Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Prosincový večer v Krásné hoře

17. prosince 2013 v 9:46 | Evas |  Ve vinařství
Při nedávném posezení u vína, jehož hlavní náplní mělo být naplánování dalšího pokračování KISS show, si posteskl kamarád, že často mluvíme o Krásné hoře, a on že tam nebyl a jejich vína vůbec nezná. Tenhle problém má ovšem velmi jednoduché řešení: stačí najít víkend, který všem vyhovuje, zamluvit nocleh v penzionu a vyrazit. Na podzimní revizi nového ročníku jsme ostatně do Poddvorova (a předtím do Ratíškovic) jezdívali v minulosti celkem pravidelně, tak proč v tradici nepokračovat, že?



Markovi Vybíralovi jsme nahlásili, že nás bude málo, jen co se do jednoho auta vejde, a že chceme projít mladá vína ve sklepě a pak posedět u starších. Ačkoliv bychom se spokojili i s malým studeným občerstvením, dozvěděli jsme se, že "něco jednoduchého" bude uvařeno. A tož to my se zase nenecháme dlouho přesvědčovat, k jídlu nás není nutné přemlouvat a vidina dobrého jídla je v posledních letech stejně vzrušující jako třeba rande před lety. "Něco jednoduchého" v podání Krásného hory nakonec bylo úžasné čtyřchodové rybí menu sestávající z uzeného lososa s pomerančovou šťávou, smetanou a hrubozrnnou francouzskou hořčicí, bramborové polévky s hříbky, candáta s černou čočkou belugou a dýňového pudinku s creme fresh, levandulí a kandovaným zázvorem. Od teďka si budu muset dávat pozor na pusu, aby si P., když řeknu, že udělám k večeři něco jednoduchého, náhodou nepředstavoval tohle.


Bylo to všechno úplně boží. K lososovému předkrmu svou lehkou svěží vůní a citrusovou kyselinou krásně sedl Ryzlink rýnský 2012. S hustou bramboračkou si v pohodě poradil výrazný a silný Sauvignon blanc 2012, který má elegantní vůni, na jazyku působí kulatě a dochuť má dlouhou a výraznou. Před hlavním chodem jsme zvládli ještě parádní Chardonnay 2010. Mělo svěží, přitom ale zralou medovo-propolisovou vůni, lehkou a velmi příjemnou chuť s citrusovou dochutí a velmi pěknou mineralitou v závěru. Krásná vůně, příjemná chuť, zajímavá mineralita, zralost, přitom lehkost, elegance - dohromady fakt výborné víno.






K candátovi s čočkou jsme ochutnali dvě vína. Ačkoliv Cuvée Chardonnay + Pinot blanc 2012 mě nijak nezasáhlo (a to nemyslím nijak hanlivě, jen mi svou nevtíravou elegancí a ničím nevybočující příjemností přišlo prostě jako takové normální bílé do gastra), s rybou si podle mě sedlo lépe než Cuvée Viktoria 2011 (50 % Chardonnay, 25 % Pinot gris, 25 % Pinot blanc). Viktorka se mi sice líbila daleko víc, má krásnou květinově-bylinkovou vůni s pěkným štychem po dřevě a plnou, šťavnatou, živou a dlouhou chuť s pikantním závěrem, ale k candátovi už byla až moc výrazná a panovačná. Takové víno si navíc vychutnám nejraději bez jídla.




Naprostá pecka byl ovšem dezert, dýňový pudink. A to taková, že jsem k němu ani žádné víno popít nestihla a prostě jsem ho zhltala! (S hltáním mám vůbec problém - za jakékoliv situace a v jakékoliv společnosti mimo vlastní rodinu jsem po jídle vždy suverénně nejdřív. Doma je to v pohodě, tam jsou takhle postižení všichni. Nejmarkantněji si to uvědomuju, když se sejdeme na celorodinný vánoční oběd - hltavý klan už dávno rozbaluje dárky, zatímco přiženění a přivdané ještě sedí u stolu a decentně jedí :) Jediná nalahvovaná třináctka, Muškát moravský 2013, má krásnou jemně parfémovou vůni a lehkou, pikantně nakyslou chuť. Prostě mlaďoch na vypití začerstva.



A pak jsme se podívali na zoubek červeným. Zweigeltrebe 2012 je pro změnu jediná nalahvovaná červená dvanáctka. Má pěknou švestkovo-višňovou vůni s kávovým nádechem a chuť višňové šťávy. Je to v pohodě pitné, středně dlouhé, přívětivé víno. Cuvée MPCA 2011 je můj oblíbenec a má tu i vlastní článek. Co se v něm píše o jeho pěkné ovocně-kořeněné vůni višní, švestek a černého rybízu a lehčí, ovocně šťavnaté a příjemně živé chuti, je svatá pravda, a nic na tom nehodlám měnit. Cuvée Bernety 2011 (60% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Moravia, 20 % Alibernet) má typickou kabernetově kořeněnou ostružinovou vůni a výraznou bohatou chuť s lehce kávovou hořčinou v závěru. Na jaře se mi ještě zdálo dost divoké a drsnější, tentokrát už mi tak řízné nepřišlo, bylo kulatější a měkčí, ale to může být i tím, že láhev prý byla otevřená už před pár dny. Rozhodně je fajn. Merlot 2011 má ovocnou vůni do malin a rybízu, maliny mi připomíná i šťavnatá ovocná chuť. Ta je dlouhá, na patře zanechává pěknou kyselinu. Není měkké, jak merloty někdy bývají, je veselé, živé a krásně pitné. Hodně mě bavil Alibernet 2011. Vůně je kořeněná, kávová, chuť je výrazná, plná, kyselina řízná, navzdory drsnějšímu charakteru vína cítím na jazyku nasládlý až medový podtón. Líbí se mi, ačkoliv je to ještě tak trochu divočák. A na závěr padl ještě Pinot noir 2011. Měl třešňovou, příjemně kořeněnou vůni s fajn štychem dřeva a ovocnou, opět pěkně kořeněnou chuť. Zdá se mi výraznější, silnější a tělnatější než starší krásnohorské pinoty. Je pěkně odrůdový a celkově vyvážený, takže se těším, jak se bude dál vyvíjet. Teď je to ještě mladík.


No a co aktuální ročník? Kromě muškátu z lahve jsme ochutnali i další mlaďochy přímo ve sklepě. Nic jsem nezapisovala, všechno se to teprve vyvíjí, ale něco mi přece jen utkvělo: co si z těchto podzimních ochutnávek mladých vín pamatuju, tak celkově mají třináctky, pominu-li ročník 2010, nejvíc kyselin. Nebude to na škodu, většina vín je dost výrazná a tělnatá a vyšší kyselina jim bude slušet. Ostatně v Krásné hoře si podle mě moc dobře poradili i s komplikovaným ročníkem 2010 a tento je v ostatních ohledech mnohem přívětivější. Hodně mě zaujalo Chardonnay, velmi komplexní, bohaté a už v této fázi elegantní víno. Protože mě baví suché sauvignony šmrcnuté sudem, líbil se mi i ten v Krásné hoře, těším se na něj. Cuvée Chardonnay + Pinot blanc bylo jednoduše příjemné, takové normální, ostatně jako výše zmíněná dvanáctka. Rosé z Zweigeltrebe se mi zdá jednodušší než v minulých ročnících, bude zřejmě na rychlé letní vypití. Zvědavá jsem na rýňák, jeho kyselina se mi zdála ďábelská, na druhou stranu, rýňák bez kyseliny není rýňák. Tak uvidíme. Taky jsme ochutnali boží nesířený kalný základ na sekt a něco z červených, což bylo fajn, ale detaily jsme asi nějak zamluvili :) Jo, třináctky se mi líbí, myslím, že plynule navazují na předchozí ročníky, nekoná se žádný zásadní zvrat ve stylu či kvalitě, žádný šok či úlet. Kdo byl spokojený loni, bude i letos. A to je fajn.


No a celkově to bylo prostě super. Výborné jídlo, parádní vína, dobří lidi. Ideální sobota. Díky všem.


P. S.: Ono nedávné posezení s kamarády mělo nejen tohle příjemné sobotní vyústění v Poddvorově, ale splnilo i svůj účel původní - doladili jsme detaily dalšího kissáckého vystoupení, což se vyplatilo, protože tentokrát (musím se pochválit) už jsme byli dokonalí (a rozhodně hezčí než originál :)


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Martin Martin | E-mail | 17. prosince 2013 v 11:23 | Reagovat

Tak to je nádhera,normálně jsem u toho slintal jak Pavlovův pes!

2 Mikuláš Mikuláš | Web | 17. prosince 2013 v 13:19 | Reagovat

Paráda. Nejradši bych okamžitě vypnul v práci PC a vyrazil stopem na Krásnou horu:)

3 Zdeněk Zdeněk | 19. prosince 2013 v 17:47 | Reagovat

Kdo by měl chuť na nějaké červené cuveé Krásné Hory, tak jej mají 100m od Václavského nám. ve Sklizenu a za stejné ceny jako na webu vinařství.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama