Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Dvakrát moravský pinot noir

11. listopadu 2014 v 10:53 | Evas |  Jen tak
Nedávno jsme dostali chuť na pinot noir. A protože z dlouhodobého neuspokojování základních potřeb (a chuť na pinot podle mě JE základní lidská potřeba) vznikají různé frustrace, je lepší takové chuti dlouho neodolávat. Tak jsme otevřeli rovnou dva.




Protože to byla potřeba akutní a rozkaz zněl jasně, nebyl čas zjišťovat, kdo je kdo. Tak mi padl do ruky Pinot Noir 2011 Reserva od Oty Ševčíka. Vím, že je jich na světě už málo, vím, že jsem ho měla nechat ještě ležet, vím, že jsme se o něj měli podělit ještě s někým dalším. Ale lásce a chuti na pinot prostě neporučíš. Tenhle měl ve skleničce klasické světle červeno-hnědé lemování, ale jinak temnější barvu než pinoty obvykle mívají. A krásnou vůni! Sladce působící omamnou vůni jahod, která šla až do marmeládových tónů, dřeva a hrstky koření. Delší ležení v novém sudu je znát i v chuti, víno má na pinot nečekané třísloviny, je až lehce svíravé. V chuti je mazlivě nasládlé, plné ovocných šťáv. Marmeládové tóny a nasládlá chuť by mohly vzbuzovat podezření z přezrálosti, ale výrazná pevná kyselina zajišťuje harmonii a současně živost. Víno je výrazné, mohutnější, má dlouhou pikantní dochuť. Je to paráda, která už je krásně zralá, ale pořád má před sebou ještě skvělou budoucnost.


Z nedávné degustace vinařství Krásná hora, která se konala v Dlouhé Loučce, podle slov Marka Vybírala vinařsky nevzdělanější obce na sever od Brna, jsem si dovezla několik lahví. No, několik, tři. Víc nezbylo. Nakupuju vždycky až poslední, dávám přednost místním, aby nefrflali, že je Pražáci jezdí vykoupit, a tentokrát toho opravdu moc nezbylo. Pinot Noir 2012 už jenom jeden. Zápisek z degustace spíchnu co nevidět, o dojmy z pinotu se ale podělím už teď. Vedle Otova seriózního až majestátního moku je krásnohorské víno veselé a hravé. Má typickou světlou barvu, kořenitou vůni zralých třešní, se štychem dřeva a medu. Chuť je živá a šťavnatá, čerstvá. Víno působí lehkonoze, ale nechybí mu tělo ani struktura. Kyselina je zatím trochu ostřejší, ale je to mladé víno, bez kyseliny by bylo i bez budoucnosti. Tohle bude zrát moc pěkně. Mě baví opravdu hodně.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 PepaK PepaK | E-mail | 11. listopadu 2014 v 11:40 | Reagovat

Ahoj, dovolím si jen pár slov: PN11 Ševčík je opravdu moc krásné víno a mrzí mě,že ho sám mám málo. Ad PN12 KHora-budu se těšit na článek o degustaci, ale ... před pár lety jsme se dost dohadovali o tom kam směřuje Krásná Hora.Pro mě sice nejlepší víno ze současné nabízené kolekce,ale víno, které mi nic neříká o vinařství, vinaři=zaměnitelné. A nebo jsem opět  ještě nepochopil, nedorostl, ...  :-)

2 Martin Martin | E-mail | 19. listopadu 2014 v 10:36 | Reagovat

V pátek jsem měl možnost ochutnat Rulandské modré 2012 vzb od Znovínu,šarže 2072 a docela by mne zajímalo,co by jste na něj říkala. Mělo v sobě takové ty animální tóny,zkrátka bylo rozporuplné

3 Evas Evas | E-mail | Web | 19. listopadu 2014 v 10:41 | Reagovat

[2]: Znovínské pinoty jsou celkem typické, tu animalitu a jakýsi sklepní štych v sobě mívají. Mně se to obvykle líbí. Ale nevím teda, jak ve výběru z bobulí. Přezrálost pinotu podle mě nesluší a tyhle vysoké přívlastky u něj moc nechápu.

4 Martin Martin | 19. listopadu 2014 v 11:31 | Reagovat

Přestože to byl výběr z bobulí, nešlo o sladké,ale plné a extraktivní víno.
Mám v archívu dva podobné bobulové suché Pinoty,ale bez animálnosti od dvou vinařů z Blatnice pod sv.Antonínkem,Burgundska Moravy....

5 Evas Evas | E-mail | Web | 19. listopadu 2014 v 11:37 | Reagovat

[4]: Já vím, že nejde o sladké víno. Znovín tyhle suché výběry z pinotu dělá, ale mně to vždycky přijde takové upečené, až moc extraktivní, jak píšete. Mám radši pinoty jiného typu...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama