Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Pražská zastávka V8 Tour 2014

22. července 2014 v 8:22 | Evas |  Degustace
Minulý týden jsem vyrazila na degustaci vinařské Aliance V8. Ta má v současnosti šest členů, Sonberk, Nové vinařství, Víno Marcinčák, Vinařství Volařík, Kolby a nejnovějším členem je Krásná hora, a byla založena podle slov svých členů s cílem podpořit výrobu a propagaci vysoce kvalitních moravských vín s garancí původu. Degustaci, která byla jednou ze šňůry ochutnávek konaných v různých městech, předcházela tisková konference, jíž jsem se nezúčastnila, jelikož se konala v době, kdy vydělávám na chleba. A víno.



Na degustaci jsme dorazili asi hodinu po začátku akce, a to už byl v sále Alcronu, kde se akce konala, docela slušnej nátřesk. Za vstupné 290 korun (byli jsme "objednaní" emailem, bez této rezervace bylo vstupné o 60 korun vyšší) jsme dostali arch se seznamem vín, sklenici Luigi Bormioli těžkou tak, že by se dala případně použít i v sebeobraně, a volnou degustaci téměř šedesáti vzorků. Naštěstí lidí už potom nepřibývalo a o něco později už se dalo vždy najít volný barový stolek k odložení skleničky a zapsání poznámek. Ačkoliv těch jsem tentokrát moc nenapsala. Jaksi nebylo, co poznamenávat. Většina vín mi přišla úplně bez osobnosti, bez duše. Vína s vyšším zbytkovým cukrem jsme vynechávali, ne že bych byla třeba proti polosuchým vínům zaujatá (otevřeně ale přiznávám, že proti polosladkým a sladkým ano :), ale vzorků bylo hodně, vzduchu a místa málo, takže na zbytkový cukr prostě nebyla nálada. Problém byl, že vyšším zbytkovým cukrem disponovala i mnohá vína označená jako suchá, takže v kolonce zbytkový cukr nebyl problém najít u suchých vín hodnoty přes sedm, osm gramů.


S víny Nového vinařství už jsem se párkrát setkala, takže jsem zhruba věděla, co můžu očekávat. Jejich styl se obvykle míjí s mým vkusem, takže jsem ani tentokrát nebyla zklamaná :) Spíš mě překvapilo, že se mi vína jevila jako dost neodrůdová. Vlašák nebo veltlín vonící po bonbonech mě nenadchnou. Nejlepší (nejlepší ve smyslu "dá sa") se mi zdál polosuchý Tramín červený 2012 (pozdní sběr, Langewarte, Nový Přerov), který měl paradoxně nejméně výraznou, spíš decentní a docela odrůdovou vůni a vyrovnanou chuť, z níž nic netrčelo. Ale víc než dvě deci, navíc k nějakému jídlu, bych ho stejně vypít nechtěla.


Víno Marcinčák neznám naopak vůbec. Myslím, že jsem dosud od něj neochutnala ani jediné víno. Ale jelikož pana Marcinčáka vidívám v různých médiích docela často, viděla jsem spousty fotek z jeho vinic, vinařstí, mnohé rozhovory atd., vytvořila jsem si jakýsi obraz a očekávání. Očekávala jsem minimálně nadprůměr. Možná něco osobitého, možná něco luxusnějšího... Dostala jsem ale do skleničky dost nezajímavé vzorky, rýňák, ač bio a VOC, postrádal tělo a působil rozházeně, neuburské mělo nepřirozenou vůni. Moc mě nenadchlo ani červené cuvée Bokovka 2009, směs pinotu a zweigeltrebe. Zdálo se mi rozhárané, drsné, vůně jakási lékárenská. Rulandské modré 2006 (výběr z hroznů, Růžová hora, Novosedly) mi nejdřív nesedělo vůní, mělo takový sklepní čuch, ale chuťově mi víno celkem vyhovovalo.


S jistým očekáváním jsem šla i ke stolečku Sonberku, několik vín tohoto vinařství na mě v minulosti udělalo docela dojem. Muškát moravský 2013 (řada Stříbrný Sonberk, kabinet, Sonberk, Popice) voněl odrůdově, pěkně, byl lehký, svěží, pitný. Jo, fajn víno. Vůbec mě tu nezaujal, ba se mi přímo nelíbil stříbrný Sauvignon 2012, zato rýňáky ročníků 2010 až 2012 byly moc pěkné. Nejvíc se mi asi líbil Ryzlink rýnský 2011 (řada Velký Sonberk, pozdní sběr), suché, minerální víno s pěkným štychem petroleje, parádní. Cuvée Chardonnay + Rulandské šedé, pozdní sběr 2012 (řada Velký Sonberk) bylo tak silně barrique, že jsem v něm marně hledala nějaké víno. A to mám tyhle oak monsters ráda, dokonce si v nich přímo rochním. Ale tohle bylo prostě příliš, respektive chyběl jakýkoliv jiný projev než dřevo.





Z vinařství Volařík jsme ochutnali jen kabinetní Müller Thurgau 2013 (Za Turoldem, Mikulov), který byl jedním z "Nejlepších 8 z V8", tedy výběru osmi nejlepších vín, které ve slepé degustaci zvolili členové aliance. Víno, deklarované jako suché, s 8,4 gramy cukru (a 8,1 g kyselin) bylo líbivé, nasládlé, přitom s výraznou kyselinou, voňavé, ovocně-květinové. Pro mě příliš expresivní, jednoznačné, měla jsem z něj pocit, že při jeho výrobě si někdo řekl, pojďme a dejme tam všechno, co se lidem líbí :) S Volaříkovými víny už jsem se párkrát setkala a vždycky jsme se minuli podobným způsobem, takže jsem další vzorky ani neměla chuť zkoušet.


Pohled do katalogu na seznam vín Krásné hory byl radostný, protože všechna krásnohorská vína byla (jako už tradičně) opravdu suchá a všechny hodnoty zbytkové cukru měly tvar nula celá něco gramu. Umírněné, decentní, nepřehnané vůně byly společným znakem jejich bílých vín, z nichž se mi nejvíc líbilo Cuvée Viktoria 2012 (Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc), ačkoliv velmi mladé, zatím trochu neuspořádané víno s výraznějším projevem dřeva, tak už teď s jasným potenciálem vyvíjet se velmi příjemným způsobem. Výborná byla obě červená vína. Zweigeltrebe 2012 bylo velmi příjemné, v podstatě obyčejné víno, ve své obyčejnosti ale moc sympatické, krásně pitné, lahodné. Nevadilo by mi mít tohohle doma větší zásobu. A moc se mi líbilo Cuvée Bernety 2012 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Alibernet), kořeněné, chuťově i aromaticky výrazné a bohaté víno. Potřebuje ještě čas ke srovnání a uhlazení jisté divokosti, ale mně se líbí moc, o maličko víc než zweigelt.


Krásnou horu jsme si nechali na konec, protože jejich vína celkem důvěrně známe. A nakonec jsme si měli nechat i vinařství Kolby, s nímž máme taky docela fajn zkušenosti. Jenže když jsme přišli, byl jejich stůl zrovna jediný volný, takže jsme začali s Kolby. Byla to možná chyba, protože ve srovnání s jejich víny nás pak bohužel čekala vesměs velká nuda. Všechna vína, která jsme tu ochutnali, byla povedená. Cuvée Kolby bílé 2010 (moravské zemské víno), suché, svěží, lehčí, ale nikoli prázdné, fajně pitné. Rulandské bílé 2011, pozdní sběr, kulatější, tělnatější, výrazné, s umírněnou příjemnou vůní. Pěkný pozdněsběrový Sauvignon 2010, elegantní, s dlouhou chutí, grepovo-citrusovou dochutí, pevným tělem, výraznou kyselinou. Cabernet Sauvignon 2009, výběr z hroznů, takový ten typicky moravský cabernet, trochu do paprik, kořeněný, natrpklý, řízný, s trochu "zelenými" tóny, což mně ale tolik nevadí, nepatřím mezi vyložené odpůrce této odrůdy na Moravě. Nejvíc se mi líbil jakostní Modrý Portugal 2011, stejně jako krásnohorský zweigelt víno krásné svou obyčejností, vstřícností, úžasnou pitelností, vyrovnanou příjemnou chutí a sympatickou vůní.


Takže tak. Kolby výrazně zabodovalo, Krásná hora nezklamala, ryzlinky se Sonberku daří, ostatní produkci aliance V8 přenechám jiným.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 22. července 2014 v 8:42 | Reagovat

Pěkný report :-) Tentokrát to vidíme hodně podobně. BTW kdo ti říkal, že Bokovka 2009 je směs PN+ZW? Opakovaně mi bylo řečeno, i když to tak ani omylem nevypadá a nechutná, že jde o dva různé PN. Tak nevím :-)

2 Evas Evas | E-mail | Web | 22. července 2014 v 8:48 | Reagovat

[1]:Díky. Jeden z těch dvou mladíků. Prý dva druhy PN a 10 % ZW.

3 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 22. července 2014 v 8:52 | Reagovat

[2]: Tak to se složení od začátku degustace změnilo :o) Mladý Marcinčák mi říkal jen ty pinoty :o)

4 Martin Martin | E-mail | 22. července 2014 v 22:43 | Reagovat

No jsem na to docela zvědav,pojedeme buď do Pardubic,Brna nebo Olomouce (podle toho,jak bude čas) a můžu si alespoň určit pořadí

5 Evas Evas | E-mail | Web | 23. července 2014 v 8:46 | Reagovat

[4]: Třeba se vám zalíbí úplně něco jiného :) Dejte pak vědět...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama