Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Slibný ročník 2013 Zdeňka Vykoukala

31. prosince 2013 v 9:28 | Evas |  Ve vinařství
Poslední letošní výlet na jih Moravy nás zavedl ke Slavkovu, kousek od památníku na počest obětí Napoleonova vítězství v bitvě tří císařů, kde hospodaří autentista Zdeněk Vykoukal. S jeho víny jsem se setkala jen velmi výjimečně, naposledy třeba na přehlídce Jiná vína, ale bylo to vždycky víc než zajímavé setkání, takže možnost omrknout jeho vinařství na vlastní oči mě už delší dobu lákala. Nakonec se zadařilo a naši vánoční cestu na sever Moravy za rodinou jsme spojili se zastávkou v Hostěrádkách-Rešově. Čtyřhodinová kolona na D1 způsobila, že jsme přijeli se zpožděním a z plánovaného poklidného příjezdu, srazu u kávičky se sestrou a švagrem a procházce po okolí nebylo nic. Přijeli jsme za totální mlhy a tmy, takže zvlněnou krajinu osázenou vinohrady, o které nám pan Vykoukal povídal, jsme si mohli jen představovat. Jsem nicméně vděčná za každou jízdu po D1, kterou přežiju, takže jsem ráda, že jsme vůbec dorazili.




Zdeněk Vykoukal obdělává vinohrad (nebo spíš vinohrádek, není to ani hektar) v trati Stará hora nedaleko Mohyly míru. Při pohledu na mapu člověk získá pocit, že jde o dosti severní oblast, jedná se ale o lokalitu s velmi teplým mikroklima, takže hrozny dozrávají dobře. Problémem je spíš sucho, protože Hostěrádky-Rešov leží ve srážkovém stínu Českomoravské vrchoviny. Ostatně sucho zavinilo i prakticky nulovou sklizeň v ročníku 2012 (a taky uschnutí všech nově vysazených keřů). Zdeněk Vykoukal se zaměřuje na bílá vína a má-li nějaká červená, pak z keřů, které už byly vysazeny v době, kdy vinohrady koupil. Tudíž i vysazuje jen další bílé odrůdy, modré rozšiřovat nehodlá. O postupech, které používá ve vinohradu i ve sklepě, se dočtete tady.




Nejdřív jsme se mrkli do sklepa na mladá vína. Na úvod Veltlínské zelené ze dvou různých sudů z hroznů nakoupených od ZD Sokolnice. Bylo voňavé květinově a ořechově a mělo šťavnatou ovocnou chuť, lehce do jablíček. Bylo fajn, ale Veltlínské zelené, které pan Vykoukal vyrobil z vlastních hroznů, je úplně jiná liga. Vinohrad, ze kterého vlastní hrozny pocházejí, byl vysazen v roce 1982 a ačkoliv je jen nedaleko od keřů družstevních, víno se projevuje úplně jinak. Má jemnou, spíše neurčitou vinnou vůni a plnou, už teď elegantní chuť, krásně minerální až kamenitou, s dlouhou dochutí, která je svou mineralitou až slaná. Toto je a bude opravdová paráda. Líbilo se mi i cuvée Ryzlink rýnský (55 %) a Ryzlink vlašský (45 %) i přesto, že ještě kvasilo. Je živé, šťavnaté, s pěkně pikantní kyselinou. Všechna tato vína leží v akátových sudech. Jediné víno, které se do sudu nevešlo a je tudíž v nerezu, je cuvée Müller Thurgau (70 %, vinohrad z roku 1982) a Sauvignon (30 %, 25°ČNM). Je to pěkné, veselé víno, u kterého bych zcela blbě tvrdila, že bylo stoprocentně ve dřevě :) Voní nasládle vanilkově, lehce kouřově a jemné tříslo v chuti dotváří dubový dojem. Pak něco naslepo hádejte :) V novém dubovém sudu (500 litrů, z Maďarska) naopak rozhodně je Neuburské (výsadby z let 1953, 1993-1995). Voní jemně po žlutém ovoci a pomerančích, má výraznou chuť plnou ovocných šťáv a příjemnou citrusovou kyselinu. Moc pěkný najburk, na ten se, stejně jako na veltlín, těším. Najburk mě zřejmě zaujal natolik, že jsem úplně prokaučovala Chardonnay, které leží ve stejném dubovém sudu. Nemám k němu ani čárku :) A inspekci sklepa jsme zakončili dvěma červenými vzorky. Ačkoliv jsou pro Zdeňka Vykoukala okrajovou záležitostí, byla jsem nadšená. Frankovka doplněná menším množstvím Svatovavřineckého ještě lehce perlila, voněla po bobulovém ovoci, chutnala ovocně a lehce, příjemně se pila. Co mě ale doslova ohromilo, byl Cabernet Moravia. Měl krásnou teplou vůni, pěkně kořeněnou, ovšem nikoliv tvrdě a nezrale paprikovou. V chuti je krásně kulatý, lahodný, víno působí lehce, ale nikoli však bez těla. Má dobrou strukturu, působí vrstevnatě, chuť je dlouhá. Zatím je to paráda. Jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet. Jo a jen pro pořádek: hrozny jsou z vinohradu vysazeného v roce 1998 a víno leží v asi pětiletém sudu barrique ze Španělska.



Pak jsme ochutnali cuvée Veltlínské zelené (75 %) + Sauvignon (25 %), které mě zaujalo už na Jiných vínech pod názvem Flór 2011. Leželo v malém akátovém sudu přes rok a půl na kvasničných kalech bez síření, stáčení či doplňování, přičemž poslední rok se kaly ani nepromíchávaly. Pak bylo víno stočeno a teprve lehce přisířeno. Tohle víno mě baví. Je živé, jablíčkovo-citronové, proměnlivé, vrstevnaté a zkrátka mi moc chutná. A stejně jako na Jiných vínech se mi i tentokrát líbilo víc než Cuvée Resch 2012 (směs všeho, co přežilo nešťastný rok 2012, převažuje Müller Thurgau, Sauvignon a Ryzlink rýnský, leželo v jedenkrát použitém akátovém sudu). To má výrazně žlutou barvu, příjemnou chuť žlutého ovoce s pěknou mineralitou a příjemnou ovocnou vůni s nasládlým štychem akátového dřeva. Dohromady je to pěkné víno, ve kterém ovšem, stejně jako v září na Jiných vínech, čuchám - slovy vinaře Vykoukala - "erteplové sklep" :)



A pak jsme se ještě podívali na zoubek třem nalahvovaným vínům ročníku 2011. Chardonnay 2011 - rmut ležel na slupkách 14 hodin, pak víno kvasilo v akátovém sudu a leželo na kalech bez přidání síry skoro rok a půl. Voní jemně, ale proměnlivě, snad po broskvích a angreštech a trochu po čerstvém pečivu s máslem, je mohutné a silné, na jazyku působí hutně. Je to elegantní, ale trochu panovačné víno. Preferovala bych o něco výraznější kyselinu, zdá se mi, že při vší té síle působí trochu mdle.


Veltlínské zelené 2011 macerovalo na slupkách dva dny a mošt kvasil taktéž v akátu, kde pak víno leželo sedm měsíců na hrubých kalech a po stočení dalších čtyři měsíce na jemných kalech. Je to výrazné a plné víno, s pěknou vrstevnatou vůní a šťavnatou a říznou chutí a krásným minerálním závěrem, díky vyšší kyselině působí živěji a pije se navzdory vyššímu alkoholu a celkové mohutnosti velmi snadno.





Z této trojice se mi asi nejvíc líbilo Neuburské 2011. Macerace na slupkách trvala 36 hodin, poté znovu akátové sudy, osm měsíců na hrubých a čtyři na jemných kalech. Má svěží, ovocně-šťavnatou vůni, bohatou, kombinující snad svěží čerstvá jablka, broskve, ryngle. Chuť je příjemná, svěže ovocná, přitom minerální, dlouhá a s pěknou hořčinou připomínající pomerančovou kůru. Je to vyvážené, velmi příjemné, krásně pitné víno.


Zdeněk Vykoukal předem avizoval, že díky předešlému ročníku nemá mnoho vzorků. Když se ale přičetla mladá vína, která se líbila natolik, že jsme nic neodlévali a naopak s radostí pili, bylo toho až až. Tolik, že došlo i na kytaru :) Hrdě se hlásím k těm, co neumějí vůbec zpívat, ale od určité hladinky zpívají strašně rádi. Doufám, že z toho pan Vykoukal nebude mít noční můry. A taky doufám, že budu mít příležitost tahle jeho mladá vína někdy v budoucnu ochutnat, jevila se totiž velmi slibně. Bylo to strašně fajn a jsem hrozně ráda, že jsme se domluvili a tuhle návštěvu uskutečnili. Zdeněk Vykoukal a jeho vína zajistili, že můj poslední letošní významný vinný zážitek byl úžasný. Děkuju.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Honza Honza | 8. ledna 2014 v 10:27 | Reagovat

je dobře, že jste tu "kávičku" nestihli, káva se přeci před degustací nekonzumuje:)

2 Evas Evas | E-mail | Web | 8. ledna 2014 v 10:36 | Reagovat

[1]: A to já klidně konzumuji :) Tahle "pravidla" mám někde. Klidně piju kávu, střídám barvy i sladkosti vína a během otevřených sklepů si dám pivo :) Víno je od toho, aby se pilo, nehodlám kolem něj dělat zbytečnou vědu...

3 js js | 13. ledna 2014 v 14:23 | Reagovat

[2]: ono to taky plati jen u nudnych sterilnich vin. U dobrych vin s chuti neni potreba kazde degustacni sousto zapijet neperlivou mineralkou a zajidat bilym pecivem :)

A Zdenek nudna sterilni vina rozhodne nedela :) ... kavicky bych se urcite nebal

js (dva-duby.cz)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama