Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


V Sýrárně na Jiřáku, tentokrát především Chablis

5. srpna 2014 v 9:32 | Evas |  Degustace
Dnešní článek bude z kategorie přicmrndávacích. To prostě necháte někoho odedřít potřebný teoretický základ a lámat si hlavu s úvodem článku a pak na něj jen odkážete a přidáte pár nepodstatných subjektivních plků :) Jó, taková jsem já, líná a neinvenční. Jižní svah pěkně uvedl svoje zápisky z minulé úterní volné degustace v Sýrárně na Jiřáku pořádané tradičně dovozcem Jiřím Hronem, takže já na ně jen takhle pěkně odkážu a sem sepíšu, jak jsem vína viděla já. Pro lepší srovnání nechám i jeho pořadí a pak ještě přihodím poznámky k dalším vzorkům, které se ten den ochutnávaly.




U některých vzorků musím se Svahem souhlasit prakticky bezvýhradně. Třeba u Domaine de L'Abbaye Petit Chablis Sur Le Clos 2011, které má moc pěknou, příjemně nazrálou vůni žlutého ovoce s krémově-oříškovým štychem a nádechem po lehce zakouřeném dřevě a k tomu smetanově hladkou, lahodnou suchou chuť s citrusovým a minerálním závěrem, pěknou kyselinou a parádní délkou. Je to suché, přitom šťavnaté, živé, přitom elegantní. Výborné víno.



Zato k Domaine de L'Abbaye Bourgogne Tonnere 2010 budu příkřejší než kolega Svah. Vůně mi přišla dost rozjetá do jablek, přezrálá, až rozinková, kyselina mi připomínala nezralé jabko a nějak neharmonicky z vína trčela. Zkrátka mi to vůbec nesedlo.






Domaine de Gruhier Bourgogne Epineuil 2013 (Pinot Noir) vidí Svah jako chlastací. S tím bych i mohla souhlasit, ale až poté, co jsem ho ochutnala, protože vůně mě nejdřív moc neoslovila. Víno se mi zdálo příliš navoněné, výrazně a svěže malinové, a tak nějak mi připomnělo Rubinet, odrůdu, které nemůžu přijít na chuť (nebo teda spíš na vůni). Ale chuť potom byla velice příjemná, lehká, ovocná, svěží. Působila vesele, vysloveně lehkonoze. Nebylo to víno úplně jednoduché, ale taky ne nabubřelé, prostě krásně pitné. Pod vlivem příjemné chuti odpouštím i tu trochu afektovanou vůni.



U vzorku Domaine de Gruhier Bourgogne Epineuil Côte de Grisey 2011 možná hrálo roli, že jsem přišla později, protože Svah zaregistroval ve vůni zelenost, na kterou postupně začíná dominovat ovoce. Já jsem si poznamenala vůni ovocnou a nic zeleného jsem nezaregistrovala. Spíš hrstku koření a trochu dřeva. Vůně ale byla méně expresivní než u předchozího vzorku, decentnější, což mi vlastně vyhovovalo více. Ovocná chuť byla příjemná, dlouhá, víno působilo pevně a trvanlivě, líbil se mi minerální podtón. Fajn víno.


No a stejně jako u prvního vzorku, tak i u posledního musím stopro souhlasit. Domaine de L'Abbaye Bourgogne Epineuil L'Ame des Dannots 2011 měl krásnou a typickou vůni zralých třešní a višní, koření a výrazně i dřeva. V chuti bylo šťavnaté, suché, příjemně lehce natrpklé, ovocná chuť dlouhá a lahodná, struktura dobrá, stupeň pitnosti maximální. No prostě paráda.


No a od pinotů zpět k Chardonnay a teď už bez srovnávání. Domaine Olivier Morin Bourgogne Chitry blanc Constance 2011 mělo lehčí, jemně kořeněnou vůni sušených květin a vyrovnanou, ale trochu tenčí chuť s pěknou kyselinou v dochuti. Pro mě tak tak trochu styl "neurazí, nenadchne".


Domaine Olivier Morin Bourgogne Chitry blanc Olympe 2011 mě bavilo víc. Mělo vstřícnější vůni, více ovocnou než květinovou. Chuť se mi zdála živější, šťavnatější, struktura i délka lepší, bylo taky tělnatější než předchozí vzorek, takové veselejší. A pro mě pitnější. Webovky vinařství tady.




Domaine de Mauperthuis Bourgogne Chardonnay Les Truffières 2011 se mi moc líbilo. Mělo elegantní květinově-ovocnou vůni, lehce kořeněnou, a výraznou chuť s přísnou kyselinou, která ale byla dobře zakomponovaná. Chuť byla dlouhá, příjemná, plná, s pěknou mineralitou. Prostě pěkné víno.



Domaine de Pisse-Loup Chablis 2011 bylo taky povedené. Podle údajů z vinařství hrozny pocházejí z dvanáctiletých keřů, ve vinicích se nepoužívají herbicidy, sběr je výhradně ruční, zrání probíhá v nerezu. Mělo pěknou svěží, mladistvě čerstvou vůni svěžího ovoce a voňavých květin. Chuť byla příjemně natrpklá, veselá, v závěru lehounce svíravá, čerstvá a živá. Dobré a fajně pitné víno.


Domaine des Marronniers Chablis 2011 mělo lehčí vůni bílého a citrusového ovoce s maličko travnatým štychem a vyšší kyselinu v lehkonohé, živé a svěží chuti s minerálním podtónem. Moc toho o vínech z Chablis nevím a ochutnala jsem jich zatím jen pár, ale tenhle vzorek tak nějak nejvíc souzněl s mou (uznávám, že zatím asi dost omezenou) představou o Chablis. A pil se velmi snadno.


Domaine Gérard Tremblay Grand Vin de Bourgogne Chablis Cuvée Hélène 2008 mělo vůni zralou, nikoli však přezrálou, nasládlou po dřevě, vanilce, sušeném ovoci i květinách. V ústech bylo plné, pěkně strukturované, stále živé s krásnou kyselinou. Vespod příjemná mineralita a v závěru fakt jemná, lehoučká grepová hořkost. Pěkné, zralé, elegantní víno.



Byla to velmi příjemná degustace.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 5. srpna 2014 v 10:27 | Reagovat

Jojo, tentokrát to bylo fajn :-) K Chablis jsem se ještě nedostal, nějak časem mají být od stejných vinařů snad i 1er polohy, tak jsem to chtěl dohromady :o)
Marronniers je opravdu dost typické nerezové Chablis, byť teda pro mne zároveň hodně nudné :o) Pisse-Loup mne bavil o dost víc.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama