Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Fajn sauvignony v Sýrárně

15. října 2014 v 12:09 | Evas |  Degustace
Degustační úterky byly v Sýrárně na Jiřího z Poděbrad změněny na degustační středy. Minulou středu tu dovozce francouzských vín Jiří Hron otevřel hned několik povedených láhví převážně ze Sancerre.




Nadšený zápisek o jedné z lahví už jste si mohli přečíst na Jižním svahu. Domaine Philippe Tessier Cheverny La Charbonnerie 2007 mě v první chvíli trochu šokovalo, protože bylo hodně odlišné od všech ostatních sauvignonů, které jsem tu zatím ochutnala (a že už tu pan Hron pootvíral pěknou řádku lahví). Co odlišné, úplně jiné. Ve vůni svěží travnatost s až bylinkovými tóny, k tomu sladké ovoce, med a nádech něčeho lehce připáleného, což mi v kombinaci s nasládlostí připomínalo karamel. Vůně byla proměnlivá a chvíli trvalo, než jsem jí přišla na chuť (teda přijít vůni na chuť je teda divnej obrat :). Chuť krásně suchá, kyselina řízná a živá, ale dobře zakomponovaná, dlouhá šťavnatá dochuť. Je to parádně pitelné, vstřícné, v žádném případě to ale není jednoduše přímočaré víno. Ale musím přiznat, že některé jiné kousky mě zaujaly přece jen víc.


Třeba Gitton Père & Fils Sancerre Les Herses Silex 2010. O tomhle víně už jsem se tu jednou zmiňovala, tentokrát mě bavilo opravdu hodně. Mělo elegantní vůni žlutého ovoce s výraznějším vanilkovým nádechem, zralou kořeněnou, krásně minerální chuť s citrusovým závěrem, pěknou kyselinou a dobrou délkou. Jistá pevnost, lehká nazrálost s úžasnou mineralitou a krásná vůně ovlivněná ležením v sudu, to je prostě sauvignon podle mých představ.


Parádní byl taky Joseph Balland-Chapuis Sancerre Le Vallon 2010 s intenzivní černorybízovou vůní, zralou a nasládle působící. Víno mělo vyváženou dlouhou chuť, plnou, nabušenou ovocnými šťávami, lahodnou. Je to víno líbivé a poněkud bombastické, ale já jsem jeho přímočarému kouzlu velmi ráda podlehla. Je to ukázkový černorybízový sauvignon. A jako na potvoru nemám jeho fotku :) Ze stejného vinařství jsme ale ochutnali ještě Coteaux du Giennois Montagnes Blanches 2009, které mělo svěží ovocně-travnatou vůni, výrazně ovocitou chuť, která připomínala bílý rybíz a angrešt, krásně suchou, slinosbíhavou. Podle předchozího plného a panovačného Sancerre bylo tohle lehčí a skromnější, ale pořád fajn.





A velmi pěkné bylo víno Domaine Serge Laporte Sancerre Millésia 2011 s velmi pěknou nasládlou vůní, která připomínala zralé pomeranče. Výrazná chuť působila docela mohutně, na jazyku bylo víno šťavnaté a plné, v dochuti nasládlé, vespod byla cítit mírně nahořklá linka, která spolu s nasládlostí a vůní evokovala kandovanou pomerančovou kůru. Pěkné, výrazné a bohaté víno.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama