně nějak moc nebaví, nějaké větší nadšení pro něj většinou nepociťuju u žádného vinaře :)

5 Pepak Pepak | E-mail | 12. prosince 2013 v 12:33 | Reagovat

Tohle jsem taky tvrdíval. A pak mě nějaký vzorek před tím pro mě nezajímavé odrůdy posadí na zadek. Naposledy Vavřinec 2012 - u Tomáše Čačíka. Vzal jsem ho na jeho doporučení a měl jsem spoustu řečí proč ne. Za 2 dny jsem mu volal, trapně prosil o celý karton a protrpěl jeho ironické poznámky. :-)
Předpokládám, že jsi něco od Oty Ševčíka koupila a někdy napíšeš podrobnější recenzi. Budu se těšit. S tebou je radost se hádat. :-)

6 Jirka V. Jirka V. | 23. prosince 2013 v 12:46 | Reagovat

Pepo, jižane,  ty ještě žiješ ;-) ?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama