Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Degustace vín Zdeňka Vykoukala

1. prosince 2014 v 13:25 | Evas |  Degustace
V polovině prosince by měl do mé rodné vísky a zdejší vinotéky se svými víny zavítat Zdeněk Vykoukal, ale my se tam tentokrát kvůli jiným povinnostem nedostaneme. S radostí jsem tedy uvítala možnost setkat se s ním a ochutnat jeho vína tady v Praze, v komorní a přátelské atmosféře vinotéky Fajnšmekr. Na degustaci jsem se hodně těšila. Kvůli nulové sklizni v roce 2012 nemá Zdeněk Vykoukal až na jediné všeobjímající cuvée žádná vína tohoto ročníku a vína ročníku 2011 mi stylově moc neseděla. Zato mladá vína ročníku 2013 vypadala při naší vánoční návštěvě vinařství hodně slibně, takže jsem byla dost zvědavá, jak to všechno bude po necelých jedenácti měsících vypadat.




Nebudu napínat, vypadá to moc dobře. Vína dobrá i hodně dobrá, degustace celkově opravdu příjemná. Povídání Zdeňka Vykoukala, malo- či spíš mikrovinaře a současně zaměstnance pracujícího na směny, o těžkostech, které z takové kombinace pracovního vytížení vyplývají, člověka přiměje se zamyslet. Půl hektaru plodných vinic na hektarovém pozemku člověka neuživí, zato sebere veškerý volný čas. Vinobraní v ten pravý okamžik je z říše snů, protože dovolenou v práci na směny si nevezmete ze dne na den. Styl vín v ročníku se tak prakticky odvíjí od stupně zralosti hroznů v době, kdy byl čas je posbírat. I při stejném způsobu práce ve sklepě pak vznikají mezi jednotlivými ročníky docela velké rozdíly v celkovém projevu. Prezentace vín na degustacích nebo pořádání akcí ve sklepě by pak sebralo i ty poslední chvíle, které ještě zbývají na rodinu. I proto Zdeněk Vykoukal neměl degustaci v Praze už tři roky. A nevypadá to, že by se v dohledné době mělo něco změnit. Takže ty vzácné příležitosti, jako byla tahle fajnšmekrovská, je třeba si pořádně užít. A já si to užila.


Hned první vzorek byl parádní. Cuvée Blanc 2013 (70 % Müller Thurgau, 30 % Sauvignon, jediné víno stopro z nerezu) má expresivní vůni zralého žlutého ovoce a do toho trochu rozkvetlé louky a svěží zeleně, šťavnatou chuť s pěknou mineralitou, která vzbuzuje zvláštně chladivý dojem. Je to skvěle pitné, plnější, ovocné, osvěžující, nakopávací víno, sauvignon tu docela hraje prim. Super začátek.


Cuvée Muškatel 2013 je veltlín vyrobený z hroznů, které Zdeněk nakoupil od Zemědělského družstva Sokolnice. Vinice v trati Pranty je v biorežimu, mošt 24 hodin na rmutu, potom 7 měsíců na hrubých kalech v akátu, poté na jemných částečně v nerezu a v použitém dubovém sudu. Ovocná, spíš nenápadná vůně, lehce kouřová, chuť lehce jablíčková, dochuť citrusová, s trochou grepové hořčiny. Fajn mineralita, jinak se mi víno zdá tenčí a podle ostatních vín i kratší.


Cuvée Ryzlinky 2013 (55 % Ryzlink rýnský, 45 % Ryzlink vlašský, ležení na rmutu 72 hodin, 6 měsíců na hrubých kalech a 5 měsíců na jemných v akátovém sudu) má komplikovanou vůni - současně zrale medovou, přitom svěží a mladou, trochu nepřístupnou. Má příjemnou suchou ovocnou chuť s parádně pevnou kyselinou, jemnou kořenitost, dobrou délku. Pěkné víno, které se bude určitě zajímavě vyvíjet.


Neuburské 2013 bylo sbíráno nadvakrát, jedna dávka ležela na slupkách 24 hodin, druhá 36, kvasilo i zrálo v novém dubovém maďarském sudu o objemu 500 litrů, stejně jako předchozí víno 6 a 5 měsíců na hrubých a jemných kalech. Má intenzivní vůni zralého žlutého ovoce s výrazným sladkým štychem dřeva a vanilky. Chuť je plná, krémově hladká, přitom živá. Dochuť je dlouhá, pikantní, výrazná, s příjemně minerálním podtónem. Je to parádní víno, vliv sudu zatím hraje prim, ale to vyřeší čas. Jednou to bude kouzelný, krásně elegantní kousek.


Chardonnay 2013 leželo taktéž v sudu z Maďarska, ale ten se tu projevuje jemněji, víno voní zralým ovocem, kořením, lehce připálenou chlebovou kůrkou, má fajn jablíčkový oxi-štych. Je poměrně tělnaté a plné, kulaté a hladké, přitom má ale energii a živost a pije se opravdu lehce. Vstřícné, velmi příjemné víno.


Chardonnay 2011 má umírněnou, zralou vůni, lehce sevřenou. Je hladké, hutné, těžké, působí nasládle, chybí mi živější kyselina. Chybí mu svěžest a působí unyle, alkoholu je moc, zkrátka mi nesedí, obzvlášť při přímém srovnání s předchozím sympatickým vzorkem.


Veltlínské zelené 2013 je vyrobeno z vlastních hroznů, opět leželo 72 hodin na slupkách a zrálo v akátových sudech. Má výraznou vůni, plnou ovoce a sladce vonících květin. Suchá chuť působí čerstvě, až trochu divoce, živě, šťavnatě. Je plné, delší, působí bohatě. Mně tohle víno přišlo úžasně pitné a bavilo mě mnohem víc než veltlín alias Muškatel.


Resch 2012 je směs všeho, co se podařilo zachránit z (pro Zdeňka Vykoukala prekérního) ročníku 2012. Především milerku, sauvignon a rýňák (plus po trochách další odrůdy) nechal Zdeněk ležet na slupkách 12 dní, poté plus minus rok v akátu. Kdysi na Jiných vínech jsem Resch nařkla, že mi připomíná bramborový sklep. No, upřímně, připomíná mi ho pořád :) Má divokou vůni bylinných výluhů, kopřivového nálevu, výrazný sklepní "bramborový" štych, nasládlost po akátu. V chuti zralé žluté ovoce, fajn třísloviny, svíravost, čaj. Je to rozhodně zábavné, v čase proměnlivé, divoké víno.


Cabernet Moravia 2013 se mi strašně líbil v prosinci při návštěvě ve sklepě a byla jsem zvědavá, jak si povede. Má kořeněnou, teple působící vůni zralého ovoce, ostružin, višní, švestek, lehce až do marmeládových tónů. Chuť je příjemně ovocná, připomíná višňovou šťávu, má říznou kyselinu, příjemnou dochuť, je veselé, šťavnaté. Pije se lehce, je to opravdu sympatické červené.


Byla to moc příjemná akce. Zdeněk Vykoukal je sympaťák a komorní atmosféra jako bývá u Fajnšmekra, se k němu akorát hodí, no a vína jsou vesměs parádní. Na člověka sice padne trochu depréze, když vidí a slyší, jaké těžkosti život na vinaře chystá, a zhýčkaný Pražák potom důležitě ochutná, zkritizuje a ještě to pak zveřejní :) Přeju Zdeňkovi(i nám), aby ho čekaly samé takové povedené ročníky jako byla třináctka, abychom se s ním mohli setkat častěji než jen jednou za pár let.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama