Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Václav Šalša, Agni 2013

12. června 2014 v 11:00 | Evas |  Jen tak
Mě ty nové odrůdy poslední dobou snad pronásledují!



Zatímco Praha pila víno, já ležela doma s teplotou, bolehlavem a pocitem, že jsem si mozek vysmrkala z hlavy. Jak ustoupila ta nejhorší rýma, cosi mi sedlo na průdušky, takže teď moje pokusy promluvit dopadají, jako když Jiří Wimmer recitoval Bezručovu Ostravu. Ale chuť na víno už se vrátila :)




Zahrádka přináší své plody, takže se teď denně ládujeme jahodami. Jaké víno zvolit k čerstvému chlebu s máslem a jahodami, mému oblíbenému letnímu jídlu? Napadlo mě Agni, které už pár týdnů čeká v lednici na vhodnou příležitost. Snad mě k tomu nápadu přivedla jeho barva - jasně červená, jahodová, průsvitná, vlastně by to mohlo být i takové tmavší rosé.

Kabinetní Agni 2013 od Václava Šalši má vůni květin, kandované pomerančové kůry a bylinek. Podle vůně bych rozhodně nepoznala, že se jedná o červené víno. Naslepo bych tipovala nějakou "oranžádu", bílé víno, které dlouho macerovalo na slupkách, navíc nejspíš dělané z celých hroznů včetně třapin. Ostatně i chuť mi tenhle typ vín jasně připomínala: lehce natrpklá, v závěru mírně svíravá, s pecičkovou nahořklostí, připomíná bylinné výluhy. Víno je velmi lehké, má sotva 10,5 % alkoholu, je kratší, dobře pitné, svou lehkostí v těchto vedrech dobře osvěžující a kdyby to u vína nebylo blbé, napsala bych, že je až žízeň zahánějící.


Dostala jsem tu láhev bez dalších informací i bez etikety. Na webu vinařství se píše, že hrozny jsou z Velkých Bílovic z trati Pod Belegrady. Projev vína mi přišel hrozně zajímavý, takže jsem se na technologii výroby zeptala přímo pana Šalši. Obratem mi odepsal, že se jedná o konvenční postup výroby - odzrnění, přisíření, přidání selektovaných kvasinek, kvašení při teplotě 30°C, ihned po dokvašení listováno, odkaleno, jablečno-mléčná fermentace, nečiřeno, ale filtrováno, nalahvováno. Takže můj dojem "třapiny, dlouhá macerace, bez filtrace" je vedle jak ta jedle. Nevadí. Je to každopádně zajímavé, lehké letní víno.


Jo a k chlebu s jahodami se samozřejmě vůbec nehodilo :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ondra Ondra | Web | 18. června 2014 v 10:25 | Reagovat

On tohle je normální projev Agni. Je to červená muškátová odrůda (André+Irsai), takže to takhle mate. Já to samotný moc nemusím, ale když je toho 5% v cuvée, tak to zahraje dobrou notu.

2 Evas Evas | E-mail | Web | 18. června 2014 v 10:32 | Reagovat

[1]: Mě to teda zmátlo dokonale :) Větší množství bych toho asi taky nepotřebovala, ale po téhle zkušenosti věřím tomu, co říkáš, že trocha do cuvée může být fajn.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama