Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Korábův ryzlink sur-lie

27. srpna 2014 v 8:45 | Evas |  Jen tak
Zrovna včera přemýšlel na facebooku kolega z Jižního svahu o párování vína s jedním klasickým českým pokrmem. A dostal radu, která by se měla do kamene tesat: dobrý ryzlink se hodí ke všemu. Je to tak. Kdybych si měla vybrat jedinou bílou odrůdu, se kterou bych měla to své pozemské bytí tady nějak doklepat, byl by to ryzlink rýnský. Má tolik podob a tolik různých stylů, že zkrátka nemůže nudit. Vždycky se dá najít podoba, která se bude hodit k danému jídlu, okamžiku či náladě. Dnes pár řádek o jednom fajn rýňáku.




Ryzlink rýnský ročníku 2011 od Petra Korába, prodávaný s názvem Starosvětské 2011, se mi moc líbil už před rokem a půl při návštěvě ve sklepě (což mi připomíná, že už jsme u Korábů nebyli pěkně dlouho :) Víno z hroznů z boleradické trati Psinky je vyrobené metodou sur-lie a má podtitul moravské živé víno. Na etiketě se píše, že jde o přirozeně zakalené víno, ale zrovna v naší láhvi bylo čiré a jiskřivé. Po zkušenostech s Korábovými sur-lie hádám, že každá láhev si žije vlastním životem a příště třeba narazíme na víno lehce zakalené. Tahle živost a proměnlivost mě právě baví. Mělo krásnou barvu zlata s lehce nazelenalými odlesky a pěknou výraznou vůni květin, nebo spíš celé rozkvetlé louky, s výrazným štychem dřeva, spíš ale akátu než dubu (víno zrálo z 60 % v dubových sudech a ze 40 % v akátových). V chuti je krásně živé, šťavnaté, trochu evokuje bylinkové čaje, je kořeněné, později ovocné do jablíček, pak zas chvíli cítím oříšky a mandle. Nad tím vším jemně kvasničný a oxidativní štych, příjemná svíravost, fajn délka. Je to lehce a dobře pitné víno. Jistě by se taky našel pokrm, se kterým by si dobře notovalo, ale protože nejsem zrovna fanda párování jídla a vína, vypili jsme ho jen tak. S radostí.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 David David | Web | 23. září 2014 v 8:39 | Reagovat

Toto víno jsem dostal nedávno od známých a dle toho článku se na něj už těším, o víkendu je s přáteli otestujeme.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama