Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Petr Koráb u Fajnšmekra

5. března 2014 v 12:10 | Evas |  Degustace
Autentistu Petra Korába a jeho boleradické vinařství jistě není třeba představovat. Velké představování ostatně neproběhlo ani v útočišti vršovických fajnšmekrů, kam přijel představit svá vína, jelikož se sešli převážně "staří známí".




Kromě pěti bílých vzorků ročníku 2012, tří červených jedenáctek a likérového vína dovezl i výbornou domácí slaninu a kančí klobásky, měsíčkovou mast (kterou jsem vyzkoušela na svých věčně vysušených kloubech na rukou a pak měla po celou degustaci docela prasácky umatlanou skleničku :), skvěle osvěžující čaj z vinných listů, měsíčku, černého bezu a lipového květu a vinný ocet ze Svatovavřineckého 2009, který zrál ve francouzském dubovém sudu. Voněl sice trochu jako odlakovač, ale chuť měl příjemnou a vzbuzoval u mě nezvladatelnou chuť na klasický rajčatový salát z do sladka vyzrálých rajčat a pořádně palčivé cibule.


Neuburské 2012 (Dukejský, Boleradice) má velmi jemnou, svěže-elegantní vůni a příjemně pepřnatou kořenitou chuť s grepovou hořkostí vespod a pěknou mineralitou v závěru. Je fajně dlouhé, příjemně pitné, ale ještě mladé. Hrozny jsou z téměř osmdesátiletých keřů a myslím, že i víno z nich potřebuje dost času, aby pořádně ukázalo svou eleganci, krásu a zralost. Takže uložit a nesahat! :)


Ryzlink vlašský 2012 (Psinky, Boleradice) voní lehce po ovoci a oříšcích, nasládlá chuť má výrazně minerální štych, až kamenitý, je to jako olíznout křemen. Má příjemnou dochuť. Působí nasládle a nemá nijak vysokou kyselinu. Je harmonické, dobře pitné, mně ale chybí živější kyselina, která by dodala na šťavnatosti.


Pinot blanc 2012 sur-lie (Dukejský, Boleradice) má zralou ovocnou vůni trochu do jogurtu a trochu s petrolejovým nádechem. Je mohutné, na jazyku hutné, vrstevnaté, dlouhé. Tohoto pěkného plnotučného vína ovšem bylo vyrobeno málo, takže se běžně neprodává. Leda si udělat výlet do Boleradic :)


Starosvětské 2012 sur-lie (Ryzlink rýnský, Psinky, Boleradice) je krásně kalné a krásně živě voňavé po pečeném jablku, čerstvých vlašských ořechách v takové té tenké hořké slupičce, s pěkným štychem dřeva. Živá vůně působí nasládle, v chuti je ale víno suché, plné, přitom svěží, živé. Dlouhá chuť je příjemně grepová, výborně pitná. Parádní víno, moc se mi líbí.


O Tramínu červeném 2012 sur-lie (Psinky, Boleradice) všichni básnili v září na Jiných vínech, a to tolik, že zmizel dřív, než jsem ho stihla ochutnat. Je to tzv. oranžové víno (macerovalo se na slupkách 4 měsíce, po vylisování dlouho leželo na jemných kvasnicích ve francouzském dubovém sudu) a barvu má opravdu oranžovou skoro jako pomeranč. Má boží, výrazně ovocnou vůni s lehkým lékárenským štychem, a plnou, výraznou a šťavnatou chuť s příjemně natrpklou kyselinkou ve velmi dlouhé dochuti. Voňavé, živé, lahodné, krásně pitné, elegantní, přitom rozverně hravé, prostě výborné.


Zweigeltrebe 2011 (Psinky, Boleradice) má zpočátku ostřejší, trochu těkavkovou vůni, která ale rychle odvětrá a zůstane výrazně a šťavnatě působící pěkná ovocná vůně, nejspíš malinová, navíc s trochou karamelu. Na jazyku víno působí hladce a pěkně kulatě, je příjemně ovocné, dobré.


Svatovavřinecké 2011 (Víckov, Boleradice) má bohatou vůni tmavého ovoce, kouře, dřeva, čokolády. V chuti je říznější, kyselina je výrazná, víno působí tak trochu syrově a o poznání drsněji než předchozí vzorek. Je divočejší a možná by mu prospělo ještě nějaké to poležení, ale víno je to jinak moc pěkné. Teď by potřebovalo doplnit pořádnou hovězí flákotou :)


Karmazín 2011 (Frankovka, Dukejský, Boleradice) má velmi pěknou švestkovou až povidlovou vůni a příjemnou ovocnou kořeněnou chuť. Je tvrdší a působí trochu nepřístupně, ale to není nic, co by nevyřešil čas. Je to pěkně odrůdové víno, voňavé, dobře se pije.


A na konec Černé starosvětské 2010 likérové. Vůně bobulového ovoce se kloubí s karamelem, čokoládou, vanilkou a lehkou připáleninou. Na jazyku je sametově hladké, lahodné, slaďoučké, ale doplněné pikantní kyselinou. Milý dezert.


Byl to příjemně strávený večer v dobré společnosti a s dobrými víny ve fajn komorní atmosféře. Díky krásným fotkám z vinohradu, ze sklepa a z okolí jsem si připomněla, jak je v Boleradicích hezky a že jsme tam prožili několik velmi příjemných chvil a že by bylo fajn se tam zase jednou podívat (pro změnu třeba za pěkného počasí). Děkuju Petrovi Korábovi i Fajnšmekrům.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama