Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Čím zapít zweigeltrebe

13. května 2014 v 10:09 | Evas |  Jen tak
Po dvou večerech strávených výhradně s červeným vínem přijde člověku k chuti kapka bílého. Když jsme tedy v sobotu večer svědomitě zhodnotili vývoj vín odrůdy zweigeltrebe v otevřených lahvích, odměnili jsme se douškem něčeho čerstvého.





Ale ještě předtím jsme si užili vyloženě odpočinkové odpoledne. Nejdřív jsme vyrazili do vysokomýtského muzea na fajn výstavu pivovarnictví a pak jsme vyzkoušeli pořadem Ano, šéfe! profláknutou restauraci U Zběhlíka. Risknuli jsme to bez rezervace, což se nejdřív jevilo jako zbytečný hazard, protože hospodu takhle obleženou koly a auty jsem ještě neviděla. Ale nakonec se ukázalo, že dost majitelů všech těch dopravních prostředků se zřejmě kochá malebným okolím nebo je ubytováno v penzionu, takže jsme se docela v pohodě vešli. Měla bych drobné výtky k přeplácanému interiéru, zbytečným dekoracím z umělých květin nebo absenci jiných než průmyslových nealko nápojů (uvítala bych nějaké domácí limonády nebo ledové čaje), ale jídlo bylo nakonec tak dobré, že jsem ochotná tyhle mouchy odpustit. Poněkud horší byla dost dlouhá doba, kdy jsme čekali na jídlo. Hovězí vývar z oháňky byl vynikající a pstruh se zkaramelizovanou šalotkou, limetkovou omáčkou a pečenými brambory byl taky moc dobrý. Kromě ryby se u stolu vyskytlo vepřové, hovězí i skopové maso a všichni vypadali spokojeně. Moc mi ovšem chutnal dezert, sněhové bezé s ovocnou omáčkou a bazalkovou zmrzlinou. Byl překvapivý a opravdu výborný. Takže shrnutí: přes celou republiku bych sem nejela, obzvlášť ne z Prahy, kde je možností dobře se najíst přece jen víc, ale když se budu vyskytovat poblíž, moc ráda tu zase něco sním.

No a teď k těm bílým vypitým po červených:


Old School Cuvée 2011 z Krásné hory (směs mnoha odrůd, mj. veltlínského zeleného, neuburského, mülleru-thurgau, bílého a šedého portugalu, z velmi starých, dnes už bohužel vyklučených keřů) je pořád živé a svěží, příjemně minerální. Vůně je proměnlivá, nejdřív trochu mléčná, potom různě ovocná, nakonec výrazně citrusová. Je dobře pitné, vstřícné, celkem dlouhé, s pěknou kyselinou. Na zahnání lehké únavy z očichávání a prosrkávání tolika zvajgltů zkrátka ideální.

Chenin Blanc 2007, Znovín, je moravské zemské víno z hroznů z trati Staré vinice. Má lehce květinovou, jemnou, nevtíravou vůni, opravdu pěknou. Chuť je spíše nevýrazná, tělo spíše slabší. Kyselina tam pořád je, ale víno už odchází, myslím, že mělo být už dávno vypité. Před dvěma třemi lety bylo určitě moc fajn.

Chardonnay Pinot Blanc 2009 z Krásné hory je vlastně předstupeň ke Cuvée Viktoria, které vzniklo až přidáním Pinotu Gris. Má pěknou elegantní vůni tak trochu barvy-laky stylu, s pořád celkem výraznou stopou dřeva. Působí už docela zrale, tak nějak šardonkovsky máslově, přitom ale pikantně, má to pěkný minerální podtón. Krásná hora jak se patří, tohle mě prostě baví.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Martin Martin | E-mail | 13. května 2014 v 12:16 | Reagovat

Tak U Zběhlíka jsem s partnerkou ještě nebyl (mám to tam jen asi 8km) - není prostě kdy.
K vinařství Krásná hora - pro její kvalitu ji proto asi vzali do uskupení V8....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama