Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Velikonoce v dobré společnosti

22. dubna 2014 v 14:14 | Evas |  Jen tak
Letošní Velikonoce byly velmi příjemné! Povedlo se počasí a navíc jsme je strávili ve společnosti dobrých lidí i dobrých vín.




Počasí o letošním velikonočním víkendu vyloženě přálo venkovním aktivitám, takže jsme ho strávili s bráchovou rodinou převážně venku - na Vyšehradě, procházkou po nábřeží, v botanické zahradě a skleníku Fata Morgana s krásnými exotickými motýly, na vinici v Tróji. Taky jsme si dali skvělé stejky a dobré pivo u Beznosky a luxusní čokoládu z kbelské pralinkárny Passion Chocolate. Grilovali jsme, hráli pétanque a různé deskové hry, poslouchali hudbu. A samozřejmě pili víno.



Vypili jsme třeba Ryzlink vlašský 2012 od Tomáše Čačíka. Je to moc povedené živé víno. Má pěknou ovocnou vůni s lehkým kvasnicovým a ořechovým štychem. Je šťavnaté, maličko snad i perlivé na jazyku, svěží, krásně pitné, s minerálním závěrem, příjemnou grepovou dochutí.

Krásně živá je i Prima Nocta 2012 (Veltlínské červené rané) z vinařství Dva duby. Měla krásnou barvu, od sytě zlaté v první sklenici přes lehce opalizující zlatavou až po pastelovou ve skleničce poslední. Vůně připomíná pomeranče, pomerančovou kůru, navíc koření, trochu štych dřeva. Chuť je plná, živá, šťavnatá, čerstvá a zdravá, pěkně dlouhá, v závěru nechybí příjemná kyselina. Je to dobře pitné, lehkonohé, rozverné víno, žádná vážná usedlá matróna. Moc se mi líbí.

A do třetice živé bílé: Chardonnay 2012 od Petra Marady. Víno světlejší zlaté barvy má vůni do zralých sladkých jablek a oříšků v karamelu. V chuti je výrazné, na jazyku mohutnější, vrstevnaté, pikantní dochuť je dlouhá a příjemná. Je to dobré víno, stále šťavnaté a svěží, proti předchozím dvěma vínům už ale působí nazráleji a vážněji, projevuje se šardonková máslovost a chlebovina. Je to dobré víno, škoda, že už žádnou další láhev nemám.




Od svých rodičů se nemusím obávat dárků v podobě vína s motýlem či křížem. Mí rodiče mi dávají k narozeninám jinačí kousky. Třeba Cuvée Veselý Bočky 2012 od Richarda Stávka. Na jeho otevření je sice možná ještě brzo, ale u nás si láhve nikdy moc dlouho nepoleží. A pokud ano, tak jen omylem. A Velikonoce jsou příležitost otevřít to nejzajímavější, ne? Cuvée Frankovky, Svatovavřineckého, Modrého portugalu, André a Cabernetu Moravia voní krásně ovocně, od zralých višní, přes švestky až po ostružiny s malinami, má pěkný kořenitě-kouřový štych. V chuti je čerstvé, výrazně ovocné, plné a vrstevnaté. Výrazná a dobrá šťavnatá chuť je zatím dost řízná a tvrdší, víno má ale dobrou délku a strukturu. Slibuju si, že té druhé láhvi dám nějaký čas pokoj :)

A došlo i na mé oblíbené Cuvée MPCA 2011 z Krásné hory (Merlot, Modrý portugal, Cabernet Sauvignon, Alibernet). Má tak pěknou vůni! Vůně působí teple, mísí se v ní višně, třešně, povidla, koření i čokoláda. Lahodná chuť je harmonická, víno je až mazlivě kulaté a příjemné, nic z něj nikde netrčí, nic v něm nevadí, nic neruší. Je lehké, výborně pitné, krásně obyčejné, přátelské.

Zweigeltrebe 2011 od Petra Korába nepůsobí tak měkce a teple jako třeba MPCA, jeho vůně je ostřejší, veselejší, mladistvější. Vůně je všemožně ovocná, chuť vlastně taky. Na jazyku je ale víno už hladké, příjemné. Není nijak mohutné ani extra dlouhé, což ale vlastně od zweigeltrebe ani nečekám. Je to normální moravské červené víno, vstřícné, dobře se pije.

A nakonec ještě jednou Tomáš Čačík. Jeho Cabernety Moravia jsou už pověstné. Ten z ročníku 2012 je zase parádní. Má až podmanivě pěknou teplou vůni ostružin a černého rybízu, koření a čokolády s vanilkou, a lahodnou, vyváženou ovocnou plnou chuť, vespod nasládlou, v závěru pikantní, šťavnatou a dlouhou, s dochutí tak příjemnou, že chcete další a další doušek. Je to zatraceně dobře vyladěné víno!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama