Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Degustace vín Jaroslava Osičky

22. prosince 2014 v 12:06 | Evas |  Degustace
V posledním článku před Vánocemi, které jsou pro mě spíš obdobím klidným a příjemně melancholickým než bujaře veselým, se vrátím k akci, která ovšem veskrze veselá byla. A navíc nabitá výbornými víny. Do sympatické vinotéky a obchůdku s lahůdkami Fajnšmekr přijel představit svá vína Jaroslav Osička. Povídal pěkně, nejvíc se mi líbilo vyprávění o révě jako společenské rostlině, která vždycky rostla při okrajích lesa ve společenství jiných rostlin různých výšek a která ke svému životu takové společenství potřebuje. Mluvil taky o tom, jak to tudíž vypadá a chodí v jeho vinohradech, a taky o tom, že se chystají rozšířit modré odrůdy, které zatím tvoří jen asi 10 % vinohradu. Povídání pana Osičky a každé přivonění a doušek mě znovu a znovu přenesly do sklepa k Osičkům, k velkému stolu, do sklepa mezi sudy. Osičkova vína mají jistý společný štych, shodný nádech ve vůni, jednoznačný znak ukazující na "Jardovo víno". Ostatně pojem "osičkovina" je už myslím zažitý :)









Degustaci jsme začali s Modrým Portugalem 2013. Pan Osička patří k těm nemnoha vinařům, na které si vzpomenu, když se řekne dobrý portugal. I tohle mladé víno, které strávilo rok v sudu, se k nim řadí. Vůně je mladistvě ovocná, ale působí teple a měkce. Víno voní po višních a švestkách, jemně kořenitě. Živá chuť s jemnou perličkou působí lehce a vesele, kyselina je výrazná, chuť delší, víno je krásně pitné.


Zweigeltrebe 2012 zrálo dva roky v použitých dubových pětistovkách. Má výraznou višňovou vůni, kořeněnou, s lehkým nádechem po dřevě. Chutí připomíná višňovou šťávu, je výrazná, šťavnatá, pikantní. Vespod je jemná pecičková hořkost, víno příjemně drhne na jazyku. Portugal mi sice seděl o něco víc, i tohle je ale fajn pití.


Modrý portugal rosé 2013 prošel na rozdíl od předchozích vzorků hrubou filtrací. Ležel 6 měsíců na kvasnicích. Má světle jahodově červenou barvu a nasládlou jahodovou vůni s medovým nádechem, postupně se objevují bylinné tóny. Má svěží chuť s pevnou kyselinou, fajn navinulou delší dochuť, lehkost a skvělou pitelnost. Růžový sympaťák.


Milerka cuvée 2013 je ze směsi hroznů v takovém poměru, jak rostou keře ve vinohradu, takže asi 80 % tvoří Müller Thurgau, 10 až 15 % Neuburské a zbytek Sauvignon. Do začátku léta, kdy bylo nalahvováno, leželo na kvasnicích. Má vyšší zlatou barvu, zpočátku spíš nevýraznou vůni, která se postupně otvírá do pěkných a elegantních květinově-bylinkových tónů. Má plnější, pikantní živou chuť, oříškovou, příjemně ovocnou, s dlouhou dochutí, čerstvou kyselinou, příjemnou mineralitou. Je řízné, doslova nakopávací. Moc pěkné, krásně se pije.


Pinot Gris 2012 (macerace 12 až 24 hodin, dva roky v sudech na jemných kalech, bez filtrace a čiření) má jantarovou barvu, elegantní vůni se štychem dřeva, vanilky a čerstvě upečeného chleba. Má hladkou, kulatou, plnou chuť, s jemnou kyselinou a parádní délkou. Je šarmantní, elegantní, bohaté a vrstevnaté. Lahodné víno, bohaté vůněmi i chutí, krásně se pije, líbí se mi moc.


Pinot Chardonnay 2011 (60 až 65 % Chardonnay, 30 % Pinot Gris, zbytek Sauvignon, dva roky ležení v sudu bez přidané síry, síra přidaná až při lahvování) má tmavě zlatou až naoranžovělou barvu, nejprve teplou medovo-karamelovou vůni, která se mění do vůně oříškového cukroví obaleného ve vanilkovém cukru (asi jsem už myslela na ty Vánoce :) Má výraznou, sebevědomou chuť, bohatou a šťavnatou, dobrou strukturu, parádní délku. Zdá se být vznosné a elegantní, přitom ale vstřícné a tak nějak povědomě známé, přátelské. Moc pěkné.


Chardonnay 2011 (macerace na slupkách i celých bobulích, dva roky na jemných kvasnicích v dubových sudech) má tmavě zlatou, medovou barvu, vůní připomíná ledová vína, likérovky, sherry. Voní výrazně nasládle, kořenitě, medově. Zase jsme u Vánoc - tahle vůně připomíná perníčky :) Má plnou, lahodnou chuť, příjemně ovocně-oříškovou, velmi příjemnou. Má pevné tělo a bohatou strukturu, v závěru je příjemně minerální, má dlouhou dochuť, chuť krémovou, výraznou, těžko popsatelnou, ale úžasnou. Skvělé víno.


Tramín červený 2012 (rok v dubovém sudu na jemných kvasnicích, alkohol 13,5 %) má tmavě zlatou barvu, velmi sladce působící medovou vůni, výrazně kořeněnou, s lehkým mentolovým štychem. Chuť je kořenitá, díky vyššímu alkoholu kulatá a hladká, výhřevná. Připomíná zralé pomeranče. Je pikantní a i když víno působí těžším dojmem, není unylé a naštěstí postrádá typickou tramínovou olejovitou strukturu. Elegantní víno, tramín umí Jaroslav Osička udělat tak, aby i zapřisáhlému odpůrci této odrůdy seděl :)


A nakonec přišel ještě bonus v podobě Chardonnay 2008, které pobylo pár hodin v karafě. Víno krásné zlaté barvy mělo kořenitou vůni, která připomínala propolis, včelín, zaprášenou půdu ve starém domě. Mělo výraznou hladkou, krémově působící chuť, lahodnou, zralou, plnou, neskutečně elegantní a pěknou. Skvělá tečka za výbornou degustací.


Přeju vám pěkné a klidné Vánoce. Připijte si na ně něčím dobrým, třeba klidně od Jaroslava Osičky :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 PepaK PepaK | E-mail | 22. prosince 2014 v 21:14 | Reagovat

Dík za článek. Už se k němu chystám dlouho, tak mi tvůj přehled hodně pomůže.
A samozřejmě hezké svátky a těším se na spoustu tvých článků příští rok. :-)

2 Evas Evas | E-mail | Web | 22. prosince 2014 v 22:47 | Reagovat

[1]: Děkuju mockrát, tobě taky příjemné svátky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama